ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Φοιτητική στέγη: «Φωτιά» τα ενοίκια στη Θεσσαλονίκη

Στο κυνήγι της ευκαιρίας επιδίδονται γονείς και φοιτητές - Μεσίτες, εκπρόσωποι ιδιωτικών φοιτητικών εστιών, γονείς και φοιτητές μιλούν στη «ΜτΚ» για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά

 17/07/2024 07:07

Φοιτητική στέγη: «Φωτιά» τα ενοίκια  στη Θεσσαλονίκη

Έλενα Καραβασίλη

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν οι γονείς, προκειμένου να στηρίξουν τα όνειρα των παιδιών τους μετά τον αγώνα που έκαναν προκειμένου να πετύχουν στις Πανελλήνιες και να κερδίσουν μία θέση στα ΑΕΙ της Θεσσαλονίκης. Οι ΕΒΕ που αντιστοιχούν σε κάθε Σχολή-Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας την προηγούμενη εβδομάδα και πλέον «τρέχει» η διαδικασία συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων μέχρι και 18 Ιουλίου. Παράλληλα, στις 31 Ιουλίου λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων χορήγησης φοιτητικού επιδόματος στους δικαιούχους, της τάξεως των 1.500 ευρώ, για την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Τα ενοίκια των φοιτητικών κατοικιών στη Θεσσαλονίκη έμειναν μεν στα ίδια επίπεδα με πέρσι, σύμφωνα με τον πρόεδρο μεσιτών Θεσσαλονίκης ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι υψηλά, σε σχέση με την οικονομική δυνατότητα που έχει μία μέση ελληνική οικογένεια. Διαφορετική εικόνα παρουσιάζει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates που κάνει λόγο για αυξήσεις, με τους γονείς να έχουν ήδη επιδοθεί σε «κυνήγι θησαυρού». Πιο εύκολη λύση μοιάζει να αποτελούν οι all inclusive ιδιωτικές φοιτητικές εστίες της πόλης, οι οποίες όμως έχουν ήδη πολύ περιορισμένη διαθεσιμότητα.

Δυσεύρετα τα 300άρια

Μόλις μία στις 10 φοιτητικές κατοικίες στη Θεσσαλονίκη διατίθεται έναντι 300 ευρώ μηνιαίως, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates. «Τα τελευταία χρόνια η αναζήτηση ποιοτικού ακινήτου αποτελεί μία δύσκολη διαδικασία μετά την ραγδαία αύξηση των ζητούμενων τιμών μίσθωσης, την αυξανόμενη δυναμική του κλάδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης λόγω τουρισμού και την ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου στεγαστικής πολιτικής», λέει στη «ΜτΚ» ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates. 

Περιγράφει πως σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, η διαθεσιμότητα κατοικιών για φοιτητές άνω του 1ου ορόφου, έως 50 τ.μ. με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 ευρώ, αποτελούν μόλις το 8,92% (11,31% το 2023, 12,6% το 2022) επί του συνόλου των διαθέσιμων κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50 τ.μ. Στη Θεσσαλονίκη, καταγράφονται αυξήσεις στα ζητούμενα μισθώματα σχεδόν στο σύνολο των περιοχών, σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, είτε πρόκειται για κατοικία 30 τ.μ.-45 τ.μ., είτε για κατοικία 50 τ.μ.-60 τ.μ. Στον Βαρδάρη, το ζητούμενο μίσθωμα κατοικίας 30 τ.μ.-45 τ.μ. κυμαίνεται από 300 ευρώ/μήνα έως 600 ευρώ/μήνα, ενώ κατοικία 50 τ.μ.-60 τ.μ. από 400 ευρώ/μήνα έως 650 ευρώ/μήνα. «Οι ανώτερες ζητούμενες τιμές μίσθωσης, αφορούν ακίνητα πλήρως ανακαινισμένα ή/και νεόδμητα, επιπλωμένα, με το σύνολο των οικοσυσκευών», εξηγεί. Στην περιοχή Καμάρα/Ροτόντα, το ζητούμενο μίσθωμα για κατοικία 30 τ.μ.-45 τ.μ., κυμαίνεται από 350 ευρώ/μήνα έως 650 ευρώ/μήνα, ενώ για κατοικία 50 τ.μ.-60 τ.μ. το ζητούμενο μίσθωμα διαμορφώνεται από 450 ευρώ/μήνα έως 740 ευρώ/μήνα.

Μετακινούνται δυτικά

Ο Κωνσταντίνος Τζάρος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης (ΣΜΑΣΘ) αναφέρει στη «ΜτΚ» ότι εκείνοι που έγραψαν καλά, άρχισαν να ψάχνουν σπίτια με την ανακοίνωση των βαθμολογιών. Μιλώντας για τη διαθεσιμότητα των διαμερισμάτων λέει πως δημιουργούνται συνεχώς νέα σπίτια. «Από την Εγνατία και πάνω, Αγίου Δημητρίου, Ολυμπιάδος όπου υπάρχουν παλιά σπίτια και βιοτεχνικοί χώροι όπως στην Πτολεμαίων και στην Επισκόπου Αμβροσίου, δυτικά δηλαδή της Εγνατίας, γίνεται αλλαγή χρήσης και δημιουργούνται σπίτια εκ των οποίων βέβαια, μεγάλο μέρος δίνεται στη βραχυχρόνια μίσθωση». 

Περιγράφει ότι σε σχέση με πέρσι δεν υπάρχουν αυξήσεις στα μισθώματα τα οποία «παραμένουν στα ίδια υψηλά επίπεδα». «Ανακαινισμένα σπίτια που βρίσκονται πάνω από την Εγνατία, στα 45 τ.μ., χωρίς να είναι επιπλωμένα νοικιάζονται στα 500-550 ευρώ και περίπου 50 ευρώ πάνω, εάν είναι επιπλωμένα. Τα τελευταία δύο χρόνια, οι φοιτητές έχουν μετακινηθεί προς τα δυτικά, κάτι που θα ενταθεί και με τη λειτουργία του Μετρό. Βλέπουμε φοιτητές στην περιοχή του One Salonica, στην Ξηροκρήνη, στους Αμπελόκηπους, όπου τα ενοίκια είναι κατά 150 με 100 ευρώ πιο κάτω. Προς τα ανατολικά, στη Λ. Στρατού, στην Τούμπα, στο Φάληρο οι τιμές είναι στα ίδια επίπεδα με αυτές του κέντρου της πόλης, πάντα μιλώντας για την περιοχή πάνω από την Εγνατία». 

Τονίζει πως οι τιμές είναι μεν στα ίδια επίπεδα με πέρσι αλλά «είναι αυξημένες σε σχέση με το εισόδημα μιας μέσης ελληνικής οικογένειας». Αναφερόμενος στις ιδιωτικές φοιτητικές εστίες περιγράφει πως έχουν γίνει ορισμένες κινήσεις τα τελευταία χρόνια, με ακίνητα που αγοράστηκαν γι’ αυτόν τον σκοπό, ωστόσο «δεν είναι πολλά σε σχέση με τον όγκο των φοιτητών. Σίγουρα οι γονείς τα προτιμούν γιατί είναι μία πιο οργανωμένη κατάσταση». Σύμφωνα με την εικόνα του ΣΜΑΣΘ, στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν επτά ιδιωτικές φοιτητικές εστίες, συμπεριλαμβανομένων και των μικρών με 15-20 διαμερίσματα. Ο ίδιος τονίζει πως είναι σημαντικό οι γονείς να προσέξουν ποιόν θα εμπιστευτούν για την ανεύρεση σπιτιού «ώστε να μην γίνουν έρμαια επιτήδειων γιατί έχουμε δει διάφορες περιπτώσεις απάτης από ανθρώπους που δεν ήταν τελικά ιδιοκτήτες, τα σπίτια δεν ήταν όπως θα έπρεπε κτλ. Τα μεσιτικά γραφεία έχουν ευθύνη για το προϊόν που δίνουν και αποτελούν σημείο αναφοράς και για το παιδί-ένοικο, εάν προκύψει κάποιο ζήτημα με το σπίτι».

Ενδεχόμενη αποκλιμάκωση από τα τέλη Σεπτεμβρίου

«Αποκλιμάκωση των ζητούμενων μισθωμάτων, ευελπιστούμε ότι θα καταγραφεί μετά το πέρας της καλοκαιρινής σεζόν και ενδεχόμενης επιστροφής ακινήτων από τις βραχυχρόνιες, στις μακροχρόνιες-συμβατικές μισθώσεις. 

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, καταγράφεται ραγδαία αύξηση εγγραφών νέων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης λόγω της υψηλής ζήτησης που καταγράφεται τη φετινή χρονιά. Η δυναμική των βραχυχρόνιων μισθώσεων τη δεδομένη χρονική στιγμή στον δήμο Θεσσαλονίκης αριθμεί 3.314 αυτοτελή ακίνητα/διαμερίσματα (2.593 το 2023), σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από την AirDNA», εξηγεί ο κ. Μπάκας. 

Συμπληρώνει πως «δυστυχώς, η δυνατότητα καταβολής του φοιτητικού ενοικίου από την οικογένεια του φοιτητή αποτελεί βασικό παράγοντα επιλογής της πανεπιστημιακής σχολής. Η φετινή χρονιά, θα αποτελέσει την 6η-7η χρονιά που μεγάλο μέρος των νέων φοιτητών θα επιλέξουν την πανεπιστημιακή σχολή με βασικό κριτήριο αν βρίσκεται πλησίον της οικογενειακής κατοικίας. Γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα δεδομένα της Eurostat, όπου κατατάσσει την χώρα μας 2η στη λίστα των χωρών της Ε.Ε, που το 72% των νέων της ηλικιακής ομάδας 18-34 ετών διαμένουν στο «παιδικό» τους δωμάτιο».

Λίστα… αναμονής

Η «Οikotrust A.E.Δ.Α.» είναι η πρώτη και μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης και διαχείρισης ιδιωτικών φοιτητικών εστιών με έδρα τη Θεσσαλονίκη, με επτά ακίνητα που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και ιστορία από το 1999. Ο Χρήστος Τραμπούκης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας λέει στη «ΜτΚ» ότι υπάρχουν 430 διαμερίσματα εστιών που βρίσκονται σε Αγ. Δημητρίου, Γ’ Σεπτεμβρίου, Κάσσανδρου, Βενιζέλου και στη Βαλαωρίτου που ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο, εκ των οποίων αυτή τη στιγμή διαθέσιμα είναι μόλις 50. 

Εξηγεί ότι το κτίριο της Βαλαωρίτου και της Βενιζέλου που ολοκληρώθηκε πριν από δύο χρόνια, έχουν μέσα γυμναστήριο, roof garden, σινεμά, playroom, studio μουσικής κι άλλους κοινόχρηστους χώρους εργασιών και δραστηριοτήτων, καθώς και χώρους πλυντηρίων-στεγνωτηρίων. «Στα παλιά κτίρια όπου τα διαμερίσματα είναι από 18 τ.μ.-30 τ.μ. με ενοίκιο από 390-480 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων όλων των λογαριασμών, δεν υπάρχει καθόλου διαθεσιμότητα. Στα καινούρια κτίρια, τα μισθώματα κυμαίνονται από 440-620 ευρώ. Η ζήτηση ξεκίνησε ήδη από τα τέλη Μαΐου καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από υφιστάμενους φοιτητές που αλλάζουν σπίτια κι έρχονται σε εμάς. Η λίστα αναμονής που έχουμε κάθε χρόνο, υπερβαίνει τα 200 άτομα».

Το «Project 151» αναπτύσσεται

O Ισαάκ Λεών, επιχειρηματίας και εμπνευστής του «Project 151» που λειτουργεί φέτος για τέταρτη χρονιά, στη συμβολή των οδών Παπαναστασίου και Πριάμου με 111 στούντιο και σουίτες για φοιτητές και νέους επαγγελματίες περιγράφει στη «ΜτΚ» ότι τα μισθώματα των διαμερισμάτων, ανάλογα με τα τ.μ. και τον όροφο, κυμαίνονται από 500 μέχρι 900 ευρώ. Στις τιμές αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι λογαριασμοί ύδρευσης, ρεύματος και ίντερνετ. 

Όσον αφοράς τις παροχές, υπάρχει οργανωμένο γυμναστήριο εντός του κτιρίου, 12ωρη φύλαξη, συνεχής καθαριότητα, bistro στην αυλή, χώρος συναντήσεων, τρεις αίθουσες εργασίας, χώρος πλυντηρίων-στεγνωτηρίων, ταράτσα που έχει διαμορφωθεί κατάλληλα με ξαπλώστρες, ενώ η πρόσβαση στο σούπερ μάρκετ γίνεται μέσα από το κτίριο. Σε περίπτωση δε που υπάρξει υπερκατανάλωση, ο κ. Λεών εξηγεί πως «εάν προκύψει κάτι επιπλέον, αποτελεί δική μας χρέωση».

«Η διαθεσιμότητα αυτή τη στιγμή είναι πολύ χαμηλή και η πληρότητα υπερβαίνει ήδη το 90% διότι δεν απευθυνόμαστε αποκλειστικά σε φοιτητές, παρότι καλύπτουν άνω του 50% των ενοίκων μας». Συμπληρώνει πως βρίσκονται σε εξέλιξη δύο νέα project που θα είναι της ίδιας λογικής. Πρόκειται για την παλιά καπναποθήκη που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ολύμπου και Γλαδστώνος και αναμένεται να ολοκληρωθεί του χρόνου τον Ιούλιο ενώ το άλλο ακίνητο που θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα, θα είναι έτοιμο πριν την εκπνοή του 2025.

Προκρατήσεις από νωρίς

Ο Άκης Αργυρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της «Hamlet Student Flats», που διαχειρίζεται ακίνητα-ιδιωτικές φοιτητικές εστίες σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα Πάτρα και Κομοτηνή, περιγράφει ότι το κτίριο της εταιρίας στη Βαλαωρίτου λειτουργεί από το 2021, με 85 studio, 25 τ.μ.-40 τ.μ. και ενοίκια all inclusive που κυμαίνονται από 550 έως 750 ευρώ. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διαθεσιμότητα διότι, με το που ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες, έγιναν και οι προκρατήσεις. Οι ένοικοι δε που προέρχονται από το εξωτερικό έχουν κλείσει τα διαμερίσματα ήδη από τον Μάρτιο-Απρίλιο», εξηγεί.

Η Κατερίνα Σογλεμέζη, υπεύθυνη διαχείρισης των ιδιωτικών φοιτητικών εστιών της «My Flat» που λειτουργεί από το 2018, λέει στη «ΜτΚ» ότι η εταιρεία διαθέτει συνολικά 61 διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη, 66 διαμερίσματα στη Λάρισα και 105 στην Αθήνα. Η πλειοψηφία των διαμερισμάτων τους στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε δύο ακίνητα, ένα στην Αλ. Φλέμινγκ (Ιπποκράτειο) που κατασκευάστηκε το 2018 κι ένα στην Γυμνασιάρχου Μικρού (Χαριλάου) που κατασκευάστηκε το 2020. Η επιφάνεια των διαμερισμάτων είναι από 18 έως και 55 τ.μ. με τις τιμές να κυμαίνονται από 420-650 ευρώ, ανάλογα με τα τ.μ. και τον όροφο στον οποίο βρίσκονται. Η My Flat, σύμφωνα με την κ. Σογλεμέζη, προσφέρει τα διαμερίσματά της πλήρως επιπλωμένα και με ηλεκτρικές συσκευές. Στο μηνιαίο μίσθωμα συμπεριλαμβάνονται όλα τα έξοδα του διαμερίσματος (ρεύμα, νερό, θέρμανση, internet, κοινόχρηστα, συντήρηση κ.λπ.). «Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμα μόνο επτά διαμερίσματα διότι έχουν ήδη γίνει προκρατήσεις», εξηγεί.

Στα ύψη οι τιμές με «κακές» παροχές

Η Μαρία Γεωργίου κατοικεί στο Κιλκίς κι εδώ και δύο εβδομάδες αναζητεί ένα αξιοπρεπές διαμέρισμα για το παιδί της στη Θεσσαλονίκη. Λέει στη «ΜτΚ» πως ο γιος της έδωσε πανελλαδικές για δεύτερη χρονιά και φέτος εισάγεται στο Χημικό του ΑΠΘ. «Εδώ και δύο εβδομάδες ψάχνουμε σπίτι και δεν μπορώ να διαχειριστώ το γεγονός των εξωφρενικών τιμών. Δηλαδή μία γκαρσονιέρα των 400 ευρώ, θεωρείται ευκαιρία! Ζητούν 500 ευρώ για σπίτια του ’70, με μία κρεβατοκάμαρα, δηλαδή για ένα άτομο. Ευελπιστώ πως θα βρούμε κάτι φυσιολογικό, λίγο πιο έξω από το κέντρο της πόλης».

Η Σ.Κ. είναι φοιτήτρια 6ου έτους στο ΑΠΘ, με καταγωγή από την Κύπρο. Όταν ήταν πρωτοετής, χρειάστηκε να περάσουν τρεις μήνες μέχρι να βρει διαμέρισμα που να μην ξεπερνά τα 300 ευρώ κι αυτό ήταν στην περιοχή της Μπότσαρη. «Στο 2ο έτος ήθελα να είμαι στο κέντρο για να μην έχω τόσες μετακινήσεις κι έτσι τα τελευταία πέντε χρόνια μένω σ’ ένα σπίτι 34 τ.μ. στην Καμάρα, που δεν είναι επιπλωμένο και το ενοίκιό μου ανέρχεται στα 350 ευρώ που κι αυτό, είχαν περάσει έξι μήνες μέχρι να το βρω».

Ο Γ.Γ., δευτεροετής φοιτητής στο ΑΠΘ λέει πως «τα ενοίκια είναι ακριβά και μιλάμε για διαμερίσματα πολύ μικρά. Διαμερίσματα στην περιοχή της Χαριλάου, κοντά στο γήπεδο του Άρη, νοικιάζονται έναντι 400-600 ευρώ. Κατάφερα και βρήκα διαμέρισμα 50 τ.μ., μετά από τέσσερις μήνες αναζήτησης, στην Ευζώνων, έναντι 500 ευρώ, χωρίς να είναι επιπλωμένο». Κατά το χρονικό διάστημα που έψαχνε για σπίτι, έμενε σε ξενοδοχείο όπου έδινε περίπου 400 ευρώ/μήνα.

«Έδωσα δεύτερη φορά πανελλήνιες γιατί ήθελα να περάσω Θεσσαλονίκη. Έγραψα πολύ καλά και είναι σίγουρο ότι πέρασα Πληροφορική στο ΑΠΘ. Είμαι από την Χαλάστρα και ψάχνω από τώρα σπίτι στο κέντρο της πόλης για να συγκατοικήσω με την αδελφή μου. Ψάχνουμε ένα σπίτι με δύο δωμάτια και τα περισσότερα που βλέπουμε κυμαίνονται στα 600-700 ευρώ. Οι τιμές έχουν ξεφύγει αλλά τα διαμερίσματα δεν είναι σε καλή κατάσταση και δεν διαθέτουν καλές παροχές. Για παράδειγμα έχουν κεντρική θέρμανση, που εμένα δεν με ενδιαφέρουν τέτοια ακίνητα, θέλω ατομική θέρμανση», σημειώνει στη «ΜτΚ», ο Κ.Κ.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14.07.2024

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν οι γονείς, προκειμένου να στηρίξουν τα όνειρα των παιδιών τους μετά τον αγώνα που έκαναν προκειμένου να πετύχουν στις Πανελλήνιες και να κερδίσουν μία θέση στα ΑΕΙ της Θεσσαλονίκης. Οι ΕΒΕ που αντιστοιχούν σε κάθε Σχολή-Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας την προηγούμενη εβδομάδα και πλέον «τρέχει» η διαδικασία συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων μέχρι και 18 Ιουλίου. Παράλληλα, στις 31 Ιουλίου λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων χορήγησης φοιτητικού επιδόματος στους δικαιούχους, της τάξεως των 1.500 ευρώ, για την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Τα ενοίκια των φοιτητικών κατοικιών στη Θεσσαλονίκη έμειναν μεν στα ίδια επίπεδα με πέρσι, σύμφωνα με τον πρόεδρο μεσιτών Θεσσαλονίκης ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι υψηλά, σε σχέση με την οικονομική δυνατότητα που έχει μία μέση ελληνική οικογένεια. Διαφορετική εικόνα παρουσιάζει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates που κάνει λόγο για αυξήσεις, με τους γονείς να έχουν ήδη επιδοθεί σε «κυνήγι θησαυρού». Πιο εύκολη λύση μοιάζει να αποτελούν οι all inclusive ιδιωτικές φοιτητικές εστίες της πόλης, οι οποίες όμως έχουν ήδη πολύ περιορισμένη διαθεσιμότητα.

Δυσεύρετα τα 300άρια

Μόλις μία στις 10 φοιτητικές κατοικίες στη Θεσσαλονίκη διατίθεται έναντι 300 ευρώ μηνιαίως, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates. «Τα τελευταία χρόνια η αναζήτηση ποιοτικού ακινήτου αποτελεί μία δύσκολη διαδικασία μετά την ραγδαία αύξηση των ζητούμενων τιμών μίσθωσης, την αυξανόμενη δυναμική του κλάδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης λόγω τουρισμού και την ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου στεγαστικής πολιτικής», λέει στη «ΜτΚ» ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates. 

Περιγράφει πως σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, η διαθεσιμότητα κατοικιών για φοιτητές άνω του 1ου ορόφου, έως 50 τ.μ. με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 ευρώ, αποτελούν μόλις το 8,92% (11,31% το 2023, 12,6% το 2022) επί του συνόλου των διαθέσιμων κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50 τ.μ. Στη Θεσσαλονίκη, καταγράφονται αυξήσεις στα ζητούμενα μισθώματα σχεδόν στο σύνολο των περιοχών, σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, είτε πρόκειται για κατοικία 30 τ.μ.-45 τ.μ., είτε για κατοικία 50 τ.μ.-60 τ.μ. Στον Βαρδάρη, το ζητούμενο μίσθωμα κατοικίας 30 τ.μ.-45 τ.μ. κυμαίνεται από 300 ευρώ/μήνα έως 600 ευρώ/μήνα, ενώ κατοικία 50 τ.μ.-60 τ.μ. από 400 ευρώ/μήνα έως 650 ευρώ/μήνα. «Οι ανώτερες ζητούμενες τιμές μίσθωσης, αφορούν ακίνητα πλήρως ανακαινισμένα ή/και νεόδμητα, επιπλωμένα, με το σύνολο των οικοσυσκευών», εξηγεί. Στην περιοχή Καμάρα/Ροτόντα, το ζητούμενο μίσθωμα για κατοικία 30 τ.μ.-45 τ.μ., κυμαίνεται από 350 ευρώ/μήνα έως 650 ευρώ/μήνα, ενώ για κατοικία 50 τ.μ.-60 τ.μ. το ζητούμενο μίσθωμα διαμορφώνεται από 450 ευρώ/μήνα έως 740 ευρώ/μήνα.

Μετακινούνται δυτικά

Ο Κωνσταντίνος Τζάρος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης (ΣΜΑΣΘ) αναφέρει στη «ΜτΚ» ότι εκείνοι που έγραψαν καλά, άρχισαν να ψάχνουν σπίτια με την ανακοίνωση των βαθμολογιών. Μιλώντας για τη διαθεσιμότητα των διαμερισμάτων λέει πως δημιουργούνται συνεχώς νέα σπίτια. «Από την Εγνατία και πάνω, Αγίου Δημητρίου, Ολυμπιάδος όπου υπάρχουν παλιά σπίτια και βιοτεχνικοί χώροι όπως στην Πτολεμαίων και στην Επισκόπου Αμβροσίου, δυτικά δηλαδή της Εγνατίας, γίνεται αλλαγή χρήσης και δημιουργούνται σπίτια εκ των οποίων βέβαια, μεγάλο μέρος δίνεται στη βραχυχρόνια μίσθωση». 

Περιγράφει ότι σε σχέση με πέρσι δεν υπάρχουν αυξήσεις στα μισθώματα τα οποία «παραμένουν στα ίδια υψηλά επίπεδα». «Ανακαινισμένα σπίτια που βρίσκονται πάνω από την Εγνατία, στα 45 τ.μ., χωρίς να είναι επιπλωμένα νοικιάζονται στα 500-550 ευρώ και περίπου 50 ευρώ πάνω, εάν είναι επιπλωμένα. Τα τελευταία δύο χρόνια, οι φοιτητές έχουν μετακινηθεί προς τα δυτικά, κάτι που θα ενταθεί και με τη λειτουργία του Μετρό. Βλέπουμε φοιτητές στην περιοχή του One Salonica, στην Ξηροκρήνη, στους Αμπελόκηπους, όπου τα ενοίκια είναι κατά 150 με 100 ευρώ πιο κάτω. Προς τα ανατολικά, στη Λ. Στρατού, στην Τούμπα, στο Φάληρο οι τιμές είναι στα ίδια επίπεδα με αυτές του κέντρου της πόλης, πάντα μιλώντας για την περιοχή πάνω από την Εγνατία». 

Τονίζει πως οι τιμές είναι μεν στα ίδια επίπεδα με πέρσι αλλά «είναι αυξημένες σε σχέση με το εισόδημα μιας μέσης ελληνικής οικογένειας». Αναφερόμενος στις ιδιωτικές φοιτητικές εστίες περιγράφει πως έχουν γίνει ορισμένες κινήσεις τα τελευταία χρόνια, με ακίνητα που αγοράστηκαν γι’ αυτόν τον σκοπό, ωστόσο «δεν είναι πολλά σε σχέση με τον όγκο των φοιτητών. Σίγουρα οι γονείς τα προτιμούν γιατί είναι μία πιο οργανωμένη κατάσταση». Σύμφωνα με την εικόνα του ΣΜΑΣΘ, στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν επτά ιδιωτικές φοιτητικές εστίες, συμπεριλαμβανομένων και των μικρών με 15-20 διαμερίσματα. Ο ίδιος τονίζει πως είναι σημαντικό οι γονείς να προσέξουν ποιόν θα εμπιστευτούν για την ανεύρεση σπιτιού «ώστε να μην γίνουν έρμαια επιτήδειων γιατί έχουμε δει διάφορες περιπτώσεις απάτης από ανθρώπους που δεν ήταν τελικά ιδιοκτήτες, τα σπίτια δεν ήταν όπως θα έπρεπε κτλ. Τα μεσιτικά γραφεία έχουν ευθύνη για το προϊόν που δίνουν και αποτελούν σημείο αναφοράς και για το παιδί-ένοικο, εάν προκύψει κάποιο ζήτημα με το σπίτι».

Ενδεχόμενη αποκλιμάκωση από τα τέλη Σεπτεμβρίου

«Αποκλιμάκωση των ζητούμενων μισθωμάτων, ευελπιστούμε ότι θα καταγραφεί μετά το πέρας της καλοκαιρινής σεζόν και ενδεχόμενης επιστροφής ακινήτων από τις βραχυχρόνιες, στις μακροχρόνιες-συμβατικές μισθώσεις. 

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, καταγράφεται ραγδαία αύξηση εγγραφών νέων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης λόγω της υψηλής ζήτησης που καταγράφεται τη φετινή χρονιά. Η δυναμική των βραχυχρόνιων μισθώσεων τη δεδομένη χρονική στιγμή στον δήμο Θεσσαλονίκης αριθμεί 3.314 αυτοτελή ακίνητα/διαμερίσματα (2.593 το 2023), σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από την AirDNA», εξηγεί ο κ. Μπάκας. 

Συμπληρώνει πως «δυστυχώς, η δυνατότητα καταβολής του φοιτητικού ενοικίου από την οικογένεια του φοιτητή αποτελεί βασικό παράγοντα επιλογής της πανεπιστημιακής σχολής. Η φετινή χρονιά, θα αποτελέσει την 6η-7η χρονιά που μεγάλο μέρος των νέων φοιτητών θα επιλέξουν την πανεπιστημιακή σχολή με βασικό κριτήριο αν βρίσκεται πλησίον της οικογενειακής κατοικίας. Γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα δεδομένα της Eurostat, όπου κατατάσσει την χώρα μας 2η στη λίστα των χωρών της Ε.Ε, που το 72% των νέων της ηλικιακής ομάδας 18-34 ετών διαμένουν στο «παιδικό» τους δωμάτιο».

Λίστα… αναμονής

Η «Οikotrust A.E.Δ.Α.» είναι η πρώτη και μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης και διαχείρισης ιδιωτικών φοιτητικών εστιών με έδρα τη Θεσσαλονίκη, με επτά ακίνητα που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και ιστορία από το 1999. Ο Χρήστος Τραμπούκης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας λέει στη «ΜτΚ» ότι υπάρχουν 430 διαμερίσματα εστιών που βρίσκονται σε Αγ. Δημητρίου, Γ’ Σεπτεμβρίου, Κάσσανδρου, Βενιζέλου και στη Βαλαωρίτου που ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο, εκ των οποίων αυτή τη στιγμή διαθέσιμα είναι μόλις 50. 

Εξηγεί ότι το κτίριο της Βαλαωρίτου και της Βενιζέλου που ολοκληρώθηκε πριν από δύο χρόνια, έχουν μέσα γυμναστήριο, roof garden, σινεμά, playroom, studio μουσικής κι άλλους κοινόχρηστους χώρους εργασιών και δραστηριοτήτων, καθώς και χώρους πλυντηρίων-στεγνωτηρίων. «Στα παλιά κτίρια όπου τα διαμερίσματα είναι από 18 τ.μ.-30 τ.μ. με ενοίκιο από 390-480 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων όλων των λογαριασμών, δεν υπάρχει καθόλου διαθεσιμότητα. Στα καινούρια κτίρια, τα μισθώματα κυμαίνονται από 440-620 ευρώ. Η ζήτηση ξεκίνησε ήδη από τα τέλη Μαΐου καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από υφιστάμενους φοιτητές που αλλάζουν σπίτια κι έρχονται σε εμάς. Η λίστα αναμονής που έχουμε κάθε χρόνο, υπερβαίνει τα 200 άτομα».

Το «Project 151» αναπτύσσεται

O Ισαάκ Λεών, επιχειρηματίας και εμπνευστής του «Project 151» που λειτουργεί φέτος για τέταρτη χρονιά, στη συμβολή των οδών Παπαναστασίου και Πριάμου με 111 στούντιο και σουίτες για φοιτητές και νέους επαγγελματίες περιγράφει στη «ΜτΚ» ότι τα μισθώματα των διαμερισμάτων, ανάλογα με τα τ.μ. και τον όροφο, κυμαίνονται από 500 μέχρι 900 ευρώ. Στις τιμές αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι λογαριασμοί ύδρευσης, ρεύματος και ίντερνετ. 

Όσον αφοράς τις παροχές, υπάρχει οργανωμένο γυμναστήριο εντός του κτιρίου, 12ωρη φύλαξη, συνεχής καθαριότητα, bistro στην αυλή, χώρος συναντήσεων, τρεις αίθουσες εργασίας, χώρος πλυντηρίων-στεγνωτηρίων, ταράτσα που έχει διαμορφωθεί κατάλληλα με ξαπλώστρες, ενώ η πρόσβαση στο σούπερ μάρκετ γίνεται μέσα από το κτίριο. Σε περίπτωση δε που υπάρξει υπερκατανάλωση, ο κ. Λεών εξηγεί πως «εάν προκύψει κάτι επιπλέον, αποτελεί δική μας χρέωση».

«Η διαθεσιμότητα αυτή τη στιγμή είναι πολύ χαμηλή και η πληρότητα υπερβαίνει ήδη το 90% διότι δεν απευθυνόμαστε αποκλειστικά σε φοιτητές, παρότι καλύπτουν άνω του 50% των ενοίκων μας». Συμπληρώνει πως βρίσκονται σε εξέλιξη δύο νέα project που θα είναι της ίδιας λογικής. Πρόκειται για την παλιά καπναποθήκη που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ολύμπου και Γλαδστώνος και αναμένεται να ολοκληρωθεί του χρόνου τον Ιούλιο ενώ το άλλο ακίνητο που θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα, θα είναι έτοιμο πριν την εκπνοή του 2025.

Προκρατήσεις από νωρίς

Ο Άκης Αργυρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της «Hamlet Student Flats», που διαχειρίζεται ακίνητα-ιδιωτικές φοιτητικές εστίες σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα Πάτρα και Κομοτηνή, περιγράφει ότι το κτίριο της εταιρίας στη Βαλαωρίτου λειτουργεί από το 2021, με 85 studio, 25 τ.μ.-40 τ.μ. και ενοίκια all inclusive που κυμαίνονται από 550 έως 750 ευρώ. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διαθεσιμότητα διότι, με το που ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες, έγιναν και οι προκρατήσεις. Οι ένοικοι δε που προέρχονται από το εξωτερικό έχουν κλείσει τα διαμερίσματα ήδη από τον Μάρτιο-Απρίλιο», εξηγεί.

Η Κατερίνα Σογλεμέζη, υπεύθυνη διαχείρισης των ιδιωτικών φοιτητικών εστιών της «My Flat» που λειτουργεί από το 2018, λέει στη «ΜτΚ» ότι η εταιρεία διαθέτει συνολικά 61 διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη, 66 διαμερίσματα στη Λάρισα και 105 στην Αθήνα. Η πλειοψηφία των διαμερισμάτων τους στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε δύο ακίνητα, ένα στην Αλ. Φλέμινγκ (Ιπποκράτειο) που κατασκευάστηκε το 2018 κι ένα στην Γυμνασιάρχου Μικρού (Χαριλάου) που κατασκευάστηκε το 2020. Η επιφάνεια των διαμερισμάτων είναι από 18 έως και 55 τ.μ. με τις τιμές να κυμαίνονται από 420-650 ευρώ, ανάλογα με τα τ.μ. και τον όροφο στον οποίο βρίσκονται. Η My Flat, σύμφωνα με την κ. Σογλεμέζη, προσφέρει τα διαμερίσματά της πλήρως επιπλωμένα και με ηλεκτρικές συσκευές. Στο μηνιαίο μίσθωμα συμπεριλαμβάνονται όλα τα έξοδα του διαμερίσματος (ρεύμα, νερό, θέρμανση, internet, κοινόχρηστα, συντήρηση κ.λπ.). «Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμα μόνο επτά διαμερίσματα διότι έχουν ήδη γίνει προκρατήσεις», εξηγεί.

Στα ύψη οι τιμές με «κακές» παροχές

Η Μαρία Γεωργίου κατοικεί στο Κιλκίς κι εδώ και δύο εβδομάδες αναζητεί ένα αξιοπρεπές διαμέρισμα για το παιδί της στη Θεσσαλονίκη. Λέει στη «ΜτΚ» πως ο γιος της έδωσε πανελλαδικές για δεύτερη χρονιά και φέτος εισάγεται στο Χημικό του ΑΠΘ. «Εδώ και δύο εβδομάδες ψάχνουμε σπίτι και δεν μπορώ να διαχειριστώ το γεγονός των εξωφρενικών τιμών. Δηλαδή μία γκαρσονιέρα των 400 ευρώ, θεωρείται ευκαιρία! Ζητούν 500 ευρώ για σπίτια του ’70, με μία κρεβατοκάμαρα, δηλαδή για ένα άτομο. Ευελπιστώ πως θα βρούμε κάτι φυσιολογικό, λίγο πιο έξω από το κέντρο της πόλης».

Η Σ.Κ. είναι φοιτήτρια 6ου έτους στο ΑΠΘ, με καταγωγή από την Κύπρο. Όταν ήταν πρωτοετής, χρειάστηκε να περάσουν τρεις μήνες μέχρι να βρει διαμέρισμα που να μην ξεπερνά τα 300 ευρώ κι αυτό ήταν στην περιοχή της Μπότσαρη. «Στο 2ο έτος ήθελα να είμαι στο κέντρο για να μην έχω τόσες μετακινήσεις κι έτσι τα τελευταία πέντε χρόνια μένω σ’ ένα σπίτι 34 τ.μ. στην Καμάρα, που δεν είναι επιπλωμένο και το ενοίκιό μου ανέρχεται στα 350 ευρώ που κι αυτό, είχαν περάσει έξι μήνες μέχρι να το βρω».

Ο Γ.Γ., δευτεροετής φοιτητής στο ΑΠΘ λέει πως «τα ενοίκια είναι ακριβά και μιλάμε για διαμερίσματα πολύ μικρά. Διαμερίσματα στην περιοχή της Χαριλάου, κοντά στο γήπεδο του Άρη, νοικιάζονται έναντι 400-600 ευρώ. Κατάφερα και βρήκα διαμέρισμα 50 τ.μ., μετά από τέσσερις μήνες αναζήτησης, στην Ευζώνων, έναντι 500 ευρώ, χωρίς να είναι επιπλωμένο». Κατά το χρονικό διάστημα που έψαχνε για σπίτι, έμενε σε ξενοδοχείο όπου έδινε περίπου 400 ευρώ/μήνα.

«Έδωσα δεύτερη φορά πανελλήνιες γιατί ήθελα να περάσω Θεσσαλονίκη. Έγραψα πολύ καλά και είναι σίγουρο ότι πέρασα Πληροφορική στο ΑΠΘ. Είμαι από την Χαλάστρα και ψάχνω από τώρα σπίτι στο κέντρο της πόλης για να συγκατοικήσω με την αδελφή μου. Ψάχνουμε ένα σπίτι με δύο δωμάτια και τα περισσότερα που βλέπουμε κυμαίνονται στα 600-700 ευρώ. Οι τιμές έχουν ξεφύγει αλλά τα διαμερίσματα δεν είναι σε καλή κατάσταση και δεν διαθέτουν καλές παροχές. Για παράδειγμα έχουν κεντρική θέρμανση, που εμένα δεν με ενδιαφέρουν τέτοια ακίνητα, θέλω ατομική θέρμανση», σημειώνει στη «ΜτΚ», ο Κ.Κ.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14.07.2024

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία