ΓΕΥΣΕΙΣ

Μπακαλιαρόπιτα από τον Σωτήρη Ευαγγέλου

Ο πολυβραβευμένος Έλληνας σεφ μαγειρεύει για τους αναγνώστες του makthes.gr

 10/12/2022 10:00

Μπακαλιαρόπιτα από τον Σωτήρη Ευαγγέλου

Κάθε εβδομάδα ο Executive Chef του εστιατορίου «Salonica» του «Μακεδονία Παλάς» μαγειρεύει μία διαφορετική συνταγή για τους αναγνώστες του makthes.gr.

evangelou.jpg


Μπακαλιαρόπιτα

Μερίδες 8

Προετοιμασίας 60'

Αναμονής 24 ώρες

Μαγειρέματος 50'


ΥΛΙΚΑ

700 γρ. φιλέτο μπακαλιάρου (παστός)

1 μεγάλη ντομάτα ώριμη τριμμένη στον τρίφτη και στραγγισμένη από τα υγρά της

1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη & στραγγισμένο από τα υγρά του

1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη στον τρίφτη

1/2 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο (μόνο τα φύλλα)

1/2 μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο

2-3 κλαδάκια δυόσμο ψιλοκομμένο (μόνο τα φύλλα)

100 ml ελαιόλαδο & λίγο ακόμη για τα φύλλα της πίτας

60 γρ. ρύζι γλασέ

1 αυγό

1 μικρή πρέζα μπαχάρι

1 μικρή πρέζα κύμινο

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Αλάτι εάν χρειαστεί

Για το φύλλο

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 φλ. χλιαρό νερό

1 πρέζα αλάτι

2 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο

1/2 κ.σ. ξύδι

Νισεστέ για το άνοιγμα του φύλλου


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου

Ξεπλένουμε το μπακαλιάρο κάτω από τρεχούμενο νερό για να φύγει το αλάτι και τον κόβουμε σε μερίδες. Στη συνέχεια τοποθετούμε το μπακαλιάρο σε μια λεκάνη με κρύο νερό, όπου τον αφήνουμε για τουλάχιστον 24 ώρες. Κάθε 3-4 ώρες (ή όσο συχνά μπορούμε) αλλάζουμε το νερό. Όταν ξαλμυριστεί ο μπακαλιάρος, τον στεγνώνουμε καλά σε απορροφητικό χαρτί, αφαιρούμε το δέρμα και τυχόν κόκκαλα και τον ξεψαχνίζουμε σε μικρά κομμάτια.

Για τη γέμιση

Βάζουμε το ρύζι σε κρύο νερό να μουλιάσει για περίπου 30’ και στη συνέχεια το στραγγίζουμε καλά.

Σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε το μπακαλιάρο, τη ντομάτα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μυρωδικά, το ρύζι, το πιπέρι, το ελαιόλαδο & το αυγό και ανακατεύουμε καλά. Εάν ο μπακαλιάρος έχει ξαλμυριστεί καλά, αλατίζουμε κατά βούληση.

Σε ένα λαδωμένο ταψί τοποθετούμε το μεγαλύτερο φύλλο προσέχοντας να καλύπτονται τόσο ο πάτος όσο και τα τοιχώματα. Προσθέτουμε τη γέμιση απλώνοντας της ομοιόμορφα και κλείνουμε με το δεύτερο φύλλο. Με τις άκρες που προεξέχουν από το κάτω φύλλο κάνουμε τον κόθρο περιμετρικά της πίτας.

Με ένα πινέλο λαδώνουμε την πίτα εξωτερικά, τη ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για περίπου 50’.

Για το φύλλο

Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το χλιαρό νερό, το αλάτι, το λάδι, το ξύδι και ζυμώνουμε έως ότου επιτύχουμε μία ζύμη μαλακή & εύπλαστη που δεν κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μπάλες (η μία λίγο μεγαλύτερη για το κάτω μέρος της πίτας) και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30′.

Αφού ξεκουραστεί η ζύμη παίρνουμε μία μία τις μπάλες ζύμης που φτιάξαμε και με τον πλάστη ανοίγουμε το φύλλο πασπαλίζοντας τη ζύμη και την επιφάνεια μας με λίγο νισεστέ, γυρνώντας το προς όλες τις πλευρές ώστε να επιτύχουμε 2 στρογγυλά φύλλα.


Διαβάστε περισσότερες συνταγές του Σωτήρη Ευαγγέλου ΕΔΩ



Βρείτε τον Σωτήρη Ευαγγέλου

https://chefevaggelou.gr

https://www.instagram.com/evaggelousotiris/

https://www.facebook.com/chefsotirisevaggelou

Κάθε εβδομάδα ο Executive Chef του εστιατορίου «Salonica» του «Μακεδονία Παλάς» μαγειρεύει μία διαφορετική συνταγή για τους αναγνώστες του makthes.gr.

evangelou.jpg


Μπακαλιαρόπιτα

Μερίδες 8

Προετοιμασίας 60'

Αναμονής 24 ώρες

Μαγειρέματος 50'


ΥΛΙΚΑ

700 γρ. φιλέτο μπακαλιάρου (παστός)

1 μεγάλη ντομάτα ώριμη τριμμένη στον τρίφτη και στραγγισμένη από τα υγρά της

1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη & στραγγισμένο από τα υγρά του

1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη στον τρίφτη

1/2 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο (μόνο τα φύλλα)

1/2 μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο

2-3 κλαδάκια δυόσμο ψιλοκομμένο (μόνο τα φύλλα)

100 ml ελαιόλαδο & λίγο ακόμη για τα φύλλα της πίτας

60 γρ. ρύζι γλασέ

1 αυγό

1 μικρή πρέζα μπαχάρι

1 μικρή πρέζα κύμινο

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Αλάτι εάν χρειαστεί

Για το φύλλο

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 φλ. χλιαρό νερό

1 πρέζα αλάτι

2 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο

1/2 κ.σ. ξύδι

Νισεστέ για το άνοιγμα του φύλλου


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου

Ξεπλένουμε το μπακαλιάρο κάτω από τρεχούμενο νερό για να φύγει το αλάτι και τον κόβουμε σε μερίδες. Στη συνέχεια τοποθετούμε το μπακαλιάρο σε μια λεκάνη με κρύο νερό, όπου τον αφήνουμε για τουλάχιστον 24 ώρες. Κάθε 3-4 ώρες (ή όσο συχνά μπορούμε) αλλάζουμε το νερό. Όταν ξαλμυριστεί ο μπακαλιάρος, τον στεγνώνουμε καλά σε απορροφητικό χαρτί, αφαιρούμε το δέρμα και τυχόν κόκκαλα και τον ξεψαχνίζουμε σε μικρά κομμάτια.

Για τη γέμιση

Βάζουμε το ρύζι σε κρύο νερό να μουλιάσει για περίπου 30’ και στη συνέχεια το στραγγίζουμε καλά.

Σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε το μπακαλιάρο, τη ντομάτα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μυρωδικά, το ρύζι, το πιπέρι, το ελαιόλαδο & το αυγό και ανακατεύουμε καλά. Εάν ο μπακαλιάρος έχει ξαλμυριστεί καλά, αλατίζουμε κατά βούληση.

Σε ένα λαδωμένο ταψί τοποθετούμε το μεγαλύτερο φύλλο προσέχοντας να καλύπτονται τόσο ο πάτος όσο και τα τοιχώματα. Προσθέτουμε τη γέμιση απλώνοντας της ομοιόμορφα και κλείνουμε με το δεύτερο φύλλο. Με τις άκρες που προεξέχουν από το κάτω φύλλο κάνουμε τον κόθρο περιμετρικά της πίτας.

Με ένα πινέλο λαδώνουμε την πίτα εξωτερικά, τη ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για περίπου 50’.

Για το φύλλο

Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το χλιαρό νερό, το αλάτι, το λάδι, το ξύδι και ζυμώνουμε έως ότου επιτύχουμε μία ζύμη μαλακή & εύπλαστη που δεν κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μπάλες (η μία λίγο μεγαλύτερη για το κάτω μέρος της πίτας) και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30′.

Αφού ξεκουραστεί η ζύμη παίρνουμε μία μία τις μπάλες ζύμης που φτιάξαμε και με τον πλάστη ανοίγουμε το φύλλο πασπαλίζοντας τη ζύμη και την επιφάνεια μας με λίγο νισεστέ, γυρνώντας το προς όλες τις πλευρές ώστε να επιτύχουμε 2 στρογγυλά φύλλα.


Διαβάστε περισσότερες συνταγές του Σωτήρη Ευαγγέλου ΕΔΩ



Βρείτε τον Σωτήρη Ευαγγέλου

https://chefevaggelou.gr

https://www.instagram.com/evaggelousotiris/

https://www.facebook.com/chefsotirisevaggelou

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία