ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταδίκη Χρυσής Αυγής: Ένας χρόνος μετά και ο χρυσαυγιτισμός είναι ακόμα εδώ

«Παύλο τα κατάφερες, γιε μου»: η κραυγή της Μάγδας Φύσσα στιγμάτισε για πάντα την 7η Οκτωβρίου του 2020 - Όμως το φασιστικό δηλητήριο σπείρεται και ξεχύνεται ακόμα...

 07/10/2021 08:55

Καταδίκη Χρυσής Αυγής: Ένας χρόνος μετά και ο χρυσαυγιτισμός είναι ακόμα εδώ
INTIME NEWS

Λίνα Πέτκου

«Παύλο τα κατάφερες, γιε μου, γιε μου». Αυτή η κραυγή της Μάγδας Φύσσα μετά την ανακοίνωση του δικαστηρίου για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής στιγμάτισε για πάντα την 7η Οκτωβρίου του 2020. Η αδυσώπητη μάχη της μάνας του Παύλου Φύσσα με τους καταδικασμένους πια εγκληματίες νεοναζί της Χρυσής Αυγής –που δεν δίστασαν να τη λοιδορήσουν και να την εξυβρίσουν ξεδιάντροπα κατά τη διάρκεια της δίκης– είχε φθάσει πλέον στο τέλος της…

magda-fyssa-diki-xrysis-avgis-apofasi.jpg


Ήταν 7 Οκτωβρίου 2020, λίγο πριν από το μεσημέρι, όταν η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, ανακοίνωσε τις ομόφωνες αποφάσεις. Στο άκουσμα της απόφασης ότι η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση, με την ηγεσία της να κρίνεται ένοχη για τη διεύθυνση αυτής της εγκληματικής οργάνωσης, περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι που είχαν κατακλύσει τους δρόμους γύρω από το Εφετείο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ξέσπασαν σε ιαχές και χειροκροτήματα. 

Η πολύκροτη και μαραθώνια Δίκη της Χρυσής Αυγής είχε ολοκληρωθεί! Έπειτα από επτά και πλέον χρόνια σκληρής και αδυσώπητης μάχης με τους καταδικασμένους πια εγκληματίες νεοναζί της Χρυσής Αυγής, είχε έρθει η ώρα της δικαίωσης.

Το δικαστήριο οδηγεί στην φυλακή τους καταδικασθέντες ως "διευθυντήριο" της εγκληματικής οργάνωσης: Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Χρήστο Παππά.

Οι ποινές

Διευθυντήριο Χρυσής Αυγής: Μιχαλολιάκος Νίκος: 13 έτη και 6 μηνες, Λαγός Ιωάννης: 13 έτη και 8 μήνες, Κασιδιάρης Ηλίας: 13 έτη και 6 μήνες, Γερμενής Γιώργος: 13 έτη και 6 μήνες, Παππάς Χρήστος: 13 έτη και 3 μήνες, Παναγιώταρος Ηλίας: 13 έτη, Ματθαιόπουλος Αρτέμης: 10 έτη.

Πρώην βουλευτές για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση χωρίς ελαφρυντικό: Ηλιόπουλος Παναγιώτης: 7 έτη, Κούζηλος Νίκος: 7 έτη, Ζαρούλια Ελένη: 6 έτη, Ζησιμόπουλος Πολύβιος: 6 έτη, Γρέγος Αντώνης: 6 έτη, Κουκούτσης Δημήτρης: 6 έτη, Μπαρμπαρούσης Κωνσταντίνος: 6 έτη.

Πρώην βουλευτές για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με ελαφρυντικό: Αλεξόπουλος Χρυσοβαλάντης: 5 έτη, Αρβανίτης Μιχάλης: 5 έτη, Μπούκουρας Ευστάθιος: 5 έτη και 6 μήνες, Μίχος Νίκος: 6 έτη.

Ανθρωποκτονία Φύσσα: Ρουπακιάς Γιώργος: Ισόβια και 14 έτη, Άγγος Ιωάννης: 9 έτη και 2 μήνες, Αναδιώτης Αναστάσιος: 7 έτη, Δήμου Γιώργος: 7 έτη, Καζαντζόγλου Ιωάννης: 10 έτη και 2 μήνες, Καλαρίτης Ελπιδοφόρος: 9 έτη, Κομιανός Ιωάννης: 9 έτη
Κορκοβίλης Κωνσταντίνος: 9 έτη, Μιχάλαρος Αν.: 9 έτη και 2 μήνες, Πατέλης Γιώργος, πυρηνάρχης Νίκαιας: 10 έτη και 2 μήνες, Σαντοριναίος Στ.: Για παράνομη οπλοφορία 2 χρόνια και χρηματική ποινή 2.000 ευρώ αναστολή επι τριετία, Σκάλκος Γ.: 7 έτη, Σταμπέλος Γ.: 9 έτη, Τσακανίκας Γ.: 6 έτη, Τσαλίκης Λέων: 9 έτη, Τσόρβας Αθ.: 9 έτη, Τσόρβας Νικ.: 9 έτη, Χρυσαφίτης Αρ.: 7 έτη.

Υπόθεση Αιγύπτιων ψαράδων: Αγριογιάννης Δημ.: 7 έτη, Ευγενικός Μάρκος: 7 έτη, Μαρίας Θωμάς: 7 έτη, Παπαδόπουλος Κων.: 7 έτη, Πανταζής Αναστ., πυρηνάρχης Περάματος: 10 έτη και 24 μήνες.

Υπόθεση ΠΑΜΕ: Αντωνακόπουλος Κυριάκος: 3 έτη και 6 μήνες και μετατροπή σε χρηματική προς 5 ευρώ ημερησίως, Καστρινός Ιω.: 3 έτη και 6 μήνες και μετατροπή σε χρηματική προς 5 ευρώ ημερησίως, Χατζηδάκης Αντ.: 6 έτη και μετατροπή σε χρηματική προς 5 ευρώ ημερησίως.

Κατηγορούμενοι μόνο για ένταξη εγκληματικής οργάνωσης:
Αποστόλου Νικ.: 7 έτη, Δασκαλάκης Αριστ.: 5 έτη, Λιακοπουλος Διον.: 6 έτη, Μπαρέκας Θωμάς: 6 έτη και 2 μήνες, Παπαβασιλείου Νικ.: 6 έτη, Πόπορη Βενετία: 7 έτη και 4 μήνες, Σιατούνης Βασ.: 6 έτη, Στεργιοπουλος Χρ.: 6 έτη, Στράτος Αθ.: 6 έτη, Τσακανίκας Γ.: 6 έτη, Μικελάτου Μαργαρίτα: 2 χρόνια με τριετή αναστολή, Στέφας Θεοδ.: 17 μήνες με τριετή αναστολή, Σκαρπέλη Θεώνη: ένα έτος φυλάκιση και 1.000 ευρώ με τριετή αναστολή, Χίλιος Αναστάσιος: 2 έτη και 2.000 χρηματική ποινή μετατροπή προς 5 ευρώ ημερησίως.

magda-fyssa.jpg


Η δίκη

Η δίκη της Χρυσής Αυγής ήταν μία ποινική δίκη στην οποία δικάστηκαν 69 κατηγορούμενοι.

Οι 18 από τους κατηγορούμενους είχαν εκλεγεί βουλευτές τον Ιούνιο του 2012 και κατηγορήθηκαν επιπλέον για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Η δίκη άρχισε στις 20 Απριλίου του 2015 στο Α' Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και ολοκληρώθηκε πέντε χρόνια μετά, στις 22 Οκτωβρίoυ του 2020.

Στις 20 Απριλίου 2015 η δίκη ξεκινά στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών του Κορυδαλλού. Η ηγετική ομάδα του κόμματος της Χρυσής Αυγής επιλέγει να εκπροσωπηθεί από τους συνηγόρους της και να μην εμφανιστεί στο δικαστήριο. Από τους 69 κατηγορούμενους, μόνο 44 είναι παρόντες, 24 απουσιάζουν και ένας, όπως ανακοινώθηκε κατά την εκφώνηση των ονομάτων, είχε αποβιώσει. Παρούσα σε όλες τις συνεδριάσεις η Μάγδα Φύσσα.

Το δικαστήριο ασχολήθηκε με τέσσερις δικογραφίες: τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα (2013), την επίθεση κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών (2012), την επίθεση κατά των μελών του ΠΑΜΕ (2013) και την ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση (187 ΠΚ), όπου κατηγορούνται συνολικά 20 άτομα, ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα της περιόδου 2012–2015 (18 βουλευτές) και ακόμη δύο. Σύμφωνα με την κατηγορία, μεταξύ των κακουργημάτων που φέρονται να διέπραξαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είναι η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα, η απόπειρα δολοφονίας μαθητή στο Παλαιό Φάληρο κι ο εμπρησμός καταστήματος υπηκόου Καμερούν στην πλατεία Αμερικής, που έλαβαν χώρα το 2013.

Εισαγγελική πρόταση

Στις 18 Δεκεμβρίου 2019 η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου, στην πολύωρη αγόρευσή της, αποφαίνεται ότι δεν υφίσταται εγκληματική οργάνωση και πως όλες οι ενέργειες είναι μεμονωμένα περιστατικά, που δεν συνδέονται μεταξύ τους.

Για τη δολοφονία Φύσσα, η κ. Οικονόμου ζητεί να κηρυχθεί ένοχος μόνο ο Γιώργος Ρουπακιάς και ζητεί την απαλλαγή των υπολοίπων 17 συγκατηγορουμένων του για συνέργεια. «Δεν υπήρχε καμία εντολή για τον Φύσσα. Η εμφάνιση Ρουπακιά ήταν συμπτωματική. Αν υπήρχε σχέδιο, θα είχε λάβει και αυτός sms. Δεν προέκυψε πως οι συγκατηγορούμενοι του τον διευκόλυναν. Έδρασε μόνος του, χωρίς να τον συνδράμει κανείς. Δεν ήταν συντεταγμένοι».

Για την επίθεση σε βάρος των Αιγυπτίων ψαράδων, ζήτησε ενοχή των πέντε κατηγορουμένων, προτείνοντας να μετατραπεί η κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.

Τη μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη και απλή σωματική βλάβη προτείνει και για την επίθεση σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ. «Αν ήθελαν να σκοτώσουν, θα χτυπούσαν στο κεφάλι των θυμάτων. Δεν ήθελαν να σκοτώσουν, ήθελαν να πλήξουν το συνδικάτο στη Ζώνη Περάματος» αναφέρει η εισαγγελέας.

Παράλληλα, ζητεί να κηρυχθούν ένοχοι για οπλοκατοχή σε βαθμό πλημμελήματος Μιχαλολιάκος, Γερμενής και Λαγός.

Η απόφαση του δικαστηρίου

Όμως η απόφαση του δικαστηρίου ήταν συντριπτική: Κρίθηκαν ένοχοι για εγκληματική οργάνωση οι 50 από τους κατηγορούμενους, με τους 7 πρώην βουλευτές πρώην μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου της Χρυσής Αυγής να θεωρούνται διεύθυνση της Οργάνωσης. Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της ιστορικής απόφασης οι γονείς του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, Μάγδα και ο Παναγιώτης, συγκινημένοι έφταναν στο ύψος της Λεωφόρου Αλεξάνδρας για να χαιρετήσουν και να αγκαλιάσουν διαδηλωτές που πανηγύριζαν την απόφαση. Νωρίτερα η Μάγδα Φύσσα είχε δηλώσει: «Κερδίσαμε ένα κομμάτι της μάχης. Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Συνεχίζουμε τον αγώνα».

O Χρήστος Παππάς που έγινε... Λαγός

Αξίζει, μάλιστα, να θυμηθούμε ότι από τους καταδικασθέντες, ο Γιάννης Λαγός εκμεταλλευόμενος την ιδιότητα του ευρωβουλευτή, η οποία του παρείχε ασυλία, κατέφυγε στις Βρυξέλλες για να αποφύγει τη σύλληψη. Στις 27 Απριλίου 2021 το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ψήφισε την άρση της ασυλίας του, με αποτέλεσμα τη σύλληψή του και την οδήγηση του στις φυλακές Δομοκού.

Ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς είχε εξαφανιστεί από την 1η Οκτωβρίου 2020, λίγο πριν από την απόφαση του δικαστηρίου. Από τότε καταζητείτο από τις αστυνομικές Αρχές και τελικά συνελήφθη στις 2 Ιουλίου του 2021 και οδηγήθηκε κι αυτός στις φυλακές.

Κι όμως ο χρυσαυγιτισμός επιβιώνει ακόμα...

Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής ήταν αδιαμφησβήτητα μια τεράστια νίκης της δημοκρατίας στη μάχη απέναντι στο φασισμό, αλλά τελικά όχι το τέλος του πολέμου. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για την οριστική καταδίκη του φασισμού στην κοινωνία. 

Ο χρυσαυγιτισμός ζει και χτυπάει στα σχολεία και στις πλατείες. Επιβιώνει με κουκούλες, ρόπαλα, και καδρόνια, επιβιώνει με τους ναζιστικούς χαιρετισμούς από μαθητές, με ρατσιστικά παραληρήματα εναντίον στοχοποιημένων κοινωνικών ομάδων, μεταναστών, ΛΟΑΤΚΙ. Επιβιώνει στα συλλαλητήρια εναντίον του εμβολιασμού για τον κορονοϊό. Το φασιστικό δηλητήριο σπείρεται μέσα στα σπίτια και έτοιμο να ξεχυθεί με την πρώτη κατάλληλη ευκαιρία. 

Τα πρόσφατα επεισόδια και επιθέσεις στη Δυτική Θεσσαλονίκη και την Αθήνα αποτελούν την τρανταχτή απόδειξη ότι οι ακροδεξιές ομάδες δράσης είναι παρούσες, εξακολουθούν να δρουν και να σπέρνουν το μίσος σε μια ευάλωτη ελληνική κοινωνία. 

Η απειλή της ακροδεξιάς συνεχίζει να υπάρχει. Εμείς θα την κανονικοποιήσουμε ή θα την εξολοθρεύσουμε;

Αντιφασιστική πορεία και συναυλία στη Θεσσαλονίκη 

Με αφορμή τη συγκεκριμένη επέτειο και στη σκιά των όσων συνέβησαν πρόσφατα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχει προγραμματιστεί για σήμερα Πέμπτη 7 Οκτωβρίου αντιφασιστική πορεία και συναυλία στη Θεσσαλονίκη, την οποία διοργανώνουν την Εργατικά Σωματεία, Φοιτητικοί Σύλλογοι και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης. Σε αυτήν θα συμμετέχουν και μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Η συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη για τις 18:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου και στις 19:00 η αντιφασιστική συναυλία στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Στη συναυλία θα συμμετέχουν, μέχρι στιγμής, οι: Γιώργος Αετόπουλος, Κώστας Καρμπάς, Νίκος Ταλέας, Μαρία Φραγκούλη, Urban Pulse, Monde και ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης παρουσιάζει τον «Τσολιά εν δε Τσόλια μπαντ».

«Ένας χρόνος οι ναζί στη φυλακή. Πολεμάμε τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά» τονίζουν οι διοργανωτές και καλούν σε μαζική συμμετοχή.


«Παύλο τα κατάφερες, γιε μου, γιε μου». Αυτή η κραυγή της Μάγδας Φύσσα μετά την ανακοίνωση του δικαστηρίου για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής στιγμάτισε για πάντα την 7η Οκτωβρίου του 2020. Η αδυσώπητη μάχη της μάνας του Παύλου Φύσσα με τους καταδικασμένους πια εγκληματίες νεοναζί της Χρυσής Αυγής –που δεν δίστασαν να τη λοιδορήσουν και να την εξυβρίσουν ξεδιάντροπα κατά τη διάρκεια της δίκης– είχε φθάσει πλέον στο τέλος της…

magda-fyssa-diki-xrysis-avgis-apofasi.jpg


Ήταν 7 Οκτωβρίου 2020, λίγο πριν από το μεσημέρι, όταν η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, ανακοίνωσε τις ομόφωνες αποφάσεις. Στο άκουσμα της απόφασης ότι η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση, με την ηγεσία της να κρίνεται ένοχη για τη διεύθυνση αυτής της εγκληματικής οργάνωσης, περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι που είχαν κατακλύσει τους δρόμους γύρω από το Εφετείο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ξέσπασαν σε ιαχές και χειροκροτήματα. 

Η πολύκροτη και μαραθώνια Δίκη της Χρυσής Αυγής είχε ολοκληρωθεί! Έπειτα από επτά και πλέον χρόνια σκληρής και αδυσώπητης μάχης με τους καταδικασμένους πια εγκληματίες νεοναζί της Χρυσής Αυγής, είχε έρθει η ώρα της δικαίωσης.

Το δικαστήριο οδηγεί στην φυλακή τους καταδικασθέντες ως "διευθυντήριο" της εγκληματικής οργάνωσης: Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Χρήστο Παππά.

Οι ποινές

Διευθυντήριο Χρυσής Αυγής: Μιχαλολιάκος Νίκος: 13 έτη και 6 μηνες, Λαγός Ιωάννης: 13 έτη και 8 μήνες, Κασιδιάρης Ηλίας: 13 έτη και 6 μήνες, Γερμενής Γιώργος: 13 έτη και 6 μήνες, Παππάς Χρήστος: 13 έτη και 3 μήνες, Παναγιώταρος Ηλίας: 13 έτη, Ματθαιόπουλος Αρτέμης: 10 έτη.

Πρώην βουλευτές για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση χωρίς ελαφρυντικό: Ηλιόπουλος Παναγιώτης: 7 έτη, Κούζηλος Νίκος: 7 έτη, Ζαρούλια Ελένη: 6 έτη, Ζησιμόπουλος Πολύβιος: 6 έτη, Γρέγος Αντώνης: 6 έτη, Κουκούτσης Δημήτρης: 6 έτη, Μπαρμπαρούσης Κωνσταντίνος: 6 έτη.

Πρώην βουλευτές για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με ελαφρυντικό: Αλεξόπουλος Χρυσοβαλάντης: 5 έτη, Αρβανίτης Μιχάλης: 5 έτη, Μπούκουρας Ευστάθιος: 5 έτη και 6 μήνες, Μίχος Νίκος: 6 έτη.

Ανθρωποκτονία Φύσσα: Ρουπακιάς Γιώργος: Ισόβια και 14 έτη, Άγγος Ιωάννης: 9 έτη και 2 μήνες, Αναδιώτης Αναστάσιος: 7 έτη, Δήμου Γιώργος: 7 έτη, Καζαντζόγλου Ιωάννης: 10 έτη και 2 μήνες, Καλαρίτης Ελπιδοφόρος: 9 έτη, Κομιανός Ιωάννης: 9 έτη
Κορκοβίλης Κωνσταντίνος: 9 έτη, Μιχάλαρος Αν.: 9 έτη και 2 μήνες, Πατέλης Γιώργος, πυρηνάρχης Νίκαιας: 10 έτη και 2 μήνες, Σαντοριναίος Στ.: Για παράνομη οπλοφορία 2 χρόνια και χρηματική ποινή 2.000 ευρώ αναστολή επι τριετία, Σκάλκος Γ.: 7 έτη, Σταμπέλος Γ.: 9 έτη, Τσακανίκας Γ.: 6 έτη, Τσαλίκης Λέων: 9 έτη, Τσόρβας Αθ.: 9 έτη, Τσόρβας Νικ.: 9 έτη, Χρυσαφίτης Αρ.: 7 έτη.

Υπόθεση Αιγύπτιων ψαράδων: Αγριογιάννης Δημ.: 7 έτη, Ευγενικός Μάρκος: 7 έτη, Μαρίας Θωμάς: 7 έτη, Παπαδόπουλος Κων.: 7 έτη, Πανταζής Αναστ., πυρηνάρχης Περάματος: 10 έτη και 24 μήνες.

Υπόθεση ΠΑΜΕ: Αντωνακόπουλος Κυριάκος: 3 έτη και 6 μήνες και μετατροπή σε χρηματική προς 5 ευρώ ημερησίως, Καστρινός Ιω.: 3 έτη και 6 μήνες και μετατροπή σε χρηματική προς 5 ευρώ ημερησίως, Χατζηδάκης Αντ.: 6 έτη και μετατροπή σε χρηματική προς 5 ευρώ ημερησίως.

Κατηγορούμενοι μόνο για ένταξη εγκληματικής οργάνωσης:
Αποστόλου Νικ.: 7 έτη, Δασκαλάκης Αριστ.: 5 έτη, Λιακοπουλος Διον.: 6 έτη, Μπαρέκας Θωμάς: 6 έτη και 2 μήνες, Παπαβασιλείου Νικ.: 6 έτη, Πόπορη Βενετία: 7 έτη και 4 μήνες, Σιατούνης Βασ.: 6 έτη, Στεργιοπουλος Χρ.: 6 έτη, Στράτος Αθ.: 6 έτη, Τσακανίκας Γ.: 6 έτη, Μικελάτου Μαργαρίτα: 2 χρόνια με τριετή αναστολή, Στέφας Θεοδ.: 17 μήνες με τριετή αναστολή, Σκαρπέλη Θεώνη: ένα έτος φυλάκιση και 1.000 ευρώ με τριετή αναστολή, Χίλιος Αναστάσιος: 2 έτη και 2.000 χρηματική ποινή μετατροπή προς 5 ευρώ ημερησίως.

magda-fyssa.jpg


Η δίκη

Η δίκη της Χρυσής Αυγής ήταν μία ποινική δίκη στην οποία δικάστηκαν 69 κατηγορούμενοι.

Οι 18 από τους κατηγορούμενους είχαν εκλεγεί βουλευτές τον Ιούνιο του 2012 και κατηγορήθηκαν επιπλέον για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Η δίκη άρχισε στις 20 Απριλίου του 2015 στο Α' Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και ολοκληρώθηκε πέντε χρόνια μετά, στις 22 Οκτωβρίoυ του 2020.

Στις 20 Απριλίου 2015 η δίκη ξεκινά στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών του Κορυδαλλού. Η ηγετική ομάδα του κόμματος της Χρυσής Αυγής επιλέγει να εκπροσωπηθεί από τους συνηγόρους της και να μην εμφανιστεί στο δικαστήριο. Από τους 69 κατηγορούμενους, μόνο 44 είναι παρόντες, 24 απουσιάζουν και ένας, όπως ανακοινώθηκε κατά την εκφώνηση των ονομάτων, είχε αποβιώσει. Παρούσα σε όλες τις συνεδριάσεις η Μάγδα Φύσσα.

Το δικαστήριο ασχολήθηκε με τέσσερις δικογραφίες: τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα (2013), την επίθεση κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών (2012), την επίθεση κατά των μελών του ΠΑΜΕ (2013) και την ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση (187 ΠΚ), όπου κατηγορούνται συνολικά 20 άτομα, ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα της περιόδου 2012–2015 (18 βουλευτές) και ακόμη δύο. Σύμφωνα με την κατηγορία, μεταξύ των κακουργημάτων που φέρονται να διέπραξαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είναι η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα, η απόπειρα δολοφονίας μαθητή στο Παλαιό Φάληρο κι ο εμπρησμός καταστήματος υπηκόου Καμερούν στην πλατεία Αμερικής, που έλαβαν χώρα το 2013.

Εισαγγελική πρόταση

Στις 18 Δεκεμβρίου 2019 η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου, στην πολύωρη αγόρευσή της, αποφαίνεται ότι δεν υφίσταται εγκληματική οργάνωση και πως όλες οι ενέργειες είναι μεμονωμένα περιστατικά, που δεν συνδέονται μεταξύ τους.

Για τη δολοφονία Φύσσα, η κ. Οικονόμου ζητεί να κηρυχθεί ένοχος μόνο ο Γιώργος Ρουπακιάς και ζητεί την απαλλαγή των υπολοίπων 17 συγκατηγορουμένων του για συνέργεια. «Δεν υπήρχε καμία εντολή για τον Φύσσα. Η εμφάνιση Ρουπακιά ήταν συμπτωματική. Αν υπήρχε σχέδιο, θα είχε λάβει και αυτός sms. Δεν προέκυψε πως οι συγκατηγορούμενοι του τον διευκόλυναν. Έδρασε μόνος του, χωρίς να τον συνδράμει κανείς. Δεν ήταν συντεταγμένοι».

Για την επίθεση σε βάρος των Αιγυπτίων ψαράδων, ζήτησε ενοχή των πέντε κατηγορουμένων, προτείνοντας να μετατραπεί η κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.

Τη μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη και απλή σωματική βλάβη προτείνει και για την επίθεση σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ. «Αν ήθελαν να σκοτώσουν, θα χτυπούσαν στο κεφάλι των θυμάτων. Δεν ήθελαν να σκοτώσουν, ήθελαν να πλήξουν το συνδικάτο στη Ζώνη Περάματος» αναφέρει η εισαγγελέας.

Παράλληλα, ζητεί να κηρυχθούν ένοχοι για οπλοκατοχή σε βαθμό πλημμελήματος Μιχαλολιάκος, Γερμενής και Λαγός.

Η απόφαση του δικαστηρίου

Όμως η απόφαση του δικαστηρίου ήταν συντριπτική: Κρίθηκαν ένοχοι για εγκληματική οργάνωση οι 50 από τους κατηγορούμενους, με τους 7 πρώην βουλευτές πρώην μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου της Χρυσής Αυγής να θεωρούνται διεύθυνση της Οργάνωσης. Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της ιστορικής απόφασης οι γονείς του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, Μάγδα και ο Παναγιώτης, συγκινημένοι έφταναν στο ύψος της Λεωφόρου Αλεξάνδρας για να χαιρετήσουν και να αγκαλιάσουν διαδηλωτές που πανηγύριζαν την απόφαση. Νωρίτερα η Μάγδα Φύσσα είχε δηλώσει: «Κερδίσαμε ένα κομμάτι της μάχης. Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Συνεχίζουμε τον αγώνα».

O Χρήστος Παππάς που έγινε... Λαγός

Αξίζει, μάλιστα, να θυμηθούμε ότι από τους καταδικασθέντες, ο Γιάννης Λαγός εκμεταλλευόμενος την ιδιότητα του ευρωβουλευτή, η οποία του παρείχε ασυλία, κατέφυγε στις Βρυξέλλες για να αποφύγει τη σύλληψη. Στις 27 Απριλίου 2021 το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ψήφισε την άρση της ασυλίας του, με αποτέλεσμα τη σύλληψή του και την οδήγηση του στις φυλακές Δομοκού.

Ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς είχε εξαφανιστεί από την 1η Οκτωβρίου 2020, λίγο πριν από την απόφαση του δικαστηρίου. Από τότε καταζητείτο από τις αστυνομικές Αρχές και τελικά συνελήφθη στις 2 Ιουλίου του 2021 και οδηγήθηκε κι αυτός στις φυλακές.

Κι όμως ο χρυσαυγιτισμός επιβιώνει ακόμα...

Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής ήταν αδιαμφησβήτητα μια τεράστια νίκης της δημοκρατίας στη μάχη απέναντι στο φασισμό, αλλά τελικά όχι το τέλος του πολέμου. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για την οριστική καταδίκη του φασισμού στην κοινωνία. 

Ο χρυσαυγιτισμός ζει και χτυπάει στα σχολεία και στις πλατείες. Επιβιώνει με κουκούλες, ρόπαλα, και καδρόνια, επιβιώνει με τους ναζιστικούς χαιρετισμούς από μαθητές, με ρατσιστικά παραληρήματα εναντίον στοχοποιημένων κοινωνικών ομάδων, μεταναστών, ΛΟΑΤΚΙ. Επιβιώνει στα συλλαλητήρια εναντίον του εμβολιασμού για τον κορονοϊό. Το φασιστικό δηλητήριο σπείρεται μέσα στα σπίτια και έτοιμο να ξεχυθεί με την πρώτη κατάλληλη ευκαιρία. 

Τα πρόσφατα επεισόδια και επιθέσεις στη Δυτική Θεσσαλονίκη και την Αθήνα αποτελούν την τρανταχτή απόδειξη ότι οι ακροδεξιές ομάδες δράσης είναι παρούσες, εξακολουθούν να δρουν και να σπέρνουν το μίσος σε μια ευάλωτη ελληνική κοινωνία. 

Η απειλή της ακροδεξιάς συνεχίζει να υπάρχει. Εμείς θα την κανονικοποιήσουμε ή θα την εξολοθρεύσουμε;

Αντιφασιστική πορεία και συναυλία στη Θεσσαλονίκη 

Με αφορμή τη συγκεκριμένη επέτειο και στη σκιά των όσων συνέβησαν πρόσφατα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχει προγραμματιστεί για σήμερα Πέμπτη 7 Οκτωβρίου αντιφασιστική πορεία και συναυλία στη Θεσσαλονίκη, την οποία διοργανώνουν την Εργατικά Σωματεία, Φοιτητικοί Σύλλογοι και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης. Σε αυτήν θα συμμετέχουν και μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Η συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη για τις 18:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου και στις 19:00 η αντιφασιστική συναυλία στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Στη συναυλία θα συμμετέχουν, μέχρι στιγμής, οι: Γιώργος Αετόπουλος, Κώστας Καρμπάς, Νίκος Ταλέας, Μαρία Φραγκούλη, Urban Pulse, Monde και ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης παρουσιάζει τον «Τσολιά εν δε Τσόλια μπαντ».

«Ένας χρόνος οι ναζί στη φυλακή. Πολεμάμε τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά» τονίζουν οι διοργανωτές και καλούν σε μαζική συμμετοχή.


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία