ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αύριο στη γενέτειρά της η κηδεία της Βάσως Παπανδρέου - Τα συλλυπητήρια μηνύματα του πολιτικού κόσμου

Πέθανε σε ηλικία 80 ετών η πρώην υπουργός - Ενός λεπτού σιγή στη Βουλή - Δωρεές στην οργάνωση Φλόγα αντί στεφάνων - Οι τρόποι κατάθεσης

 18/10/2024 07:07

Αύριο στη γενέτειρά της η κηδεία της Βάσως Παπανδρέου - Τα συλλυπητήρια μηνύματα του πολιτικού κόσμου

Πέθανε χθες σε ηλικία 80 ετών η Βάσω Παπανδρέου, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ. Tα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η κηδεία της θα γίνει το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στις 15:00 το μεσημέρι στη γενέτειρά της, τα Βαλιμίτικα Αιγίου.

Η οικογένεια της Βάσως Παπανδρέου, με ανακοίνωση που εξέδωσε προτρέπει αντί στεφάνων κατατεθούν δωρεές στην οργάνωση Φλόγα.

Η κατάθεση γίνεται σε τραπεζικό λογαριασμό της ΦΛOΓAΣ, ηλεκτρονικά ή σε τραπεζικό κατάστημα , στα εξής ΙΒΑΝ:

Alpha Bank - GR8001401120112002002011686

Eurobank - GR6602600630000460100128261

EΘNIKH TPAΠEZA - GR2501101920000019248000010

TPAΠEZA ΠEIPAIΩΣ - GR6301720150005015020641423

Aφού ολοκληρωθεί η κατάθεση, πρέπει να συμπληρωθεί το Δελτίο Δωρεάς για να λάβετε απόδειξη.

Ο καταθέτης θα πρέπει να δηλώσει το όνομα της θανούσης, για να ειδοποιηθεί η οικογένεια της Βάσως Παπανδρέου, στη μνήμη της οποίας κατατέθηκε η δωρεά.

Ενός λεπτού σιγή στη Βουλή

Τη βαθιά θλίψη του για την εκδημία της Βάσως Παπανδρέου, πρώην βουλευτή και υπουργού του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.

Στη μνήμη της Βάσως Παπανδρέου, η Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων τήρησε ενός λεπτού σιγή.

«Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και εμού προσωπικά, θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου για την απώλεια της Βάσως Παπανδρέου, ιστορικού στελέχους, βουλευτή και υπουργού του ΠΑΣΟΚ, επί σειρά ετών», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Τασούλας και πρόσθεσε: «Ως βουλευτής τις περιόδους 1985-1989 και 1993-2012 και ως πρόεδρος Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, υπερασπίστηκε ανυποχώρητα τις πολιτικές της θέσεις για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, με τον δυναμισμό που τη διέκρινε.

»Από τις κυβερνητικές θέσεις που ανέλαβε συνέβαλε στην ενεργό συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική ζωή της χώρας, κατοχυρώνοντας νομοθετικά, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή των γυναικών σε ποσοστό 33% στους συνδυασμούς των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών 2002.

»Θεσμοθέτησε τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), προώθησε την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, προστάτευσε με αποφάσεις της τη μητρότητα, εμπέδωσε την ισότητα των δύο φύλων και έδειξε ιδιαίτερη μέριμνα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

»Υπήρξε η πρώτη γυναίκα επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), από το 1989 έως το 1993, προωθώντας την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα και τον Κοινωνικό Διάλογο στην Ευρώπη.

Στην οικογένεια και στους οικείους της εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Το μεσημέρι της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ολομέλειας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος ζήτησε τον λόγο και ανακοίνωσε στο Σώμα τον θάνατο της πρώην υπουργού.

vaso-papandreou-vouli.jpg

«Δεν έφυγε ούτε λεπτό από τον χώρο, μάλιστα στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον», τόνισε ο κ. Κουκουλόπουλος κάνοντας αναφορές στη μεγάλη και σπουδαία διαδρομή της.

«Υπήρξε αντίπαλο δέος της Μάργκαρετ Θάτσερ κατά την θητεία της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κουκουλόπουλος σημειώνοντας ότι είχε διαγνώσει έγκαιρα τους κινδύνους από την επέλαση των ανισοτήτων. «Ήταν μια πολιτικός με ένα απαράμιλλο θάρρος στην άποψη της, δεν διαπραγματευόταν ποτέ και δεν υποχωρούσε από τις απόψεις της», τόνισε ο βουλευτής με έντονα συναισθηματική φόρτιση.

Από την κυβέρνηση τον λόγο πήρε ο Βασίλης Οικονόμου εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του προς το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τους οικείους της πρώην υπουργού. «Κοσμούσε τα κοινοβουλευτικά και πολιτικά ήθη της χώρας», τόνισε.

Η Σία Αναγνωστοπούλου από τη Νέα Αριστερά, έκανε λόγο για μια δυσάρεστη έκπληξη η σημερινή είδηση, τονίζοντας την πολιτική διαδρομή της Βάσως Παπανδρέου και τον αγώνα της για την ύπαρξη των γυναικών στο δημόσιο βίο.

Συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου

Ο Κώστας Σημίτης σε γραπτή του δήλωση επεσήμανε: «Με μεγάλη μου λύπη πληροφορήθηκα σήμερα ότι απεβίωσε η Βάσω Παπανδρέου. Συνιδρύτρια του ΠαΣοΚ, συμπορευτήκαμε σε μια μεγάλη πολιτική διαδρομή. Σε κρίσιμες στιγμές υπήρξε πλάι μου και στην πορεία των κυβερνήσεών μου, εξελίχτηκε σε στενή μου συνεργάτρια.

Ήταν μια άξια γυναίκα, που τίμησε τις θέσεις που ανέλαβε και πολλές ευρωπαϊκές πολιτικές κοινωνικού περιεχόμενου φέρουν την υπογραφή της. Η Βάσω χαρακτηριζόταν από την ευρύτατη κατάρτισή της, την εργατικότητά της, τη συνέπειά της, το θάρρος της και την αφοσίωσή της στο ΠΑΣΟΚ».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σε γραπτή του δήλωση ανέφερε: «Αποχαιρετώ με απεριόριστο σεβασμό και συγκίνηση τη Βάσω Παπανδρέου. Μια εμβληματική πολιτική προσωπικότητα και εκ των ιδρυτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Ως η πρώτη Ελληνίδα Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε πρωτοπόρους προοδευτικούς δρόμους με την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα, την κατοχύρωση του κοινωνικού διαλόγου, την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και της μητρότητας καθώς και την εμπέδωση της ισότητας των φύλων.

Υπηρέτησε με σθένος και δυναμισμό χωρίς συμβιβασμούς τις πολιτικές θέσεις της. Ως Υπουργός ταυτίστηκε με σημαντικές μεταρρυθμίσεις εκσυγχρονισμού του κράτους και ανασυγκρότησης του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, ενώ έθετε στην προτεραιότητά της τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και την υπεράσπιση των οικονομικά ασθενέστερων. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους της».

Ο παριστάμενος υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Βασίλης Οικονόμου είπε ότι η Βάσω Παπανδρέου υπήρξε μία πολιτικός που κοσμούσε τα κοινοβουλευτικά και πολιτικά ήθη της Ελλάδας, εκφράζοντας με τη σειρά του τα συλλυπητήριά του.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο της Βάσως Παπανδρέου. «Η Βάσω Παπανδρέου άφησε το δικό της ξεχωριστό στίγμα στην πολιτική της χώρας, ως στέλεχος και υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ως μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου αλλά και ως Επίτροπος της ΕΟΚ. Απευθύνουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια της και το κόμμα της», σημείωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.​

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, μιλώντας για την Βάσω Παπανδρέου, ανέφερε ότι ήταν μια σπουδαία γυναίκα που αγωνίστηκε για την θέση της γυναίκας στην πολιτική, στα ζητήματα έμφυλης βίας και ισότητας τον φύλων. «Δεν ξεχώριζε νεαρότερες, παρότι δεν άνηκα στο ΠΑΣΟΚ και ήμουν στον Συνασπισμό», τόνισε ενώ αναφέρθηκε και στην παρουσία της υπουργού η οποία επισκεπτόμενη τη Τεχεράνη όπου αρνήθηκε να βάλει την μαντήλα και φόρεσε καπέλο.

Τον αγώνα της Βάσως Παπανδρέου για την ύπαρξη των γυναικών στο δημόσιο και τον πολιτικό βίο εξήρε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Σία Αναγνωστοπούλου.

Τα συλλυπητήρια του κόμματος προς το ΠΑΣΟΚ και τους οικείους της Βάσως Παπανδρέου εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

Σε ανάρτησή του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρει: «Η Βάσω Παπανδρέου ήταν μια εμβληματική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ και της μεταπολιτευτικής περιόδου. Μια ισχυρή προσωπικότητα που πρόσθεσε το δικό της χρώμα στην κυβερνητική αλλά και στην ευρωπαϊκή εμπειρία του ΠΑΣΟΚ από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 έως και την οικονομική κρίση. Την αποχαιρετούμε με αγάπη και μεγάλο σεβασμό για τον δύσκολο προσωπικό αγώνα που έδωσε με αξιοπρέπεια τα τελευταία χρόνια».

Η Άννα Διαμαντοπούλου έγραψε για την Ελληνίδα πολιτικό: «Βάσω Παπανδρέου. Μία σπουδαία μοναχική γυναίκα. Μια σπουδαία αποτελεσματική απ όπου πέρασε πολιτικός. Μια σπουδαία μαχητική σοσιαλδημοκράτισσα. Μια σπουδαία Ελληνίδα. Μια σπουδαία Ευρωπαία. Από μακριά στα εύκολα ,στη φωτιά στα δύσκολα! Καλό ταξίδι Βασω!».

Ο Χάρης Δούκας σε ανάρτησή του επεσήμανε: «Η Βάσω Παπανδρέου, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, τίμησε επί σειρά ετών το ελληνικό κοινοβούλιο. Υπηρέτησε τον Ελληνικό λαό από κορυφαίες υπουργικές θέσεις, συμβάλλοντας σημαντικά στην ολοκλήρωση όλων των μεγάλων δημοσίων έργων.

Η ιδιαίτερη αγάπη του κόσμου αποτυπώθηκε στο ρεκόρ σταυρών που κατέγραψε, στην εκλογική περιφέρεια της Β’ Αθήνας. Εκπροσώπησε τη χώρα μας στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ως η πρώτη γυναίκα Επίτροπος. Προώθησε την «Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα» και ο διεθνής τύπος αναγνώρισε το έργο της, αποκαλώντας την «Καρυάτιδα της Δημοκρατίας». Αφήνει πίσω της δυσαναπλήρωτο κενό. Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στους οικείους της».

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής έγραψε για τη Βάσω Παπανδρέου: «Αποχαιρετούμε με σεβασμό τη Βάσω Παπανδρέου, που άφησε το δικό της αποτύπωμα και σπουδαία παρακαταθήκη με το έργο της από όπου κι αν πέρασε τόσο για την Ελλάδα και το ΠαΣοΚ όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη ως η πρώτη γυναίκα Επίτροπος».

Από την πλευρά της, η Νάντια Γιαννακοπούλου τόνισε: «Η Βάσω Παπανδρέου δεν είναι πια μεταξύ μας. Ένα ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ , μια ξεχωριστή γυναίκα Πολιτικός έφυγε αφήνοντας πίσω της μια σπάνια παρακαταθήκη σε όλους μας ως αγωνίστρια, Βουλευτής, Υπουργός, πρώτη γυναίκα Επίτροπος. Η Βάσω Παπανδρέου άφησε το δικό της αποτύπωμα στο ΠΑΣΟΚ μέσα στην πολύχρονη πορεία της με το έργο της, το ασυμβίβαστο πνεύμα της και τον δυναμισμό της, με την εναγώνια προσπάθειά της να διαβάζει τις νέες πραγματικότητες που διαμορφώνονταν, την απαιτητικότητα και το θάρρος της γνώμης της που πάντα την χαρακτήριζαν. Θα μας λείπει και θα την θυμόμαστε πάντα».

Σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Μιλένα Αποστολάκη αναφέρει: «Θα θυμάμαι τη Βάσω Παπανδρέου για για την παραταξιακή της συνείδηση, για τη μεθοδικότητα και την αποτελεσματικότητά της ως Υπουργού Εσωτερικών στον μεγάλο σεισμό του ’99, για τον δυναμισμό και το θάρρος της γνώμης της, σε μία περίοδο που οι γυναίκες πολιτικοί -και δη σε θέσεις ευθύνης- ήταν μια ισχνή μειοψηφία...».

Ποια ήταν η Βάσω Παπανδρέου

Ήταν κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, επί σειρά ετών, καθώς και επίτροπος της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ (η πρώτη γυναίκα επίτροπος).

Το 1993 συγκέντρωσε 256.831 σταυρούς προτίμησης στην εκλογική περιφέρεια Β΄ Αθηνών, την υψηλότερη επίδοση στη συγκεκριμένη περιφέρεια.

Η Βάσω Παπανδρέου γεννήθηκε στα Βαλιμίτικα Αιγίου στις 9 Δεκεμβρίου 1944. Σπούδασε Οικονομικά στην τότε ΑΣΟΕΕ και συνέχισε στην Αγγλία όπου έλαβε μεταπτυχιακό από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Reading, και στη συνέχεια δίδαξε στην Οξφόρδη.

Είχε διατελέσει πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ (1981-1985), υφυπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1985-1986), αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1986-1987), αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου για τα θέματα της Ελληνικής Προεδρίας στη Κοινότητα (1988-1989), επίτροπος της ΕΟΚ για την Απασχόληση, τις Εργασιακές Σχέσεις και Κοινωνικές Υποθέσεις, το Ανθρώπινο Δυναμικό, την Εκπαίδευση και Κατάρτιση, και την Ισότητα των δύο Φύλων (1989-1993), υπουργός Ανάπτυξης (1996-1999), Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (1999-2001) και ΠΕΧΩΔΕ (2001-2004) σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, έδωσε νέες ευκαιρίες εκπαίδευσης, προώθησε την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, προστάτεψε τη μητρότητα, εμπέδωσε την ισότητα των δύο φύλων και έδειξε ιδιαίτερη μέριμνα για τους απόμαχους της εργασίας και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Προώθησε την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα και κατοχύρωσε τον Κοινωνικό Διάλογο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο διεθνής Τύπος,την αποκαλούσε «Καρυάτιδα της Δημοκρατίας» και «Σιδηρά Κυρία». Με πρωτοβουλία της κατοχύρωσε νομοθετικά τη συμμετοχή των γυναικών σε ποσοστό 33% στους συνδυασμούς των Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών 2002.

Πέθανε χθες σε ηλικία 80 ετών η Βάσω Παπανδρέου, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ. Tα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η κηδεία της θα γίνει το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στις 15:00 το μεσημέρι στη γενέτειρά της, τα Βαλιμίτικα Αιγίου.

Η οικογένεια της Βάσως Παπανδρέου, με ανακοίνωση που εξέδωσε προτρέπει αντί στεφάνων κατατεθούν δωρεές στην οργάνωση Φλόγα.

Η κατάθεση γίνεται σε τραπεζικό λογαριασμό της ΦΛOΓAΣ, ηλεκτρονικά ή σε τραπεζικό κατάστημα , στα εξής ΙΒΑΝ:

Alpha Bank - GR8001401120112002002011686

Eurobank - GR6602600630000460100128261

EΘNIKH TPAΠEZA - GR2501101920000019248000010

TPAΠEZA ΠEIPAIΩΣ - GR6301720150005015020641423

Aφού ολοκληρωθεί η κατάθεση, πρέπει να συμπληρωθεί το Δελτίο Δωρεάς για να λάβετε απόδειξη.

Ο καταθέτης θα πρέπει να δηλώσει το όνομα της θανούσης, για να ειδοποιηθεί η οικογένεια της Βάσως Παπανδρέου, στη μνήμη της οποίας κατατέθηκε η δωρεά.

Ενός λεπτού σιγή στη Βουλή

Τη βαθιά θλίψη του για την εκδημία της Βάσως Παπανδρέου, πρώην βουλευτή και υπουργού του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.

Στη μνήμη της Βάσως Παπανδρέου, η Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων τήρησε ενός λεπτού σιγή.

«Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και εμού προσωπικά, θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου για την απώλεια της Βάσως Παπανδρέου, ιστορικού στελέχους, βουλευτή και υπουργού του ΠΑΣΟΚ, επί σειρά ετών», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Τασούλας και πρόσθεσε: «Ως βουλευτής τις περιόδους 1985-1989 και 1993-2012 και ως πρόεδρος Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, υπερασπίστηκε ανυποχώρητα τις πολιτικές της θέσεις για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, με τον δυναμισμό που τη διέκρινε.

»Από τις κυβερνητικές θέσεις που ανέλαβε συνέβαλε στην ενεργό συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική ζωή της χώρας, κατοχυρώνοντας νομοθετικά, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή των γυναικών σε ποσοστό 33% στους συνδυασμούς των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών 2002.

»Θεσμοθέτησε τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), προώθησε την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, προστάτευσε με αποφάσεις της τη μητρότητα, εμπέδωσε την ισότητα των δύο φύλων και έδειξε ιδιαίτερη μέριμνα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

»Υπήρξε η πρώτη γυναίκα επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), από το 1989 έως το 1993, προωθώντας την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα και τον Κοινωνικό Διάλογο στην Ευρώπη.

Στην οικογένεια και στους οικείους της εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Το μεσημέρι της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ολομέλειας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος ζήτησε τον λόγο και ανακοίνωσε στο Σώμα τον θάνατο της πρώην υπουργού.

vaso-papandreou-vouli.jpg

«Δεν έφυγε ούτε λεπτό από τον χώρο, μάλιστα στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον», τόνισε ο κ. Κουκουλόπουλος κάνοντας αναφορές στη μεγάλη και σπουδαία διαδρομή της.

«Υπήρξε αντίπαλο δέος της Μάργκαρετ Θάτσερ κατά την θητεία της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κουκουλόπουλος σημειώνοντας ότι είχε διαγνώσει έγκαιρα τους κινδύνους από την επέλαση των ανισοτήτων. «Ήταν μια πολιτικός με ένα απαράμιλλο θάρρος στην άποψη της, δεν διαπραγματευόταν ποτέ και δεν υποχωρούσε από τις απόψεις της», τόνισε ο βουλευτής με έντονα συναισθηματική φόρτιση.

Από την κυβέρνηση τον λόγο πήρε ο Βασίλης Οικονόμου εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του προς το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τους οικείους της πρώην υπουργού. «Κοσμούσε τα κοινοβουλευτικά και πολιτικά ήθη της χώρας», τόνισε.

Η Σία Αναγνωστοπούλου από τη Νέα Αριστερά, έκανε λόγο για μια δυσάρεστη έκπληξη η σημερινή είδηση, τονίζοντας την πολιτική διαδρομή της Βάσως Παπανδρέου και τον αγώνα της για την ύπαρξη των γυναικών στο δημόσιο βίο.

Συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου

Ο Κώστας Σημίτης σε γραπτή του δήλωση επεσήμανε: «Με μεγάλη μου λύπη πληροφορήθηκα σήμερα ότι απεβίωσε η Βάσω Παπανδρέου. Συνιδρύτρια του ΠαΣοΚ, συμπορευτήκαμε σε μια μεγάλη πολιτική διαδρομή. Σε κρίσιμες στιγμές υπήρξε πλάι μου και στην πορεία των κυβερνήσεών μου, εξελίχτηκε σε στενή μου συνεργάτρια.

Ήταν μια άξια γυναίκα, που τίμησε τις θέσεις που ανέλαβε και πολλές ευρωπαϊκές πολιτικές κοινωνικού περιεχόμενου φέρουν την υπογραφή της. Η Βάσω χαρακτηριζόταν από την ευρύτατη κατάρτισή της, την εργατικότητά της, τη συνέπειά της, το θάρρος της και την αφοσίωσή της στο ΠΑΣΟΚ».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σε γραπτή του δήλωση ανέφερε: «Αποχαιρετώ με απεριόριστο σεβασμό και συγκίνηση τη Βάσω Παπανδρέου. Μια εμβληματική πολιτική προσωπικότητα και εκ των ιδρυτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Ως η πρώτη Ελληνίδα Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε πρωτοπόρους προοδευτικούς δρόμους με την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα, την κατοχύρωση του κοινωνικού διαλόγου, την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και της μητρότητας καθώς και την εμπέδωση της ισότητας των φύλων.

Υπηρέτησε με σθένος και δυναμισμό χωρίς συμβιβασμούς τις πολιτικές θέσεις της. Ως Υπουργός ταυτίστηκε με σημαντικές μεταρρυθμίσεις εκσυγχρονισμού του κράτους και ανασυγκρότησης του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, ενώ έθετε στην προτεραιότητά της τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και την υπεράσπιση των οικονομικά ασθενέστερων. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους της».

Ο παριστάμενος υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Βασίλης Οικονόμου είπε ότι η Βάσω Παπανδρέου υπήρξε μία πολιτικός που κοσμούσε τα κοινοβουλευτικά και πολιτικά ήθη της Ελλάδας, εκφράζοντας με τη σειρά του τα συλλυπητήριά του.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο της Βάσως Παπανδρέου. «Η Βάσω Παπανδρέου άφησε το δικό της ξεχωριστό στίγμα στην πολιτική της χώρας, ως στέλεχος και υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ως μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου αλλά και ως Επίτροπος της ΕΟΚ. Απευθύνουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια της και το κόμμα της», σημείωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.​

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, μιλώντας για την Βάσω Παπανδρέου, ανέφερε ότι ήταν μια σπουδαία γυναίκα που αγωνίστηκε για την θέση της γυναίκας στην πολιτική, στα ζητήματα έμφυλης βίας και ισότητας τον φύλων. «Δεν ξεχώριζε νεαρότερες, παρότι δεν άνηκα στο ΠΑΣΟΚ και ήμουν στον Συνασπισμό», τόνισε ενώ αναφέρθηκε και στην παρουσία της υπουργού η οποία επισκεπτόμενη τη Τεχεράνη όπου αρνήθηκε να βάλει την μαντήλα και φόρεσε καπέλο.

Τον αγώνα της Βάσως Παπανδρέου για την ύπαρξη των γυναικών στο δημόσιο και τον πολιτικό βίο εξήρε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Σία Αναγνωστοπούλου.

Τα συλλυπητήρια του κόμματος προς το ΠΑΣΟΚ και τους οικείους της Βάσως Παπανδρέου εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

Σε ανάρτησή του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρει: «Η Βάσω Παπανδρέου ήταν μια εμβληματική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ και της μεταπολιτευτικής περιόδου. Μια ισχυρή προσωπικότητα που πρόσθεσε το δικό της χρώμα στην κυβερνητική αλλά και στην ευρωπαϊκή εμπειρία του ΠΑΣΟΚ από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 έως και την οικονομική κρίση. Την αποχαιρετούμε με αγάπη και μεγάλο σεβασμό για τον δύσκολο προσωπικό αγώνα που έδωσε με αξιοπρέπεια τα τελευταία χρόνια».

Η Άννα Διαμαντοπούλου έγραψε για την Ελληνίδα πολιτικό: «Βάσω Παπανδρέου. Μία σπουδαία μοναχική γυναίκα. Μια σπουδαία αποτελεσματική απ όπου πέρασε πολιτικός. Μια σπουδαία μαχητική σοσιαλδημοκράτισσα. Μια σπουδαία Ελληνίδα. Μια σπουδαία Ευρωπαία. Από μακριά στα εύκολα ,στη φωτιά στα δύσκολα! Καλό ταξίδι Βασω!».

Ο Χάρης Δούκας σε ανάρτησή του επεσήμανε: «Η Βάσω Παπανδρέου, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, τίμησε επί σειρά ετών το ελληνικό κοινοβούλιο. Υπηρέτησε τον Ελληνικό λαό από κορυφαίες υπουργικές θέσεις, συμβάλλοντας σημαντικά στην ολοκλήρωση όλων των μεγάλων δημοσίων έργων.

Η ιδιαίτερη αγάπη του κόσμου αποτυπώθηκε στο ρεκόρ σταυρών που κατέγραψε, στην εκλογική περιφέρεια της Β’ Αθήνας. Εκπροσώπησε τη χώρα μας στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ως η πρώτη γυναίκα Επίτροπος. Προώθησε την «Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα» και ο διεθνής τύπος αναγνώρισε το έργο της, αποκαλώντας την «Καρυάτιδα της Δημοκρατίας». Αφήνει πίσω της δυσαναπλήρωτο κενό. Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στους οικείους της».

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής έγραψε για τη Βάσω Παπανδρέου: «Αποχαιρετούμε με σεβασμό τη Βάσω Παπανδρέου, που άφησε το δικό της αποτύπωμα και σπουδαία παρακαταθήκη με το έργο της από όπου κι αν πέρασε τόσο για την Ελλάδα και το ΠαΣοΚ όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη ως η πρώτη γυναίκα Επίτροπος».

Από την πλευρά της, η Νάντια Γιαννακοπούλου τόνισε: «Η Βάσω Παπανδρέου δεν είναι πια μεταξύ μας. Ένα ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ , μια ξεχωριστή γυναίκα Πολιτικός έφυγε αφήνοντας πίσω της μια σπάνια παρακαταθήκη σε όλους μας ως αγωνίστρια, Βουλευτής, Υπουργός, πρώτη γυναίκα Επίτροπος. Η Βάσω Παπανδρέου άφησε το δικό της αποτύπωμα στο ΠΑΣΟΚ μέσα στην πολύχρονη πορεία της με το έργο της, το ασυμβίβαστο πνεύμα της και τον δυναμισμό της, με την εναγώνια προσπάθειά της να διαβάζει τις νέες πραγματικότητες που διαμορφώνονταν, την απαιτητικότητα και το θάρρος της γνώμης της που πάντα την χαρακτήριζαν. Θα μας λείπει και θα την θυμόμαστε πάντα».

Σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Μιλένα Αποστολάκη αναφέρει: «Θα θυμάμαι τη Βάσω Παπανδρέου για για την παραταξιακή της συνείδηση, για τη μεθοδικότητα και την αποτελεσματικότητά της ως Υπουργού Εσωτερικών στον μεγάλο σεισμό του ’99, για τον δυναμισμό και το θάρρος της γνώμης της, σε μία περίοδο που οι γυναίκες πολιτικοί -και δη σε θέσεις ευθύνης- ήταν μια ισχνή μειοψηφία...».

Ποια ήταν η Βάσω Παπανδρέου

Ήταν κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, επί σειρά ετών, καθώς και επίτροπος της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ (η πρώτη γυναίκα επίτροπος).

Το 1993 συγκέντρωσε 256.831 σταυρούς προτίμησης στην εκλογική περιφέρεια Β΄ Αθηνών, την υψηλότερη επίδοση στη συγκεκριμένη περιφέρεια.

Η Βάσω Παπανδρέου γεννήθηκε στα Βαλιμίτικα Αιγίου στις 9 Δεκεμβρίου 1944. Σπούδασε Οικονομικά στην τότε ΑΣΟΕΕ και συνέχισε στην Αγγλία όπου έλαβε μεταπτυχιακό από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Reading, και στη συνέχεια δίδαξε στην Οξφόρδη.

Είχε διατελέσει πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ (1981-1985), υφυπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1985-1986), αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1986-1987), αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου για τα θέματα της Ελληνικής Προεδρίας στη Κοινότητα (1988-1989), επίτροπος της ΕΟΚ για την Απασχόληση, τις Εργασιακές Σχέσεις και Κοινωνικές Υποθέσεις, το Ανθρώπινο Δυναμικό, την Εκπαίδευση και Κατάρτιση, και την Ισότητα των δύο Φύλων (1989-1993), υπουργός Ανάπτυξης (1996-1999), Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (1999-2001) και ΠΕΧΩΔΕ (2001-2004) σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, έδωσε νέες ευκαιρίες εκπαίδευσης, προώθησε την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, προστάτεψε τη μητρότητα, εμπέδωσε την ισότητα των δύο φύλων και έδειξε ιδιαίτερη μέριμνα για τους απόμαχους της εργασίας και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Προώθησε την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα και κατοχύρωσε τον Κοινωνικό Διάλογο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο διεθνής Τύπος,την αποκαλούσε «Καρυάτιδα της Δημοκρατίας» και «Σιδηρά Κυρία». Με πρωτοβουλία της κατοχύρωσε νομοθετικά τη συμμετοχή των γυναικών σε ποσοστό 33% στους συνδυασμούς των Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών 2002.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία