ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καλαμαριά: Το πάρκο της Σοφούλη κινδυνεύει με ανοικοδόμηση - Υπογραφές μαζεύουν οι κάτοικοι (φωτ.)

Τι ζητούν από τον δήμο και τι απαντάει ο δήμαρχος Καλαμαριάς στο makthes.gr - Ποια τα σχέδια κατοίκων και διοίκησης - Πώς έχει η κατάσταση με το πάρκο

 29/05/2022 08:00

Καλαμαριά: Το πάρκο της Σοφούλη κινδυνεύει με ανοικοδόμηση - Υπογραφές μαζεύουν οι κάτοικοι  (φωτ.)

Δημήτρης Λαζόπουλος

Να σώσουν την «ανάσα» τους και τη διέξοδό τους προς τη θάλασσα, επιχειρούν κάτοικοι του δήμου Καλαμαριάς που διαβιούν πέριξ του πάρκου της Σοφούλη στο ύψος της ακτής Ντωβίλ.

Προσφάτως ξεκίνησαν διαδικτυακή συλλογή υπογραφών (δείτε ΕΔΩ), μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να δικαιώσει την Εθνική Τράπεζα, στην οποία ανήκει η έκταση, με αποτέλεσμα ο χώρος να αποχαρακτηρίζεται από πάρκο και να είναι πιο ορατός από ποτέ ο κίνδυνος οικοδόμησής του.

Η Έφη Μεταξά είναι μία εκ των κατοίκων που έχουν ενεργοποιηθεί. «Καταφέραμε το 2014-2015 ό,τι άχτιστο υπήρχε να μην χτιστεί και να γίνει πάρκο. Αφού το καταφέραμε, η Εθνική Τράπεζα πήγε στο ΣτΕ όπου ο δήμος δεν παραβρέθηκε να αντικρούσει και το κέρδισε να χτιστεί», περιγράφει η ίδια στο makthes.gr και προειδοποιεί ότι θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα οικόπεδα.

archioy-akti-ntovil.jpg
Φωτογραφία της ακτής Ντωβίλ και του πάρκου από το αρχείο των κατοίκων


Οι επαφές των κατοίκων και το σχέδιο ακόμη και στο σενάριο ανοικοδόμησης

Τώρα οι κάτοικοι επιδιώκουν να μην αλλάξει ο χαρακτήρας του χώρου, αλλά ακόμη και αν δεν επιτευχθεί αυτό και οριστούν συντελεστές δόμησης, τότε να βρουν μία λύση ώστε ο δήμος και οι κάτοικοι να μπορέσουν να το απαλλοτριώσουν. Ο δήμαρχος «ανεβάζει στα ύψη την αξία» της έκτασης και «λέει δεν έχω ούτε λεφτά να δώσω, ούτε γη», υποστηρίζει η κα Μεταξά. Υπενθυμίζει, δε, ότι το οικόπεδο «ήταν μια ζωή αλάνα» και το 1932 η Εθνική Τράπεζα το απέκτησε σε δημοπρασία, όταν ήταν διαχειρίστρια των ανταλλαξίμων.

Το συγκεκριμένο οικόπεδο έχει υπάρξει αλάνα, γήπεδο γκολφ, παιδική χαρά η οποία ξηλώθηκε καθώς ο δήμος δεν φρόντιζε να τη συντηρεί. Εδώ και πολλά χρόνια, ο δήμος αρκείται στη βασική συντήρηση του αστικού εξοπλισμού και του πρασίνου, χωρίς όμως να προχωράει σε κάποιον σχεδιασμό, συνεχίζει η κα Μεταξά.

parko-sofouli-akti-ntovil9.jpg


Οι πολίτες που έχουν ενεργοποιηθεί βρίσκονται σε επαφή με παρατάξεις της αντιπολίτευσης του δήμου Καλαμαριάς, ώστε εάν πέσει η τιμή του οικοπέδου «κάτι να πληρώσει ο δήμος και ίσως κάτι να πληρώσουν και οι κάτοικοι» και να περάσει στην κυριότητα του δήμου, συνοψίζει η ίδια. Κατά την άποψή της, ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, μένει στα λόγια και δεν κινεί διαδικασίες για την άσκηση πίεσης στο κεντρικό κράτος, ώστε να δοθεί πολιτική λύση. «Όταν λέει ότι το οικόπεδο κάνει 25 εκατομμύρια, υποτιμάει τη νοημοσύνη μας», σημειώνει η Έφη Μεταξά.

Μία άλλη κάτοικος της περιοχής που μιλάει στο makthes.gr, η Αναστασία Τσιτσιμπίκου, τονίζει ότι «το πάρκο αυτό είναι ο μοναδικός δημόσιος χώρος στο Καραμπουρνάκι» και «αν χτιστεί αυτό το οικόπεδο ανοίγει ο δρόμος να χτιστεί όλο το παραλιακό μέτωπο μέχρι το Παλατάκι. Είναι πάρκο υπερτοπικού χαρακτήρα με μεγάλη επισκεψιμότητα. Το επισκέπτονται άτομα, παρέες φίλων, ζευγάρια, μητέρες με μικρά παιδιά ή μεγαλύτερα με τα ποδήλατά τους από όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Επί καραντίνας, όταν έκλεινε η παραλία της Θεσσαλονίκης, σε αυτό το πάρκο γινόταν "λαϊκό προσκύνημα"».

parko-sofouli-akti-ntovil8.jpg


Μάλιστα η κα Τσιτσιμπίκου δηλώνει ότι μετά από τρεις συναντήσεις της με τον Γ. Δαρδαμανέλη, ο τελευταίος «προσπαθεί να μας πείσει ότι το χτίσιμό του είναι μονόδρομος. Προφανώς, είναι αποφασισμένοι να χτίσουν ό,τι έχει απομείνει άχτιστο σε αυτά τα λίγα μέτρα ακτής στο Καραμπουρνάκι. Για αυτό, άλλωστε, ζήτησαν την εξαίρεση αυτής της παραλίας από την ενιαία μελέτη του παραλιακού μετώπου που εκπονεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Υπάρχει πρόσφατη απόφαση κατά πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς για την ένταξή της στην μελέτη, την οποία διαβίβασα στον Μπίλλια (σ.σ. τον αντιπεριφερειάρχη Υποδομών). Όμως, μου είπε ότι είναι αργά πλέον, γιατί η μελέτη έχει προχωρήσει». Κατά την εκτίμησή της, ο Γ. Δαρδαμανέλης «έχει δώσει το πράσινο φως στην Εθνική Τράπεζα να εκπονήσει μελέτη ανέγερσης πολυώροφου κτιρίου σε αυτό το οικόπεδο».

parko-sofouli-akti-ntovil7.jpg


Γ. Δαρδαμανέλης: «Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μη δομηθεί» το πάρκο

Ο Γιάννης Δαρδαμανέλης σημειώνει στο makthes.gr ότι το πάρκο της Σοφούλη και ο χώρος στάθμευσης του παρακείμενου καταστήματος έχει έκταση 10 στρέμματα και αποτελεί μία από τις περιοχές που δεν συμπεριλήφθηκαν το 2018 στις υπό μελέτη περιοχές για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης που εκπονεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

«Εκείνη την περίοδο θεωρήθηκε ότι υπάρχει σε εξέλιξη η πολεοδομική μελέτη της κας Γιαννακού, η οποία δεν τελεσφόρησε. Δεν εγκρίθηκε από τα υπουργεία και η περιοχή δεν μπήκε στον σχεδιασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου από το Αγγελοχώρι μέχρι το Καλοχώρι.

parko-sofouli-akti-ntovil6.jpg


Το πάρκο είναι χαρακτηρισμένο ως Περιοχή Ειδικής Προστασίας από το 1999, με βάση το τότε πολεοδομικό σχέδιο του δήμου Καλαμαριάς και δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα. Ωστόσο η απόφαση του ΣτΕ σημαίνει στην πράξη ότι «από τη στιγμή που δεν το απαλλοτριώνετε και δεν πληρώνετε την αποζημίωση, άρουμε αυτόν τον χαρακτηρισμό και γίνεται οικοδομήσιμο», εξηγεί ο δήμαρχος.

Η διοίκηση του δήμου έχει έρθει σε επαφή με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις της και ειδικότερα εάν θέλει να προχωρήσει σε ήπια παρέμβαση ή να οικοδομήσει πολυκατοικίες, όπως άλλωστε το δικαιούται βάσει νόμου, ενημερώνει ο δήμαρχος.

Παράλληλα ο κ. Δαρδαμανέλης υπενθυμίζει την πρόταση της τράπεζας το 2010 και την «πλειοδοσία ευαισθησίας», όπως λέει, με την οποία είχε απαντήσει ο δήμος. Τότε η τράπεζα είχε προτείνει μία «ήπια κατασκευή που δεν θα ανέκοπτε τη θέα προς τη θάλασσα και το υπόλοιπο να το έκανε πάρκο. Τότε το Δημοτικό Συμβούλιο είχε πει ότι δεν θέλει να χαθεί ούτε σπιθαμή γης. Εκ του αποτελέσματος μάλλον καταλήγει σε αρνητικές συνέπειες» η τότε στάση του δήμου, παρατηρεί ο δήμαρχος Καλαμαρια΄ς.

Σε κάθε περίπτωση, «ως δήμος έχουμε ανάγκη από αυτόν τον ελεύθερο χώρο και πάση θυσία πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μη δομηθεί», διαβεβαιώνει ο κ. Δαρδαμανέλης και τονίζει ότι προς αυτή την κατεύθυνση ο δήμος έχει ξεκινήσει επαφές με όλους τους σχετικούς και αρμόδιους φορείς, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο και το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Στόχος είναι να δοθεί πολιτική λύση, κάτι το οποίο ο κ. Δαρδαμανέλης λέει ότι είναι δύσκολο, διότι δεν «δίνεται συχνά-πυκνά». Διευκρινίζει, δε, ότι η διεκδικούμενη πολιτική λύση δεν αφορά μόνο το πάρκο της Σοφούλη αλλά και τις υπόλοιπες περιοχές με παρόμοιο καθεστώς, όπως το βουλγάρικο προξενείο. «Για τις απαλλοτριώσεις των περιοχών κάτω από τη Σοφούλη» η νομική υπηρεσία του δήμου εκτιμά ότι θα απαιτηθούν 95 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που «ξεπερνάει τις δυνατότητες του δήμου», ο οποίος διαθέτει τεχνικό πρόγραμμα με προϋπολογισμό 10 εκατομμυρίων ευρώ, εξηγεί ο δήμαρχος Καλαμαριάς.

parko-sofouli-akti-ntovil5.jpg


«Αυτό που κάνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων λίγο πιο αναβαθμισμένη είναι αυτή η πρόσβαση στη θάλασσα και οι ελεύθεροι χώροι και αν χτιστούν τα οικόπεδα κάτω από τη Σοφούλη θα μιλάμε για μια πόλη πιο άσχημη, πιο αφιλόξενη. Θα είναι μια αρνητική έκβαση όχι μόνο για την Καλαμαριά, αλλά για ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη», προειδοποιεί ο κ. Δαρδαμανέλης.

Ερωτηθείς ποιο είναι το ποσό το οποίο απαιτείται για την απαλλοτρίωση του πάρκου στη Σοφούλη, σημειώνει πως δεν έχει γίνει ακόμη εκτίμηση από ειδικό. Βέβαια, συμπληρώνει ότι ο δήμος σήμερα δεν μπορεί να καλύψει ούτε μία απαλλοτρίωση των δύο εκατομμυρίων ευρώ και σε κάθε περίπτωση η αξία του πάρκου ανέρχεται πάνω από αυτό το ποσό.

parko-sofouli-akti-ntovil4.jpg


Μία άλλη λύση που εξέτασε ο δήμος για το πάρκο Σοφούλη ήταν να ενταχθεί στο σχέδιο της ΠΚΜ για το παράκτιο μέτωπο, λαμβάνοντας όμως αρνητικές απαντήσεις. Το τελικό σχέδιο της ανάπλασης «έχει συμφωνηθεί από το 2018 και αυτό δεν μπορεί να συμβεί γιατί θα μιλάμε για μία μελέτη από την αρχή» παρατηρεί ο δήμαρχος.

«Αυτή η περιοχή ήταν ενταγμένη σε μία μελέτη η οποία δεν τελεσφόρησε. Έχουμε την απόφαση του ΣτΕ η οποία δικαιώνει τους ιδιοκτήτες. Η συμπεριφορά του δήμου όλα αυτά τα χρόνια δεν ήταν αυτή που έπρεπε, διότι θα είχε βάλει προγραμματισμό, θα είχε κάνει μία εκτίμηση περιοχών που όντως θέλει και θα είχε προχωρήσει και σε κάποιες αποζημιώσεις», υπογραμμίζει ο κ. Δαρδαμανέλης.

parko-sofouli-akti-ntovil3.jpg


Πλέον, «το σημαντικό είναι να μη μείνουμε στην κορυφή του παγόβουνου. Αυτό το οικόπεδο είναι η κορυφή του παγόβουνου», συνεχίζει και εξηγεί: «Για τις απαλλοτριώσεις των εκτάσεων που έχουν χαρακτηριστεί στον δήμο Καλαμαριάς, θα απαιτηθούν 350 εκατ. ευρώ. Ξεπερνάν και τις δυνατότητες του κράτους». Υπό αυτό το πρίσμα, παροτρύνει άπαντες «να δούμε με σοβαρότητα τι λάθη έγιναν στο παρελθόν», τι λύσεις υπάρχουν και να μην απορριφθούν ενδεχόμενες νέες προτάσεις όπως εκείνη της τράπεζας το 2010.

Κλείνοντας, ο δήμαρχος Καλαμαριάς ενημερώνει ότι οι επόμενες κινήσεις του δήμου θα αποφασιστούν μετά τη συνεδρίαση του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου, οπότε το Δ.Σ. θα ενημερωθεί συνολικά για το ζήτημα των απαλλοτριώσεων.

parko-sofouli-akti-ntovil2.jpg
parko-sofouli-akti-ntovil.jpg
kopi-pitas-2022-akti-ntovil.jpg
Φωτογραφία των κατοίκων από την κοπή βασιλόπιτας φέτος στην ακτή Ντωβίλ, παρουσία του δημάρχου
akti-ntovil-kalamaria-sofouli-karabournaki.jpg
Φωτογραφία της πινακίδας από το αρχείο των κατοίκων


Να σώσουν την «ανάσα» τους και τη διέξοδό τους προς τη θάλασσα, επιχειρούν κάτοικοι του δήμου Καλαμαριάς που διαβιούν πέριξ του πάρκου της Σοφούλη στο ύψος της ακτής Ντωβίλ.

Προσφάτως ξεκίνησαν διαδικτυακή συλλογή υπογραφών (δείτε ΕΔΩ), μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να δικαιώσει την Εθνική Τράπεζα, στην οποία ανήκει η έκταση, με αποτέλεσμα ο χώρος να αποχαρακτηρίζεται από πάρκο και να είναι πιο ορατός από ποτέ ο κίνδυνος οικοδόμησής του.

Η Έφη Μεταξά είναι μία εκ των κατοίκων που έχουν ενεργοποιηθεί. «Καταφέραμε το 2014-2015 ό,τι άχτιστο υπήρχε να μην χτιστεί και να γίνει πάρκο. Αφού το καταφέραμε, η Εθνική Τράπεζα πήγε στο ΣτΕ όπου ο δήμος δεν παραβρέθηκε να αντικρούσει και το κέρδισε να χτιστεί», περιγράφει η ίδια στο makthes.gr και προειδοποιεί ότι θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα οικόπεδα.

archioy-akti-ntovil.jpg
Φωτογραφία της ακτής Ντωβίλ και του πάρκου από το αρχείο των κατοίκων


Οι επαφές των κατοίκων και το σχέδιο ακόμη και στο σενάριο ανοικοδόμησης

Τώρα οι κάτοικοι επιδιώκουν να μην αλλάξει ο χαρακτήρας του χώρου, αλλά ακόμη και αν δεν επιτευχθεί αυτό και οριστούν συντελεστές δόμησης, τότε να βρουν μία λύση ώστε ο δήμος και οι κάτοικοι να μπορέσουν να το απαλλοτριώσουν. Ο δήμαρχος «ανεβάζει στα ύψη την αξία» της έκτασης και «λέει δεν έχω ούτε λεφτά να δώσω, ούτε γη», υποστηρίζει η κα Μεταξά. Υπενθυμίζει, δε, ότι το οικόπεδο «ήταν μια ζωή αλάνα» και το 1932 η Εθνική Τράπεζα το απέκτησε σε δημοπρασία, όταν ήταν διαχειρίστρια των ανταλλαξίμων.

Το συγκεκριμένο οικόπεδο έχει υπάρξει αλάνα, γήπεδο γκολφ, παιδική χαρά η οποία ξηλώθηκε καθώς ο δήμος δεν φρόντιζε να τη συντηρεί. Εδώ και πολλά χρόνια, ο δήμος αρκείται στη βασική συντήρηση του αστικού εξοπλισμού και του πρασίνου, χωρίς όμως να προχωράει σε κάποιον σχεδιασμό, συνεχίζει η κα Μεταξά.

parko-sofouli-akti-ntovil9.jpg


Οι πολίτες που έχουν ενεργοποιηθεί βρίσκονται σε επαφή με παρατάξεις της αντιπολίτευσης του δήμου Καλαμαριάς, ώστε εάν πέσει η τιμή του οικοπέδου «κάτι να πληρώσει ο δήμος και ίσως κάτι να πληρώσουν και οι κάτοικοι» και να περάσει στην κυριότητα του δήμου, συνοψίζει η ίδια. Κατά την άποψή της, ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, μένει στα λόγια και δεν κινεί διαδικασίες για την άσκηση πίεσης στο κεντρικό κράτος, ώστε να δοθεί πολιτική λύση. «Όταν λέει ότι το οικόπεδο κάνει 25 εκατομμύρια, υποτιμάει τη νοημοσύνη μας», σημειώνει η Έφη Μεταξά.

Μία άλλη κάτοικος της περιοχής που μιλάει στο makthes.gr, η Αναστασία Τσιτσιμπίκου, τονίζει ότι «το πάρκο αυτό είναι ο μοναδικός δημόσιος χώρος στο Καραμπουρνάκι» και «αν χτιστεί αυτό το οικόπεδο ανοίγει ο δρόμος να χτιστεί όλο το παραλιακό μέτωπο μέχρι το Παλατάκι. Είναι πάρκο υπερτοπικού χαρακτήρα με μεγάλη επισκεψιμότητα. Το επισκέπτονται άτομα, παρέες φίλων, ζευγάρια, μητέρες με μικρά παιδιά ή μεγαλύτερα με τα ποδήλατά τους από όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Επί καραντίνας, όταν έκλεινε η παραλία της Θεσσαλονίκης, σε αυτό το πάρκο γινόταν "λαϊκό προσκύνημα"».

parko-sofouli-akti-ntovil8.jpg


Μάλιστα η κα Τσιτσιμπίκου δηλώνει ότι μετά από τρεις συναντήσεις της με τον Γ. Δαρδαμανέλη, ο τελευταίος «προσπαθεί να μας πείσει ότι το χτίσιμό του είναι μονόδρομος. Προφανώς, είναι αποφασισμένοι να χτίσουν ό,τι έχει απομείνει άχτιστο σε αυτά τα λίγα μέτρα ακτής στο Καραμπουρνάκι. Για αυτό, άλλωστε, ζήτησαν την εξαίρεση αυτής της παραλίας από την ενιαία μελέτη του παραλιακού μετώπου που εκπονεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Υπάρχει πρόσφατη απόφαση κατά πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς για την ένταξή της στην μελέτη, την οποία διαβίβασα στον Μπίλλια (σ.σ. τον αντιπεριφερειάρχη Υποδομών). Όμως, μου είπε ότι είναι αργά πλέον, γιατί η μελέτη έχει προχωρήσει». Κατά την εκτίμησή της, ο Γ. Δαρδαμανέλης «έχει δώσει το πράσινο φως στην Εθνική Τράπεζα να εκπονήσει μελέτη ανέγερσης πολυώροφου κτιρίου σε αυτό το οικόπεδο».

parko-sofouli-akti-ntovil7.jpg


Γ. Δαρδαμανέλης: «Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μη δομηθεί» το πάρκο

Ο Γιάννης Δαρδαμανέλης σημειώνει στο makthes.gr ότι το πάρκο της Σοφούλη και ο χώρος στάθμευσης του παρακείμενου καταστήματος έχει έκταση 10 στρέμματα και αποτελεί μία από τις περιοχές που δεν συμπεριλήφθηκαν το 2018 στις υπό μελέτη περιοχές για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης που εκπονεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

«Εκείνη την περίοδο θεωρήθηκε ότι υπάρχει σε εξέλιξη η πολεοδομική μελέτη της κας Γιαννακού, η οποία δεν τελεσφόρησε. Δεν εγκρίθηκε από τα υπουργεία και η περιοχή δεν μπήκε στον σχεδιασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου από το Αγγελοχώρι μέχρι το Καλοχώρι.

parko-sofouli-akti-ntovil6.jpg


Το πάρκο είναι χαρακτηρισμένο ως Περιοχή Ειδικής Προστασίας από το 1999, με βάση το τότε πολεοδομικό σχέδιο του δήμου Καλαμαριάς και δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα. Ωστόσο η απόφαση του ΣτΕ σημαίνει στην πράξη ότι «από τη στιγμή που δεν το απαλλοτριώνετε και δεν πληρώνετε την αποζημίωση, άρουμε αυτόν τον χαρακτηρισμό και γίνεται οικοδομήσιμο», εξηγεί ο δήμαρχος.

Η διοίκηση του δήμου έχει έρθει σε επαφή με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις της και ειδικότερα εάν θέλει να προχωρήσει σε ήπια παρέμβαση ή να οικοδομήσει πολυκατοικίες, όπως άλλωστε το δικαιούται βάσει νόμου, ενημερώνει ο δήμαρχος.

Παράλληλα ο κ. Δαρδαμανέλης υπενθυμίζει την πρόταση της τράπεζας το 2010 και την «πλειοδοσία ευαισθησίας», όπως λέει, με την οποία είχε απαντήσει ο δήμος. Τότε η τράπεζα είχε προτείνει μία «ήπια κατασκευή που δεν θα ανέκοπτε τη θέα προς τη θάλασσα και το υπόλοιπο να το έκανε πάρκο. Τότε το Δημοτικό Συμβούλιο είχε πει ότι δεν θέλει να χαθεί ούτε σπιθαμή γης. Εκ του αποτελέσματος μάλλον καταλήγει σε αρνητικές συνέπειες» η τότε στάση του δήμου, παρατηρεί ο δήμαρχος Καλαμαρια΄ς.

Σε κάθε περίπτωση, «ως δήμος έχουμε ανάγκη από αυτόν τον ελεύθερο χώρο και πάση θυσία πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μη δομηθεί», διαβεβαιώνει ο κ. Δαρδαμανέλης και τονίζει ότι προς αυτή την κατεύθυνση ο δήμος έχει ξεκινήσει επαφές με όλους τους σχετικούς και αρμόδιους φορείς, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο και το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Στόχος είναι να δοθεί πολιτική λύση, κάτι το οποίο ο κ. Δαρδαμανέλης λέει ότι είναι δύσκολο, διότι δεν «δίνεται συχνά-πυκνά». Διευκρινίζει, δε, ότι η διεκδικούμενη πολιτική λύση δεν αφορά μόνο το πάρκο της Σοφούλη αλλά και τις υπόλοιπες περιοχές με παρόμοιο καθεστώς, όπως το βουλγάρικο προξενείο. «Για τις απαλλοτριώσεις των περιοχών κάτω από τη Σοφούλη» η νομική υπηρεσία του δήμου εκτιμά ότι θα απαιτηθούν 95 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που «ξεπερνάει τις δυνατότητες του δήμου», ο οποίος διαθέτει τεχνικό πρόγραμμα με προϋπολογισμό 10 εκατομμυρίων ευρώ, εξηγεί ο δήμαρχος Καλαμαριάς.

parko-sofouli-akti-ntovil5.jpg


«Αυτό που κάνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων λίγο πιο αναβαθμισμένη είναι αυτή η πρόσβαση στη θάλασσα και οι ελεύθεροι χώροι και αν χτιστούν τα οικόπεδα κάτω από τη Σοφούλη θα μιλάμε για μια πόλη πιο άσχημη, πιο αφιλόξενη. Θα είναι μια αρνητική έκβαση όχι μόνο για την Καλαμαριά, αλλά για ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη», προειδοποιεί ο κ. Δαρδαμανέλης.

Ερωτηθείς ποιο είναι το ποσό το οποίο απαιτείται για την απαλλοτρίωση του πάρκου στη Σοφούλη, σημειώνει πως δεν έχει γίνει ακόμη εκτίμηση από ειδικό. Βέβαια, συμπληρώνει ότι ο δήμος σήμερα δεν μπορεί να καλύψει ούτε μία απαλλοτρίωση των δύο εκατομμυρίων ευρώ και σε κάθε περίπτωση η αξία του πάρκου ανέρχεται πάνω από αυτό το ποσό.

parko-sofouli-akti-ntovil4.jpg


Μία άλλη λύση που εξέτασε ο δήμος για το πάρκο Σοφούλη ήταν να ενταχθεί στο σχέδιο της ΠΚΜ για το παράκτιο μέτωπο, λαμβάνοντας όμως αρνητικές απαντήσεις. Το τελικό σχέδιο της ανάπλασης «έχει συμφωνηθεί από το 2018 και αυτό δεν μπορεί να συμβεί γιατί θα μιλάμε για μία μελέτη από την αρχή» παρατηρεί ο δήμαρχος.

«Αυτή η περιοχή ήταν ενταγμένη σε μία μελέτη η οποία δεν τελεσφόρησε. Έχουμε την απόφαση του ΣτΕ η οποία δικαιώνει τους ιδιοκτήτες. Η συμπεριφορά του δήμου όλα αυτά τα χρόνια δεν ήταν αυτή που έπρεπε, διότι θα είχε βάλει προγραμματισμό, θα είχε κάνει μία εκτίμηση περιοχών που όντως θέλει και θα είχε προχωρήσει και σε κάποιες αποζημιώσεις», υπογραμμίζει ο κ. Δαρδαμανέλης.

parko-sofouli-akti-ntovil3.jpg


Πλέον, «το σημαντικό είναι να μη μείνουμε στην κορυφή του παγόβουνου. Αυτό το οικόπεδο είναι η κορυφή του παγόβουνου», συνεχίζει και εξηγεί: «Για τις απαλλοτριώσεις των εκτάσεων που έχουν χαρακτηριστεί στον δήμο Καλαμαριάς, θα απαιτηθούν 350 εκατ. ευρώ. Ξεπερνάν και τις δυνατότητες του κράτους». Υπό αυτό το πρίσμα, παροτρύνει άπαντες «να δούμε με σοβαρότητα τι λάθη έγιναν στο παρελθόν», τι λύσεις υπάρχουν και να μην απορριφθούν ενδεχόμενες νέες προτάσεις όπως εκείνη της τράπεζας το 2010.

Κλείνοντας, ο δήμαρχος Καλαμαριάς ενημερώνει ότι οι επόμενες κινήσεις του δήμου θα αποφασιστούν μετά τη συνεδρίαση του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου, οπότε το Δ.Σ. θα ενημερωθεί συνολικά για το ζήτημα των απαλλοτριώσεων.

parko-sofouli-akti-ntovil2.jpg
parko-sofouli-akti-ntovil.jpg
kopi-pitas-2022-akti-ntovil.jpg
Φωτογραφία των κατοίκων από την κοπή βασιλόπιτας φέτος στην ακτή Ντωβίλ, παρουσία του δημάρχου
akti-ntovil-kalamaria-sofouli-karabournaki.jpg
Φωτογραφία της πινακίδας από το αρχείο των κατοίκων


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία