Πρωινός καφές με τον Γιάννη Πάιδα
29/04/2023 08:00
29/04/2023 08:00
Φωτογραφίες: Προσωπικό Αρχείο Γάννης Πάιδας
Με τον πρόεδρο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος Γιάννη Πάιδα ήπιαμε σήμερα τον πρωινό καφέ. Παρήγγειλε διπλό ελληνικό και με φόντο το Λευκό Πύργο συζητήσαμε για τα παιδικά του χρόνια στη Φαρκαδόνα Τρικάλων, τα φοιτητικά του χρόνια στη Λάρισα και το Παιδαγωγικό της Θεσσαλονίκης, τον συνδικαλισμό, τη ΔΑΚΕ και τη ΝΔ, αλλά και την οικονομία και το ρόλο του ως πρόεδρος της ΟΚΕ Ελλάδος, όπου μεταξύ των άλλων γνωμοδοτεί επί όλων των νομοσχεδίων που πρόκειται να ψηφιστούν στη Βουλή. Εκπρόσωπος της λεγόμενης λαϊκής δεξιάς βλέπει θετικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι με την πρωθυπουργία του «εξέπληξε όλους, φίλους και αντιπάλους».
Πίνετε πρωινό καφέ;
Πάντα, με το ξεκίνημα της ημέρας, νωρίς το πρωί, μεταξύ 6 και 7.
Πότε και τι είδους καφές είναι;
Πάντα ελληνικός, όπως τώρα. Εκτός ειδικών περιπτώσεων, όπως όταν βρίσκομαι στο εξωτερικό.
Οπότε;
Προτιμώ καπουτσίνο ή εσπρέσο (γελάει).
Γεννηθήκατε στη Φαρκαδόνα Τρικάλων. Οι γονείς σας;
Και αυτοί γέννημα θρέμμα τρικαλινοί. Η μητέρα μου από την Πύλη Τρικάλων
Πώς ήταν η ατμόσφαιρα στο σπίτι;
Άκρως αγροτική, με τον πατέρα να ορίζει όλες τις αγροτικές εργασίες και τη μητέρα όλες τις δουλειές του σπιτιού. Υπήρχε σφικτό οικογενειακό δέσιμο, με άψογη συνεργασία, χωρίς τριγμούς και συγκρούσεις. Γενικά μια ευτυχισμένη αγροτική επαρχιακή οικογένεια.
Αδέλφια;
Μια αδελφή μεγαλύτερη, δασκάλα.
Τι κάνατε ευχάριστα όταν ήσασταν πιτσιρικάς;
Όλη την ημέρα μετά το σχολείο με τα παιδιά της γειτονιάς ήμασταν στο… πυρ και κίνηση, παιχνίδια και ταρζανιές που δε τις χωράει ο νους για τα σημερινά δεδομένα (γελάει).
Σχολείο πήγατε εκεί; Γυμνάσιο και Λύκειο;
Και δημοτικό και γυμνάσιο και λύκειο στη Φαρκαδόνα.
Καλός μαθητής ή πρόεδρος στην τάξη;
Και καλός μαθητής -ήμουν άριστος στη φυσική και στα μαθηματικά- αλλά και πρόεδρος του 15μελούς του λυκείου (γελάει).
Πώς ήταν εκείνα τα χρόνια η εκπαίδευση;
Με αυστηρά παιδαγωγικά πρότυπα. Απόλυτος σεβασμός στους δασκάλους μας και βασική συνιστώσα η προσχολική εκμάθηση και η παροχή όλων των απαραίτητων γνώσεων και εφοδίων για τη ζωή. Μάθαινες που λένε γράμματα.
Γιατί αποφασίσατε να γίνετε εκπαιδευτικός;
Για να έχω άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Τότε διοριζόμασταν αμέσως μετά την απόλυση από το στρατό.
Σπουδές σε Λάρισα στην Ακαδημία και μετά στο Παιδαγωγικό του ΑΠΘ.
Πήγα Παιδαγωγική Ακαδημία στη Λάρισα, γιατί ήταν μόλις 30 χιλιόμετρα από το χωριό. Έτσι μπορούσαμε να βοηθάμε και στα χωράφια όταν υπήρχε πολλή δουλειά. Στη Θεσσαλονίκη στο Παιδαγωγικό ολοκληρώσαμε τα επόμενα δύο χρόνια την τετραετία για πλήρη πανεπιστημιακή εξίσωση.
Πώς πέρασαν τα φοιτητικά χρόνια; Πολιτικοποιημένα;
Τα πέρασα όπως όλοι σχεδόν οι φοιτητές τότε. Ξένοιαστα, με πολλές παρέες, διασκέδαση, εκδρομές, εκδηλώσεις. Μια ανέμελη ζωή. Και άκρως πολιτικοποιημένα, καθώς ήμουν μέλος και πρόεδρος των Φοιτητικών Συλλόγων στην Ακαδημία της Λάρισας.
Έκανε τελικά καλό το ότι η μεταπολίτευση ήταν τόσο έντονα πολιτικοποιημένη;
Έκανε καλό γιατί γίνανε αγώνες για τη θεμελίωση και την εδραίωση της δημοκρατίας. Υπήρξαν όμως και ακραίες καταστάσεις που ξέφυγαν από τα βασικά δημοκρατικά πλαίσια, όπως με τη τρομοκρατία. Επίσης στο βωμό της δημοκρατίας και των αγώνων κτίστηκαν πολιτικές καριέρες που στο μέλλον αναδείχτηκαν βλαβερές και επιζήμιες για την ίδια τη δημοκρατία και την πατρίδα μας.
Οι πρώτες αναμνήσεις σας από τη Θεσσαλονίκη ποιες ήταν;
Άριστες. Η πόλη για την τέλεια φοιτητική και εργένικη ζωή (γελάει). Ήταν εξάλλου φοιτητές σχεδόν όλη μου η παρέα από τα Τρίκαλα.
Πού μένατε;
Έμενα στην Αγία Τριάδα στις αρχές της Κωνσταντινουπόλεως.
Φοιτητικά στέκια;
Τα στέκια ήταν και στη γειτονιά και στην περιοχή γύρω από το πανεπιστήμιο. Ταβερνάκια, μπαράκια, καφενείο και κανένα ταβλάκι. Τότε άνοιγαν και τα πρώτα «σύγχρονα καφενεία», όπως «ο Μπερντές» στη Μελενίκου και το «Αιωροδόμιο» στην Αγία Τριάδα.
Ήσασταν από πάντα ΝΔ;
Από πάντα. ΜΑΚΙ, ΟΝΝΕΔ, ΔΑΠ. Από 16 χρονών. Η αλήθεια ήταν ότι ήμουν ανήσυχο πνεύμα Και διάβαζα και πολιτικά βιβλία αλλά ήμουν και φανατικός εφημεριδάκιας.
Τι εφημερίδες προτιμούσατε;
Κάθε Κυριακή έπαιρνα μια ή δύο εφημερίδες. Συνήθως Βραδυνή, Ακρόπολη, Ελληνικό Βορρά και Μακεδονία. Αλλά έγινα ΝΔ και από οικογενειακή παράδοση. Ο πατέρας μου ήταν δεξιός, καραμανλικός της ΕΡΕ.
Πότε εγγραφήκατε στην ΟΝΝΕΔ;
Το 1978, στην ΟΝΝΕΔ Λάρισας.
Ήσασταν ιδρυτικό μέλος της ΔΑΠ, έτσι;
Στην Παιδαγωγική Ακαδημία Λάρισας ιδρύσαμε μαζί με τον Παζάρα τον Απόστολο την πρώτη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ σε Παιδαγωγική Ακαδημία.
Στα χρόνια της ΔΑΠ με τον Απόστολο Παζάρα
Η πρώτη κομματική εικόνα που έρχεται στο μυαλό σας ποια είναι;
Μια συνάντηση στην ΟΝΝΕΔ, με το νεαρό τότε βουλευτή της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά το 1979, καθώς και η ομιλία του Γεωργίου Ράλλη στην Αθήνα παραμονές των εκλογών του 1981 όταν διορίστηκα δάσκαλος.
Η συνέχεια;
Ασχολήθηκα κατευθείαν με τον συνδικαλισμό και γράφτηκα στη ΔΑΚΕ. Έγινα για πρώτη φορά πρόεδρος της ΔΑΚΕ δασκάλων στο σύλλογο Ευόσμου. Αργότερα το 1997 έγινα πρόεδρος της Νομαρχιακής της ΔΑΚΕ δασκάλων νομού Θεσσαλονίκης και το 2002 πρόεδρος της ΔΑΚΕ δημοσίου τομέα νομού Θεσσαλονίκης για 15 χρόνια. Από το 2015 και πρόεδρος της πανελλαδικής ΔΑΚΕ δημοσίου τομέα. Το 2017 εξελέγην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, όπου και παρέμεινα μέχρι το 2012. Ήταν η πρώτη φορά που ένας ΔΑΚΙΤΗΣ αναδεικνύονταν πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ.
Τι σας προσέφεραν αυτές οι συνδικαλιστικές εμπειρίες;
Τεράστιες εμπειρίες. Η μεγαλύτερη όλων να υπηρετήσω τις αρχές και τις ιδέες της φιλελεύθερης παράταξης, να τις διαδώσουμε μαζί με τους συναγωνιστές μου σε όλους τους εργασιακούς χώρους, να σπάσουμε το κατεστημένο της Αριστεράς με τις ξεπερασμένες και στείρες ιδεολογίες και να απελευθερώσουμε, δίνοντας θάρρος όλες τις φιλελεύθερες ανθρώπινες δυνάμεις στο χώρο της εργασίας. Δικαιωθήκαμε γιατί για πρώτη φορά στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος η ΔΑΚΕ δημοσίου τομέα έγινε πρώτη δύναμη το 2016 και συνεχίζει να είναι μέχρι και σήμερα. Μου προσέφεραν πολλές γνωριμίες με συναδέλφους από όλες τις παρατάξεις του συνδικαλισμού, καθώς και με πολλά πολιτικά πρόσωπα απ’ όλο το πολιτικό φάσμα.
Παραμένετε και σήμερα εκπρόσωπος της λαϊκής δεξιάς;
Πιστεύω πως ναι. Τον τίτλο αυτόν τον δημιουργήσαμε και τον επικοινωνήσαμε, θέλοντας να καταδείξουμε ότι η ΝΔ δεν είναι ένα ελιτίστικο κόμμα βιομηχάνων και μεγαλοαστών όπως ήθελε η προπαγάνδα της Αριστεράς, αλλά ένα κόμμα που εκπροσωπεί αγρότες, απλούς εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, μικροεπαγγελματίες και βιοτέχνες, ανθρώπους του μόχθου και της καθημερινότητας.
Σε ομιλία στην πλατεία Κλαυθμώνος ως εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ δημοσίου τομέα
Είναι εύκολο να είναι κανείς ταυτόχρονα και κομματικό στέλεχος και συνδικαλιστής;
Άμα είσαι συνειδητοποιημένος ιδεολόγος νομίζω πως μπορείς να συνδέσεις αυτά τα δύο πράγματα.
Πώς προέκυψε ο μεταπτυχιακός τίτλος σας στο Τμήμα Οργάνωσης-Διοίκησης του Middlesex University της Αγγλίας;
Προέκυψε από την καθημερινή ενασχόληση με την δημόσια διοίκηση, την ανησυχία μου και τον προβληματισμό μου να διορθώσουμε όσο μπορούμε τα κακώς κείμενα στη δημόσια διοίκηση. Μου δόθηκε η ευκαιρία να μελετήσω όλα τα μοντέλα της δημόσιας διοίκησης της Ευρώπης και ειδικά στο χώρο της δημόσιας παιδείας. Το αποτέλεσμα της εργασίας αυτής κατατέθηκε και στο υπουργείο Παιδείας και στο υπουργείο Εσωτερικών προς αξιοποίηση.
Στο Παρίσι, κατά τη Σύνοδο των ευρωπαϊκών ΟΚΕ
Εκτός Ελλάδας ήσασταν εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Εκτελεστική Επιτροπή της ETUC. Τι αποκομίσατε από εκεί;
Είμαι μέχρι και σήμερα στην Εκτελεστική Επιτροπή της ETUC, που εκπροσωπεί όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και το δημόσια τομέα στην Ευρώπη. Ένα μεγάλο διαρκές σχολείο με εμπειρίες και ιδέες που προσπαθώ να μεταφέρω και στα ενεργά συνδικάτα της πατρίδας μας για το καλό των Ελλήνων εργαζομένων. Παράλληλα μεταφέρω και ζητώ βοήθεια για επίκαιρα προβλήματα του εγχώριου συνδικαλιστικού κινήματος.
Διατελέσατε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδας (ΟΚΕ) και στη συνέχεια και μέχρι σήμερα πρόεδρός της. Τι κάνετε ακριβώς εκεί;
Είμαι πρόεδρος σήμερα της ΟΚΕ. Για πρώτη φορά δημόσιος υπάλληλος εκλέγεται πρόεδρός της. Η ΟΚΕ είναι συνταγματικός θεσμός. Βάσει του άρθρου 82 του Συντάγματος η ΟΚΕ γνωμοδοτεί επί όλων των νομοσχεδίων που πρόκειται να πάνε για ψήφιση στη Βουλή. Με τις επιστημονικές της επιτροπές και με τη γνώμη των κοινωνικών εταίρων της πατρίδας μας κάνει παρατηρήσεις και προτάσεις επί των νομοσχεδίων πριν αυτά ψηφιστούν. Είναι ένα σημαντικός θεσμός που λειτουργεί σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά στην πατρίδα μας δεν είναι ευρέως γνωστός, γιατί συνήθως οι υπουργοί μας δε θέλουν παρεμβάσεις επί των νομοσχεδίων τους. Έτσι προσπαθούν με διάφορα τεχνάσματα και δικαιολογίες να αποφύγουν τις γνωμοδοτήσεις της ΟΚΕ. Και στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Ευρωκοινοβούλιο δεν ψηφίζει νόμους, αν δεν υπάρχουν οι απαραίτητες γνωμοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ). Ταυτόχρονα είμαι και εκπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΟΚΕ στο τμήμα εξωτερικών υποθέσεων RΕΧ και γεωργικών υποθέσεων ΝΑΤ.
Στο Μαρακές του Μαρόκου, στη Σύνοδο του AICESIS, που είναι η Διεθνής Ένωση των Ευρωπαϊκών και Κοινωνικών Επιτροπών
Το 2019 ήσασταν υποψήφιος με τη ΝΔ στις ευρωεκλογές, αλλά δεν εκλεγήκατε. Είναι δίκαιη η διαδικασία του σταυρού ή βοηθά μόνο τους επώνυμους ή μήπως πρέπει να αλλάξει;
Ναι, ήμουν υποψήφιος για να δώσω τον αγώνα για τους εργαζόμενους της μισθωτής εργασίας, είτε είναι ιδιωτικοί είτε είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Σίγουρα ο σταυρός βοηθά μόνο τους επώνυμους. Πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξει και να επανέλθει η λίστα. Κάθε κόμμα αξιοκρατικά νομίζω θα προωθεί ανθρώπους με τα απαραίτητα προσόντα που ξέρουν και από πολιτική, έτσι ώστε η εκπροσώπηση της πατρίδας μας στα ευρωπαϊκά όργανα να είναι αξιοπρεπής και σοβαρή και όχι να προκαλεί σχολιασμούς και θυμηδία εις βάρος της χώρα μας, όπως συνέβη συχνά το τελευταίο διάστημα.
Εννοείτε τη θητεία των Ελλήνων ευρωβουλευτών που έχουν το τελευταίο διάστημα απασχολήσει αρνητικά τη δημοσιότητα;
Ζώντας κάθε εβδομάδα σχεδόν τον παλμό των Βρυξελλών λέω μετά βεβαιότητος ότι δημιούργησαν πολύ αρνητικό κλίμα εις βάρος της πατρίδας μας, που επισκιάζει δυστυχώς την πολύ καλή δουλειά που κάνουν οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές.
Στην Ευρώπη λαμβάνονται σήμερα όλες οι κρίσιμες αποφάσεις για την οικονομία των ευρωπαϊκών χωρών. Καλό ή κακό αυτό;
Έχει και τα καλά έχει και τα κακά του. Το καλό είναι ότι οι συλλογικές αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων για την κοινωνία αποτελούν μια ασφάλεια και μια εγγύηση για τυχόν εκτροχιάσεις των οικονομιών των κρατών, όπως έγινε στην Ελλάδα την εποχή των μνημονίων. Από την άλλη πρέπει να υπάρχει ίση συμμετοχή όλων των κρατών στις αποφάσεις για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Συνολικά και όχι να καθορίζεται με γνώμονα τα συμφέροντα των μεγάλων οικονομιών, όπως η Γερμανία. Το πείραμα με την Ελλάδα είναι γνωστό, το ζήσαμε και απέτυχε.
Στις Βρυξέλλες στην έδρα της ETUC, της Ευρωπαϊκής Ένωσης των Συνδικάτων
Η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια κέρδισε ή έχασε από τη συμμετοχή της στην ΕΕ;
Νομίζω ότι δεν υπάρχει Έλληνας πολίτης που θα απαντήσει ότι η Ελλάδα έχασε από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χωρίς αυτήν είναι γνωστό ότι η Ελλάδα θα ήταν μια χρεοκοπημένη και οικονομικά κατεστραμμένη χώρα σε όλα τα επίπεδα. Είτε οικονομικά είτε εθνικά είτε γεωστρατηγικά.
Τι μας άφησε η εποχή των μνημονίων;
Μας άφησε ένα τεράστιο χρέος, μια υποθήκευση κινητής και ακίνητης περιουσίας για 99 χρόνια και κυρίως μια μεγάλη μείωση των αποδοχών και μια φτωχοποίηση των εργαζομένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, μια καταστροφική περίοδο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Φυσικά με τα ανάλογα αποτελέσματα για τη ζωή των Ελλήνων.
Πρέπει να αλλάξουν μερικά πράγματα στην Ευρώπη σήμερα;
Πρέπει να επέλθει εξισορρόπηση μεταξύ των χωρών της Ευρώπης σε όλα τα επίπεδα και ειδικά στην οικονομία. Οι διαφορές και οι ανισότητες είναι μεγάλες, όχι μόνο μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου, αλλά και μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Πάμε στον ιδιώτη Γιάννη Πάιδα. Τι κάνετε ευχάριστα σήμερα;
Προσπαθώ τις λίγες ημέρες που βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη να περνάω όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες με την οικογένεια και τους φίλους μου.
Η σημερινή οικογένεια από πόσα μέλη αποτελείται;
Από την Πόπη, τη γυναίκα μου και τον Τριαντάφυλλο και την Ήρα που είναι τα παιδιά μου.
Ο Γιάννης Πάιδας με την οικογένειά του
Αγαπημένο στέκι στη Θεσσαλονίκη;
Περισσότερο μαγαζιά, όπως καφετέριες, ουζερί και ταβέρνες, στην περιοχή της Τούμπας, αλλά και σε οποιαδήποτε περιοχή της Θεσσαλονίκης υπάρχει καλή παρέα (γελάει).
Αγαπημένο φαγητό;
Συνήθως ψαρομεζέδες, οτιδήποτε μαγειρευτό και όσπρια.
Αγαπημένη ομάδα;
Παναθηναϊκός. Γιατί αυτήν την ομάδα υποστήριζε όλη η γειτονιά στα Τρίκαλα (γελάει).
Στη Θεσσαλονίκη ζείτε εδώ και 41 χρόνια. Άλλαξε προς το καλό ή προς το χειρότερο;
Προς το καλύτερο όσο αφορά στην ποιότητα ζωής, προς το χειρότερο όσον αφορά στις συνθήκες, δηλαδή το κυκλοφοριακό, την έλλειψη χώρων πρασίνου και πάρκινγκ.
Τι χρειάζεται σήμερα η πόλη;
Πολύ φοβάμαι ότι για τα κυριότερα προβλήματα της πόλης η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη.
Στο Προεδρικό Μέγαρο στη περσινή γιορτή της Δημοκρατίας. Μαζί με τον Κώστα Τσιάρα και τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Έχετε συνεργαστεί με όλους τους αρχηγούς της ΝΔ. Μια σκέψη για τον καθένα ποια θα ήταν; Ξεκινάμε με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Ίσως ο μεγαλύτερος κοινοβουλευτικό άνδρας. Πολλές από τις ιδέες και πολιτικές του ήταν προφητικές και αν εισακούγονταν δε θα έφτανε η Ελλάδα σε χρεωκοπία.
Μιλτιάδης Έβερτ.
Γνήσιος εκπρόσωπος της κοινωνικής ΝΔ, με ευαισθησίες για όλα τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα. Ο πρώτος που ονομάτισε στη Βουλή τους «νταβατζήδες» της Ελλάδας και έτσι δεν έγινε πρωθυπουργός.
Κώστας Καραμανλής.
Πιστός ακόλουθος της καραμανλικής εποχής, με όραμα ειδικά για τα εθνικά θέματα της πατρίδας μας και με πολυεπίπεδη άσκηση εξωτερικής πολιτικής και με αποφασιστικότητα ειδικά σε ότι αφορά στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων, όπως έδειξε και με τη στάση του στο βέτο στο Βουκουρέστι.
Αντώνης Σαμαράς.
Ιδεολόγος, πατριώτης, εργασιομανής. Έσωσε την Ελλάδα από την οικονομική καταστροφή και αποκατέστησε το διεθνές κύρος της Ελλάδας στα 2,5 χρόνια της πρωθυπουργίας του.
Με τον θεωρούμενο ψυχή της παράταξης Βαγγέλη Μεϊμαράκη
Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Η ψυχή της παράταξης και ο πρόεδρος των ειδικών αποστολών που έβαλε πλάτη και για την παράταξη και για τη χώρα σε μια πολύ δύσκολη στιγμή.
Και ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης;
Ο πρωθυπουργός που εξέπληξε όλους, φίλους και αντιπάλους. Από την πρώτη ημέρα της πρωθυπουργίας του φάνηκε έτοιμος σαν από καιρό, έχοντας ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα που έδινε λύσεις σε όλα όσα υποσχέθηκε προεκλογικά η ΝΔ. Ίσως είναι ο μόνος πρωθυπουργός που όσα έταξε τα έκανε πράξη τουλάχιστον κατά 90%. Πρέπει δε να ληφθεί υπόψη πως όλη η τετραετία ήταν τετραετία έκτακτων γεγονότων παγκόσμιας διάστασης. Και όμως η Ελλάδα αντεπεξήλθε κατά τον καλύτερο τρόπο σε όλες αυτές τις κρίσεις. Αυτό είναι έργο Κυριάκου Μητσοτάκη.
Πρέπει δε να πω πως το όνομα του πρωθυπουργού της Ελλάδας, αλλά και τα έργα και οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνησή του, μνημονεύονται και αναφέρονται συχνά σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα. Πολλές δε από τις πολιτικές αντιμετώπισης των κρίσεων αποτέλεσαν μπούσουλα και οδηγό για πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και υιοθετήθηκαν σαν κεντρικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Νομίζω ότι μετά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον εθνάρχη, τον ηγέτη και τον ιδρυτή της παράταξης, είναι ο πιο πετυχημένος πρωθυπουργός, λαμβάνοντας υπόψη και όλες τις εσωτερικές και εξωτερικές παραμέτρους.
Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου: «Μας εξέπληξε θετικά όλους, φίλους και αντιπάλους»
Τι είπατε κατά την τελευταία σας συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου;
Στην τελευταία κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαμε τον ενημέρωσα για τη λειτουργία και το έργο της ΟΚΕ και μου υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια του θεσμικού οργάνου.
Τέλος, μια πρόβλεψη για τις εκλογές;
Κάθε σώφρων Έλληνας πολίτης αναγνωρίζει το έργο της τετραετίας της ΝΔ και προσδοκά τη συνέχεια αυτής της προσπάθειας, γιατί εξασφαλίζει τη σταθερότητα της οικονομίας, την εγγύηση της ασφάλειας της χώρας και την ευρωπαϊκή και παγκόσμια προοπτική της Ελλάδας. Πιστεύω ότι έστω και στις δεύτερες εκλογές οι Έλληνες θα δώσουν το τιμόνι της πατρίδας μας στα σίγουρα και εγγυημένα χέρια της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
22/04/2023 08:00
15/04/2023 08:00
08/04/2023 08:00
13/05/2023 08:00
Φωτογραφίες: Προσωπικό Αρχείο Γάννης Πάιδας
Με τον πρόεδρο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος Γιάννη Πάιδα ήπιαμε σήμερα τον πρωινό καφέ. Παρήγγειλε διπλό ελληνικό και με φόντο το Λευκό Πύργο συζητήσαμε για τα παιδικά του χρόνια στη Φαρκαδόνα Τρικάλων, τα φοιτητικά του χρόνια στη Λάρισα και το Παιδαγωγικό της Θεσσαλονίκης, τον συνδικαλισμό, τη ΔΑΚΕ και τη ΝΔ, αλλά και την οικονομία και το ρόλο του ως πρόεδρος της ΟΚΕ Ελλάδος, όπου μεταξύ των άλλων γνωμοδοτεί επί όλων των νομοσχεδίων που πρόκειται να ψηφιστούν στη Βουλή. Εκπρόσωπος της λεγόμενης λαϊκής δεξιάς βλέπει θετικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι με την πρωθυπουργία του «εξέπληξε όλους, φίλους και αντιπάλους».
Πίνετε πρωινό καφέ;
Πάντα, με το ξεκίνημα της ημέρας, νωρίς το πρωί, μεταξύ 6 και 7.
Πότε και τι είδους καφές είναι;
Πάντα ελληνικός, όπως τώρα. Εκτός ειδικών περιπτώσεων, όπως όταν βρίσκομαι στο εξωτερικό.
Οπότε;
Προτιμώ καπουτσίνο ή εσπρέσο (γελάει).
Γεννηθήκατε στη Φαρκαδόνα Τρικάλων. Οι γονείς σας;
Και αυτοί γέννημα θρέμμα τρικαλινοί. Η μητέρα μου από την Πύλη Τρικάλων
Πώς ήταν η ατμόσφαιρα στο σπίτι;
Άκρως αγροτική, με τον πατέρα να ορίζει όλες τις αγροτικές εργασίες και τη μητέρα όλες τις δουλειές του σπιτιού. Υπήρχε σφικτό οικογενειακό δέσιμο, με άψογη συνεργασία, χωρίς τριγμούς και συγκρούσεις. Γενικά μια ευτυχισμένη αγροτική επαρχιακή οικογένεια.
Αδέλφια;
Μια αδελφή μεγαλύτερη, δασκάλα.
Τι κάνατε ευχάριστα όταν ήσασταν πιτσιρικάς;
Όλη την ημέρα μετά το σχολείο με τα παιδιά της γειτονιάς ήμασταν στο… πυρ και κίνηση, παιχνίδια και ταρζανιές που δε τις χωράει ο νους για τα σημερινά δεδομένα (γελάει).
Σχολείο πήγατε εκεί; Γυμνάσιο και Λύκειο;
Και δημοτικό και γυμνάσιο και λύκειο στη Φαρκαδόνα.
Καλός μαθητής ή πρόεδρος στην τάξη;
Και καλός μαθητής -ήμουν άριστος στη φυσική και στα μαθηματικά- αλλά και πρόεδρος του 15μελούς του λυκείου (γελάει).
Πώς ήταν εκείνα τα χρόνια η εκπαίδευση;
Με αυστηρά παιδαγωγικά πρότυπα. Απόλυτος σεβασμός στους δασκάλους μας και βασική συνιστώσα η προσχολική εκμάθηση και η παροχή όλων των απαραίτητων γνώσεων και εφοδίων για τη ζωή. Μάθαινες που λένε γράμματα.
Γιατί αποφασίσατε να γίνετε εκπαιδευτικός;
Για να έχω άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Τότε διοριζόμασταν αμέσως μετά την απόλυση από το στρατό.
Σπουδές σε Λάρισα στην Ακαδημία και μετά στο Παιδαγωγικό του ΑΠΘ.
Πήγα Παιδαγωγική Ακαδημία στη Λάρισα, γιατί ήταν μόλις 30 χιλιόμετρα από το χωριό. Έτσι μπορούσαμε να βοηθάμε και στα χωράφια όταν υπήρχε πολλή δουλειά. Στη Θεσσαλονίκη στο Παιδαγωγικό ολοκληρώσαμε τα επόμενα δύο χρόνια την τετραετία για πλήρη πανεπιστημιακή εξίσωση.
Πώς πέρασαν τα φοιτητικά χρόνια; Πολιτικοποιημένα;
Τα πέρασα όπως όλοι σχεδόν οι φοιτητές τότε. Ξένοιαστα, με πολλές παρέες, διασκέδαση, εκδρομές, εκδηλώσεις. Μια ανέμελη ζωή. Και άκρως πολιτικοποιημένα, καθώς ήμουν μέλος και πρόεδρος των Φοιτητικών Συλλόγων στην Ακαδημία της Λάρισας.
Έκανε τελικά καλό το ότι η μεταπολίτευση ήταν τόσο έντονα πολιτικοποιημένη;
Έκανε καλό γιατί γίνανε αγώνες για τη θεμελίωση και την εδραίωση της δημοκρατίας. Υπήρξαν όμως και ακραίες καταστάσεις που ξέφυγαν από τα βασικά δημοκρατικά πλαίσια, όπως με τη τρομοκρατία. Επίσης στο βωμό της δημοκρατίας και των αγώνων κτίστηκαν πολιτικές καριέρες που στο μέλλον αναδείχτηκαν βλαβερές και επιζήμιες για την ίδια τη δημοκρατία και την πατρίδα μας.
Οι πρώτες αναμνήσεις σας από τη Θεσσαλονίκη ποιες ήταν;
Άριστες. Η πόλη για την τέλεια φοιτητική και εργένικη ζωή (γελάει). Ήταν εξάλλου φοιτητές σχεδόν όλη μου η παρέα από τα Τρίκαλα.
Πού μένατε;
Έμενα στην Αγία Τριάδα στις αρχές της Κωνσταντινουπόλεως.
Φοιτητικά στέκια;
Τα στέκια ήταν και στη γειτονιά και στην περιοχή γύρω από το πανεπιστήμιο. Ταβερνάκια, μπαράκια, καφενείο και κανένα ταβλάκι. Τότε άνοιγαν και τα πρώτα «σύγχρονα καφενεία», όπως «ο Μπερντές» στη Μελενίκου και το «Αιωροδόμιο» στην Αγία Τριάδα.
Ήσασταν από πάντα ΝΔ;
Από πάντα. ΜΑΚΙ, ΟΝΝΕΔ, ΔΑΠ. Από 16 χρονών. Η αλήθεια ήταν ότι ήμουν ανήσυχο πνεύμα Και διάβαζα και πολιτικά βιβλία αλλά ήμουν και φανατικός εφημεριδάκιας.
Τι εφημερίδες προτιμούσατε;
Κάθε Κυριακή έπαιρνα μια ή δύο εφημερίδες. Συνήθως Βραδυνή, Ακρόπολη, Ελληνικό Βορρά και Μακεδονία. Αλλά έγινα ΝΔ και από οικογενειακή παράδοση. Ο πατέρας μου ήταν δεξιός, καραμανλικός της ΕΡΕ.
Πότε εγγραφήκατε στην ΟΝΝΕΔ;
Το 1978, στην ΟΝΝΕΔ Λάρισας.
Ήσασταν ιδρυτικό μέλος της ΔΑΠ, έτσι;
Στην Παιδαγωγική Ακαδημία Λάρισας ιδρύσαμε μαζί με τον Παζάρα τον Απόστολο την πρώτη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ σε Παιδαγωγική Ακαδημία.
Στα χρόνια της ΔΑΠ με τον Απόστολο Παζάρα
Η πρώτη κομματική εικόνα που έρχεται στο μυαλό σας ποια είναι;
Μια συνάντηση στην ΟΝΝΕΔ, με το νεαρό τότε βουλευτή της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά το 1979, καθώς και η ομιλία του Γεωργίου Ράλλη στην Αθήνα παραμονές των εκλογών του 1981 όταν διορίστηκα δάσκαλος.
Η συνέχεια;
Ασχολήθηκα κατευθείαν με τον συνδικαλισμό και γράφτηκα στη ΔΑΚΕ. Έγινα για πρώτη φορά πρόεδρος της ΔΑΚΕ δασκάλων στο σύλλογο Ευόσμου. Αργότερα το 1997 έγινα πρόεδρος της Νομαρχιακής της ΔΑΚΕ δασκάλων νομού Θεσσαλονίκης και το 2002 πρόεδρος της ΔΑΚΕ δημοσίου τομέα νομού Θεσσαλονίκης για 15 χρόνια. Από το 2015 και πρόεδρος της πανελλαδικής ΔΑΚΕ δημοσίου τομέα. Το 2017 εξελέγην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, όπου και παρέμεινα μέχρι το 2012. Ήταν η πρώτη φορά που ένας ΔΑΚΙΤΗΣ αναδεικνύονταν πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ.
Τι σας προσέφεραν αυτές οι συνδικαλιστικές εμπειρίες;
Τεράστιες εμπειρίες. Η μεγαλύτερη όλων να υπηρετήσω τις αρχές και τις ιδέες της φιλελεύθερης παράταξης, να τις διαδώσουμε μαζί με τους συναγωνιστές μου σε όλους τους εργασιακούς χώρους, να σπάσουμε το κατεστημένο της Αριστεράς με τις ξεπερασμένες και στείρες ιδεολογίες και να απελευθερώσουμε, δίνοντας θάρρος όλες τις φιλελεύθερες ανθρώπινες δυνάμεις στο χώρο της εργασίας. Δικαιωθήκαμε γιατί για πρώτη φορά στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος η ΔΑΚΕ δημοσίου τομέα έγινε πρώτη δύναμη το 2016 και συνεχίζει να είναι μέχρι και σήμερα. Μου προσέφεραν πολλές γνωριμίες με συναδέλφους από όλες τις παρατάξεις του συνδικαλισμού, καθώς και με πολλά πολιτικά πρόσωπα απ’ όλο το πολιτικό φάσμα.
Παραμένετε και σήμερα εκπρόσωπος της λαϊκής δεξιάς;
Πιστεύω πως ναι. Τον τίτλο αυτόν τον δημιουργήσαμε και τον επικοινωνήσαμε, θέλοντας να καταδείξουμε ότι η ΝΔ δεν είναι ένα ελιτίστικο κόμμα βιομηχάνων και μεγαλοαστών όπως ήθελε η προπαγάνδα της Αριστεράς, αλλά ένα κόμμα που εκπροσωπεί αγρότες, απλούς εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, μικροεπαγγελματίες και βιοτέχνες, ανθρώπους του μόχθου και της καθημερινότητας.
Σε ομιλία στην πλατεία Κλαυθμώνος ως εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ δημοσίου τομέα
Είναι εύκολο να είναι κανείς ταυτόχρονα και κομματικό στέλεχος και συνδικαλιστής;
Άμα είσαι συνειδητοποιημένος ιδεολόγος νομίζω πως μπορείς να συνδέσεις αυτά τα δύο πράγματα.
Πώς προέκυψε ο μεταπτυχιακός τίτλος σας στο Τμήμα Οργάνωσης-Διοίκησης του Middlesex University της Αγγλίας;
Προέκυψε από την καθημερινή ενασχόληση με την δημόσια διοίκηση, την ανησυχία μου και τον προβληματισμό μου να διορθώσουμε όσο μπορούμε τα κακώς κείμενα στη δημόσια διοίκηση. Μου δόθηκε η ευκαιρία να μελετήσω όλα τα μοντέλα της δημόσιας διοίκησης της Ευρώπης και ειδικά στο χώρο της δημόσιας παιδείας. Το αποτέλεσμα της εργασίας αυτής κατατέθηκε και στο υπουργείο Παιδείας και στο υπουργείο Εσωτερικών προς αξιοποίηση.
Στο Παρίσι, κατά τη Σύνοδο των ευρωπαϊκών ΟΚΕ
Εκτός Ελλάδας ήσασταν εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Εκτελεστική Επιτροπή της ETUC. Τι αποκομίσατε από εκεί;
Είμαι μέχρι και σήμερα στην Εκτελεστική Επιτροπή της ETUC, που εκπροσωπεί όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και το δημόσια τομέα στην Ευρώπη. Ένα μεγάλο διαρκές σχολείο με εμπειρίες και ιδέες που προσπαθώ να μεταφέρω και στα ενεργά συνδικάτα της πατρίδας μας για το καλό των Ελλήνων εργαζομένων. Παράλληλα μεταφέρω και ζητώ βοήθεια για επίκαιρα προβλήματα του εγχώριου συνδικαλιστικού κινήματος.
Διατελέσατε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδας (ΟΚΕ) και στη συνέχεια και μέχρι σήμερα πρόεδρός της. Τι κάνετε ακριβώς εκεί;
Είμαι πρόεδρος σήμερα της ΟΚΕ. Για πρώτη φορά δημόσιος υπάλληλος εκλέγεται πρόεδρός της. Η ΟΚΕ είναι συνταγματικός θεσμός. Βάσει του άρθρου 82 του Συντάγματος η ΟΚΕ γνωμοδοτεί επί όλων των νομοσχεδίων που πρόκειται να πάνε για ψήφιση στη Βουλή. Με τις επιστημονικές της επιτροπές και με τη γνώμη των κοινωνικών εταίρων της πατρίδας μας κάνει παρατηρήσεις και προτάσεις επί των νομοσχεδίων πριν αυτά ψηφιστούν. Είναι ένα σημαντικός θεσμός που λειτουργεί σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά στην πατρίδα μας δεν είναι ευρέως γνωστός, γιατί συνήθως οι υπουργοί μας δε θέλουν παρεμβάσεις επί των νομοσχεδίων τους. Έτσι προσπαθούν με διάφορα τεχνάσματα και δικαιολογίες να αποφύγουν τις γνωμοδοτήσεις της ΟΚΕ. Και στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Ευρωκοινοβούλιο δεν ψηφίζει νόμους, αν δεν υπάρχουν οι απαραίτητες γνωμοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ). Ταυτόχρονα είμαι και εκπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΟΚΕ στο τμήμα εξωτερικών υποθέσεων RΕΧ και γεωργικών υποθέσεων ΝΑΤ.
Στο Μαρακές του Μαρόκου, στη Σύνοδο του AICESIS, που είναι η Διεθνής Ένωση των Ευρωπαϊκών και Κοινωνικών Επιτροπών
Το 2019 ήσασταν υποψήφιος με τη ΝΔ στις ευρωεκλογές, αλλά δεν εκλεγήκατε. Είναι δίκαιη η διαδικασία του σταυρού ή βοηθά μόνο τους επώνυμους ή μήπως πρέπει να αλλάξει;
Ναι, ήμουν υποψήφιος για να δώσω τον αγώνα για τους εργαζόμενους της μισθωτής εργασίας, είτε είναι ιδιωτικοί είτε είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Σίγουρα ο σταυρός βοηθά μόνο τους επώνυμους. Πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξει και να επανέλθει η λίστα. Κάθε κόμμα αξιοκρατικά νομίζω θα προωθεί ανθρώπους με τα απαραίτητα προσόντα που ξέρουν και από πολιτική, έτσι ώστε η εκπροσώπηση της πατρίδας μας στα ευρωπαϊκά όργανα να είναι αξιοπρεπής και σοβαρή και όχι να προκαλεί σχολιασμούς και θυμηδία εις βάρος της χώρα μας, όπως συνέβη συχνά το τελευταίο διάστημα.
Εννοείτε τη θητεία των Ελλήνων ευρωβουλευτών που έχουν το τελευταίο διάστημα απασχολήσει αρνητικά τη δημοσιότητα;
Ζώντας κάθε εβδομάδα σχεδόν τον παλμό των Βρυξελλών λέω μετά βεβαιότητος ότι δημιούργησαν πολύ αρνητικό κλίμα εις βάρος της πατρίδας μας, που επισκιάζει δυστυχώς την πολύ καλή δουλειά που κάνουν οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές.
Στην Ευρώπη λαμβάνονται σήμερα όλες οι κρίσιμες αποφάσεις για την οικονομία των ευρωπαϊκών χωρών. Καλό ή κακό αυτό;
Έχει και τα καλά έχει και τα κακά του. Το καλό είναι ότι οι συλλογικές αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων για την κοινωνία αποτελούν μια ασφάλεια και μια εγγύηση για τυχόν εκτροχιάσεις των οικονομιών των κρατών, όπως έγινε στην Ελλάδα την εποχή των μνημονίων. Από την άλλη πρέπει να υπάρχει ίση συμμετοχή όλων των κρατών στις αποφάσεις για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Συνολικά και όχι να καθορίζεται με γνώμονα τα συμφέροντα των μεγάλων οικονομιών, όπως η Γερμανία. Το πείραμα με την Ελλάδα είναι γνωστό, το ζήσαμε και απέτυχε.
Στις Βρυξέλλες στην έδρα της ETUC, της Ευρωπαϊκής Ένωσης των Συνδικάτων
Η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια κέρδισε ή έχασε από τη συμμετοχή της στην ΕΕ;
Νομίζω ότι δεν υπάρχει Έλληνας πολίτης που θα απαντήσει ότι η Ελλάδα έχασε από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χωρίς αυτήν είναι γνωστό ότι η Ελλάδα θα ήταν μια χρεοκοπημένη και οικονομικά κατεστραμμένη χώρα σε όλα τα επίπεδα. Είτε οικονομικά είτε εθνικά είτε γεωστρατηγικά.
Τι μας άφησε η εποχή των μνημονίων;
Μας άφησε ένα τεράστιο χρέος, μια υποθήκευση κινητής και ακίνητης περιουσίας για 99 χρόνια και κυρίως μια μεγάλη μείωση των αποδοχών και μια φτωχοποίηση των εργαζομένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, μια καταστροφική περίοδο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Φυσικά με τα ανάλογα αποτελέσματα για τη ζωή των Ελλήνων.
Πρέπει να αλλάξουν μερικά πράγματα στην Ευρώπη σήμερα;
Πρέπει να επέλθει εξισορρόπηση μεταξύ των χωρών της Ευρώπης σε όλα τα επίπεδα και ειδικά στην οικονομία. Οι διαφορές και οι ανισότητες είναι μεγάλες, όχι μόνο μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου, αλλά και μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Πάμε στον ιδιώτη Γιάννη Πάιδα. Τι κάνετε ευχάριστα σήμερα;
Προσπαθώ τις λίγες ημέρες που βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη να περνάω όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες με την οικογένεια και τους φίλους μου.
Η σημερινή οικογένεια από πόσα μέλη αποτελείται;
Από την Πόπη, τη γυναίκα μου και τον Τριαντάφυλλο και την Ήρα που είναι τα παιδιά μου.
Ο Γιάννης Πάιδας με την οικογένειά του
Αγαπημένο στέκι στη Θεσσαλονίκη;
Περισσότερο μαγαζιά, όπως καφετέριες, ουζερί και ταβέρνες, στην περιοχή της Τούμπας, αλλά και σε οποιαδήποτε περιοχή της Θεσσαλονίκης υπάρχει καλή παρέα (γελάει).
Αγαπημένο φαγητό;
Συνήθως ψαρομεζέδες, οτιδήποτε μαγειρευτό και όσπρια.
Αγαπημένη ομάδα;
Παναθηναϊκός. Γιατί αυτήν την ομάδα υποστήριζε όλη η γειτονιά στα Τρίκαλα (γελάει).
Στη Θεσσαλονίκη ζείτε εδώ και 41 χρόνια. Άλλαξε προς το καλό ή προς το χειρότερο;
Προς το καλύτερο όσο αφορά στην ποιότητα ζωής, προς το χειρότερο όσον αφορά στις συνθήκες, δηλαδή το κυκλοφοριακό, την έλλειψη χώρων πρασίνου και πάρκινγκ.
Τι χρειάζεται σήμερα η πόλη;
Πολύ φοβάμαι ότι για τα κυριότερα προβλήματα της πόλης η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη.
Στο Προεδρικό Μέγαρο στη περσινή γιορτή της Δημοκρατίας. Μαζί με τον Κώστα Τσιάρα και τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Έχετε συνεργαστεί με όλους τους αρχηγούς της ΝΔ. Μια σκέψη για τον καθένα ποια θα ήταν; Ξεκινάμε με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Ίσως ο μεγαλύτερος κοινοβουλευτικό άνδρας. Πολλές από τις ιδέες και πολιτικές του ήταν προφητικές και αν εισακούγονταν δε θα έφτανε η Ελλάδα σε χρεωκοπία.
Μιλτιάδης Έβερτ.
Γνήσιος εκπρόσωπος της κοινωνικής ΝΔ, με ευαισθησίες για όλα τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα. Ο πρώτος που ονομάτισε στη Βουλή τους «νταβατζήδες» της Ελλάδας και έτσι δεν έγινε πρωθυπουργός.
Κώστας Καραμανλής.
Πιστός ακόλουθος της καραμανλικής εποχής, με όραμα ειδικά για τα εθνικά θέματα της πατρίδας μας και με πολυεπίπεδη άσκηση εξωτερικής πολιτικής και με αποφασιστικότητα ειδικά σε ότι αφορά στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων, όπως έδειξε και με τη στάση του στο βέτο στο Βουκουρέστι.
Αντώνης Σαμαράς.
Ιδεολόγος, πατριώτης, εργασιομανής. Έσωσε την Ελλάδα από την οικονομική καταστροφή και αποκατέστησε το διεθνές κύρος της Ελλάδας στα 2,5 χρόνια της πρωθυπουργίας του.
Με τον θεωρούμενο ψυχή της παράταξης Βαγγέλη Μεϊμαράκη
Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Η ψυχή της παράταξης και ο πρόεδρος των ειδικών αποστολών που έβαλε πλάτη και για την παράταξη και για τη χώρα σε μια πολύ δύσκολη στιγμή.
Και ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης;
Ο πρωθυπουργός που εξέπληξε όλους, φίλους και αντιπάλους. Από την πρώτη ημέρα της πρωθυπουργίας του φάνηκε έτοιμος σαν από καιρό, έχοντας ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα που έδινε λύσεις σε όλα όσα υποσχέθηκε προεκλογικά η ΝΔ. Ίσως είναι ο μόνος πρωθυπουργός που όσα έταξε τα έκανε πράξη τουλάχιστον κατά 90%. Πρέπει δε να ληφθεί υπόψη πως όλη η τετραετία ήταν τετραετία έκτακτων γεγονότων παγκόσμιας διάστασης. Και όμως η Ελλάδα αντεπεξήλθε κατά τον καλύτερο τρόπο σε όλες αυτές τις κρίσεις. Αυτό είναι έργο Κυριάκου Μητσοτάκη.
Πρέπει δε να πω πως το όνομα του πρωθυπουργού της Ελλάδας, αλλά και τα έργα και οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνησή του, μνημονεύονται και αναφέρονται συχνά σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα. Πολλές δε από τις πολιτικές αντιμετώπισης των κρίσεων αποτέλεσαν μπούσουλα και οδηγό για πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και υιοθετήθηκαν σαν κεντρικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Νομίζω ότι μετά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον εθνάρχη, τον ηγέτη και τον ιδρυτή της παράταξης, είναι ο πιο πετυχημένος πρωθυπουργός, λαμβάνοντας υπόψη και όλες τις εσωτερικές και εξωτερικές παραμέτρους.
Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου: «Μας εξέπληξε θετικά όλους, φίλους και αντιπάλους»
Τι είπατε κατά την τελευταία σας συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου;
Στην τελευταία κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαμε τον ενημέρωσα για τη λειτουργία και το έργο της ΟΚΕ και μου υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια του θεσμικού οργάνου.
Τέλος, μια πρόβλεψη για τις εκλογές;
Κάθε σώφρων Έλληνας πολίτης αναγνωρίζει το έργο της τετραετίας της ΝΔ και προσδοκά τη συνέχεια αυτής της προσπάθειας, γιατί εξασφαλίζει τη σταθερότητα της οικονομίας, την εγγύηση της ασφάλειας της χώρας και την ευρωπαϊκή και παγκόσμια προοπτική της Ελλάδας. Πιστεύω ότι έστω και στις δεύτερες εκλογές οι Έλληνες θα δώσουν το τιμόνι της πατρίδας μας στα σίγουρα και εγγυημένα χέρια της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
ΣΧΟΛΙΑ