Γαλοπούλα με παραδοσιακή γέμιση από τον Σωτήρη Ευαγγέλου
24/12/2022 10:00
24/12/2022 10:00
Κάθε εβδομάδα ο Executive Chef του εστιατορίου «Salonica» του «Μακεδονία Παλάς» μαγειρεύει μία διαφορετική συνταγή για τους αναγνώστες του makthes.gr.
Μερίδες 8
Προετοιμασίας 60'
Μαγειρέματος 3:00'
ΥΛΙΚΑ
Για τη γαλοπούλα
1 γαλοπούλα 3,5-4 κιλά
150 γρ. βούτυρο
Για την άλμη
5 λίτρα νερό
200 γρ. αλάτι
100 γρ. ζάχαρη
Για τη γέμιση
4 φέτες μπέικον (80γρ.)
1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
100 γρ. κρεμμύδι ξερό
50 γρ. μαύρες σταφίδες
80 γρ. πράσα
40 γρ. cranberry
200 γρ. κάστανα ωμά καθαρισμένα & κομμένα στα 4
40 γρ. κουκουνάρι
40 γρ. φιστίκι Αιγίνης αποφλοιωμένο
150 γρ. κίτρινο ρύζι
1 ξύλο κανέλας
2 φύλλα δάφνης
3 γαρίφαλα
3 κόκκους μπαχάρι
50 ml παρθένο ελαιόλαδο
30 ml κονιάκ
20 ml Amaretto
250 ml νερό
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Γέμιση
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει ρίχνουμε τον κιμά και τον καβουρδίζουμε πολύ καλά.
Μόλις πάρει καστανό χρώμα προσθέτουμε το μπέικον, τους ξηρούς καρπούς, το κρεμμύδι, τα πράσα και τα κάστανα.
Σβήνουμε με το κονιάκ και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε το Amaretto.
Προσθέτουμε το ρύζι και τα μπαχαρικά (κανέλα, μπαχάρι, γαρίφαλο, δάφνη), αλάτι και πιπέρι
Προσθέτουμε το νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τη γέμιση να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία χωρίς να την ανακατεύουμε για περίπου 12 λεπτά.
Μόλις φουσκώσει το ρύζι προσθέτουμε στη γέμιση τα αποξηραμένα φρούτα, ανακατεύουμε, αποσύρουμε από την εστία και την αφήνουμε να κρυώσει.
Γαλοπούλα
Βάζουμε την γαλοπούλα στην άρμη για τουλάχιστον 12 ώρες.
Αφού ξεπλύνουμε την γαλοπούλα, την σκουπίζουμε καλά και την αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε κομμάτια βουτύρου κάτω από το δέρμα της γύρω από το στήθος της.
Την γεμίζουμε με την κρύα γέμιση και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για περίπου 2,5-3 ώρες.
Διαβάστε περισσότερες συνταγές του Σωτήρη Ευαγγέλου ΕΔΩ
Βρείτε τον Σωτήρη Ευαγγέλου
https://www.instagram.com/evaggelousotiris/
https://www.facebook.com/chefsotirisevaggelou
17/12/2022 10:00
26/11/2022 10:00
12/11/2022 10:00
31/12/2022 10:30
Κάθε εβδομάδα ο Executive Chef του εστιατορίου «Salonica» του «Μακεδονία Παλάς» μαγειρεύει μία διαφορετική συνταγή για τους αναγνώστες του makthes.gr.
Μερίδες 8
Προετοιμασίας 60'
Μαγειρέματος 3:00'
ΥΛΙΚΑ
Για τη γαλοπούλα
1 γαλοπούλα 3,5-4 κιλά
150 γρ. βούτυρο
Για την άλμη
5 λίτρα νερό
200 γρ. αλάτι
100 γρ. ζάχαρη
Για τη γέμιση
4 φέτες μπέικον (80γρ.)
1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
100 γρ. κρεμμύδι ξερό
50 γρ. μαύρες σταφίδες
80 γρ. πράσα
40 γρ. cranberry
200 γρ. κάστανα ωμά καθαρισμένα & κομμένα στα 4
40 γρ. κουκουνάρι
40 γρ. φιστίκι Αιγίνης αποφλοιωμένο
150 γρ. κίτρινο ρύζι
1 ξύλο κανέλας
2 φύλλα δάφνης
3 γαρίφαλα
3 κόκκους μπαχάρι
50 ml παρθένο ελαιόλαδο
30 ml κονιάκ
20 ml Amaretto
250 ml νερό
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Γέμιση
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει ρίχνουμε τον κιμά και τον καβουρδίζουμε πολύ καλά.
Μόλις πάρει καστανό χρώμα προσθέτουμε το μπέικον, τους ξηρούς καρπούς, το κρεμμύδι, τα πράσα και τα κάστανα.
Σβήνουμε με το κονιάκ και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε το Amaretto.
Προσθέτουμε το ρύζι και τα μπαχαρικά (κανέλα, μπαχάρι, γαρίφαλο, δάφνη), αλάτι και πιπέρι
Προσθέτουμε το νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τη γέμιση να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία χωρίς να την ανακατεύουμε για περίπου 12 λεπτά.
Μόλις φουσκώσει το ρύζι προσθέτουμε στη γέμιση τα αποξηραμένα φρούτα, ανακατεύουμε, αποσύρουμε από την εστία και την αφήνουμε να κρυώσει.
Γαλοπούλα
Βάζουμε την γαλοπούλα στην άρμη για τουλάχιστον 12 ώρες.
Αφού ξεπλύνουμε την γαλοπούλα, την σκουπίζουμε καλά και την αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε κομμάτια βουτύρου κάτω από το δέρμα της γύρω από το στήθος της.
Την γεμίζουμε με την κρύα γέμιση και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για περίπου 2,5-3 ώρες.
Διαβάστε περισσότερες συνταγές του Σωτήρη Ευαγγέλου ΕΔΩ
Βρείτε τον Σωτήρη Ευαγγέλου
https://www.instagram.com/evaggelousotiris/
https://www.facebook.com/chefsotirisevaggelou
ΣΧΟΛΙΑ