Η ώρα της κρίσης για την Εύα Καϊλή: Στις 15:00 τελικά οι ανακοινώσεις
11/12/2022 09:50
11/12/2022 09:50
Σε ανακοινώσεις για το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Κατάρ θα προβούν σήμερα, Κυριακή 11.12.2022, οι ανακριτικές και εισαγγελικές αρχές του Βελγίου, οπότε θα γνωστοποιήσουν εάν θα απαγγελθούν κατηγορίες και τι είδους στους προσαχθέντες.
Αρχικά είχε γνωστοποιηθεί ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις 13:00, ωστόσο ο εκπρόσωπος της Εισαγγελίας ενημέρωσε πως θα υπάρξει καθυστέρηση περίπου δύο ωρών και οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις 15:00 ώρα Ελλάδος.
Οι ομοσπονδιακές αρχές του Βελγίου αναμένεται να εκδώσουν δελτίο Τύπου.
Παράλληλα, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες, Έφη Κουτσοκώστα, ο αριθμός των ατόμων που ανακρίνονται είναι πλέον έξι.
Εκπρόσωπος της εισαγγελίας των Βρυξελλών δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) ότι σήμερα θα αποφασιστεί εάν θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης και αν θα παραμείνουν στη φυλακή οι πέντε προσαχθέντες που σχετίζονται με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το κουβάρι της υπόθεσης ξεκίνησε να ξετυλίγεται προχθές, Παρασκευή, όταν βελγικά μέσα αποκάλυψαν ότι έγιναν προσαγωγές υπόπτων για ανάκριση για εμπλοκή τους σε σκάνδαλο διαφθοράς.
Η ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, αναφέρει ότι στο επίκεντρο της έρευνας των βελγικών Αρχών βρίσκονται οι ενέργειες του Κατάρ, όπου διεξάγεται αυτή την περίοδο το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου της FIFA, το οποίο θεωρείται ύποπτο ότι «επηρέασε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα».
Σχολιάζοντας την ανάδυση του σκανδάλου, κάποιοι εκτιμούν ότι πρόκειται για το πιο σοβαρό σκάνδαλο στις Βρυξέλλες από το 1999, οπότε και τα 20 μέλη της επιτροπής Σαντέρ εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση, μετά από κατηγορίες για απάτες και κακοδιαχείριση.
«Αν αποδειχθούν οι κατηγορίες για όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, θα πρόκειται για την πιο κραυγαλέα υπόθεση διαφθοράς που έχει δει το Κοινοβούλιο εδώ και χρόνια», δήλωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Διαφάνειας, Μισιέλ φαν Χούλτεν, γράφει το Politico.
Επιπροσθέτως, ο Αλμπέρτο Αλεμάνο, καθηγητής Νομικής στο HEC Paris, έκανε λόγο για «το πιο συγκλονιστικό σκάνδαλο ακεραιότητας στην ιστορία της ΕΕ».
Το διεθνές μέσο ενημέρωσης, επικαλούμενο ειδικούς και αναλυτές, μιλά για το «πιο σοβαρό, σοκαριστικό και διαβόητο» σκάνδαλο στις Βρυξέλλες εδώ και πολλά χρόνια. Η έφοδος των βελγικών αρχών σε 16 πρόσωπα, έφερε κατηγορίες σε πέντε, μεταξύ των οποίων και η Ελληνίδα αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζιόρτζι.
Ήδη εντοπίστηκαν 600.000 σε μετρητά, ενώ κατασχέθηκαν κινητά και υπολογιστές, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που το Κατάρ απασχολεί με σκανδαλώδεις υποθέσεις λόγω του Μουντιάλ. Ήδη, έχουν γίνει αναφορές για τα εργασιακά δικαιώματα και την καταπάτησή τους, αν και η Εύα Καϊλή είχε αναφέρει πρόσφατα στο Κοινοβούλιο ότι η χώρα αποτελεί πρότυπο για τα εργατικά δικαιώματα, την ώρα που υπήρχε σωρεία καταγγελιών για πάνω από 6.000 νεκρούς εργάτες στα εργοτάξια για το μουντιάλ.
Παράλληλα, το φως της δημοσιότητας είδαν ήδη οι κατηγορίες για δωροδοκίες προκειμένου η διοργάνωση να πάει στην Ντόχα.Λόγος έχει γίνει για την καταπάτηση των ίσων δικαιωμάτων της LGBTQ+ κοινότητας έχει απασχολήσει σημαντικά την κοινή γνώμη. Για το Κατάρ είναι «βασικό προτέρημα» να διατηρήσει την καλή του φήμη και γι’ αυτό κάνει «συμφωνίες με μέλη της ΕΕ» για το φυσικό αέριο, ζητώντας την ίδια ώρα, ελεύθερη βίζα για να κινούνται εντός των χωρών της ζώνης Σένγκεν. Το θέμα αυτό μάλιστα ήταν να ψηφιστεί εντός τις εβδομάδας, αλλά μετά τις τελευταίες εξελίξεις, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί αυτό.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην «αποθέωση» του Κατάρ για την «ιστορική μεταμόρφωσή του» από την Καϊλή τον περασμένο μήνα, όπως και τη δημόσια δήλωσή της ότι θα ψηφίσει «ναι» στην απελευθέρωση των μετακινήσεων εντός Σένγκεν για Κατάρ και Κουβέιτ.
Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, η Καϊλή αγνόησε ευρωβουλευτές σε πάνελ αφιερωμένο στη Μέση Ανατολή, όταν αποφάσισε να κάνει δικό της ελεύθερο επαγγελματικό ταξίδι στη χώρα, πριν το Μουντιάλ, για να διαπιστώσει τις αλλαγές της εργατικής νομοθεσίας. Η ίδια είπε ότι εκπροσώπησε 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες που βλέπουν την πρόοδο της χώρας ως αντιπροσωπεία κοινών αξιών. «Πήγε πίσω από την πλάτη μας», είπε η ευρωβουλευτής Χάνα Νιούμαν από την Γερμανία.
Μάλιστα η Ελληνίδα ευρωβουλευτής είχε πει ότι πήγε μόνη της αντί με οργανωμένη ομάδα που θα είχε όλες τις θέσεις, «ώστε να κάνει δηλώσεις λιγότερο επικριτικές». Αν και η ίδια έκανε κλήσεις στο κινητό της, δεν υπήρξε ποτέ ανταπόκριση.
Κατόπιν όλων των παραπάνω, η υπόθεση έχει θέσει τις Βρυξέλλες σε συναγερμό, καθώς τα αιτήματα για αντίδραση πληθαίνουν διαρκώς.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προτείνει ένα ανεξάρτητο όργανο δεοντολογίας, που θα ισχύει για όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα διαθέτει αρμοδιότητα διερεύνησης ή επιβολής. Μέλος του Ευρωκοινοβουλίου υποστήριξε ότι οι χώρες που δεν είναι μέρος της ΕΕ θα πρέπει να ακολουθούν τους «σχετικά καλούς κανόνες λόμπι που ισχύουν ήδη» στις Βρυξέλλες.
Αυτό που ισχύει μέχρι σήμερα είναι, ότι οι χώρες δεν χρειάζεται να εγγραφούν στο μητρώο διαφάνειας ομάδων συμφερόντων της ΕΕ, και οι ευρωβουλευτές δεν χρειάζεται να αναφέρουν αυτές τις επαφές. Παράλληλα, το S&D ζήτησε να τεθεί σε αναμονή η πρόταση για την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας για το Κατάρ μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ ο εισηγητής των Πρασίνων είπε ότι θα καταψηφίσει το μέτρο εάν έρθει σε ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα.
Την ίδια ώρα, η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχεδίαζε να μεταβεί στη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ τις επόμενες εβδομάδες, ωστόσο το σκάνδαλο με το Κατάρ οδηγεί σε αναβολή της επίσκεψης. Πέραν αυτών και των διαδικασιών καθαίρεσης της Εύας Καϊλή, αύριο οι ευρωβουλευτές είναι πιθανό να ζητήσουν ανάκληση της βουλευτικής της ασυλία. Επίσης, η Αριστερά έχει ήδη ζητήσει επίσημα να προστεθεί στην ημερήσια διάταξη συζήτηση για το περιστατικό, ενώ η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για το βράδυ της Δευτέρας.
Οι βελγικές Αρχές πραγματοποίησαν την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, τουλάχιστον 17 έρευνες σε διάφορους δήμους των Βρυξελλών, μεταξύ των οποίων και στην οικία της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Εύας Καϊλή, στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες από το Γραφείο Καταστολής Διαφθοράς.
Η Εύα Καϊλή προσήχθη για ανάκριση την Παρασκευή όπως και ακόμα τέσσερα άτομα για την υπόθεση διαφθοράς και χρηματισμού από αξιωματούχους του Κατάρ, εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα "L' Echo", η κα Καϊλή πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο, καθώς στο σπίτι της βρέθηκαν «τσάντες με χαρτονομίσματα».
Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι η κα Καϊλή συνελήφθη επ' αυτοφώρω, ο οποίος είναι και ο μόνος δυνατός τρόπος να καταρριφθεί η βουλευτική ασυλία. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι ανακριτές φέρεται να συνέλαβαν και τον πατέρα της Ε. Καϊλή, ο οποίος φέρεται να προσπάθησε να διαφύγει με βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα, ενώ αναφέρει ότι βρέθηκαν και χρήματα σε σακούλες στο σπίτι της.
Φωτογραφίες του σπιτιού της Εύας Καϊλή που έκαναν φύλλο και φτερό οι βελγικές αρχές έφερε στο φως το Mega. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Soir», η κα Καϊλή, όπως και οι υπόλοιποι τέσσερις συλληφθέντες που οδηγήθηκαν χθες σε ακρόαση, θα περάσουν εντός 48 ωρών από αρμόδιο Δικαστή, ο οποίος θα αποφασίσει για πιθανά εντάλματα σύλληψης.
Η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία δεν έχει επιβεβαιώσει τα ονόματα των συλληφθέντων, αλλά τονίζει ότι πρόκειται για «προσωπικότητες με στρατηγικές θέσεις». Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι άλλοι τέσσερις συλληφθέντες είναι ο σύντροφος της Ε. Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος ήταν παλαιότερα συνεργάτης του επίσης συλληφθέντος πρώην σοσιαλιστή ευρωβουλευτή (2004-2019), Πιερ Αντόνιο Πανκέρι. Συνελήφθη επίσης ο νεοδιορισθείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), Luca Vincentini, ο οποίος επί 11 χρόνια ήταν ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC). Το πέμπτο πρόσωπο είναι ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, διευθυντής της ΜΚΟ, «No Peace Without Justice».
Εξάλλου, χθες συνελήφθησαν στο Μπέργκαμο της Ιταλίας η συνταξιούχος σύζυγος και η δικηγόρος κόρη του πρώην Ιταλού Ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος είναι ο ιδρυτής μιας εκ των ΜΚΟ που ερευνά η βελγική αστυνομία, της «Fight Impunity», η οποία από το 2019 μάχεται κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο σπίτι του κ. Πανκέρι στις Βρυξέλλες βρέθηκαν 600.000 ευρώ, σύμφωνα με τη «Soir». Ο Παντσέρι σύμφωνα με βελγικά δημοσιεύματα φέρεται να είναι ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος στο φερόμενο σκάνδαλο διαφθοράς.
Επίσης, οι βελγικές αρχές διενήργησαν έρευνα στα σπίτια και τα γραφεία συνεργατών δύο Βέλγων ευρωβουλευτών, της Μαρί Αλένα, πρώην υπουργού του Βελγίου και του Μαρκ Ταραμπέλα, οι οποίοι επίσης ανήκουν στην ομάδα των Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι αρχές κατέσχεσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σφράγισαν τα γραφεία των βοηθών τους. Oι δύο ευρωβουλευτές, Μαρί Αλένα και Μαρκ Ταραμπέλα των οποίων ερευνώνται τα γραφεία συνεργατών τους.
Σε ό,τι αφορά συνεργάτες της Εύας Καϊλή, σύμφωνα με όσα υποστήριξε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διαπιστευμένος συνεργάτης της στις Βρυξέλλες, κανένας από τους πέντε διαπιστευμένους συνεργάτες της στη βελγική πρωτεύουσα δεν έχει κληθεί για κατάθεση ή ανάκριση από τις Αρχές.
Ευρωβουλευτές μπλοκάρουν τη βίζα για τους Καταριανούς
Εν τω μεταξύ, η Les Echos επισημαίνει με ανάρτησή της ότι «οι ευρωβουλευτές των Πρασίνων και των Σοσιαλδημοκρατών θα αντιταχθούν τη Δευτέρα στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση της βίζας για τους Καταριανούς στην ΕΕ, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκλονίζεται από τις υποψίες για διαφθορά στο εσωτερικό του με την εμπλοκή του Κατάρ».
11/12/2022 08:28
10/12/2022 21:49
Σε ανακοινώσεις για το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Κατάρ θα προβούν σήμερα, Κυριακή 11.12.2022, οι ανακριτικές και εισαγγελικές αρχές του Βελγίου, οπότε θα γνωστοποιήσουν εάν θα απαγγελθούν κατηγορίες και τι είδους στους προσαχθέντες.
Αρχικά είχε γνωστοποιηθεί ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις 13:00, ωστόσο ο εκπρόσωπος της Εισαγγελίας ενημέρωσε πως θα υπάρξει καθυστέρηση περίπου δύο ωρών και οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις 15:00 ώρα Ελλάδος.
Οι ομοσπονδιακές αρχές του Βελγίου αναμένεται να εκδώσουν δελτίο Τύπου.
Παράλληλα, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες, Έφη Κουτσοκώστα, ο αριθμός των ατόμων που ανακρίνονται είναι πλέον έξι.
Εκπρόσωπος της εισαγγελίας των Βρυξελλών δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) ότι σήμερα θα αποφασιστεί εάν θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης και αν θα παραμείνουν στη φυλακή οι πέντε προσαχθέντες που σχετίζονται με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το κουβάρι της υπόθεσης ξεκίνησε να ξετυλίγεται προχθές, Παρασκευή, όταν βελγικά μέσα αποκάλυψαν ότι έγιναν προσαγωγές υπόπτων για ανάκριση για εμπλοκή τους σε σκάνδαλο διαφθοράς.
Η ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, αναφέρει ότι στο επίκεντρο της έρευνας των βελγικών Αρχών βρίσκονται οι ενέργειες του Κατάρ, όπου διεξάγεται αυτή την περίοδο το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου της FIFA, το οποίο θεωρείται ύποπτο ότι «επηρέασε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα».
Σχολιάζοντας την ανάδυση του σκανδάλου, κάποιοι εκτιμούν ότι πρόκειται για το πιο σοβαρό σκάνδαλο στις Βρυξέλλες από το 1999, οπότε και τα 20 μέλη της επιτροπής Σαντέρ εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση, μετά από κατηγορίες για απάτες και κακοδιαχείριση.
«Αν αποδειχθούν οι κατηγορίες για όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, θα πρόκειται για την πιο κραυγαλέα υπόθεση διαφθοράς που έχει δει το Κοινοβούλιο εδώ και χρόνια», δήλωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Διαφάνειας, Μισιέλ φαν Χούλτεν, γράφει το Politico.
Επιπροσθέτως, ο Αλμπέρτο Αλεμάνο, καθηγητής Νομικής στο HEC Paris, έκανε λόγο για «το πιο συγκλονιστικό σκάνδαλο ακεραιότητας στην ιστορία της ΕΕ».
Το διεθνές μέσο ενημέρωσης, επικαλούμενο ειδικούς και αναλυτές, μιλά για το «πιο σοβαρό, σοκαριστικό και διαβόητο» σκάνδαλο στις Βρυξέλλες εδώ και πολλά χρόνια. Η έφοδος των βελγικών αρχών σε 16 πρόσωπα, έφερε κατηγορίες σε πέντε, μεταξύ των οποίων και η Ελληνίδα αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζιόρτζι.
Ήδη εντοπίστηκαν 600.000 σε μετρητά, ενώ κατασχέθηκαν κινητά και υπολογιστές, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που το Κατάρ απασχολεί με σκανδαλώδεις υποθέσεις λόγω του Μουντιάλ. Ήδη, έχουν γίνει αναφορές για τα εργασιακά δικαιώματα και την καταπάτησή τους, αν και η Εύα Καϊλή είχε αναφέρει πρόσφατα στο Κοινοβούλιο ότι η χώρα αποτελεί πρότυπο για τα εργατικά δικαιώματα, την ώρα που υπήρχε σωρεία καταγγελιών για πάνω από 6.000 νεκρούς εργάτες στα εργοτάξια για το μουντιάλ.
Παράλληλα, το φως της δημοσιότητας είδαν ήδη οι κατηγορίες για δωροδοκίες προκειμένου η διοργάνωση να πάει στην Ντόχα.Λόγος έχει γίνει για την καταπάτηση των ίσων δικαιωμάτων της LGBTQ+ κοινότητας έχει απασχολήσει σημαντικά την κοινή γνώμη. Για το Κατάρ είναι «βασικό προτέρημα» να διατηρήσει την καλή του φήμη και γι’ αυτό κάνει «συμφωνίες με μέλη της ΕΕ» για το φυσικό αέριο, ζητώντας την ίδια ώρα, ελεύθερη βίζα για να κινούνται εντός των χωρών της ζώνης Σένγκεν. Το θέμα αυτό μάλιστα ήταν να ψηφιστεί εντός τις εβδομάδας, αλλά μετά τις τελευταίες εξελίξεις, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί αυτό.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην «αποθέωση» του Κατάρ για την «ιστορική μεταμόρφωσή του» από την Καϊλή τον περασμένο μήνα, όπως και τη δημόσια δήλωσή της ότι θα ψηφίσει «ναι» στην απελευθέρωση των μετακινήσεων εντός Σένγκεν για Κατάρ και Κουβέιτ.
Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, η Καϊλή αγνόησε ευρωβουλευτές σε πάνελ αφιερωμένο στη Μέση Ανατολή, όταν αποφάσισε να κάνει δικό της ελεύθερο επαγγελματικό ταξίδι στη χώρα, πριν το Μουντιάλ, για να διαπιστώσει τις αλλαγές της εργατικής νομοθεσίας. Η ίδια είπε ότι εκπροσώπησε 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες που βλέπουν την πρόοδο της χώρας ως αντιπροσωπεία κοινών αξιών. «Πήγε πίσω από την πλάτη μας», είπε η ευρωβουλευτής Χάνα Νιούμαν από την Γερμανία.
Μάλιστα η Ελληνίδα ευρωβουλευτής είχε πει ότι πήγε μόνη της αντί με οργανωμένη ομάδα που θα είχε όλες τις θέσεις, «ώστε να κάνει δηλώσεις λιγότερο επικριτικές». Αν και η ίδια έκανε κλήσεις στο κινητό της, δεν υπήρξε ποτέ ανταπόκριση.
Κατόπιν όλων των παραπάνω, η υπόθεση έχει θέσει τις Βρυξέλλες σε συναγερμό, καθώς τα αιτήματα για αντίδραση πληθαίνουν διαρκώς.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προτείνει ένα ανεξάρτητο όργανο δεοντολογίας, που θα ισχύει για όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα διαθέτει αρμοδιότητα διερεύνησης ή επιβολής. Μέλος του Ευρωκοινοβουλίου υποστήριξε ότι οι χώρες που δεν είναι μέρος της ΕΕ θα πρέπει να ακολουθούν τους «σχετικά καλούς κανόνες λόμπι που ισχύουν ήδη» στις Βρυξέλλες.
Αυτό που ισχύει μέχρι σήμερα είναι, ότι οι χώρες δεν χρειάζεται να εγγραφούν στο μητρώο διαφάνειας ομάδων συμφερόντων της ΕΕ, και οι ευρωβουλευτές δεν χρειάζεται να αναφέρουν αυτές τις επαφές. Παράλληλα, το S&D ζήτησε να τεθεί σε αναμονή η πρόταση για την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας για το Κατάρ μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ ο εισηγητής των Πρασίνων είπε ότι θα καταψηφίσει το μέτρο εάν έρθει σε ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα.
Την ίδια ώρα, η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχεδίαζε να μεταβεί στη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ τις επόμενες εβδομάδες, ωστόσο το σκάνδαλο με το Κατάρ οδηγεί σε αναβολή της επίσκεψης. Πέραν αυτών και των διαδικασιών καθαίρεσης της Εύας Καϊλή, αύριο οι ευρωβουλευτές είναι πιθανό να ζητήσουν ανάκληση της βουλευτικής της ασυλία. Επίσης, η Αριστερά έχει ήδη ζητήσει επίσημα να προστεθεί στην ημερήσια διάταξη συζήτηση για το περιστατικό, ενώ η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για το βράδυ της Δευτέρας.
Οι βελγικές Αρχές πραγματοποίησαν την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, τουλάχιστον 17 έρευνες σε διάφορους δήμους των Βρυξελλών, μεταξύ των οποίων και στην οικία της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Εύας Καϊλή, στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες από το Γραφείο Καταστολής Διαφθοράς.
Η Εύα Καϊλή προσήχθη για ανάκριση την Παρασκευή όπως και ακόμα τέσσερα άτομα για την υπόθεση διαφθοράς και χρηματισμού από αξιωματούχους του Κατάρ, εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα "L' Echo", η κα Καϊλή πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο, καθώς στο σπίτι της βρέθηκαν «τσάντες με χαρτονομίσματα».
Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι η κα Καϊλή συνελήφθη επ' αυτοφώρω, ο οποίος είναι και ο μόνος δυνατός τρόπος να καταρριφθεί η βουλευτική ασυλία. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι ανακριτές φέρεται να συνέλαβαν και τον πατέρα της Ε. Καϊλή, ο οποίος φέρεται να προσπάθησε να διαφύγει με βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα, ενώ αναφέρει ότι βρέθηκαν και χρήματα σε σακούλες στο σπίτι της.
Φωτογραφίες του σπιτιού της Εύας Καϊλή που έκαναν φύλλο και φτερό οι βελγικές αρχές έφερε στο φως το Mega. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Soir», η κα Καϊλή, όπως και οι υπόλοιποι τέσσερις συλληφθέντες που οδηγήθηκαν χθες σε ακρόαση, θα περάσουν εντός 48 ωρών από αρμόδιο Δικαστή, ο οποίος θα αποφασίσει για πιθανά εντάλματα σύλληψης.
Η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία δεν έχει επιβεβαιώσει τα ονόματα των συλληφθέντων, αλλά τονίζει ότι πρόκειται για «προσωπικότητες με στρατηγικές θέσεις». Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι άλλοι τέσσερις συλληφθέντες είναι ο σύντροφος της Ε. Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος ήταν παλαιότερα συνεργάτης του επίσης συλληφθέντος πρώην σοσιαλιστή ευρωβουλευτή (2004-2019), Πιερ Αντόνιο Πανκέρι. Συνελήφθη επίσης ο νεοδιορισθείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), Luca Vincentini, ο οποίος επί 11 χρόνια ήταν ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC). Το πέμπτο πρόσωπο είναι ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, διευθυντής της ΜΚΟ, «No Peace Without Justice».
Εξάλλου, χθες συνελήφθησαν στο Μπέργκαμο της Ιταλίας η συνταξιούχος σύζυγος και η δικηγόρος κόρη του πρώην Ιταλού Ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος είναι ο ιδρυτής μιας εκ των ΜΚΟ που ερευνά η βελγική αστυνομία, της «Fight Impunity», η οποία από το 2019 μάχεται κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο σπίτι του κ. Πανκέρι στις Βρυξέλλες βρέθηκαν 600.000 ευρώ, σύμφωνα με τη «Soir». Ο Παντσέρι σύμφωνα με βελγικά δημοσιεύματα φέρεται να είναι ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος στο φερόμενο σκάνδαλο διαφθοράς.
Επίσης, οι βελγικές αρχές διενήργησαν έρευνα στα σπίτια και τα γραφεία συνεργατών δύο Βέλγων ευρωβουλευτών, της Μαρί Αλένα, πρώην υπουργού του Βελγίου και του Μαρκ Ταραμπέλα, οι οποίοι επίσης ανήκουν στην ομάδα των Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι αρχές κατέσχεσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σφράγισαν τα γραφεία των βοηθών τους. Oι δύο ευρωβουλευτές, Μαρί Αλένα και Μαρκ Ταραμπέλα των οποίων ερευνώνται τα γραφεία συνεργατών τους.
Σε ό,τι αφορά συνεργάτες της Εύας Καϊλή, σύμφωνα με όσα υποστήριξε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διαπιστευμένος συνεργάτης της στις Βρυξέλλες, κανένας από τους πέντε διαπιστευμένους συνεργάτες της στη βελγική πρωτεύουσα δεν έχει κληθεί για κατάθεση ή ανάκριση από τις Αρχές.
Ευρωβουλευτές μπλοκάρουν τη βίζα για τους Καταριανούς
Εν τω μεταξύ, η Les Echos επισημαίνει με ανάρτησή της ότι «οι ευρωβουλευτές των Πρασίνων και των Σοσιαλδημοκρατών θα αντιταχθούν τη Δευτέρα στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση της βίζας για τους Καταριανούς στην ΕΕ, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκλονίζεται από τις υποψίες για διαφθορά στο εσωτερικό του με την εμπλοκή του Κατάρ».
ΣΧΟΛΙΑ