ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Οριστικό «λουκέτο» σε τρία Ειδικά Σχολεία του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη

Σε διαμοιρασμό προχωρά η ΠΔΕ - Σε απόγνωση οι γονείς

 12/08/2024 07:00

Οριστικό «λουκέτο» σε τρία Ειδικά Σχολεία του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη

Έλενα Καραβασίλη

Οριστικό και αμετάκλητο είναι πλέον το κλείσιμο του 2ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας-Χορτιάτη, του Ειδικού Δημοτικού Αυτισμού και του Νηπιαγωγείου Αυτισμού που στεγάζονταν σε μισθωμένο ακίνητο, πρώην βιοτεχνικό κτίριο στην περιοχή των Κωνσταντινοπολίτικων από το 2008 και την πρώην νομαρχία. Η συζήτηση για το «λουκέτο» είχε ξεκινήσει ήδη από τον Δεκέμβριο, όπου πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις επί συσκέψεων με τους εμπλεκόμενους φορείς και πρωτοβουλία του Αλέξανδρου Κόπτση, Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι λύσεις που βρέθηκαν, καθότι τα θέματα σχολικής στέγης είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας των δήμων, ήταν να μεταφερθούν τα παιδιά του 2ου ΕΕΕΕΚ σε ακίνητο που θα μισθώσει ο δήμος Θέρμης, του δημοτικού στο πρώην 23ο Δημοτικό Καλαμαριάς και του Νηπιαγωγείου σε σχολείο στην Κερασιά, στον δήμο Θερμαϊκού. Ωστόσο, έναν μόλις μήνα προτού ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, τα ακίνητα στους δήμους Θέρμης και Καλαμαριάς δεν είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους μαθητές κι έτσι η μόνη λύση, προσωρινή σύμφωνα με τον κ. Κόπτση, είναι οι μαθητές να διαμοιραστούν σε άλλα Ειδικά Σχολεία της πόλης. Απόφαση που βρίσκει κάθετα αντίθετους τους γονείς που είναι σε απόγνωση και δηλώνουν στη «ΜτΚ» πως θα αναγκαστούν να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι.

«Στον αέρα λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία»

Ο Γιάννης Βαρβούτας, πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγου Γονέων στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη λέει κατηγορηματικά στη «ΜτΚ» πως «εάν προχωρήσει η λύση του διαμοιρασμού, τότε τα περισσότερα παιδιά θα μείνουν στο σπίτι τους, μακριά από την εκπαιδευτική διαδικασία». Περιγράφει πως ακόμη δεν έχουν δοθεί τα κονδύλια ώστε να γίνουν οι τροποποιήσεις στο πρώην 23ο Δημοτικό Καλαμαριάς που θα φιλοξενήσει τους μαθητές δημοτικού με αυτισμό και δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση ως προς το τι θα γίνει και με τα παιδιά του 2ου ΕΕΕΕΚ. «Ο διαμοιρασμός των μαθητών θα αποτελέσει μόνιμη λύση και τελικά ποτέ δεν θα έχουμε σχολεία κατάλληλα για τα παιδιά μας, αυτός είναι ο φόβος μας. Η διοίκηση του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη είχε δώσει μία παράταση στη λειτουργία των σχολείων έως ότου ετοιμαστούν τα άλλα (σε Καλαμαριά και Θέρμη), τα οποία όμως ακόμα δεν είναι έτοιμα», εξηγεί. «Η ουσία είναι πως έναν μήνα πριν ανοίξουν τα σχολεία είμαστε στον ‘αέρα’ με κίνδυνο, φυσικά, πολλά από αυτά τα παιδιά να μην βρίσκονται σε σχολεία με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς». Οι γονείς ζητούν να προχωρήσουν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε τα παιδιά να πάνε την πρώτη μέρα του σχολείου στα νέα κτίρια: Για το μεν δημοτικό αυτισμού είχε προταθεί και προγραμματιστεί η μεταστέγασή του σε σχολείο της Καλαμαριάς, για το νηπιαγωγείο αυτισμού να μεταστεγαστεί στην Κερασιά και για το 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας-Χορτιάτη αναμένεται διαγωνισμός για να μεταστεγαστεί προσωρινά σε ιδιωτικό κτίριο με εκμίσθωση, μέχρι την ανέγερση του νέου σύγχρονου ειδικού σχολείου, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας και παραχώρησης του δήμου Θέρμης.

«Σχολεία εξίσου ακατάλληλα»

Η Άλτα Πανέρα, γραμματέας του Συλλόγου Γονέων 1ου ΕΕΕΕΚ Θεσσαλονίκης και μέλος του Συντονιστικού των ΕΕΕΕΚ, μεταφέρει στη «ΜτΚ» πως οι μαθητές και οι μαθήτριες, στην πλειοψηφία τους δυστυχώς θα φοιτήσουν σε σχολεία που τα περισσότερα είναι εξίσου ακατάλληλα. Όπου μαθητές σε αμαξίδια ή με κινητικά προβλήματα δεν έχουν καν πρόσβαση σε όλους τους εκπαιδευτικούς χώρους του σχολείου τους και δεν υπάρχουν αρκετές και προσβάσιμες τουαλέτες για άτομα με αναπηρία. «Τα σχολεία που θα υποδεχτούν αυτά τα παιδιά είναι είτε ήδη υπεράριθμα ή στο όριο. Ενδεικτικά, το 1ο ΕΕΕΕΚ Θεσσαλονίκης και Αγ. Αθανασίου είναι στο όριο και το ΕΕΕΕΚ Παύλου Μελά είναι ήδη υπεράριθμο, έχει άδεια για 65 μαθητές και το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος είχε 93 παιδιά. Η προσαρμογή σε ένα νέο περιβάλλον θα τους πάει πίσω, στη γενική τους πρόοδο. Για πολλά από αυτά θα διαταραχθούν οι ισορροπίες που δημιουργήθηκαν με πολύ αγώνα όλα τα προηγούμενα χρόνια, μιας και λειτουργούν καλύτερα με σταθερότητα και ρουτίνες χώρου και προσώπων. Υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί πρόβλημα επιδείνωσης της κατάστασής τους που θα επιβαρύνει τα ίδια, αλλά και τους καινούριους συμμαθητές και συμμαθήτριές τους που θα πρέπει να διαχειριστούν τον συνωστισμό που θα δημιουργηθεί και τις αναμενόμενες ‘δύσκολες’ συμπεριφορές που θα προκύψουν και θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία των σχολείων που θα τα υποδεχτούν», περιγράφει. Εξηγεί ότι πολλοί γονείς δηλώνουν ότι θα κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι. «Υπάρχει μία αδιαφορία, ένας εμπαιγμός κι ένα παιχνίδι αρμοδιοτήτων που επιτέλους πρέπει να λυθεί κεντρικά και πολιτικά», υπογραμμίζει.

Οι έδρες έχουν μεταφερθεί

Η Ελένη Γιαννούδη, αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη ξεκαθαρίζει στη «ΜτΚ» ότι με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, οι έδρες του 2ου ΕΕΕΕΚ, του Ειδικού Δημοτικού για παιδιά με αυτισμό και του νηπιαγωγείου έχουν μεταφερθεί στους δήμους Θέρμης, Καλαμαριάς και Θερμαϊκού. «Με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τα συγκεκριμένα σχολεία και οι έδρες τους έφυγαν από εμάς. Έχουμε στείλει εξώδικο στους ιδιοκτήτες του ακινήτου το οποίο πρέπει να εκκενωθεί. Η μίσθωση έληξε το 2020 και έκτοτε ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη καταβάλει αποζημίωση χρήσης. Στις 01/03/22 το ακίνητο εξετάστηκε από την Επιτροπή Καταλληλότητας που ομόφωνα αποφάσισε ότι το ακίνητο είναι ακατάλληλο και επικίνδυνο. Έγινε εκ νέου έλεγχος στις 19/01/23 όπου και πάλι κρίθηκε ακατάλληλο και επικίνδυνο. Στις 26/02/24 το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα και γνωμοδότησε για την ακαταλληλότητα και επικινδυνότητα του κτιρίου, καλώντας αρμοδίως την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και το υπουργείο Παιδείας για τις δικές τους νόμιμες ενέργειες. Εμείς πλέον δεν έχουμε ούτε τις έδρες ούτε τα συγκεκριμένα σχολεία», λέει χαρακτηριστικά. Αξίζει να επισημανθεί ότι ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη φιλοξενεί 22 υπερτοπικά σχολεία, τα περισσότερα σε νοικιασμένα ακίνητα, την ώρα που άλλοι δήμοι έχουν τρία-τέσσερα ή… κανένα.

Αναμονή της χρηματοδότησης

Ο δήμος Καλαμαριάς, που θα φιλοξενήσει στο πρώην 23ο Δημοτικό τους μαθητές του Δημοτικού Αυτισμού, έχει μεν ολοκληρώσει τάχιστα όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, αναμένει δε τη χρηματοδότηση. «Ολοκληρώσαμε όλη την περίπλοκη και εξειδικευμένη γραφειοκρατική διαδικασία στον ταχύτερο δυνατό χρόνο και πλέον έχουμε στα χέρια μας το εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα από το Τμήμα Μελετών του υπουργείου Παιδείας. Με βάση αυτό πρέπει να εκπονηθεί μία μελέτη που θα αφορά στην ανακατασκευή των χώρων του σχολικού κτιρίου που στέγαζε παλαιότερα το 23ο Δημοτικό σχολείο Καλαμαριάς, προκειμένου εκεί να φιλοξενηθούν οι 19 μαθητές του ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αυτισμού. Η δήμαρχός μας Χρύσα Αράπογλου από την πρώτη στιγμή επέδειξε μεγάλη κοινωνική ευαισθησία για το θέμα και με αίσθημα ευθύνης προέβη στην παραχώρηση των συγκεκριμένων χώρων εκπαίδευσης προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα στέγασης των μαθητών του Ειδικού Σχολείου για παιδιά με αυτισμό. 

Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει εγγράφως αλλά και προφορικά σε όλους τους συναρμόδιους φορείς ότι ο δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει την απαιτούμενη μελέτη και στη συνέχεια την εκτέλεση των εργασιών ανακατασκευής που απαιτούνται από το εγκεκριμένο Κτιριολογικό Πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας. Με ιδιαίτερη συνέπεια ανταποκριθήκαμε στις δεσμεύσεις που αναλάβαμε επιδεικνύοντας αυτονόητη κοινωνική ευαισθησία. Αναμένουμε παρόμοια αλληλεγγύη και από άλλους οργανισμούς δημόσιας διοίκησης προκειμένου το μεγάλο αυτό κοινωνικό ζήτημα να έχει ευτυχή κατάληξη», λέει στη «ΜτΚ» ο Θάνος Γιαννακός, αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Καλαμαριάς. Σημειώνεται ότι ο δήμος έχει στείλει τα απαραίτητα έγγραφα στην ΠΕΔ-ΚΜ, στο υπουργείο Εσωτερικών και στο υπουργείο Παιδείας προκειμένου να προχωρήσουν οι ενέργειες για τη χρηματοδότηση και εκτέλεση της εν λόγω μελέτης και για την ώρα… τηρείται στάση αναμονής. Εκτιμάται ότι το κόστος της μελέτης δεν θα υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.

«Προχωρούμε στη μίσθωση ακινήτου»

Τον Απρίλιο του 2024 είχε ανακοινωθεί ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα αναλάβει την χρηματοδότηση για την κατασκευή νέου σχολικού συγκροτήματος που θα στεγάσει τα δύο Ειδικά Σχολεία, το 1ο&2ο ΕΕΕΕΚ και το 2ο ΕΝΕΕΓΥ-Λ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, σε έκταση 20 στρεμμάτων στην περιοχή του Νέου Ρυσίου, που παραχώρησε ο δήμος Θέρμης. 

Ο Στέλιος Αποστόλου, αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου αναφέρει στη «ΜτΚ» πως ό,τι έπρεπε να γίνει από την πλευρά του δήμου, έγινε. «Μένει η εξεύρεση της χρηματοδότησης ώστε να ξεκινήσει το έργο κατασκευής του νέου σχολικού συγκροτήματος κι αυτό είναι το σημαντικότερο. Προχωρούμε στη μίσθωση ακινήτου που θα στεγάσει τους μαθητές μέχρι να χτιστεί το νέο σχολείο. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συγκληθεί η επιτροπή καταλληλότητας προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι στο κτίριο και στη συνέχεια να υλοποιηθούν οι αναγκαίες τροποποιήσεις ώστε το σχολείο να είναι κατάλληλο για τις ανάγκες αυτών των μαθητών». Ξεκαθαρίζει βέβαια ότι οι όποιες τροποποιήσεις στο επί μίσθωση κτίριο (όπου στεγαζόταν η πρώην σχολή Κωνσταντινίδου και δίπλα βρίσκεται το 2ο ΓΕΛ Θερμαϊκού) δεν θα έχουν γίνει μέχρι τον Σεπτέμβριο καθώς ο χρόνος δεν επαρκεί. Καθότι πρόκειται για ιδιόκτητο κτίριο, οι όποιες εργασίες θα πρέπει να γίνουν με κόστος του ιδιώτη…

«Αναλγησία των αρμοδίων»

«Περί το τέλος του 2023 λάβαμε έγγραφα του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη με τα οποία μας ενημέρωνε για την αναγκαιότητα άμεσης μεταστέγασης του 2ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας, του Ειδικού Δημοτικού και του Ειδικού Νηπιαγωγείου για τα παιδιά με αυτισμό, λόγω ακαταλληλότητας του κτιρίου που στεγάζονται και λόγω λήξης της μίσθωσης. Το πρακτικό της Επιτροπής Καταλληλότητας δεν χαρακτηρίζει το κτίριο ακατάλληλο ως προς την έλλειψη στατικής επάρκειας, αλλά αναφέρει συγκεκριμένα πως προϋπόθεση για να συνεχίσει να χρησιμοποιείται ως σχολική μονάδα είναι να υλοποιηθούν οι παρατηρήσεις της, τις οποίες ποτέ δεν έλαβε υπόψη ο δήμος και βέβαια δεν υλοποίησε ενώ θα μπορούσε, αν επιθυμούσε, το σχολείο να μείνει στην περιοχή ευθύνης του», εξηγεί στη «ΜτΚ» ο Αλέξανδρος Κόπτσης. Η ΠΔΕ, αν και αναρμόδια, πρότεινε στον δήμο δύο κτίρια για ενοικίαση, προκειμένου να στεγαστούν οι μαθητές και των δύο σχολείων.

«Για το Δημοτικό (κτίριο Μοντεσσοριανής Αγωγής) έγινε διαγωνισμός και κατατέθηκε προσφορά και ενώ ήμασταν έτοιμοι να προβούμε σε τροποποίηση κτιριολογικού και το κτίριο να κριθεί κατάλληλο, ο Δήμος δεν δέχθηκε την πρόταση. Για τη στέγαση του ΕΕΕΕΚ προτάθηκε ο τρίτος όροφος του κτιρίου που στεγάζεται το Δημόσιο Ειδικό Γυμνάσιο στη λεωφόρο Γεωργικής Σχολής. Οι ιδιοκτήτες δέχονταν να προσφέρουν το κτίριο αλλά ο δήμος ουδέποτε διενήργησε διαγωνισμό. Ζητήσαμε επανειλημμένα εγγράφως από τον δήμο να προβεί σε παράταση λειτουργίας του συγκεκριμένου σχολείου έως την ολοκλήρωση των εργασιών στα σχολεία που θα μεταστεγαστεί το ΕΕΕΚ και το σχολείο για μαθητές με αυτισμό, αλλά αρνήθηκε. Ζητήσαμε επίσης να προβεί ο δήμος σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και να εκτελέσει όλες τις εργασίες που υπέδειξε η Επιτροπή Καταλληλότητας ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η λειτουργία των σχολικών μονάδων, αλλά αρνήθηκε». 

Η απόφαση για αλλαγή έδρας έγινε, όπως εξηγεί, γιατί ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη σε καμία περίπτωση δεν δεχόταν να παραμείνει το σχολείο σε λειτουργία. Μάλιστα, πλέον έχει ζητηθεί από τον δήμο και η μεταφορά του εξοπλισμού από τα σχολεία. Η ΠΔΕ προέβη σε μία εξαιρετικά μεγάλη σειρά ενεργειών, αν και αναρμόδια, όπως επανειλημμένες συσκέψεις με τους δημάρχους των όμορων περιοχών, αλλά και όλης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, συσκέψεις με τους Διευθυντές Εκπαίδευσης και τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων Ειδικής αγωγής, συναντήσεις με Συλλόγους Γονέων, συνδικαλιστικούς φορείς, πολιτικούς φορείς, κατάθεση προτάσεων στέγης. Κατόπιν αυτών αποφασίστηκε το «Ειδικό Νηπιαγωγείο για παιδιά με αυτισμό» να μεταστεγαστεί σε σχολικό κτίριο του δήμου Θερμαϊκού στην Κερασιά, όπου τροποποιήθηκε το κτιριολογικό πρόγραμμα και αναμένεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών υλοποίησης της μεταστέγασης από τον δήμο. Το «Ειδικό Δημοτικό για παιδιά με αυτισμό» να μεταστεγαστεί στο κτίριο όπου στεγαζόταν το 23ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς. «Τροποποιήσαμε το κτιριολογικό πρόγραμμα και φροντίσαμε, υπερβαίνοντας τις αρμοδιότητές μας, να λάβουμε υπόσχεση από τον δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη για χρηματοδότηση του έργου αλλά η δήμαρχος Καλαμαριάς αιτείται τη χρηματοδότηση και της μελέτης. Οι εργασίες στο συγκεκριμένο κτίριο δεν έχουν ξεκινήσει». Τέλος, το 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας-Χορτιάτη να μεταστεγαστεί σε κτίριο στον δήμο Θέρμης, το οποίο είναι διαθέσιμο προς μίσθωση αλλά απαιτούνται εργασίες- διαρρυθμίσεις. 

«Ήδη διενεργήθηκε διαγωνισμός και αναμένουμε την έναρξη των εργασιών για την, σύμφωνα με το κτιριολογικό, επισκευή του νέου κτιρίου». Ο κ. Κόπτσης εξηγεί πως «εφόσον ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, ως αποκλειστικά αρμόδιος και υπεύθυνος για τη στέγαση του 2ουΕΕΕΕΚ και των σχολείων μαθητών με αυτισμό, αποφάσισε τη λήξη της σύμβασης και την εκκένωση του κτιρίου και οι δήμαρχοι Θέρμης και Καλαμαριάς, τους οποίους ευχαριστώ για την αποδοχή, ενημέρωσαν πως δεν πρόκειται να είναι έτοιμοι έως την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς καθότι οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, η ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας (ως προϊστάμενη αρχή των αρμόδιων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης) έχει την ηθική υποχρέωση απέναντι στους μαθητές και τους γονείς τους να δρομολογήσει προσωρινή λύση ώστε να συνεχίσουν οι μαθητές/τριες να έχουν σχολική στέγη, αδιάλειπτη φοίτηση και μεταφορά, έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες στα δύο κτίρια στα οποία θα μεταστεγαστούν οι παραπάνω σχολικές μονάδες». Τονίζει πως με την ολοκλήρωση των εργασιών οι μαθητές θα φοιτήσουν στα σχολεία που προαναφέρθηκαν.

«Η ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας, σεβόμενη τους μαθητές και τις μαθήτριες, έχει σχεδιάσει και προγραμματίσει, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες και κατά νόμο υπεύθυνες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, κάθε είδους νόμιμη ενέργεια προς διαφύλαξη της έγκαιρης και ασφαλούς φοίτησης των μαθητών μας. Μετά την αναλγησία και αδιαφορία των αρμοδίων, η ΠΔΕ βρέθηκε μπροστά στο δίλημμα ή τα παιδιά να μείνουν στον δρόμο ή να βρουν προσωρινή στέγη και να συνεχίσουν την αδιάλειπτη φοίτησή τους έως την ολοκλήρωση των εργασιών στα νέα κτίρια. Και βέβαια μπροστά στο δίλημμα αυτό, δεν υπήρξε καμία άλλη σκέψη και καμία αμφιβολία ότι θα βλέπαμε μόνο το συμφέρον των μαθητών μας», καταλήγει.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 11.08.2024

Οριστικό και αμετάκλητο είναι πλέον το κλείσιμο του 2ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας-Χορτιάτη, του Ειδικού Δημοτικού Αυτισμού και του Νηπιαγωγείου Αυτισμού που στεγάζονταν σε μισθωμένο ακίνητο, πρώην βιοτεχνικό κτίριο στην περιοχή των Κωνσταντινοπολίτικων από το 2008 και την πρώην νομαρχία. Η συζήτηση για το «λουκέτο» είχε ξεκινήσει ήδη από τον Δεκέμβριο, όπου πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις επί συσκέψεων με τους εμπλεκόμενους φορείς και πρωτοβουλία του Αλέξανδρου Κόπτση, Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι λύσεις που βρέθηκαν, καθότι τα θέματα σχολικής στέγης είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας των δήμων, ήταν να μεταφερθούν τα παιδιά του 2ου ΕΕΕΕΚ σε ακίνητο που θα μισθώσει ο δήμος Θέρμης, του δημοτικού στο πρώην 23ο Δημοτικό Καλαμαριάς και του Νηπιαγωγείου σε σχολείο στην Κερασιά, στον δήμο Θερμαϊκού. Ωστόσο, έναν μόλις μήνα προτού ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, τα ακίνητα στους δήμους Θέρμης και Καλαμαριάς δεν είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους μαθητές κι έτσι η μόνη λύση, προσωρινή σύμφωνα με τον κ. Κόπτση, είναι οι μαθητές να διαμοιραστούν σε άλλα Ειδικά Σχολεία της πόλης. Απόφαση που βρίσκει κάθετα αντίθετους τους γονείς που είναι σε απόγνωση και δηλώνουν στη «ΜτΚ» πως θα αναγκαστούν να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι.

«Στον αέρα λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία»

Ο Γιάννης Βαρβούτας, πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγου Γονέων στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη λέει κατηγορηματικά στη «ΜτΚ» πως «εάν προχωρήσει η λύση του διαμοιρασμού, τότε τα περισσότερα παιδιά θα μείνουν στο σπίτι τους, μακριά από την εκπαιδευτική διαδικασία». Περιγράφει πως ακόμη δεν έχουν δοθεί τα κονδύλια ώστε να γίνουν οι τροποποιήσεις στο πρώην 23ο Δημοτικό Καλαμαριάς που θα φιλοξενήσει τους μαθητές δημοτικού με αυτισμό και δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση ως προς το τι θα γίνει και με τα παιδιά του 2ου ΕΕΕΕΚ. «Ο διαμοιρασμός των μαθητών θα αποτελέσει μόνιμη λύση και τελικά ποτέ δεν θα έχουμε σχολεία κατάλληλα για τα παιδιά μας, αυτός είναι ο φόβος μας. Η διοίκηση του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη είχε δώσει μία παράταση στη λειτουργία των σχολείων έως ότου ετοιμαστούν τα άλλα (σε Καλαμαριά και Θέρμη), τα οποία όμως ακόμα δεν είναι έτοιμα», εξηγεί. «Η ουσία είναι πως έναν μήνα πριν ανοίξουν τα σχολεία είμαστε στον ‘αέρα’ με κίνδυνο, φυσικά, πολλά από αυτά τα παιδιά να μην βρίσκονται σε σχολεία με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς». Οι γονείς ζητούν να προχωρήσουν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε τα παιδιά να πάνε την πρώτη μέρα του σχολείου στα νέα κτίρια: Για το μεν δημοτικό αυτισμού είχε προταθεί και προγραμματιστεί η μεταστέγασή του σε σχολείο της Καλαμαριάς, για το νηπιαγωγείο αυτισμού να μεταστεγαστεί στην Κερασιά και για το 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας-Χορτιάτη αναμένεται διαγωνισμός για να μεταστεγαστεί προσωρινά σε ιδιωτικό κτίριο με εκμίσθωση, μέχρι την ανέγερση του νέου σύγχρονου ειδικού σχολείου, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας και παραχώρησης του δήμου Θέρμης.

«Σχολεία εξίσου ακατάλληλα»

Η Άλτα Πανέρα, γραμματέας του Συλλόγου Γονέων 1ου ΕΕΕΕΚ Θεσσαλονίκης και μέλος του Συντονιστικού των ΕΕΕΕΚ, μεταφέρει στη «ΜτΚ» πως οι μαθητές και οι μαθήτριες, στην πλειοψηφία τους δυστυχώς θα φοιτήσουν σε σχολεία που τα περισσότερα είναι εξίσου ακατάλληλα. Όπου μαθητές σε αμαξίδια ή με κινητικά προβλήματα δεν έχουν καν πρόσβαση σε όλους τους εκπαιδευτικούς χώρους του σχολείου τους και δεν υπάρχουν αρκετές και προσβάσιμες τουαλέτες για άτομα με αναπηρία. «Τα σχολεία που θα υποδεχτούν αυτά τα παιδιά είναι είτε ήδη υπεράριθμα ή στο όριο. Ενδεικτικά, το 1ο ΕΕΕΕΚ Θεσσαλονίκης και Αγ. Αθανασίου είναι στο όριο και το ΕΕΕΕΚ Παύλου Μελά είναι ήδη υπεράριθμο, έχει άδεια για 65 μαθητές και το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος είχε 93 παιδιά. Η προσαρμογή σε ένα νέο περιβάλλον θα τους πάει πίσω, στη γενική τους πρόοδο. Για πολλά από αυτά θα διαταραχθούν οι ισορροπίες που δημιουργήθηκαν με πολύ αγώνα όλα τα προηγούμενα χρόνια, μιας και λειτουργούν καλύτερα με σταθερότητα και ρουτίνες χώρου και προσώπων. Υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί πρόβλημα επιδείνωσης της κατάστασής τους που θα επιβαρύνει τα ίδια, αλλά και τους καινούριους συμμαθητές και συμμαθήτριές τους που θα πρέπει να διαχειριστούν τον συνωστισμό που θα δημιουργηθεί και τις αναμενόμενες ‘δύσκολες’ συμπεριφορές που θα προκύψουν και θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία των σχολείων που θα τα υποδεχτούν», περιγράφει. Εξηγεί ότι πολλοί γονείς δηλώνουν ότι θα κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι. «Υπάρχει μία αδιαφορία, ένας εμπαιγμός κι ένα παιχνίδι αρμοδιοτήτων που επιτέλους πρέπει να λυθεί κεντρικά και πολιτικά», υπογραμμίζει.

Οι έδρες έχουν μεταφερθεί

Η Ελένη Γιαννούδη, αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη ξεκαθαρίζει στη «ΜτΚ» ότι με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, οι έδρες του 2ου ΕΕΕΕΚ, του Ειδικού Δημοτικού για παιδιά με αυτισμό και του νηπιαγωγείου έχουν μεταφερθεί στους δήμους Θέρμης, Καλαμαριάς και Θερμαϊκού. «Με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τα συγκεκριμένα σχολεία και οι έδρες τους έφυγαν από εμάς. Έχουμε στείλει εξώδικο στους ιδιοκτήτες του ακινήτου το οποίο πρέπει να εκκενωθεί. Η μίσθωση έληξε το 2020 και έκτοτε ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη καταβάλει αποζημίωση χρήσης. Στις 01/03/22 το ακίνητο εξετάστηκε από την Επιτροπή Καταλληλότητας που ομόφωνα αποφάσισε ότι το ακίνητο είναι ακατάλληλο και επικίνδυνο. Έγινε εκ νέου έλεγχος στις 19/01/23 όπου και πάλι κρίθηκε ακατάλληλο και επικίνδυνο. Στις 26/02/24 το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα και γνωμοδότησε για την ακαταλληλότητα και επικινδυνότητα του κτιρίου, καλώντας αρμοδίως την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και το υπουργείο Παιδείας για τις δικές τους νόμιμες ενέργειες. Εμείς πλέον δεν έχουμε ούτε τις έδρες ούτε τα συγκεκριμένα σχολεία», λέει χαρακτηριστικά. Αξίζει να επισημανθεί ότι ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη φιλοξενεί 22 υπερτοπικά σχολεία, τα περισσότερα σε νοικιασμένα ακίνητα, την ώρα που άλλοι δήμοι έχουν τρία-τέσσερα ή… κανένα.

Αναμονή της χρηματοδότησης

Ο δήμος Καλαμαριάς, που θα φιλοξενήσει στο πρώην 23ο Δημοτικό τους μαθητές του Δημοτικού Αυτισμού, έχει μεν ολοκληρώσει τάχιστα όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, αναμένει δε τη χρηματοδότηση. «Ολοκληρώσαμε όλη την περίπλοκη και εξειδικευμένη γραφειοκρατική διαδικασία στον ταχύτερο δυνατό χρόνο και πλέον έχουμε στα χέρια μας το εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα από το Τμήμα Μελετών του υπουργείου Παιδείας. Με βάση αυτό πρέπει να εκπονηθεί μία μελέτη που θα αφορά στην ανακατασκευή των χώρων του σχολικού κτιρίου που στέγαζε παλαιότερα το 23ο Δημοτικό σχολείο Καλαμαριάς, προκειμένου εκεί να φιλοξενηθούν οι 19 μαθητές του ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αυτισμού. Η δήμαρχός μας Χρύσα Αράπογλου από την πρώτη στιγμή επέδειξε μεγάλη κοινωνική ευαισθησία για το θέμα και με αίσθημα ευθύνης προέβη στην παραχώρηση των συγκεκριμένων χώρων εκπαίδευσης προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα στέγασης των μαθητών του Ειδικού Σχολείου για παιδιά με αυτισμό. 

Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει εγγράφως αλλά και προφορικά σε όλους τους συναρμόδιους φορείς ότι ο δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει την απαιτούμενη μελέτη και στη συνέχεια την εκτέλεση των εργασιών ανακατασκευής που απαιτούνται από το εγκεκριμένο Κτιριολογικό Πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας. Με ιδιαίτερη συνέπεια ανταποκριθήκαμε στις δεσμεύσεις που αναλάβαμε επιδεικνύοντας αυτονόητη κοινωνική ευαισθησία. Αναμένουμε παρόμοια αλληλεγγύη και από άλλους οργανισμούς δημόσιας διοίκησης προκειμένου το μεγάλο αυτό κοινωνικό ζήτημα να έχει ευτυχή κατάληξη», λέει στη «ΜτΚ» ο Θάνος Γιαννακός, αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Καλαμαριάς. Σημειώνεται ότι ο δήμος έχει στείλει τα απαραίτητα έγγραφα στην ΠΕΔ-ΚΜ, στο υπουργείο Εσωτερικών και στο υπουργείο Παιδείας προκειμένου να προχωρήσουν οι ενέργειες για τη χρηματοδότηση και εκτέλεση της εν λόγω μελέτης και για την ώρα… τηρείται στάση αναμονής. Εκτιμάται ότι το κόστος της μελέτης δεν θα υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.

«Προχωρούμε στη μίσθωση ακινήτου»

Τον Απρίλιο του 2024 είχε ανακοινωθεί ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα αναλάβει την χρηματοδότηση για την κατασκευή νέου σχολικού συγκροτήματος που θα στεγάσει τα δύο Ειδικά Σχολεία, το 1ο&2ο ΕΕΕΕΚ και το 2ο ΕΝΕΕΓΥ-Λ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, σε έκταση 20 στρεμμάτων στην περιοχή του Νέου Ρυσίου, που παραχώρησε ο δήμος Θέρμης. 

Ο Στέλιος Αποστόλου, αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου αναφέρει στη «ΜτΚ» πως ό,τι έπρεπε να γίνει από την πλευρά του δήμου, έγινε. «Μένει η εξεύρεση της χρηματοδότησης ώστε να ξεκινήσει το έργο κατασκευής του νέου σχολικού συγκροτήματος κι αυτό είναι το σημαντικότερο. Προχωρούμε στη μίσθωση ακινήτου που θα στεγάσει τους μαθητές μέχρι να χτιστεί το νέο σχολείο. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συγκληθεί η επιτροπή καταλληλότητας προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι στο κτίριο και στη συνέχεια να υλοποιηθούν οι αναγκαίες τροποποιήσεις ώστε το σχολείο να είναι κατάλληλο για τις ανάγκες αυτών των μαθητών». Ξεκαθαρίζει βέβαια ότι οι όποιες τροποποιήσεις στο επί μίσθωση κτίριο (όπου στεγαζόταν η πρώην σχολή Κωνσταντινίδου και δίπλα βρίσκεται το 2ο ΓΕΛ Θερμαϊκού) δεν θα έχουν γίνει μέχρι τον Σεπτέμβριο καθώς ο χρόνος δεν επαρκεί. Καθότι πρόκειται για ιδιόκτητο κτίριο, οι όποιες εργασίες θα πρέπει να γίνουν με κόστος του ιδιώτη…

«Αναλγησία των αρμοδίων»

«Περί το τέλος του 2023 λάβαμε έγγραφα του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη με τα οποία μας ενημέρωνε για την αναγκαιότητα άμεσης μεταστέγασης του 2ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας, του Ειδικού Δημοτικού και του Ειδικού Νηπιαγωγείου για τα παιδιά με αυτισμό, λόγω ακαταλληλότητας του κτιρίου που στεγάζονται και λόγω λήξης της μίσθωσης. Το πρακτικό της Επιτροπής Καταλληλότητας δεν χαρακτηρίζει το κτίριο ακατάλληλο ως προς την έλλειψη στατικής επάρκειας, αλλά αναφέρει συγκεκριμένα πως προϋπόθεση για να συνεχίσει να χρησιμοποιείται ως σχολική μονάδα είναι να υλοποιηθούν οι παρατηρήσεις της, τις οποίες ποτέ δεν έλαβε υπόψη ο δήμος και βέβαια δεν υλοποίησε ενώ θα μπορούσε, αν επιθυμούσε, το σχολείο να μείνει στην περιοχή ευθύνης του», εξηγεί στη «ΜτΚ» ο Αλέξανδρος Κόπτσης. Η ΠΔΕ, αν και αναρμόδια, πρότεινε στον δήμο δύο κτίρια για ενοικίαση, προκειμένου να στεγαστούν οι μαθητές και των δύο σχολείων.

«Για το Δημοτικό (κτίριο Μοντεσσοριανής Αγωγής) έγινε διαγωνισμός και κατατέθηκε προσφορά και ενώ ήμασταν έτοιμοι να προβούμε σε τροποποίηση κτιριολογικού και το κτίριο να κριθεί κατάλληλο, ο Δήμος δεν δέχθηκε την πρόταση. Για τη στέγαση του ΕΕΕΕΚ προτάθηκε ο τρίτος όροφος του κτιρίου που στεγάζεται το Δημόσιο Ειδικό Γυμνάσιο στη λεωφόρο Γεωργικής Σχολής. Οι ιδιοκτήτες δέχονταν να προσφέρουν το κτίριο αλλά ο δήμος ουδέποτε διενήργησε διαγωνισμό. Ζητήσαμε επανειλημμένα εγγράφως από τον δήμο να προβεί σε παράταση λειτουργίας του συγκεκριμένου σχολείου έως την ολοκλήρωση των εργασιών στα σχολεία που θα μεταστεγαστεί το ΕΕΕΚ και το σχολείο για μαθητές με αυτισμό, αλλά αρνήθηκε. Ζητήσαμε επίσης να προβεί ο δήμος σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και να εκτελέσει όλες τις εργασίες που υπέδειξε η Επιτροπή Καταλληλότητας ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η λειτουργία των σχολικών μονάδων, αλλά αρνήθηκε». 

Η απόφαση για αλλαγή έδρας έγινε, όπως εξηγεί, γιατί ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη σε καμία περίπτωση δεν δεχόταν να παραμείνει το σχολείο σε λειτουργία. Μάλιστα, πλέον έχει ζητηθεί από τον δήμο και η μεταφορά του εξοπλισμού από τα σχολεία. Η ΠΔΕ προέβη σε μία εξαιρετικά μεγάλη σειρά ενεργειών, αν και αναρμόδια, όπως επανειλημμένες συσκέψεις με τους δημάρχους των όμορων περιοχών, αλλά και όλης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, συσκέψεις με τους Διευθυντές Εκπαίδευσης και τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων Ειδικής αγωγής, συναντήσεις με Συλλόγους Γονέων, συνδικαλιστικούς φορείς, πολιτικούς φορείς, κατάθεση προτάσεων στέγης. Κατόπιν αυτών αποφασίστηκε το «Ειδικό Νηπιαγωγείο για παιδιά με αυτισμό» να μεταστεγαστεί σε σχολικό κτίριο του δήμου Θερμαϊκού στην Κερασιά, όπου τροποποιήθηκε το κτιριολογικό πρόγραμμα και αναμένεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών υλοποίησης της μεταστέγασης από τον δήμο. Το «Ειδικό Δημοτικό για παιδιά με αυτισμό» να μεταστεγαστεί στο κτίριο όπου στεγαζόταν το 23ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς. «Τροποποιήσαμε το κτιριολογικό πρόγραμμα και φροντίσαμε, υπερβαίνοντας τις αρμοδιότητές μας, να λάβουμε υπόσχεση από τον δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη για χρηματοδότηση του έργου αλλά η δήμαρχος Καλαμαριάς αιτείται τη χρηματοδότηση και της μελέτης. Οι εργασίες στο συγκεκριμένο κτίριο δεν έχουν ξεκινήσει». Τέλος, το 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας-Χορτιάτη να μεταστεγαστεί σε κτίριο στον δήμο Θέρμης, το οποίο είναι διαθέσιμο προς μίσθωση αλλά απαιτούνται εργασίες- διαρρυθμίσεις. 

«Ήδη διενεργήθηκε διαγωνισμός και αναμένουμε την έναρξη των εργασιών για την, σύμφωνα με το κτιριολογικό, επισκευή του νέου κτιρίου». Ο κ. Κόπτσης εξηγεί πως «εφόσον ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, ως αποκλειστικά αρμόδιος και υπεύθυνος για τη στέγαση του 2ουΕΕΕΕΚ και των σχολείων μαθητών με αυτισμό, αποφάσισε τη λήξη της σύμβασης και την εκκένωση του κτιρίου και οι δήμαρχοι Θέρμης και Καλαμαριάς, τους οποίους ευχαριστώ για την αποδοχή, ενημέρωσαν πως δεν πρόκειται να είναι έτοιμοι έως την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς καθότι οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, η ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας (ως προϊστάμενη αρχή των αρμόδιων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης) έχει την ηθική υποχρέωση απέναντι στους μαθητές και τους γονείς τους να δρομολογήσει προσωρινή λύση ώστε να συνεχίσουν οι μαθητές/τριες να έχουν σχολική στέγη, αδιάλειπτη φοίτηση και μεταφορά, έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες στα δύο κτίρια στα οποία θα μεταστεγαστούν οι παραπάνω σχολικές μονάδες». Τονίζει πως με την ολοκλήρωση των εργασιών οι μαθητές θα φοιτήσουν στα σχολεία που προαναφέρθηκαν.

«Η ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας, σεβόμενη τους μαθητές και τις μαθήτριες, έχει σχεδιάσει και προγραμματίσει, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες και κατά νόμο υπεύθυνες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, κάθε είδους νόμιμη ενέργεια προς διαφύλαξη της έγκαιρης και ασφαλούς φοίτησης των μαθητών μας. Μετά την αναλγησία και αδιαφορία των αρμοδίων, η ΠΔΕ βρέθηκε μπροστά στο δίλημμα ή τα παιδιά να μείνουν στον δρόμο ή να βρουν προσωρινή στέγη και να συνεχίσουν την αδιάλειπτη φοίτησή τους έως την ολοκλήρωση των εργασιών στα νέα κτίρια. Και βέβαια μπροστά στο δίλημμα αυτό, δεν υπήρξε καμία άλλη σκέψη και καμία αμφιβολία ότι θα βλέπαμε μόνο το συμφέρον των μαθητών μας», καταλήγει.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 11.08.2024

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία