Αυτοψία της «ΜτΚ»: Όργιο παραβάσεων στις παραλίες της Χαλκιδικής
15/08/2023 08:00
15/08/2023 08:00
Μετά τα νησιά του Αιγαίου, το «κίνημα της πετσέτας» εξαπλώθηκε γρήγορα και στη Χαλκιδική, με αγανακτισμένους κατοίκους και επισκέπτες να διαμαρτύρονται και κυρίως να υποδεικνύουν σε αρχές και υπεύθυνους τις παραβάσεις επιχειρήσεων σε παραλίες και αιγιαλούς.
Ομπρέλες μέσα στη θάλασσα, ανύπαρκτες αποστάσεις στις ξαπλώστρες, εξέδρες στην άμμο με προέκταση στο κύμα και περιφράξεις παραλιών, είναι κάποιες από τις εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ημέρες από μέλη του «κινήματος πολιτών για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες στη Χαλκιδική». Μία σελίδα που αριθμεί χιλιάδες μέλη και έγινε η αφορμή για δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Νικήτη και Ποτίδαια, με αποτέλεσμα να θορυβήσουν τις δημοτικές αρχές και να ριχτούν στον αγώνα μαζί τους ενάντια στις παραβάσεις.
Στις φωτογραφίες ντοκουμέντο που δημοσιεύει η «ΜτΚ», φαίνεται το όργιο παραβάσεων στις παραλίες τις Σιθωνίας και της Κασσάνδρας που εξελίσσονται όχι φέτος, αλλά τα τελευταία πολλά χρόνια, μπροστά στα μάτια όλων των πολιτών αλλά και των υπευθύνων αρχών. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει αδυναμία ελέγχων στις παραλίες της Χαλκιδικής, καθώς σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές στην Κτηματική Υπηρεσία εργάζονται μόνο τρία άτομα, που σημαίνει ότι είναι αδύνατο να ελέγξουν όλο τον νομό. Δεύτερον, οι δήμοι της Χαλκιδικής δεν έχουν δημοτική αστυνομία, οπότε δεν μπορούν να προχωρήσουν σε προληπτικούς ελέγχους, ενώ η ΕΛΑΣ μπορεί να παρέμβει και να προχωρήσει σε ελέγχους μόνο έπειτα από καταγγελίες.
Η κατάσταση σε πολλές παραλίες της Χαλκιδικής είναι τραγική. Υπάρχουν ακτές όπου σχεδόν όλα τα beach bar παρανομούν και απλώνουν ξαπλώστρες μέσα στη θάλασσα. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που οι λουόμενοι αντικρίζουν παραβάσεις, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με αυτές για δεκαετίες. Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών Θεσσαλονίκης (ΚΕΠΚΑ), κάθε χρόνο δέχονται δεκάδες καταγγελίες για όσα συμβαίνουν σε παραλίες, αλλά ο ελεγκτικός μηχανισμός φέρεται να λειτουργεί με μεγάλη καθυστέρηση.
«Καταγγελίες λαμβάνουμε πολλά χρόνια, τα στέλνουμε αμέσως στους αρμόδιους και μας παίρνουν Οκτώβριο να μας πουν ότι πήγαν και δεν βρήκαν τίποτα. Μία φορά μας πήραν μετά από έξι μήνες για να μας ενημερώσουν ότι έκαναν έλεγχο και δεν βεβαιώθηκε παράβαση. Τώρα ξαφνικά με το κίνημα της πετσέτας, όλοι κάνουν το καθήκον τους. Μας δουλεύουν, όλοι ξέρουν για τις παραβάσεις αλλά κάνουν τα στραβά μάτια» λέει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ Νίκος Τσεμπερλίδης.
«Κάθε καλοκαίρι λαμβάνουμε τηλεφωνήματα και παραπονιούνται ότι δεν υπάρχει χώρος να βάλουν μία ομπρέλα στην παραλία, ότι καταλαμβάνετε όλος ο χώρος από τα beach bar και οργανωμένες επιχείρησης. Σταμάτησε πλέον ο κόσμος να παραπονιέται για τιμές, γιατί ξέρουν ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα για την αισχροκέρδεια, όσο δεν λαμβάνει αποφάσεις η Πολιτεία» τονίζει η γενική γραμματέας του ΚΕΠΚΑ Ευαγγελία Κεκελέκη.
Πευκοχώρι: Μία παραλία γεμάτη παραβάσεις
Αν κάποιος διανύσει την παραλία στο Πευκοχώρι, αυτό που θα αντικρίσει είναι μία ακτή γεμάτη από παραβάσεις. Σχεδόν όλες οι πρώτες ξαπλώστρες και ομπρέλες είναι μέσα στο νερό, υπάρχουν στημένες εξέδρες μέσα στη θάλασσα για επέκταση του χώρου και ξύλινες κατασκευές στην άμμο για τραπεζοκαθίσματα.
Είναι αλήθεια ότι η συγκεκριμένη παραλία, είναι μία ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς ομολογουμένως έχει στενή ακτή και δεν υπάρχει αρκετός χώρος για ομπρέλες και ξαπλώστρες. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνεται κατάχρηση και για να υπάρχουν περισσότερες σειρές με ξαπλώστρες.
Μάλιστα, είναι αρκετά δύσκολο να περάσει κανείς ανάμεσα από τις ξαπλώστρες επιχειρήσεων στο Πευκοχώρι, καθώς οι αποστάσεις είναι ανύπαρκτες. Όμως, πρέπει να αναγνωριστεί ότι στο Πευκοχώρι υπάρχουν τουλάχιστον μεγάλες εκτάσεις που είναι ελεύθερες για τους λουόμενους που θέλουν να βάλουν την δικιά τους ομπρέλα και ψάθα.
Ξεσηκωμός στη Νικήτη
Στη Νικήτη έγινε η πρώτη πορεία διαμαρτυρίας σε παραλία στη Χαλκιδική, με κατοίκους να φωνάζουν συνθήματα κατά των παραβάσεων και υπέρ της ελεύθερης πρόσβασης για όλους στους αιγιαλούς. Η «αυτοψία» των κατοίκων επιβεβαίωσε ότι τα περισσότερα beach bar στην παραλία της Νικήτης δεν τηρούν τις απαιτούμενες αποστάσεις και οι πρώτες σειρές με τις ξαπλώστρες είναι μέσα στο νερό.
Μάλιστα, μετά από διαμαρτυρία στο δημαρχείο Σιθωνίας, ο δήμαρχος Κυπαρίσσης Ντέμπλας συστρατεύτηκε με τους πολίτες και υποσχέθηκε ότι θα δράσει και ο ίδιος για τον έλεγχο των παραβάσεων. «Πολλοί καταστρατηγούν την νομοθεσία που είναι σαφέστατη, και φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, αντί να έχει η πρώτη σειρά 5 μέτρα απόσταση από το κύμα. Κανονικά πρέπει να εκμεταλλεύονται το 50% της έκτασης που μισθώνουν, αλλά αυτό δεν τηρείται» λέει στη «ΜτΚ» ο κ. Ντέμπλας, σημειώνοντας τα μεγάλα προβλήματα που προκαλούνται ταυτόχρονα με την υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών. «Φέτος υπάρχει ιδιαίτερο ζήτημα με τις εγκρίσεις μισθώσεων λόγω έλλειψης προσωπικού. Όσο αφορά τις όμορες επιχείρησες ίσως να μην έχει περαιωθεί το 90%» τονίζει.
Όσο για τους ελέγχους, αναφέρεται στην έλλειψη της δημοτικής αστυνομίας. «Είναι γεγονός ότι ο δήμος δεν μπορεί να ελέγξει, μας εγκρίθηκαν έξι δημοτικοί αστυνομικοί, αλλά θα ενσωματωθούμε και εμείς στον πανελλήνιο διαγωνισμό από τον Σεπτέμβριο και μετά. Μας λείπει ο ελεγκτικός μηχανισμός» επισημαίνει.
Ξηλώνουν και τις ομπρέλες ιδιωτών
Αντίδραση υπήρχε και στον δήμο Προποντίδας, μετά τις διαμαρτυρίες πολιτών για ελεύθερες παραλίες χωρίς παραβάσεις στη Χαλκιδική. Ο δήμαρχος της περιοχής, Μανώλης Καρράς, άφησε τελεσίγραφο λίγων ημερών προειδοποιώντας τους ιδιώτες να μαζέψουν ομπρέλες, καρεκλάκια και όλα τα αντικείμενα που αφήνουν μονίμως στις παραλίες. Όσοι δεν ακλούθησαν την οδηγία το πρωί της Πέμπτης είδαν συνεργεία του δήμου να κάνουν έφοδο στην παραλία στα Φλογητά και να ξηλώνουν ομπρέλες, καθίσματα και ξαπλώστρες.
Το ίδιο συνέβη και το πρωί της Παρασκευής στην Νέα Ποτίδαια και σαφώς υπήρχαν αντιδράσεις και εντάσεις από τους λουόμενους που έδεναν στις παραλίες όλα τα αντικείμενά τους. Η απομάκρυνση των μόνιμων κατασκευών θα γίνει σε όλη την ακτογραμμή του δήμου Νέας Προποντίδας και προσεχώς και στον δήμο Κασσάνδρας.
Πάρτι ανομίας στη Συκιά
Η «ΜτΚ» δημοσιεύει φωτογραφίες ντοκουμέντο από τις παραβάσεις και τις καταπατήσεις που γίνονται σε παραλίες της Συκιάς Χαλκιδικής. Μέχρι και παραλία έχει «μπαζωθεί» για να στηθούν τραπεζοκαθίσματα εστιατορίου, όπως θα δείτε, ενώ ξαπλώστρες και κατασκευές έχουν «ριζώσει» μέσα στη θάλασσα. Οι καταγγελίες και οι φωτογραφίες που έστειλαν κάτοικοι και αναγνώστες στη «ΜτΚ» είναι αποκαλυπτικές.
Παραλία Λιναράκι
Πρόκειται για μία μικρή ακτή, το Λιναράκι, στην οποία έχουν απλώσει ξαπλώστρες και ομπρέλες μέχρι και τη θάλασσα μία ταβέρνα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ένας ιδιώτης, ο οποίος μάλιστα έχει φράξει το οικόπεδό του μέχρι την αμμουδιά με συρόμενη πόρτα και πινακίδα απαγόρευσης εισόδου.
Παραλία Πηγαδάκι
Η παραλία Πηγαδάκι, όπως λένε οι κάτοικοι, έχει μπαζωθεί από βράχο σε βράχο και έχουν τοποθετηθεί τραπεζοκαθίσματα ταβέρνας. Όπως θα δείτε δεν υπάρχει πλέον ακτή γύρω από το μαγαζί, και ανάμεσα στους βράχους έχει στηθεί εξέδρα από μπετό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης υποστήριξε ότι αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αυτές τις εργασίες υποστύλωσης, εξαιτίας κακοτεχνίας στο λιμάνι της περιοχής που άλλαξε τη μορφολογία της παραλίας.
Παραλία Κληματαριά
Η παραλία Κληματαριά είναι η τελευταία στον κόλπο της Συκιάς και όπως βλέπεται υπάρχει υπερκάλυψη της ακτής, με πολλές ομπρέλες να φτάνουν μέχρι και το κύμα. Μάλιστα οι κάτοικοι καταγγέλλουν στη «ΜτΚ» ότι υπάρχει συνεχώς δυνατή μουσική, στην κάθοδο πρόσβασης έχουν τοποθετηθεί συρόμενες πόρτες στις ιδιοκτησίες με ταμπέλες απαγόρευσης διέλευσης.
Παραλία Τηγάνια
Στην πανέμορφη παραλία Τηγάνια βλέπετε ότι όχι απλώς δεν τηρούνται οι αποστάσεις της πρώτης σειράς ομπρελών με το κύμα, αλλά υπάρχουν εγκαταστάσεις και μέσα στη θάλασσα επάνω σε βράχους.
Παραλία Τουρκολιμνιώνας
H παραλία Τουρκολιμνιώνας βρίσκεται μετά από το πηγάδι και σύμφωνα με τις καταγγελίες και σ’ αυτήν η κάλυψη με ομπρέλες και ξαπλώστρες φτάνει μέχρι το κύμα.
Παραλία Κριαρίτσι
Στην παραλία Κριαρίτσι, εκτός από τις ξαπλώστρες που φτάνουν στο κύμα, υπάρχουν τροχόσπιτα με μόνιμες κατασκευές που παραμένουν εκεί όλο τον χρόνο.
Ο εφιάλτης ηλικιωμένου ζευγαριού που ξυλοκοπήθηκε από ιδιοκτήτη beach bar
Έναν εφιάλτη έζησε ηλικιωμένο ζευγάρι από τη Θεσσαλονίκη, επειδή τόλμησε να απλώσει τις πετσέτες του δίπλα από beach bar στην ακτή Κασταμονίτη στη Χαλκιδική. Ένα χρόνο μετά και ακόμα η 70χρονη και ο 74χρονος δεν μπορούν να ξεπεράσουν το ψυχολογικό σοκ από αυτά που έζησαν τον Ιούνιο του 2022. Ξυλοκοπήθηκαν από ιδιοκτήτη beach bar, με αποτέλεσμα να καταλήξουν στο νοσοκομείο.
«Δύο μέτρα μακριά από τις ξαπλώστρες του, σε μέρος δημόσιο, πήγαμε να βάλουμε την ομπρέλα μας. Τότε ήρθε και άρχισε να μας βρίζει. Μας έλεγε αχάριστους επειδή μας άφηνε να κάνουμε μπάνιο δίπλα στο beach bar του. Τότε τον ρώτησα ‘τι χάρη μας κάνετε και είμαστε αχάριστοι κύριε;’ και τότε μου έδωσε μπουνιά στο κεφάλι στο μέρος που είχα χειρουργηθεί πρόσφατα στον εγκέφαλου» περιγράφει η 70χρονη στη «ΜτΚ».
«Τότε έτρεξε η κόρη του και είπε ‘μπαμπά τι κάνεις, είναι άρρωστη η γυναίκα’. Την ίδια ώρα σηκώθηκε ο άντρας μου σοκαρισμένος και του είπε ‘τι είναι αυτά που κάνεις’, με τον επιχειρηματία να του βάζει τρικλοποδιά, να τον ρίχνει κάτω, να του ξεσκίζει την μπλούζα, με ένα χέρι να τον πατάει στο λαιμό και με το άλλο στα πλευρά. Να φωνάζω βοήθεια και να μην έρχεται κανένας. Έτρεξε μόνο μία κοπέλα με ένα μπουκάλι νερό και ειδοποίησε το ΕΚΑΒ και το 100, θέλω να την ευχαριστήσω όποια κι αν είναι» συνεχίζει.
«Φοβήθηκα για την γυναίκα μου» λέει ο 74χρονος «δεν σκέφτηκα τίποτα άλλο, ήταν χειρουργημένη στο κεφάλι και ανησύχησα. Δεν μπορώ να καταλάβω το μίσος τους. Βγήκαμε να κάνουμε ένα μπάνιο και αυτοί είπανε ότι την παραλία την είχαν αγοράσει και να μην πατάμε στην αμμούδα τους». Όπως καταγγέλλει ο 74χρονος, εκτός από τον επιχειρηματία, πάνω του έπεσε και η γυναίκα του με αποτέλεσμα να του προκαλέσει διατροχαντήριο και υποτροχαντήριο κάταγμα στο αριστερό ισχύο. «Αισθάνθηκα τον πόνο και του φώναξα ‘μου έσπασες το πόδι’. Σπάραζα από τον πόνο» θυμάται ο 74χρονος.
Μετά από έξι μήνες μπόρεσε να συνέλθει ο 74χρονος, ενώ ακόμα και τώρα δεν μπορεί να πατήσει τελείως το πόδι του, όπως λέει στη «ΜτΚ». «Ο γιατρός μόλις τον είδε είπε ‘τι βαρβαρότητα είναι αυτή’. Ταλαιπωρηθήκαμε πάρα πολύ, για μεγάλο διάστημα τον σήκωνα στην πλάτη μου για να πηγαίνει τουαλέτα. Τραβήξαμε πολλά» επισημαίνει η σύζυγός του.
Εκτός από τον επιχειρηματία και την σύζυγό του, στο επεισόδιο μπροστά ήταν και ένας άλλος άντρας ο οποίος στεκόταν στο beach bar και όπως καταγγέλλουν οι ηλικιωμένοι φώναζε «όποιος έρθει θα τον θάψω». Τα τρία άτομα συνελήφθησαν και δικάστηκαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Στον επιχειρηματία επιβλήθηκαν 2,5 έτη ποινή φυλάκισης με αναστολή και στη σύζυγό του ένα έτος με αναστολή. Ωστόσο, όπως λέει η 70χρονη, δεν άκουσαν ούτε στο δικαστήριο μία συγνώμη από αυτούς. «Το αντίθετο, ήταν προκλητικός και μου έκανε μορφασμούς. Δεν ξέρω πώς κρατήθηκα» τονίζει η 70χρονη.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 13.08.202315/08/2023 18:00
Μετά τα νησιά του Αιγαίου, το «κίνημα της πετσέτας» εξαπλώθηκε γρήγορα και στη Χαλκιδική, με αγανακτισμένους κατοίκους και επισκέπτες να διαμαρτύρονται και κυρίως να υποδεικνύουν σε αρχές και υπεύθυνους τις παραβάσεις επιχειρήσεων σε παραλίες και αιγιαλούς.
Ομπρέλες μέσα στη θάλασσα, ανύπαρκτες αποστάσεις στις ξαπλώστρες, εξέδρες στην άμμο με προέκταση στο κύμα και περιφράξεις παραλιών, είναι κάποιες από τις εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ημέρες από μέλη του «κινήματος πολιτών για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες στη Χαλκιδική». Μία σελίδα που αριθμεί χιλιάδες μέλη και έγινε η αφορμή για δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Νικήτη και Ποτίδαια, με αποτέλεσμα να θορυβήσουν τις δημοτικές αρχές και να ριχτούν στον αγώνα μαζί τους ενάντια στις παραβάσεις.
Στις φωτογραφίες ντοκουμέντο που δημοσιεύει η «ΜτΚ», φαίνεται το όργιο παραβάσεων στις παραλίες τις Σιθωνίας και της Κασσάνδρας που εξελίσσονται όχι φέτος, αλλά τα τελευταία πολλά χρόνια, μπροστά στα μάτια όλων των πολιτών αλλά και των υπευθύνων αρχών. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει αδυναμία ελέγχων στις παραλίες της Χαλκιδικής, καθώς σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές στην Κτηματική Υπηρεσία εργάζονται μόνο τρία άτομα, που σημαίνει ότι είναι αδύνατο να ελέγξουν όλο τον νομό. Δεύτερον, οι δήμοι της Χαλκιδικής δεν έχουν δημοτική αστυνομία, οπότε δεν μπορούν να προχωρήσουν σε προληπτικούς ελέγχους, ενώ η ΕΛΑΣ μπορεί να παρέμβει και να προχωρήσει σε ελέγχους μόνο έπειτα από καταγγελίες.
Η κατάσταση σε πολλές παραλίες της Χαλκιδικής είναι τραγική. Υπάρχουν ακτές όπου σχεδόν όλα τα beach bar παρανομούν και απλώνουν ξαπλώστρες μέσα στη θάλασσα. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που οι λουόμενοι αντικρίζουν παραβάσεις, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με αυτές για δεκαετίες. Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών Θεσσαλονίκης (ΚΕΠΚΑ), κάθε χρόνο δέχονται δεκάδες καταγγελίες για όσα συμβαίνουν σε παραλίες, αλλά ο ελεγκτικός μηχανισμός φέρεται να λειτουργεί με μεγάλη καθυστέρηση.
«Καταγγελίες λαμβάνουμε πολλά χρόνια, τα στέλνουμε αμέσως στους αρμόδιους και μας παίρνουν Οκτώβριο να μας πουν ότι πήγαν και δεν βρήκαν τίποτα. Μία φορά μας πήραν μετά από έξι μήνες για να μας ενημερώσουν ότι έκαναν έλεγχο και δεν βεβαιώθηκε παράβαση. Τώρα ξαφνικά με το κίνημα της πετσέτας, όλοι κάνουν το καθήκον τους. Μας δουλεύουν, όλοι ξέρουν για τις παραβάσεις αλλά κάνουν τα στραβά μάτια» λέει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ Νίκος Τσεμπερλίδης.
«Κάθε καλοκαίρι λαμβάνουμε τηλεφωνήματα και παραπονιούνται ότι δεν υπάρχει χώρος να βάλουν μία ομπρέλα στην παραλία, ότι καταλαμβάνετε όλος ο χώρος από τα beach bar και οργανωμένες επιχείρησης. Σταμάτησε πλέον ο κόσμος να παραπονιέται για τιμές, γιατί ξέρουν ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα για την αισχροκέρδεια, όσο δεν λαμβάνει αποφάσεις η Πολιτεία» τονίζει η γενική γραμματέας του ΚΕΠΚΑ Ευαγγελία Κεκελέκη.
Πευκοχώρι: Μία παραλία γεμάτη παραβάσεις
Αν κάποιος διανύσει την παραλία στο Πευκοχώρι, αυτό που θα αντικρίσει είναι μία ακτή γεμάτη από παραβάσεις. Σχεδόν όλες οι πρώτες ξαπλώστρες και ομπρέλες είναι μέσα στο νερό, υπάρχουν στημένες εξέδρες μέσα στη θάλασσα για επέκταση του χώρου και ξύλινες κατασκευές στην άμμο για τραπεζοκαθίσματα.
Είναι αλήθεια ότι η συγκεκριμένη παραλία, είναι μία ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς ομολογουμένως έχει στενή ακτή και δεν υπάρχει αρκετός χώρος για ομπρέλες και ξαπλώστρες. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνεται κατάχρηση και για να υπάρχουν περισσότερες σειρές με ξαπλώστρες.
Μάλιστα, είναι αρκετά δύσκολο να περάσει κανείς ανάμεσα από τις ξαπλώστρες επιχειρήσεων στο Πευκοχώρι, καθώς οι αποστάσεις είναι ανύπαρκτες. Όμως, πρέπει να αναγνωριστεί ότι στο Πευκοχώρι υπάρχουν τουλάχιστον μεγάλες εκτάσεις που είναι ελεύθερες για τους λουόμενους που θέλουν να βάλουν την δικιά τους ομπρέλα και ψάθα.
Ξεσηκωμός στη Νικήτη
Στη Νικήτη έγινε η πρώτη πορεία διαμαρτυρίας σε παραλία στη Χαλκιδική, με κατοίκους να φωνάζουν συνθήματα κατά των παραβάσεων και υπέρ της ελεύθερης πρόσβασης για όλους στους αιγιαλούς. Η «αυτοψία» των κατοίκων επιβεβαίωσε ότι τα περισσότερα beach bar στην παραλία της Νικήτης δεν τηρούν τις απαιτούμενες αποστάσεις και οι πρώτες σειρές με τις ξαπλώστρες είναι μέσα στο νερό.
Μάλιστα, μετά από διαμαρτυρία στο δημαρχείο Σιθωνίας, ο δήμαρχος Κυπαρίσσης Ντέμπλας συστρατεύτηκε με τους πολίτες και υποσχέθηκε ότι θα δράσει και ο ίδιος για τον έλεγχο των παραβάσεων. «Πολλοί καταστρατηγούν την νομοθεσία που είναι σαφέστατη, και φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, αντί να έχει η πρώτη σειρά 5 μέτρα απόσταση από το κύμα. Κανονικά πρέπει να εκμεταλλεύονται το 50% της έκτασης που μισθώνουν, αλλά αυτό δεν τηρείται» λέει στη «ΜτΚ» ο κ. Ντέμπλας, σημειώνοντας τα μεγάλα προβλήματα που προκαλούνται ταυτόχρονα με την υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών. «Φέτος υπάρχει ιδιαίτερο ζήτημα με τις εγκρίσεις μισθώσεων λόγω έλλειψης προσωπικού. Όσο αφορά τις όμορες επιχείρησες ίσως να μην έχει περαιωθεί το 90%» τονίζει.
Όσο για τους ελέγχους, αναφέρεται στην έλλειψη της δημοτικής αστυνομίας. «Είναι γεγονός ότι ο δήμος δεν μπορεί να ελέγξει, μας εγκρίθηκαν έξι δημοτικοί αστυνομικοί, αλλά θα ενσωματωθούμε και εμείς στον πανελλήνιο διαγωνισμό από τον Σεπτέμβριο και μετά. Μας λείπει ο ελεγκτικός μηχανισμός» επισημαίνει.
Ξηλώνουν και τις ομπρέλες ιδιωτών
Αντίδραση υπήρχε και στον δήμο Προποντίδας, μετά τις διαμαρτυρίες πολιτών για ελεύθερες παραλίες χωρίς παραβάσεις στη Χαλκιδική. Ο δήμαρχος της περιοχής, Μανώλης Καρράς, άφησε τελεσίγραφο λίγων ημερών προειδοποιώντας τους ιδιώτες να μαζέψουν ομπρέλες, καρεκλάκια και όλα τα αντικείμενα που αφήνουν μονίμως στις παραλίες. Όσοι δεν ακλούθησαν την οδηγία το πρωί της Πέμπτης είδαν συνεργεία του δήμου να κάνουν έφοδο στην παραλία στα Φλογητά και να ξηλώνουν ομπρέλες, καθίσματα και ξαπλώστρες.
Το ίδιο συνέβη και το πρωί της Παρασκευής στην Νέα Ποτίδαια και σαφώς υπήρχαν αντιδράσεις και εντάσεις από τους λουόμενους που έδεναν στις παραλίες όλα τα αντικείμενά τους. Η απομάκρυνση των μόνιμων κατασκευών θα γίνει σε όλη την ακτογραμμή του δήμου Νέας Προποντίδας και προσεχώς και στον δήμο Κασσάνδρας.
Πάρτι ανομίας στη Συκιά
Η «ΜτΚ» δημοσιεύει φωτογραφίες ντοκουμέντο από τις παραβάσεις και τις καταπατήσεις που γίνονται σε παραλίες της Συκιάς Χαλκιδικής. Μέχρι και παραλία έχει «μπαζωθεί» για να στηθούν τραπεζοκαθίσματα εστιατορίου, όπως θα δείτε, ενώ ξαπλώστρες και κατασκευές έχουν «ριζώσει» μέσα στη θάλασσα. Οι καταγγελίες και οι φωτογραφίες που έστειλαν κάτοικοι και αναγνώστες στη «ΜτΚ» είναι αποκαλυπτικές.
Παραλία Λιναράκι
Πρόκειται για μία μικρή ακτή, το Λιναράκι, στην οποία έχουν απλώσει ξαπλώστρες και ομπρέλες μέχρι και τη θάλασσα μία ταβέρνα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ένας ιδιώτης, ο οποίος μάλιστα έχει φράξει το οικόπεδό του μέχρι την αμμουδιά με συρόμενη πόρτα και πινακίδα απαγόρευσης εισόδου.
Παραλία Πηγαδάκι
Η παραλία Πηγαδάκι, όπως λένε οι κάτοικοι, έχει μπαζωθεί από βράχο σε βράχο και έχουν τοποθετηθεί τραπεζοκαθίσματα ταβέρνας. Όπως θα δείτε δεν υπάρχει πλέον ακτή γύρω από το μαγαζί, και ανάμεσα στους βράχους έχει στηθεί εξέδρα από μπετό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης υποστήριξε ότι αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αυτές τις εργασίες υποστύλωσης, εξαιτίας κακοτεχνίας στο λιμάνι της περιοχής που άλλαξε τη μορφολογία της παραλίας.
Παραλία Κληματαριά
Η παραλία Κληματαριά είναι η τελευταία στον κόλπο της Συκιάς και όπως βλέπεται υπάρχει υπερκάλυψη της ακτής, με πολλές ομπρέλες να φτάνουν μέχρι και το κύμα. Μάλιστα οι κάτοικοι καταγγέλλουν στη «ΜτΚ» ότι υπάρχει συνεχώς δυνατή μουσική, στην κάθοδο πρόσβασης έχουν τοποθετηθεί συρόμενες πόρτες στις ιδιοκτησίες με ταμπέλες απαγόρευσης διέλευσης.
Παραλία Τηγάνια
Στην πανέμορφη παραλία Τηγάνια βλέπετε ότι όχι απλώς δεν τηρούνται οι αποστάσεις της πρώτης σειράς ομπρελών με το κύμα, αλλά υπάρχουν εγκαταστάσεις και μέσα στη θάλασσα επάνω σε βράχους.
Παραλία Τουρκολιμνιώνας
H παραλία Τουρκολιμνιώνας βρίσκεται μετά από το πηγάδι και σύμφωνα με τις καταγγελίες και σ’ αυτήν η κάλυψη με ομπρέλες και ξαπλώστρες φτάνει μέχρι το κύμα.
Παραλία Κριαρίτσι
Στην παραλία Κριαρίτσι, εκτός από τις ξαπλώστρες που φτάνουν στο κύμα, υπάρχουν τροχόσπιτα με μόνιμες κατασκευές που παραμένουν εκεί όλο τον χρόνο.
Ο εφιάλτης ηλικιωμένου ζευγαριού που ξυλοκοπήθηκε από ιδιοκτήτη beach bar
Έναν εφιάλτη έζησε ηλικιωμένο ζευγάρι από τη Θεσσαλονίκη, επειδή τόλμησε να απλώσει τις πετσέτες του δίπλα από beach bar στην ακτή Κασταμονίτη στη Χαλκιδική. Ένα χρόνο μετά και ακόμα η 70χρονη και ο 74χρονος δεν μπορούν να ξεπεράσουν το ψυχολογικό σοκ από αυτά που έζησαν τον Ιούνιο του 2022. Ξυλοκοπήθηκαν από ιδιοκτήτη beach bar, με αποτέλεσμα να καταλήξουν στο νοσοκομείο.
«Δύο μέτρα μακριά από τις ξαπλώστρες του, σε μέρος δημόσιο, πήγαμε να βάλουμε την ομπρέλα μας. Τότε ήρθε και άρχισε να μας βρίζει. Μας έλεγε αχάριστους επειδή μας άφηνε να κάνουμε μπάνιο δίπλα στο beach bar του. Τότε τον ρώτησα ‘τι χάρη μας κάνετε και είμαστε αχάριστοι κύριε;’ και τότε μου έδωσε μπουνιά στο κεφάλι στο μέρος που είχα χειρουργηθεί πρόσφατα στον εγκέφαλου» περιγράφει η 70χρονη στη «ΜτΚ».
«Τότε έτρεξε η κόρη του και είπε ‘μπαμπά τι κάνεις, είναι άρρωστη η γυναίκα’. Την ίδια ώρα σηκώθηκε ο άντρας μου σοκαρισμένος και του είπε ‘τι είναι αυτά που κάνεις’, με τον επιχειρηματία να του βάζει τρικλοποδιά, να τον ρίχνει κάτω, να του ξεσκίζει την μπλούζα, με ένα χέρι να τον πατάει στο λαιμό και με το άλλο στα πλευρά. Να φωνάζω βοήθεια και να μην έρχεται κανένας. Έτρεξε μόνο μία κοπέλα με ένα μπουκάλι νερό και ειδοποίησε το ΕΚΑΒ και το 100, θέλω να την ευχαριστήσω όποια κι αν είναι» συνεχίζει.
«Φοβήθηκα για την γυναίκα μου» λέει ο 74χρονος «δεν σκέφτηκα τίποτα άλλο, ήταν χειρουργημένη στο κεφάλι και ανησύχησα. Δεν μπορώ να καταλάβω το μίσος τους. Βγήκαμε να κάνουμε ένα μπάνιο και αυτοί είπανε ότι την παραλία την είχαν αγοράσει και να μην πατάμε στην αμμούδα τους». Όπως καταγγέλλει ο 74χρονος, εκτός από τον επιχειρηματία, πάνω του έπεσε και η γυναίκα του με αποτέλεσμα να του προκαλέσει διατροχαντήριο και υποτροχαντήριο κάταγμα στο αριστερό ισχύο. «Αισθάνθηκα τον πόνο και του φώναξα ‘μου έσπασες το πόδι’. Σπάραζα από τον πόνο» θυμάται ο 74χρονος.
Μετά από έξι μήνες μπόρεσε να συνέλθει ο 74χρονος, ενώ ακόμα και τώρα δεν μπορεί να πατήσει τελείως το πόδι του, όπως λέει στη «ΜτΚ». «Ο γιατρός μόλις τον είδε είπε ‘τι βαρβαρότητα είναι αυτή’. Ταλαιπωρηθήκαμε πάρα πολύ, για μεγάλο διάστημα τον σήκωνα στην πλάτη μου για να πηγαίνει τουαλέτα. Τραβήξαμε πολλά» επισημαίνει η σύζυγός του.
Εκτός από τον επιχειρηματία και την σύζυγό του, στο επεισόδιο μπροστά ήταν και ένας άλλος άντρας ο οποίος στεκόταν στο beach bar και όπως καταγγέλλουν οι ηλικιωμένοι φώναζε «όποιος έρθει θα τον θάψω». Τα τρία άτομα συνελήφθησαν και δικάστηκαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Στον επιχειρηματία επιβλήθηκαν 2,5 έτη ποινή φυλάκισης με αναστολή και στη σύζυγό του ένα έτος με αναστολή. Ωστόσο, όπως λέει η 70χρονη, δεν άκουσαν ούτε στο δικαστήριο μία συγνώμη από αυτούς. «Το αντίθετο, ήταν προκλητικός και μου έκανε μορφασμούς. Δεν ξέρω πώς κρατήθηκα» τονίζει η 70χρονη.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 13.08.2023
ΣΧΟΛΙΑ