Ριζότο κίτρινης κολοκύθας από τον Σωτήρη Ευαγγέλου
26/11/2022 10:00
26/11/2022 10:00
Κάθε εβδομάδα ο Executive Chef του εστιατορίου «Salonica» του «Μακεδονία Παλάς» μαγειρεύει μία διαφορετική συνταγή για τους αναγνώστες του makthes.gr.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό κίτρινη κολοκύθα (καθαρισμένη), κομμένη στη μέση
80ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
350γρ. ρύζι καρναρόλι ή αρμπόριο
100ml λευκό ξηρό κρασί
1.000ml ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
60γρ. βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια
100γρ. παρμεζάνα
λίγα φυλλαράκια θυμαριού ψιλοκομμένα
100γρ. μπλε τυρί Gorgonzola, σε μικρά κυβάκια
ανθό αλατιού, λευκό πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150οC στον αέρα. Λαδώνoυμε ελαφρά την κολοκύθα, την αλατοπιπερώνουμε και την τοποθετούμε σε ρηχό ταψί. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει.
Την αφαιρούμε από τον φούρνο, τη μισή την κόβουμε σε κύβους και την άλλη μισή την κάνουμε πουρέ στο μπλέντερ.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το ρύζι. Τα σοτάρουμε όλα μαζί μέχρι να γυαλίσουν οι κόκκοι του ρυζιού.
Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε μία κουτάλα ζωμό και ανακατεύουμε συνεχώς. Μόλις το ρύζι απορροφήσει τον ζωμό προσθέτουμε άλλη μία κουτάλα και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να βράσει.
Κατόπιν προσθέτουμε τον πουρέ και τα κομμάτια της κολοκύθας, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε λίγα λεπτά ακόμη να χυλώσει.
Αποσύρουμε το ριζότο από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα ανακατεύοντας συνεχώς. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το θυμάρι και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε το ριζότο ζεστό, γαρνίροντας με τυρί Gorgonzola.
Διαβάστε περισσότερες συνταγές του Σωτήρη Ευαγγέλου ΕΔΩ
Βρείτε τον Σωτήρη Ευαγγέλου
https://www.instagram.com/evaggelousotiris/
https://www.facebook.com/chefsotirisevaggelou
05/11/2022 09:55
19/11/2022 12:00
03/12/2022 10:00
17/12/2022 10:00
24/12/2022 10:00
07/01/2023 10:20
14/01/2023 10:00
Κάθε εβδομάδα ο Executive Chef του εστιατορίου «Salonica» του «Μακεδονία Παλάς» μαγειρεύει μία διαφορετική συνταγή για τους αναγνώστες του makthes.gr.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό κίτρινη κολοκύθα (καθαρισμένη), κομμένη στη μέση
80ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
350γρ. ρύζι καρναρόλι ή αρμπόριο
100ml λευκό ξηρό κρασί
1.000ml ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
60γρ. βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια
100γρ. παρμεζάνα
λίγα φυλλαράκια θυμαριού ψιλοκομμένα
100γρ. μπλε τυρί Gorgonzola, σε μικρά κυβάκια
ανθό αλατιού, λευκό πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150οC στον αέρα. Λαδώνoυμε ελαφρά την κολοκύθα, την αλατοπιπερώνουμε και την τοποθετούμε σε ρηχό ταψί. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει.
Την αφαιρούμε από τον φούρνο, τη μισή την κόβουμε σε κύβους και την άλλη μισή την κάνουμε πουρέ στο μπλέντερ.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το ρύζι. Τα σοτάρουμε όλα μαζί μέχρι να γυαλίσουν οι κόκκοι του ρυζιού.
Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε μία κουτάλα ζωμό και ανακατεύουμε συνεχώς. Μόλις το ρύζι απορροφήσει τον ζωμό προσθέτουμε άλλη μία κουτάλα και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να βράσει.
Κατόπιν προσθέτουμε τον πουρέ και τα κομμάτια της κολοκύθας, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε λίγα λεπτά ακόμη να χυλώσει.
Αποσύρουμε το ριζότο από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα ανακατεύοντας συνεχώς. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το θυμάρι και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε το ριζότο ζεστό, γαρνίροντας με τυρί Gorgonzola.
Διαβάστε περισσότερες συνταγές του Σωτήρη Ευαγγέλου ΕΔΩ
Βρείτε τον Σωτήρη Ευαγγέλου
https://www.instagram.com/evaggelousotiris/
https://www.facebook.com/chefsotirisevaggelou
ΣΧΟΛΙΑ