ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καλαμαριά: «Όχι» του Δημοτικού Συμβουλίου στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη Μαρίνα Αρετσούς

Οι δημοτικές παρατάξεις πλην της λαϊκής συσπείρωσης συντάχθηκαν με την πρόταση γνωμοδότησης της Χρύσας Αράπογλου για αναστολή της δημόσιας διαβούλευσης και απόρριψης της ΜΠΕ

 09/07/2024 01:03

Καλαμαριά: «Όχι» του Δημοτικού Συμβουλίου στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη Μαρίνα Αρετσούς

Γιάννης Γκουμάκης

Κατά της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη Μαρίνα Αρετσούς, τάχθηκε σήμερα το βράδυ σχεδόν σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλαμαριάς, μετά από πρόταση της Χρύσας Αράπογλου.

Στην ευρεία, έκτακτη σύσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία παρευρέθηκαν επίσης βουλευτές της Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και φορέων της Καλαμαριάς, το δημοτικό συμβούλιο πλην της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης, τάχθηκε υπέρ της 40 σελίδων πρότασης γνωμοδότησης της Δημάρχου για αναστολή της δημόσιας διαβούλευσης του σχεδίου και της μελέτης του έργου αξιοποίησης της Μαρίνας Αρετσούς στο πλαίσιο της διαβούλευσης που ορίζει ο Ν.4014/2011 και μέχρι να ληφθεί η απόφαση του ΣτΕ στην προσφυγή του Δήμου για το ζήτημα.

kalamaria-aretsou4.jpg

Κατά την εισήγηση της η Δήμαρχος Καλαμαριάς, αναφερόμενη στην 610 σελίδων Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΤΑΙΠΕΔ, μίλησε για σχέδια που αν υλοποιηθούν δε θα αλλάξουν απλά την εικόνα της Καλαμαριάς αλλά θα αποβούν και μη αναστρέψιμα στο μέλλον. Η κ. Αράπογλου τόνισε πως η μορφή της μελέτης δεν παραπέμπει στη δημοπράτηση ενός λιμενικού έργου αλλά κυριολεκτικά, σε ένα real estate πάνω στη θάλασσα, με μείωση των χώρων πρασίνου, κατασκευή μιας «πόλης μέσα στην πόλη», με σπίτια και κτίρια τέρατα και ξενοδοχείο, σε ένα χώρο περιφραγμένο και μη προσβάσιμο για τους κατοίκους της πόλης, παρά μόνο για πλούσιους.

Αράπογλου: Προβλέπονται μόλις 80 νέες θέσεις ελλιμενισμού αλλά και Ξενοδοχείο και σπίτια κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα

Στην αρχή της τοποθέτησης της η Δήμαρχος χαρακτήρισε την Καλαμαριά ως μία περίκλειστη πόλη, αφού παρά το γεγονός ότι κατέχει μια ακτογραμμή 5,5 χλμ., ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο γης δεν ανήκει στην πραγματικότητα στο Δήμο.

Σχετικά με τις ενέργειες που έχει κάνει ως σήμερα ο Δήμος Καλαμαριάς, η Χρύσα Αράπογλου τόνισε πως καμία από τις προτάσεις προς το ΤΑΙΠΕΔ αναφορικά με το ύψος των κτιρίων, τις χρήσεις γης, το πράσινο και το χαρακτήρα της ανάπλασης της μαρίνας δε λήφθηκαν υπόψη από το φορέα. Παράλληλα τόνισε πως, παρά την προσφυγή του Δήμου στο ΣτΕ, το ΤΑΙΠΕΔ συνεχίζει την πορεία προς την ολοκλήρωση του σχεδίου εκμετάλλευσης.

Αναλύοντας τη μελέτη την οποία χαρακτήρισε μη αναπτυξιακή και αδιανόητη για την περιοχή, η δήμαρχος στάθηκε στο γεγονός πως το σχέδιο προβλέπει μόλις +80 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών, δημιουργία κατοικιών και ξενοδοχείου που θα καλύπτουν συνολικά 15 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα (14.900), μείωση του ήδη υπάρχοντος πρασίνου κατά 1/3 και μόλις 10 μέτρα επέκταση της τρίτης προβλήτας. Παράλληλα ανέφερε πως προβλέπεται δημιουργία τείχους κατά μήκους της οδού Πλαστήρα, ύψους δύο μέτρων, το οποίο θα οριοθετεί τη μαρίνα και εκ των πραγμάτων θα στερεί στους κατοίκους την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτή.

kalamaria-aretsou2.jpg


Ειδικότερα για το πράσινο η κ. Αράπογλου επισήμανε πως, ενώ σήμερα οι χώροι πρασίνου καταλαμβάνουν περίπου 12 στρέμματα, με βάση τη μελέτη, αυτή η τόσο αναγκαία έκταση για την πόλη θα μειωθεί στα 9.

Επικίνδυνη, μη αναπτυξιακή, πειραματική μελέτη - πρόκληση

«Σε προτάσεις του ίδιου του ΤΑΙΠΕΔ για άλλα μέρη δεν υπάρχει πουθενά τέτοια πρόκληση. Στο σχέδιο δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα έργων και δεσμεύσεις στην προκήρυξη με υπαρκτά χρονοδιαγράμματα, δε λαμβάνονται υπόψη η κυκλωτική και η αντικυκλωτική κίνηση των υδάτων, τη στάθμη της θάλασσας, η έκταση των λιβαδιών Θερμαϊκού που είναι ουσιαστικά ο τόπος ανανέωσης των υδάτων του κόλπου και γενικά η βιοποικιλότητα της περιοχής. Δεν υπάρχει κυκλοφοριακή μελέτη. Οι δύο υφιστάμενες είσοδοι - έξοδοι δε μπορούν σήμερα να εξυπηρετήσουν την κίνηση. Η μελέτη δε λαμβάνει υπόψη τον κλιματικό νόμο, τα αέρια αιωρούμενα σωματίδια και τις επιπτώσεις που μπορούν να υπάρξουν, καμία πρόβλεψη για το θόρυβο, κανένα σχέδιο περιβαλλοντικής διαχείρισης. Η μελέτη περιφρονεί τις σημερινές δραστηριότητες και μιλά για χαμηλού επιπέδου οικονομική δραστηριότητα, προσπερνά τις ναυταθλητικές δραστηριότητες που υπάρχουν. Είναι μια επικίνδυνη πειραματική μελέτη», συνόψισε η Δήμαρχος, συγκρίνοντας τη μελέτη με τα σχέδια μαρίνων όπως στο Φλοίσβο, στη Λευκάδα, στο Μονακό και άλλες στη νότια Ισπανία.

Στη συνέχεια και μέχρι την απόφαση του ΣτΕ, εισηγήθηκε την απόρριψη της απόφασης για δημόσια διαβούλευση και κάλεσε το συμβούλιο να αποφανθεί, λαμβάνοντας σοβαρά το θέμα.

Στήριξη από βουλευτές, εκπροσώπους της ΠΚΜ και φορείς της Καλαμαριάς στην πρόταση της Χρύσας Αράπογλου

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν ο βουλευτής ΝΔ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κούβελας, ο βουλευτής ΚΚΕ Γιάννης Δελλής και ο ανεξάρτητος βουλευτής Μιχάλης Χουρδακης, ενώ τον επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και βουλευτή Θεσσαλονίκης Νίκο Ανδρουλάκη εκπροσώπησε ο διευθυντής του γραφείου του στη Θεσσαλονίκη, Δημήτρης Σαρηγιάννης, ενώ επιστολή απέστειλε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου. Εκπροσώπηση, τέλος είχε και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος αλλά και το κόμμα της Νέας Αριστεράς.

Παράλληλα από πλευράς Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Πάρις Μπίλλιας, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης Πράξεις για τη Μακεδονία Χρήστος Παπαστεργίου, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Σωτήρης Αβραμόπουλος και ο σύμβουλος Γιώργος Χαβατζάς.

kalamaria-aretsou3.jpg

Ο Κώστας Γιουτίκας στην εισήγηση του ανέφερε πως είναι δομικό πρόβλημα όλης της αυτοδιοίκησης ότι ένας δήμος δεν έχει αρμοδιότητα σε ζητήματα στο εσωτερικό της επικράτειας του. «Πολύ μεγάλες επενδύσεις χωρίς τη συναίνεση του δήμου δε μπορούν να υπάρξουν. Ήρθα να ακούσω, περιμένω να ακούσω την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και θα συζητήσουμε στη μητροπολιτική επιτροπή μέχρι 18/7 το ζήτημα γιατί αλλιώς δε θα ληφθεί υπόψη η γνωμοδότηση. Περιμένουμε την απόφαση σας», ανέφερε.

Ο Βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Κούβελας συνέκρινε τη μαρίνα της Πρέβεζας με την κατάσταση στη μαρίνα Αρετσούς και τόνισε πως είναι στιγμή να εξαντληθούν τα περιθώρια για να έχει η Καλαμαριά τη μαρίνα που της αξίζει. Ο βουλευτής είπε επίσης ότι παρά το γεγονός του ότι μπορεί να υπάρχει ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης, δε θα είναι σωστό να μην κρατηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της μαρίνας.

Σε επιστολή της η Κατερίνα Νοτοπούλου από πλευράς της ανέφερες πως το στρατηγικό πλαίσιο μιας τέτοιας ανάπτυξης θα πρέπει να εδράζεται στη βιώσιμη ανάπτυξη και δε γίνεται να καθορίζεται από τα υπερκέρδη ιδιωτών. «Κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ δε λαμβάνουν υπόψη τους τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας», τόνισε και πρόσθεσε πως οποιοδήποτε σχέδιο, αν δε βασίζεται στη γνώμη των πολιτών και των περιβαλλοντικών επιταγών, δεν μπορεί να συμβεί.

Ο Δημήτρης Σαρηγιάννης εκπροσωπώντας το Νίκο Ανδρουλάκη, δήλωσε πως πρέπει να αποτραπεί ένας περίκλειστος οικισμός μέσα στην Καλαμαριά και υποστήριξε πως το ΤΑΙΠΕΔ οφείλει να λάβει υπόψη την άποψη του δήμου. Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα και την υπάρχουσα ΜΠΕ, ανέφερε πως είναι η προκαταρκτική μελέτη και πως στην ουσία, το ΤΑΙΠΕΔ εφαρμόζει ως πρακτική του να κάνει μυστικές συζητήσεις με επενδυτικά σχήματα χωρίς να έχει γνώση κανένας πολίτης για αυτά, θέτοντας ζήτημα διαφάνειας των διαδικασιών.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και ο βουλευτής Μιχάλης Χουρδακης τόνισαν ότι πρέπει να ξεσηκωθεί ο κόσμος για να αποτρέψει το συγκεκριμένο σχέδιο, ενώ ο Πάρις Μπίλιας, κράτησε μια σχετικά πιο ουδέτερη στάση με την τοποθέτηση του, η οποία οδήγησε σε μικροένταση με πολίτες που παρακολούθησαν τη συνεδρίαση.

Παπαστεργίου και Αβραμόπουλος στη συνέχεια δήλωσαν επίσης την αντίθεση τους με τη μελέτη. Την αντίθεση τους επίσης δήλωσαν πλείστοι όλοι οι σύλλογοι και φορείς της πόλης που βρέθηκαν στη συνεδρίαση, ενώ εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς κατέθεσε πως η βουλευτής του κόμματος, Πέτη Πέρκα θα καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή σχετικά.

kalamaria-aretsou1.jpg



Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου και στο τέλος την ψήφιση της πρότασης της Δημάρχου. Όλες οι παρατάξεις ψήφισαν υπέρ της πρότασης, ενώ η επικεφαλής της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης διαφοροποιήθηκε στην ψηφοφορία, αν και υποστήριξε σε γενικά πλαίσια την άποψη περί αδόμητου παραλιακού μετώπου. «Το ζήτημα δεν είναι αν θα μείνει λίγο ή πολύ αδόμητο το παραλιακό μέτωπο», υποστήριξε η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Αναστασία Ποικιλίδου, αναφέροντας πως της δίνεται η εντύπωση ότι η γνωμοδότηση της δημάρχου δεν είναι ξεκάθαρα κατά του αδόμητου χαρακτήρα της περιοχής της μαρίνας Αρετσούς.

Κατά της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη Μαρίνα Αρετσούς, τάχθηκε σήμερα το βράδυ σχεδόν σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλαμαριάς, μετά από πρόταση της Χρύσας Αράπογλου.

Στην ευρεία, έκτακτη σύσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία παρευρέθηκαν επίσης βουλευτές της Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και φορέων της Καλαμαριάς, το δημοτικό συμβούλιο πλην της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης, τάχθηκε υπέρ της 40 σελίδων πρότασης γνωμοδότησης της Δημάρχου για αναστολή της δημόσιας διαβούλευσης του σχεδίου και της μελέτης του έργου αξιοποίησης της Μαρίνας Αρετσούς στο πλαίσιο της διαβούλευσης που ορίζει ο Ν.4014/2011 και μέχρι να ληφθεί η απόφαση του ΣτΕ στην προσφυγή του Δήμου για το ζήτημα.

kalamaria-aretsou4.jpg

Κατά την εισήγηση της η Δήμαρχος Καλαμαριάς, αναφερόμενη στην 610 σελίδων Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΤΑΙΠΕΔ, μίλησε για σχέδια που αν υλοποιηθούν δε θα αλλάξουν απλά την εικόνα της Καλαμαριάς αλλά θα αποβούν και μη αναστρέψιμα στο μέλλον. Η κ. Αράπογλου τόνισε πως η μορφή της μελέτης δεν παραπέμπει στη δημοπράτηση ενός λιμενικού έργου αλλά κυριολεκτικά, σε ένα real estate πάνω στη θάλασσα, με μείωση των χώρων πρασίνου, κατασκευή μιας «πόλης μέσα στην πόλη», με σπίτια και κτίρια τέρατα και ξενοδοχείο, σε ένα χώρο περιφραγμένο και μη προσβάσιμο για τους κατοίκους της πόλης, παρά μόνο για πλούσιους.

Αράπογλου: Προβλέπονται μόλις 80 νέες θέσεις ελλιμενισμού αλλά και Ξενοδοχείο και σπίτια κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα

Στην αρχή της τοποθέτησης της η Δήμαρχος χαρακτήρισε την Καλαμαριά ως μία περίκλειστη πόλη, αφού παρά το γεγονός ότι κατέχει μια ακτογραμμή 5,5 χλμ., ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο γης δεν ανήκει στην πραγματικότητα στο Δήμο.

Σχετικά με τις ενέργειες που έχει κάνει ως σήμερα ο Δήμος Καλαμαριάς, η Χρύσα Αράπογλου τόνισε πως καμία από τις προτάσεις προς το ΤΑΙΠΕΔ αναφορικά με το ύψος των κτιρίων, τις χρήσεις γης, το πράσινο και το χαρακτήρα της ανάπλασης της μαρίνας δε λήφθηκαν υπόψη από το φορέα. Παράλληλα τόνισε πως, παρά την προσφυγή του Δήμου στο ΣτΕ, το ΤΑΙΠΕΔ συνεχίζει την πορεία προς την ολοκλήρωση του σχεδίου εκμετάλλευσης.

Αναλύοντας τη μελέτη την οποία χαρακτήρισε μη αναπτυξιακή και αδιανόητη για την περιοχή, η δήμαρχος στάθηκε στο γεγονός πως το σχέδιο προβλέπει μόλις +80 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών, δημιουργία κατοικιών και ξενοδοχείου που θα καλύπτουν συνολικά 15 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα (14.900), μείωση του ήδη υπάρχοντος πρασίνου κατά 1/3 και μόλις 10 μέτρα επέκταση της τρίτης προβλήτας. Παράλληλα ανέφερε πως προβλέπεται δημιουργία τείχους κατά μήκους της οδού Πλαστήρα, ύψους δύο μέτρων, το οποίο θα οριοθετεί τη μαρίνα και εκ των πραγμάτων θα στερεί στους κατοίκους την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτή.

kalamaria-aretsou2.jpg


Ειδικότερα για το πράσινο η κ. Αράπογλου επισήμανε πως, ενώ σήμερα οι χώροι πρασίνου καταλαμβάνουν περίπου 12 στρέμματα, με βάση τη μελέτη, αυτή η τόσο αναγκαία έκταση για την πόλη θα μειωθεί στα 9.

Επικίνδυνη, μη αναπτυξιακή, πειραματική μελέτη - πρόκληση

«Σε προτάσεις του ίδιου του ΤΑΙΠΕΔ για άλλα μέρη δεν υπάρχει πουθενά τέτοια πρόκληση. Στο σχέδιο δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα έργων και δεσμεύσεις στην προκήρυξη με υπαρκτά χρονοδιαγράμματα, δε λαμβάνονται υπόψη η κυκλωτική και η αντικυκλωτική κίνηση των υδάτων, τη στάθμη της θάλασσας, η έκταση των λιβαδιών Θερμαϊκού που είναι ουσιαστικά ο τόπος ανανέωσης των υδάτων του κόλπου και γενικά η βιοποικιλότητα της περιοχής. Δεν υπάρχει κυκλοφοριακή μελέτη. Οι δύο υφιστάμενες είσοδοι - έξοδοι δε μπορούν σήμερα να εξυπηρετήσουν την κίνηση. Η μελέτη δε λαμβάνει υπόψη τον κλιματικό νόμο, τα αέρια αιωρούμενα σωματίδια και τις επιπτώσεις που μπορούν να υπάρξουν, καμία πρόβλεψη για το θόρυβο, κανένα σχέδιο περιβαλλοντικής διαχείρισης. Η μελέτη περιφρονεί τις σημερινές δραστηριότητες και μιλά για χαμηλού επιπέδου οικονομική δραστηριότητα, προσπερνά τις ναυταθλητικές δραστηριότητες που υπάρχουν. Είναι μια επικίνδυνη πειραματική μελέτη», συνόψισε η Δήμαρχος, συγκρίνοντας τη μελέτη με τα σχέδια μαρίνων όπως στο Φλοίσβο, στη Λευκάδα, στο Μονακό και άλλες στη νότια Ισπανία.

Στη συνέχεια και μέχρι την απόφαση του ΣτΕ, εισηγήθηκε την απόρριψη της απόφασης για δημόσια διαβούλευση και κάλεσε το συμβούλιο να αποφανθεί, λαμβάνοντας σοβαρά το θέμα.

Στήριξη από βουλευτές, εκπροσώπους της ΠΚΜ και φορείς της Καλαμαριάς στην πρόταση της Χρύσας Αράπογλου

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν ο βουλευτής ΝΔ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κούβελας, ο βουλευτής ΚΚΕ Γιάννης Δελλής και ο ανεξάρτητος βουλευτής Μιχάλης Χουρδακης, ενώ τον επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και βουλευτή Θεσσαλονίκης Νίκο Ανδρουλάκη εκπροσώπησε ο διευθυντής του γραφείου του στη Θεσσαλονίκη, Δημήτρης Σαρηγιάννης, ενώ επιστολή απέστειλε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου. Εκπροσώπηση, τέλος είχε και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος αλλά και το κόμμα της Νέας Αριστεράς.

Παράλληλα από πλευράς Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Πάρις Μπίλλιας, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης Πράξεις για τη Μακεδονία Χρήστος Παπαστεργίου, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Σωτήρης Αβραμόπουλος και ο σύμβουλος Γιώργος Χαβατζάς.

kalamaria-aretsou3.jpg

Ο Κώστας Γιουτίκας στην εισήγηση του ανέφερε πως είναι δομικό πρόβλημα όλης της αυτοδιοίκησης ότι ένας δήμος δεν έχει αρμοδιότητα σε ζητήματα στο εσωτερικό της επικράτειας του. «Πολύ μεγάλες επενδύσεις χωρίς τη συναίνεση του δήμου δε μπορούν να υπάρξουν. Ήρθα να ακούσω, περιμένω να ακούσω την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και θα συζητήσουμε στη μητροπολιτική επιτροπή μέχρι 18/7 το ζήτημα γιατί αλλιώς δε θα ληφθεί υπόψη η γνωμοδότηση. Περιμένουμε την απόφαση σας», ανέφερε.

Ο Βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Κούβελας συνέκρινε τη μαρίνα της Πρέβεζας με την κατάσταση στη μαρίνα Αρετσούς και τόνισε πως είναι στιγμή να εξαντληθούν τα περιθώρια για να έχει η Καλαμαριά τη μαρίνα που της αξίζει. Ο βουλευτής είπε επίσης ότι παρά το γεγονός του ότι μπορεί να υπάρχει ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης, δε θα είναι σωστό να μην κρατηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της μαρίνας.

Σε επιστολή της η Κατερίνα Νοτοπούλου από πλευράς της ανέφερες πως το στρατηγικό πλαίσιο μιας τέτοιας ανάπτυξης θα πρέπει να εδράζεται στη βιώσιμη ανάπτυξη και δε γίνεται να καθορίζεται από τα υπερκέρδη ιδιωτών. «Κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ δε λαμβάνουν υπόψη τους τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας», τόνισε και πρόσθεσε πως οποιοδήποτε σχέδιο, αν δε βασίζεται στη γνώμη των πολιτών και των περιβαλλοντικών επιταγών, δεν μπορεί να συμβεί.

Ο Δημήτρης Σαρηγιάννης εκπροσωπώντας το Νίκο Ανδρουλάκη, δήλωσε πως πρέπει να αποτραπεί ένας περίκλειστος οικισμός μέσα στην Καλαμαριά και υποστήριξε πως το ΤΑΙΠΕΔ οφείλει να λάβει υπόψη την άποψη του δήμου. Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα και την υπάρχουσα ΜΠΕ, ανέφερε πως είναι η προκαταρκτική μελέτη και πως στην ουσία, το ΤΑΙΠΕΔ εφαρμόζει ως πρακτική του να κάνει μυστικές συζητήσεις με επενδυτικά σχήματα χωρίς να έχει γνώση κανένας πολίτης για αυτά, θέτοντας ζήτημα διαφάνειας των διαδικασιών.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και ο βουλευτής Μιχάλης Χουρδακης τόνισαν ότι πρέπει να ξεσηκωθεί ο κόσμος για να αποτρέψει το συγκεκριμένο σχέδιο, ενώ ο Πάρις Μπίλιας, κράτησε μια σχετικά πιο ουδέτερη στάση με την τοποθέτηση του, η οποία οδήγησε σε μικροένταση με πολίτες που παρακολούθησαν τη συνεδρίαση.

Παπαστεργίου και Αβραμόπουλος στη συνέχεια δήλωσαν επίσης την αντίθεση τους με τη μελέτη. Την αντίθεση τους επίσης δήλωσαν πλείστοι όλοι οι σύλλογοι και φορείς της πόλης που βρέθηκαν στη συνεδρίαση, ενώ εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς κατέθεσε πως η βουλευτής του κόμματος, Πέτη Πέρκα θα καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή σχετικά.

kalamaria-aretsou1.jpg



Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου και στο τέλος την ψήφιση της πρότασης της Δημάρχου. Όλες οι παρατάξεις ψήφισαν υπέρ της πρότασης, ενώ η επικεφαλής της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης διαφοροποιήθηκε στην ψηφοφορία, αν και υποστήριξε σε γενικά πλαίσια την άποψη περί αδόμητου παραλιακού μετώπου. «Το ζήτημα δεν είναι αν θα μείνει λίγο ή πολύ αδόμητο το παραλιακό μέτωπο», υποστήριξε η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Αναστασία Ποικιλίδου, αναφέροντας πως της δίνεται η εντύπωση ότι η γνωμοδότηση της δημάρχου δεν είναι ξεκάθαρα κατά του αδόμητου χαρακτήρα της περιοχής της μαρίνας Αρετσούς.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία