ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Αύγουστος της ελπίδας και της... ανάστασης στον τουρισμό

Ακόμα και το 90% αγγίζουν οι πληρότητες τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού - Παράγοντες του κλάδου περιγράφουν στη «ΜτΚ» την εικόνα που διαμορφώνεται

 22/08/2021 18:00

Ο Αύγουστος της ελπίδας και της... ανάστασης στον τουρισμό

Στέφανος Μαχτσίρας

Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές του «εργοστασίου» της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας, με την κίνηση που καταγράφεται τον Αύγουστο να δημιουργεί βάσιμες ελπίδες και διάχυτη αισιοδοξία για το τελικό ταμείο της σεζόν στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας.

Αν και η Δέλτα εξαπλώνεται, ο τουριστικός κλάδος δίνει την δική του μάχη, επιχειρώντας να διατηρηθεί COVID free με νύχια και με δόντια. Οι ξενοδόχοι στη Βόρεια Ελλάδα παρακολουθούν με χαμόγελα την επέλαση τουριστών την ώρα που η πανδημία συνεχίζει να αφήνει το στίγμα της στον τουριστικό κλάδο. Οι τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας επέδειξαν αξιοθαύμαστες άμυνες στην επίθεση του κορονοϊού και επιχειρούν να ανακτήσουν ταχέως το χαμένο έδαφος του 2020. Εφόσον υπάρξει και μία παράταση της σεζόν μέχρι τον Οκτώβριο, ευελπιστούν να ανακτήσουν ακόμα και πάνω από το 50% των εσόδων του 2019, μίας απίθανης χρονιάς για τουριστικά έσοδα και αφίξεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, προοπτικές να εξελιχθεί ο Αύγουστος σε έναν από τους καλύτερους όλων των εποχών για πολλούς ελληνικούς εμβληματικούς τουριστικούς προορισμούς διαμορφώνει ο αριθμός των αφίξεων του πρώτου δεκαπενθημέρου του. Η αρνητική διεθνής δημοσιότητα από τις καταστροφικές πυρκαγιές δεν είχε... καταστροφικά αποτελέσματα για τον τουρισμό.

Στην αγορά εκτιμούν πως εφόσον δεν υπάρξουν νέες δυσάρεστες εξελίξεις από το μέτωπο των πυρκαγιών ή άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις από την τότε το ζωτικής σημασίας στοίχημα της ανάκτησης του 50% ή και περισσότερο της οικονομικής δραστηριότητας του τουρισμού κατά το 2019 θα κερδηθεί. Για να υπάρχει μία αίσθηση των μεγεθών, υπενθυμίζεται πως οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2019 διαμορφώθηκαν περίπου στα 18,2 δισεκατομμύρια, για να υποχωρήσουν στα 4,6 δισεκατομμύρια πέρυσι. Καθίσταται σαφές πως όσο περισσότερο χαμένο έδαφος καλυφθεί τόσο γρηγορότερα θα επανέλθει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Μέχρι στιγμής φέτος, δηλαδή για το επτάμηνο, συν τις δύο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου, η χώρα έχει αναπληρώσει το 40% της επιβατικής κίνησης του 2019, παρά τις σχεδόν μηδενικές επιδόσεις του πρώτου πενταμήνου. Πέρυσι η δραστηριότητα του τουρισμού για ολόκληρο το έτος ήταν περίπου μόλις στο 24% του 2019.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή συμβάλλει καθοριστικά και διευκολύνει την προσπάθεια ανάταξης του τουριστικού κλάδου σε μία κομβική σεζόν - μαραθώνιο που απαιτεί αντοχές και τεράστια αποθέματα υπομονής. Ο τζίρος και σε πολλές περιπτώσεις η βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών μονάδων κρέμονται από μία κλωστή.

Κομβικής σημασίας είναι το γεγονός της άρσης της καραντίνας για τους Άγγλους, από τις 19 Ιουλίου, κάτι το οποίο βοήθησε στην άνοδο της τουριστικής κίνησης στην Χαλκιδική ενώ τουριστικά γραφεία από την Ουκρανία σπεύδουν να καλύψουν το κενό που άφησε η αναστολή εργασιών του ομίλου Μουζενίδη.

Παράλληλα, ευχάριστη έκπληξη αποτελούν οι αυξημένες αφίξεις Πολωνών τουριστών στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» με τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης να κερδίζουν μέρος από το χαμένο έδαφος του 2020.

Το καλό σενάριο επικρατεί

Αν καλυφθεί πάνω από το 50% των εσόδων του 2019, το ΑΕΠ θα «τσιμπήσει» με τους ρυθμούς ανάπτυξης να αγγίζουν το 4% για το τρέχον έτος. Τα μέχρι τώρα δεδομένα, αν και αλλάζουν συνεχώς, επιτρέπουν την επικράτηση του αισιόδοξου σεναρίου για την πορεία κίνησης και εσόδων με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής να αποτελούν βαρόμετρο και να δείχνουν ικανές να μεταβάλλουν προς το καλύτερο την εικόνα.

Τον Μάιο οι πτήσεις από εξωτερικό στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» έφτασαν τις 958 με 42.327 επιβάτες να αποβιβάζονται στη Θεσσαλονίκη (πέρσι την ίδια περίοδο προσγειώθηκαν στην πόλη 554 επιβάτες από το εξωτερικό από 61 πτήσεις). Κατά μέσο όρο σε αυτές τις ημέρες, το «Μακεδονία» δέχθηκε 10 πτήσεις ανά ημέρα, ενώ το προηγούμενο 15πενθήμερο δεχόταν 6 πτήσεις εξωτερικού καθημερινά.

Τον Ιούνιο συνεχίστηκε η πορεία επιστροφής στην κανονικότητα με 96.522 επιβάτες από 2.081 πτήσεις να προσγειώνονται στη Θεσσαλονίκη (τον αντίστοιχο μήνα του 2020 53.994 επιβάτες αφίχθησαν στο «Μακεδονία»).

Τον Ιούλιο 364.611 τουρίστες πάτησαν το πόδι τους στη Θεσσαλονίκη με την αύξηση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 να ξεπερνά το 100%. Γερμανοί, Κύπριοι, Αυστριακοί, Πολωνοί, Ισραηλινοί κρατάνε τα σκήπτρα στις αφίξεις.

Σαφώς, η αύξηση που παρατηρείται τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο όπως και ο αριθμός των πτήσεων απέχει παρασάγγας από τα στοιχεία του 2019, όταν δεν είχε... στοιχειώσει την καθημερινότητά μας ο κορονοϊός. Την ίδια περίοδο με το 2019, το «Μακεδονία» είχε καθημερινά 40 πτήσεις εξωτερικού.

Η δυναμική επανάκαμψη του τουρισμού

Σε αυτό το πλαίσιο, συνολικά στην χώρα μας, σημαντικά βελτιωμένη και με σταθερή ανοδική πορεία είναι η διακίνηση επιβατών (+) 140,6%, ενώ και οι αφίξεις από το εξωτερικό παρουσιάζουν αύξηση (+) 146,8% τον Ιούλιο του 2021 σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που καταγράφονται από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Παράλληλα, τα συνολικά στατιστικά στοιχεία πρώτου επταμήνου 2021, από όλα τα αεροδρόμια της χώρας μας, για πρώτη φορά μετά την πανδημία της νόσου COVID-19 καταγράφουν άνοδο (+) 41,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή σεζόν, ενώ σε σχέση με το πρώτο επτάμηνο του 2019, όπου δεν είχαν τεθεί σε ισχύ απαγορεύσεις και περιορισμοί πτήσεων λόγω της πανδημίας, η πτώση φτάνει το (-) 63,5%.

Ειδικότερα, από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ για την επιβατική κίνηση των αεροδρομίων το επτάμηνο Ιανουαρίου/Ιουλίου του 2021 προκύπτουν τα ακόλουθα:

Ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών έφθασε τους 12,6 εκατ. επιβάτες, παρουσιάζοντας άνοδο 41,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 όπου είχαν διακινηθεί 8,9 εκατ. επιβάτες. Όσον αφορά τις πτήσεις στα αεροδρόμια της χώρας, είχαμε επίσης θετικό πρόσημο, καθώς ανήλθαν στις 161.198 από τις οποίες 81.166 ήταν εσωτερικού και 80.032 ήταν εξωτερικού, παρουσιάζοντας άνοδο 32,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 όπου είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 121.599 πτήσεις.

Συγκρίνοντας τα στατιστικά στοιχεία με το α’ επτάμηνο του 2019 που οι πτήσεις ήταν 290.859, φέτος υπάρχει πτώση 44,6% στην κίνηση αεροσκαφών και στο σύνολο της επιβατικής κίνησης που ήταν 34.656.788 το 2019, τώρα για το ίδιο εξεταζόμενο επτάμηνο υπάρχει πτώση 63,5%.

Σταθερή ανοδική πορεία στις αφίξεις επιβατών εξωτερικού +146,8% και στις πτήσεις με άνοδο +70,2% δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία Ιουλίου 2021.

Τα νέα δεδομένα στη μάχη κατά της πανδημίας με όλο και περισσότερους επιβάτες να ταξιδεύουν με πιστοποιητικό εμβολιασμού έχουν οδηγήσει στην αύξηση των πτήσεων προς την χώρα μας.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στις αφίξεις επιβατών εξωτερικού φέτος τον Ιούλιο ήρθαν 2.825.115 ταξιδιώτες, ενώ τον Ιούλιο του 2020 είχαν αφιχθεί 1.144.681 επιβάτες, ποσοστό αύξησης 146,8%. Ο συνολικός αριθμός των πτήσεων (εσωτερικού και εξωτερικού) φέτος ανήλθε στις 60.941 καταγράφοντας επίσης άνοδο 70,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 όπου είχαν πραγματοποιηθεί 35.809 πτήσεις. Ο συνολικός αριθμός διακινηθέντων επιβατών (αφίξεις/αναχωρήσεις) φέτος τον Ιούλιο έφτασε τους 6.640.981 επιβάτες παρουσιάζοντας άνοδο 140,6% σε σχέση με την διακίνηση επιβατών του Ιουλίου του ΄20 που ήταν 2.760.261 διακινούμενοι επιβάτες.

Συγκρίνοντας τα αεροπορικά δεδομένα από τα στατιστικά στοιχεία για τον Ιούλιο του 2021 σε σχέση με τα στοιχεία του Ιουλίου 2019, που δεν υπήρχε η νόσος COVID-19 και οι περιορισμοί στις πτήσεις, οι αφίξεις των επιβατών εξωτερικού παρουσιάζουν μείωση 31% (ήταν τον Ιούλιο του 2019 στα 4.096.657 επιβάτες εξωτερικού) και η συνολική επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια πτώση 33,1% (ήταν 9.930.332 διακινούμενοι επιβάτες).

Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού και ο ορατός κίνδυνος επαναφοράς των ταξιδιωτικών περιορισμών αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής ανάλογα με τις διαθέσεις του COVID, να παίζουν κρίσιμο ρόλο για να καλυφθεί μέρος των θηριωδών απωλειών που υπέστη το 2020 η ναυαρχίδα της ελληνικής οικονομίας και στυλοβάτης του ΑΕΠ.

Η Βαλκανική αγορά στυλοβάτης της κίνησης

Οι βορειοελλαδίτες του τουριστικού τομέα είχαν και έχουν αυξημένες προσδοκίες, για τη φετινή σεζόν, από τον χερσαίο τουρισμό και τους Βαλκάνιους, οι οποίες φαίνεται, μέχρι στιγμής, να επιβεβαιώνονται πανηγυρικά αν και τουρίστες έρχονται από όλη την Ευρώπη, ιδιαίτερα τον Αύγουστο.

Το κόστος του PCR τεστ και οι καθυστερήσεις στα σύνορα αποτελούσαν μεγάλα αγκάθια που λειτουργούσαν αποτρεπτικά, ιδιαίτερα στις οικογένειες, για την έλευσή τους στην χώρα μας. Η δυνατότητα που δόθηκε και για rapid test (48 ωρών) τα οποία είναι πολύ φθηνότερα από τα PCR και η ομαλοποίηση της κατάστασης στους συνοριακούς σταθμούς, συνέβαλαν στην αποκατάσταση μίας ομαλής τουριστικής ροής στα σύνορα.

Τουριστικοί παράγοντες της Βόρειας Ελλάδας μίλησαν στη «ΜτΚ» σκιαγραφώντας το ειδυλλιακό τοπίο που διαμορφώνεται μέχρι τώρα.

Χαλκιδική: «Θα πιάσουμε το 75% του 2019 αν...»

«Όλοι είναι ευχαριστημένοι μέχρι στιγμής, τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλά. Ο μέσος όρος των πληροτήτων τον Αύγουστο ξεπερνά και το 85%», επισημαίνει ο πρόεδρος του επιμελητηρίου της Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης.

«Το θετικό είναι πως έρχονται τουρίστες από παντού σε όλα τα πόδια της Χαλκιδικής. Πέρα από τους Βαλκάνιους (Ρουμάνοι, Σέρβοι, Βούλγαροι, Βορειομακεδόνες) έχουμε και Ιταλούς αλλά και τουρίστες από Κεντρική και Δυτική Ευρώπη. Ενθαρρυντικό είναι και το γεγονός πως ο κόσμος ξοδεύει και καταναλώνει σε beach bar και εστίαση», προσθέτει.

«Για τον Σεπτέμβριο τα σημάδια είναι θετικά, θα παίξει ρόλο και ο καιρός ενώ κυνηγάμε και τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού. Το πρόγραμμα τουρισμός για όλους θα δώσει σημαντική βοήθεια», τονίζει.

Επιχειρώντας έναν μικρό απολογισμό για την μέχρι τώρα εξέλιξη της σεζόν - ασανσέρ αναφέρει: «Ο Μάιος χάθηκε, ο Ιούνιος ήταν απογοητευτικός, Ιούλιος και Αύγουστος πήγαν εξαιρετικά, αν τσιμπήσουν Σεπτέμβριος και Οκτώβριος μπορούμε να φτάσουμε και το 75% των επιδόσεων του 2019. Είναι η μέρα με τη νύχτα αν σκεφτούμε το πώς ξεκινούσε η σεζόν».

«Η ΔΕΘ βαρόμετρο για τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης»

«Για τον Αύγουστο η κατάσταση δεν είναι τόσο καλή όσο τον Ιούλιο. Δεν θα κυμανθούν πάνω από το 40-50% σε πληρότητες έναντι 65% του Ιουλίου. Είναι σαφώς λιγότερες οι κρατήσεις. Οι απαγορεύσεις που έχουν μπει από διάφορες χώρες επιδρούν στην τουριστική κίνηση», σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος.

«Για τον Σεπτέμβριο και ενόψει ΔΕΘ δεν μπορούμε ακόμα να έχουμε ακριβή εικόνα, θα δούμε που θα κυμανθούν οι κρατήσεις το επόμενο διάστημα, πάντως η ΔΕΘ είναι πολύ σημαντική για τα ξενοδοχεία», υποστηρίζει. «Οι εθνικότητες που έρχονται στη Θεσσαλονίκη είναι κυρίως Βαλκάνιοι, Ισραηλινοί, Πολωνοί και λίγοι Αμερικανοί», προσθέτει.

Ανακτά το χαμένο έδαφος και η Πιερία

«Toν Δεκαπενταύγουστο οι πληρότητες ήταν πολύ υψηλές στα ξενοδοχεία, η περιοχή μας προσελκύει τουρίστες, πέρα από τους Βαλκάνιους και από Αττική, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο. Αυτή την στιγμή κινούμαστε κοντά στο 75-80% αναφορικά με τις πληρότητες», επισημαίνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Πιερίας, Ηρακλής Τσιτλακίδης.

«Για τον Σεπτέμβριο τεράστιο ρόλο θα παίξουν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, τα νούμερα θα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο βέβαια αλλά υπάρχει ενδιαφέρον που ελπίζουμε να μετουσιωθεί και σε κρατήσεις», εξηγεί.

«Σε σχέση με το 2020 είμαστε πολύ καλύτερα, δεν υπάρχει αμφιβολία. Από τα νούμερα του 2019 απέχουμε αρκετά ακόμα», σημειώνει.

«Είμαστε ευχαριστημένοι, πάμε καλά»

«Ο Ιούλιος ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικός, περίπου στο 55-60% ήταν οι πληρότητες σε σχέση με το 2019. Ο Αύγουστος κυλά αρκετά καλά με υψηλές πληρότητες κοντά στο 70%, μας προτιμούν κυρίως Έλληνες και Βαλκάνιοι. Για τον Σεπτέμβριο έχουμε θετικές ενδείξεις αν και ακόμα δεν υπάρχει ακριβής εικόνα. Μέχρι στιγμής είμαστε ευχαριστημένοι από την εξέλιξη της σεζόν», υποστηρίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Καβάλας, Αντώνης Μιτζάλης.

Mε σπασμένα... φρένα η Θάσος

«Οι πληρότητες και τον Αύγουστο είναι εξαιρετικές, φτάνουμε μέχρι και το 90%, η σεζόν πηγαίνει πολύ καλύτερα από αυτό που περιμέναμε και προβλέπαμε τον Ιούνιο», σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, Πάρης Παρασχούδης.

«Το νησί μας προτιμούν κυρίως Βαλκάνιοι, Έλληνες αλλά και τουρίστες από την Κεντρική Ευρώπη (Γερμανοί, Πολωνοί). Για τον Σεπτέμβριο έχουμε θετικές πρώτες ενδείξεις ενώ ελπίζουμε σε μία επιμήκυνση της σεζόν μέχρι και τον Οκτώβριο», καταλήγει.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 22 Αυγούστου 2021

Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές του «εργοστασίου» της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας, με την κίνηση που καταγράφεται τον Αύγουστο να δημιουργεί βάσιμες ελπίδες και διάχυτη αισιοδοξία για το τελικό ταμείο της σεζόν στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας.

Αν και η Δέλτα εξαπλώνεται, ο τουριστικός κλάδος δίνει την δική του μάχη, επιχειρώντας να διατηρηθεί COVID free με νύχια και με δόντια. Οι ξενοδόχοι στη Βόρεια Ελλάδα παρακολουθούν με χαμόγελα την επέλαση τουριστών την ώρα που η πανδημία συνεχίζει να αφήνει το στίγμα της στον τουριστικό κλάδο. Οι τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας επέδειξαν αξιοθαύμαστες άμυνες στην επίθεση του κορονοϊού και επιχειρούν να ανακτήσουν ταχέως το χαμένο έδαφος του 2020. Εφόσον υπάρξει και μία παράταση της σεζόν μέχρι τον Οκτώβριο, ευελπιστούν να ανακτήσουν ακόμα και πάνω από το 50% των εσόδων του 2019, μίας απίθανης χρονιάς για τουριστικά έσοδα και αφίξεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, προοπτικές να εξελιχθεί ο Αύγουστος σε έναν από τους καλύτερους όλων των εποχών για πολλούς ελληνικούς εμβληματικούς τουριστικούς προορισμούς διαμορφώνει ο αριθμός των αφίξεων του πρώτου δεκαπενθημέρου του. Η αρνητική διεθνής δημοσιότητα από τις καταστροφικές πυρκαγιές δεν είχε... καταστροφικά αποτελέσματα για τον τουρισμό.

Στην αγορά εκτιμούν πως εφόσον δεν υπάρξουν νέες δυσάρεστες εξελίξεις από το μέτωπο των πυρκαγιών ή άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις από την τότε το ζωτικής σημασίας στοίχημα της ανάκτησης του 50% ή και περισσότερο της οικονομικής δραστηριότητας του τουρισμού κατά το 2019 θα κερδηθεί. Για να υπάρχει μία αίσθηση των μεγεθών, υπενθυμίζεται πως οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2019 διαμορφώθηκαν περίπου στα 18,2 δισεκατομμύρια, για να υποχωρήσουν στα 4,6 δισεκατομμύρια πέρυσι. Καθίσταται σαφές πως όσο περισσότερο χαμένο έδαφος καλυφθεί τόσο γρηγορότερα θα επανέλθει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Μέχρι στιγμής φέτος, δηλαδή για το επτάμηνο, συν τις δύο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου, η χώρα έχει αναπληρώσει το 40% της επιβατικής κίνησης του 2019, παρά τις σχεδόν μηδενικές επιδόσεις του πρώτου πενταμήνου. Πέρυσι η δραστηριότητα του τουρισμού για ολόκληρο το έτος ήταν περίπου μόλις στο 24% του 2019.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή συμβάλλει καθοριστικά και διευκολύνει την προσπάθεια ανάταξης του τουριστικού κλάδου σε μία κομβική σεζόν - μαραθώνιο που απαιτεί αντοχές και τεράστια αποθέματα υπομονής. Ο τζίρος και σε πολλές περιπτώσεις η βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών μονάδων κρέμονται από μία κλωστή.

Κομβικής σημασίας είναι το γεγονός της άρσης της καραντίνας για τους Άγγλους, από τις 19 Ιουλίου, κάτι το οποίο βοήθησε στην άνοδο της τουριστικής κίνησης στην Χαλκιδική ενώ τουριστικά γραφεία από την Ουκρανία σπεύδουν να καλύψουν το κενό που άφησε η αναστολή εργασιών του ομίλου Μουζενίδη.

Παράλληλα, ευχάριστη έκπληξη αποτελούν οι αυξημένες αφίξεις Πολωνών τουριστών στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» με τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης να κερδίζουν μέρος από το χαμένο έδαφος του 2020.

Το καλό σενάριο επικρατεί

Αν καλυφθεί πάνω από το 50% των εσόδων του 2019, το ΑΕΠ θα «τσιμπήσει» με τους ρυθμούς ανάπτυξης να αγγίζουν το 4% για το τρέχον έτος. Τα μέχρι τώρα δεδομένα, αν και αλλάζουν συνεχώς, επιτρέπουν την επικράτηση του αισιόδοξου σεναρίου για την πορεία κίνησης και εσόδων με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής να αποτελούν βαρόμετρο και να δείχνουν ικανές να μεταβάλλουν προς το καλύτερο την εικόνα.

Τον Μάιο οι πτήσεις από εξωτερικό στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» έφτασαν τις 958 με 42.327 επιβάτες να αποβιβάζονται στη Θεσσαλονίκη (πέρσι την ίδια περίοδο προσγειώθηκαν στην πόλη 554 επιβάτες από το εξωτερικό από 61 πτήσεις). Κατά μέσο όρο σε αυτές τις ημέρες, το «Μακεδονία» δέχθηκε 10 πτήσεις ανά ημέρα, ενώ το προηγούμενο 15πενθήμερο δεχόταν 6 πτήσεις εξωτερικού καθημερινά.

Τον Ιούνιο συνεχίστηκε η πορεία επιστροφής στην κανονικότητα με 96.522 επιβάτες από 2.081 πτήσεις να προσγειώνονται στη Θεσσαλονίκη (τον αντίστοιχο μήνα του 2020 53.994 επιβάτες αφίχθησαν στο «Μακεδονία»).

Τον Ιούλιο 364.611 τουρίστες πάτησαν το πόδι τους στη Θεσσαλονίκη με την αύξηση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 να ξεπερνά το 100%. Γερμανοί, Κύπριοι, Αυστριακοί, Πολωνοί, Ισραηλινοί κρατάνε τα σκήπτρα στις αφίξεις.

Σαφώς, η αύξηση που παρατηρείται τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο όπως και ο αριθμός των πτήσεων απέχει παρασάγγας από τα στοιχεία του 2019, όταν δεν είχε... στοιχειώσει την καθημερινότητά μας ο κορονοϊός. Την ίδια περίοδο με το 2019, το «Μακεδονία» είχε καθημερινά 40 πτήσεις εξωτερικού.

Η δυναμική επανάκαμψη του τουρισμού

Σε αυτό το πλαίσιο, συνολικά στην χώρα μας, σημαντικά βελτιωμένη και με σταθερή ανοδική πορεία είναι η διακίνηση επιβατών (+) 140,6%, ενώ και οι αφίξεις από το εξωτερικό παρουσιάζουν αύξηση (+) 146,8% τον Ιούλιο του 2021 σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που καταγράφονται από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Παράλληλα, τα συνολικά στατιστικά στοιχεία πρώτου επταμήνου 2021, από όλα τα αεροδρόμια της χώρας μας, για πρώτη φορά μετά την πανδημία της νόσου COVID-19 καταγράφουν άνοδο (+) 41,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή σεζόν, ενώ σε σχέση με το πρώτο επτάμηνο του 2019, όπου δεν είχαν τεθεί σε ισχύ απαγορεύσεις και περιορισμοί πτήσεων λόγω της πανδημίας, η πτώση φτάνει το (-) 63,5%.

Ειδικότερα, από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ για την επιβατική κίνηση των αεροδρομίων το επτάμηνο Ιανουαρίου/Ιουλίου του 2021 προκύπτουν τα ακόλουθα:

Ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών έφθασε τους 12,6 εκατ. επιβάτες, παρουσιάζοντας άνοδο 41,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 όπου είχαν διακινηθεί 8,9 εκατ. επιβάτες. Όσον αφορά τις πτήσεις στα αεροδρόμια της χώρας, είχαμε επίσης θετικό πρόσημο, καθώς ανήλθαν στις 161.198 από τις οποίες 81.166 ήταν εσωτερικού και 80.032 ήταν εξωτερικού, παρουσιάζοντας άνοδο 32,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 όπου είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 121.599 πτήσεις.

Συγκρίνοντας τα στατιστικά στοιχεία με το α’ επτάμηνο του 2019 που οι πτήσεις ήταν 290.859, φέτος υπάρχει πτώση 44,6% στην κίνηση αεροσκαφών και στο σύνολο της επιβατικής κίνησης που ήταν 34.656.788 το 2019, τώρα για το ίδιο εξεταζόμενο επτάμηνο υπάρχει πτώση 63,5%.

Σταθερή ανοδική πορεία στις αφίξεις επιβατών εξωτερικού +146,8% και στις πτήσεις με άνοδο +70,2% δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία Ιουλίου 2021.

Τα νέα δεδομένα στη μάχη κατά της πανδημίας με όλο και περισσότερους επιβάτες να ταξιδεύουν με πιστοποιητικό εμβολιασμού έχουν οδηγήσει στην αύξηση των πτήσεων προς την χώρα μας.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στις αφίξεις επιβατών εξωτερικού φέτος τον Ιούλιο ήρθαν 2.825.115 ταξιδιώτες, ενώ τον Ιούλιο του 2020 είχαν αφιχθεί 1.144.681 επιβάτες, ποσοστό αύξησης 146,8%. Ο συνολικός αριθμός των πτήσεων (εσωτερικού και εξωτερικού) φέτος ανήλθε στις 60.941 καταγράφοντας επίσης άνοδο 70,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 όπου είχαν πραγματοποιηθεί 35.809 πτήσεις. Ο συνολικός αριθμός διακινηθέντων επιβατών (αφίξεις/αναχωρήσεις) φέτος τον Ιούλιο έφτασε τους 6.640.981 επιβάτες παρουσιάζοντας άνοδο 140,6% σε σχέση με την διακίνηση επιβατών του Ιουλίου του ΄20 που ήταν 2.760.261 διακινούμενοι επιβάτες.

Συγκρίνοντας τα αεροπορικά δεδομένα από τα στατιστικά στοιχεία για τον Ιούλιο του 2021 σε σχέση με τα στοιχεία του Ιουλίου 2019, που δεν υπήρχε η νόσος COVID-19 και οι περιορισμοί στις πτήσεις, οι αφίξεις των επιβατών εξωτερικού παρουσιάζουν μείωση 31% (ήταν τον Ιούλιο του 2019 στα 4.096.657 επιβάτες εξωτερικού) και η συνολική επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια πτώση 33,1% (ήταν 9.930.332 διακινούμενοι επιβάτες).

Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού και ο ορατός κίνδυνος επαναφοράς των ταξιδιωτικών περιορισμών αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής ανάλογα με τις διαθέσεις του COVID, να παίζουν κρίσιμο ρόλο για να καλυφθεί μέρος των θηριωδών απωλειών που υπέστη το 2020 η ναυαρχίδα της ελληνικής οικονομίας και στυλοβάτης του ΑΕΠ.

Η Βαλκανική αγορά στυλοβάτης της κίνησης

Οι βορειοελλαδίτες του τουριστικού τομέα είχαν και έχουν αυξημένες προσδοκίες, για τη φετινή σεζόν, από τον χερσαίο τουρισμό και τους Βαλκάνιους, οι οποίες φαίνεται, μέχρι στιγμής, να επιβεβαιώνονται πανηγυρικά αν και τουρίστες έρχονται από όλη την Ευρώπη, ιδιαίτερα τον Αύγουστο.

Το κόστος του PCR τεστ και οι καθυστερήσεις στα σύνορα αποτελούσαν μεγάλα αγκάθια που λειτουργούσαν αποτρεπτικά, ιδιαίτερα στις οικογένειες, για την έλευσή τους στην χώρα μας. Η δυνατότητα που δόθηκε και για rapid test (48 ωρών) τα οποία είναι πολύ φθηνότερα από τα PCR και η ομαλοποίηση της κατάστασης στους συνοριακούς σταθμούς, συνέβαλαν στην αποκατάσταση μίας ομαλής τουριστικής ροής στα σύνορα.

Τουριστικοί παράγοντες της Βόρειας Ελλάδας μίλησαν στη «ΜτΚ» σκιαγραφώντας το ειδυλλιακό τοπίο που διαμορφώνεται μέχρι τώρα.

Χαλκιδική: «Θα πιάσουμε το 75% του 2019 αν...»

«Όλοι είναι ευχαριστημένοι μέχρι στιγμής, τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλά. Ο μέσος όρος των πληροτήτων τον Αύγουστο ξεπερνά και το 85%», επισημαίνει ο πρόεδρος του επιμελητηρίου της Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης.

«Το θετικό είναι πως έρχονται τουρίστες από παντού σε όλα τα πόδια της Χαλκιδικής. Πέρα από τους Βαλκάνιους (Ρουμάνοι, Σέρβοι, Βούλγαροι, Βορειομακεδόνες) έχουμε και Ιταλούς αλλά και τουρίστες από Κεντρική και Δυτική Ευρώπη. Ενθαρρυντικό είναι και το γεγονός πως ο κόσμος ξοδεύει και καταναλώνει σε beach bar και εστίαση», προσθέτει.

«Για τον Σεπτέμβριο τα σημάδια είναι θετικά, θα παίξει ρόλο και ο καιρός ενώ κυνηγάμε και τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού. Το πρόγραμμα τουρισμός για όλους θα δώσει σημαντική βοήθεια», τονίζει.

Επιχειρώντας έναν μικρό απολογισμό για την μέχρι τώρα εξέλιξη της σεζόν - ασανσέρ αναφέρει: «Ο Μάιος χάθηκε, ο Ιούνιος ήταν απογοητευτικός, Ιούλιος και Αύγουστος πήγαν εξαιρετικά, αν τσιμπήσουν Σεπτέμβριος και Οκτώβριος μπορούμε να φτάσουμε και το 75% των επιδόσεων του 2019. Είναι η μέρα με τη νύχτα αν σκεφτούμε το πώς ξεκινούσε η σεζόν».

«Η ΔΕΘ βαρόμετρο για τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης»

«Για τον Αύγουστο η κατάσταση δεν είναι τόσο καλή όσο τον Ιούλιο. Δεν θα κυμανθούν πάνω από το 40-50% σε πληρότητες έναντι 65% του Ιουλίου. Είναι σαφώς λιγότερες οι κρατήσεις. Οι απαγορεύσεις που έχουν μπει από διάφορες χώρες επιδρούν στην τουριστική κίνηση», σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος.

«Για τον Σεπτέμβριο και ενόψει ΔΕΘ δεν μπορούμε ακόμα να έχουμε ακριβή εικόνα, θα δούμε που θα κυμανθούν οι κρατήσεις το επόμενο διάστημα, πάντως η ΔΕΘ είναι πολύ σημαντική για τα ξενοδοχεία», υποστηρίζει. «Οι εθνικότητες που έρχονται στη Θεσσαλονίκη είναι κυρίως Βαλκάνιοι, Ισραηλινοί, Πολωνοί και λίγοι Αμερικανοί», προσθέτει.

Ανακτά το χαμένο έδαφος και η Πιερία

«Toν Δεκαπενταύγουστο οι πληρότητες ήταν πολύ υψηλές στα ξενοδοχεία, η περιοχή μας προσελκύει τουρίστες, πέρα από τους Βαλκάνιους και από Αττική, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο. Αυτή την στιγμή κινούμαστε κοντά στο 75-80% αναφορικά με τις πληρότητες», επισημαίνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Πιερίας, Ηρακλής Τσιτλακίδης.

«Για τον Σεπτέμβριο τεράστιο ρόλο θα παίξουν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, τα νούμερα θα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο βέβαια αλλά υπάρχει ενδιαφέρον που ελπίζουμε να μετουσιωθεί και σε κρατήσεις», εξηγεί.

«Σε σχέση με το 2020 είμαστε πολύ καλύτερα, δεν υπάρχει αμφιβολία. Από τα νούμερα του 2019 απέχουμε αρκετά ακόμα», σημειώνει.

«Είμαστε ευχαριστημένοι, πάμε καλά»

«Ο Ιούλιος ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικός, περίπου στο 55-60% ήταν οι πληρότητες σε σχέση με το 2019. Ο Αύγουστος κυλά αρκετά καλά με υψηλές πληρότητες κοντά στο 70%, μας προτιμούν κυρίως Έλληνες και Βαλκάνιοι. Για τον Σεπτέμβριο έχουμε θετικές ενδείξεις αν και ακόμα δεν υπάρχει ακριβής εικόνα. Μέχρι στιγμής είμαστε ευχαριστημένοι από την εξέλιξη της σεζόν», υποστηρίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Καβάλας, Αντώνης Μιτζάλης.

Mε σπασμένα... φρένα η Θάσος

«Οι πληρότητες και τον Αύγουστο είναι εξαιρετικές, φτάνουμε μέχρι και το 90%, η σεζόν πηγαίνει πολύ καλύτερα από αυτό που περιμέναμε και προβλέπαμε τον Ιούνιο», σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, Πάρης Παρασχούδης.

«Το νησί μας προτιμούν κυρίως Βαλκάνιοι, Έλληνες αλλά και τουρίστες από την Κεντρική Ευρώπη (Γερμανοί, Πολωνοί). Για τον Σεπτέμβριο έχουμε θετικές πρώτες ενδείξεις ενώ ελπίζουμε σε μία επιμήκυνση της σεζόν μέχρι και τον Οκτώβριο», καταλήγει.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 22 Αυγούστου 2021

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία