ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σήμερα η μεγάλη πρεμιέρα της αναγεννημένης Αγοράς Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη

Ένας νέος γαστρονομικός παράδεισος και ταυτόχρονα ένας… τουριστικός «μαγνήτης» από το παρελθόν ανοίγει σήμερα τις «πύλες» του στους Θεσσαλονικείς και ξένους επισκέπτες - Τι καταστήματα λειτουργούν

 05/12/2022 07:00

Σήμερα η μεγάλη πρεμιέρα της αναγεννημένης Αγοράς Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη
Agora Modiano Facebook

Ανοίγει σήμερα τις «πύλες» της στο κοινό η ανακαινισμένη και ανανεωμένη, ιστορική κλειστή αγορά τροφίμων Μοδιάνο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η Αγορά Μοδιάνο ή στοά Μοδιάνο, επίσημα Κεντρική Αγορά Τροφίμων είναι η πρώτη σκεπαστή αγορά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που κτίστηκε το 1925 σε σχέδια των Ελί Μοδιάνο και J. Oliphant, στην περιοχή της πυρίκαυστης ζώνης, η οποία καταστράφηκε από την πυρκαγιά του 1917. Πριν από την πυρκαγιά στο χώρο όπου κτίστηκε βρισκόταν η συναγωγή Ταλμούδ Τορά.

Η κατασκευή της Αγοράς αποπερατώθηκε το 1925 κι εγκαινιάστηκε το 1930. Ήταν από τα πρώτα κτίρια που κατασκευάστηκαν στη Θεσσαλονίκη με οπλισμένο σκυρόδεμα και διέθετε πάνω από 140 μαγαζιά.

Το κτίριο της Αγοράς Μοδιάνο χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο το 1983 από το ΥΠΕΧΩΔΕ και ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο το 1995 από το Υπουργείο Πολιτισμού καθώς «είναι χαρακτηριστικό δείγμα κτιρίων Αγοράς με στοά».

Το μοναδικό αυτό μνημείο της νεότερης ιστορίας της Θεσσαλονίκης άρχισε τα τελευταία χρόνια να παρακμάζει. Τα καταστήματα τροφίμων άρχισαν σταδιακά να κλείνουν, ακολούθησε η ερήμωση και η φθορά, σε βαθμό που το 2017 να χαρακτηρισθεί το κτίριο δομικά επικίνδυνο. Η Αγορά Μοδιάνο πέρασε στα χέρια του Ομίλου Fais, τον Ιούλιο του 2017, με την υπογραφή της σύμβασης από το ΤΑΙΠΕΔ. Έκλεισε το 2019 προκειμένου να γίνουν οι εργασίες ανάπλασης, οι οποίες ολοκληρώθηκαν πρόσφατα.

Στην ανακαινισμένη αγορά θα λειτουργήσουν σε πλήρη ανάπτυξη 75 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και θα δημιουργηθούν 300 νέες θέσεις εργασίας. Τα καταστήματα διαθέτουν ομοιόμορφες πινακίδες και τον φωτισμό επιμελήθηκε η Ελευθερία Ντεκώ. Από τα παλαιά καταστήματα θα λειτουργήσει μόνο ένα κρεοπωλείο.

Σήμερα το «παρών» στην νέα Αγορά Μοδιάνο δίνουν περί τις 65 επιχειρήσεις, ενώ υπάρχει έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον και για τις υπόλοιπες κενές θέσεις.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ομίλου Fais, σήμερα θα γίνει το πρώτο άνοιγμα των καταστημάτων, ενώ τα επίσημα εγκαίνια της Αγοράς Μοδιάνο θα πραγματοποιηθούν στις αρχές του 2023, μετά το πέρας των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με την ίδια μεγαλοπρέπεια που είχαν γίνει και τα εγκαίνια το 1930.

Στην Αγορά θα λειτουργούν καταστήματα με φρούτα και μαναβική, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αυγοπωλεία, είδη μελιού, μαρμελάδες και ζαχαρώδη, ξηροί καρποί, κάβες κρασιών και μπύρας από μικροζυθοποιίες, τυροκομικά και αλλαντικά ελληνικής και ξένης προέλευσης, όσπρια, λουκούμια, παραδοσιακά παντοπωλεία, προϊόντα υγιεινής διατροφής γύρω από το ταχίνι και το χαλβά, μανιτάρια, φρέσκα ζυμαρικά, αρτοποιείο, μπουγάτσα, τσουρέκια και τυροπιτοειδή, σιροπιαστά, μπισκότα κάθε είδους, γλυκά χωρίς ζάχαρη, παγωτά από αγουρέλαιο κ.ο.κ.

Θα λειτουργούν επίσης και καταστήματα τα οποία θα παρασκευάζουν gourmet νοστιμιές και προϊόντα εστίασης όπως γυράδικο, φαλάφελ, μπέργκερ, ασιατική κουζίνα, ωμές κοπές ψαριών και σούσι, εξαιρετικά γερμανικά λουκάνικα, σύγχρονη πιτσαρία, κονσερβοποιημένα προϊόντα με σύγχρονες εκδοχές υψηλής διατροφικής αξίας κλπ.

Στο ισόγειο της στοάς λειτουργούν καταστήματα τροφίμων, ενώ στους δύο εξώστες, στο βόρειο και νότιο τμήμα της Αγοράς, θα λειτουργήσουν καταστήματα εστίασης. Παράλληλα, οι εξώστες θα χρησιμοποιούνται και για εκδηλώσεις, μουσικές, γαστρονομίας, οινογνωσίας, βιβλιοπαρουσιάσεις, διαλέξεις κ.ο.κ.

Μια «πράσινη» Αγορά με οικολογικό αποτύπωμα

Ενώ στο ισόγειο και τον εξώστη σε λίγα 24ωρα θα αρχίσει το «σουλατσάρισμα» του κόσμου, στα ...κάτω πατώματα της Αγοράς, εκεί όπου δεν θα υπάρχει πρόσβαση, θα γίνεται η τροφοδοσία των καταστημάτων και παράλληλα η διαχείριση των αποβλήτων.

Σύμφωνα με τον Θανάση Παππά, διευθυντή λειτουργίας της αγοράς Μοδιάνο, «για τα ψαράδικα θα υπάρχει ειδικός αποθηκευτικός χώρος και δεξαμενή ώστε να γίνεται διάσπαση του πάγου, να μην μυρίζει στις αποχετεύσεις και στα ίδια τα καταστήματα. Τα οργανικά απόβλητα από ψάρια και κρέατα θα συγκεντρώνονται σε ειδικές παλέτες, θα διατηρούνται σε ειδικό ψυγείο και στη συνέχεια θα γίνεται η ανακύκλωση τους. Επίσης, θα υπάρχει ανακύκλωση για πλαστικό, χαρτί, γυαλί».

Στόχος, όπως αναφέρει ο κ. Παππάς, είναι μία «πράσινη αγορά, ανακύκλωση σε όλα τα ρεύματα και ένα οικολογικό αποτύπωμα. Προσδοκούμε τα απόβλητα που θα πηγαίνουν στο ΧΥΤΑ να είναι σχεδόν μηδενικά».

Χθες πλήθος κόσμου βρέθηκε στη εντυπωσιακή στοά και πήρε μια γεύση από το εσωτερικό της, μιας και ο χώρος φιλοξένησε την εκδήλωση απονομής βραβείων ποιότητας του περιοδικού «Γαστρονόμος».

Ανοίγει σήμερα τις «πύλες» της στο κοινό η ανακαινισμένη και ανανεωμένη, ιστορική κλειστή αγορά τροφίμων Μοδιάνο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η Αγορά Μοδιάνο ή στοά Μοδιάνο, επίσημα Κεντρική Αγορά Τροφίμων είναι η πρώτη σκεπαστή αγορά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που κτίστηκε το 1925 σε σχέδια των Ελί Μοδιάνο και J. Oliphant, στην περιοχή της πυρίκαυστης ζώνης, η οποία καταστράφηκε από την πυρκαγιά του 1917. Πριν από την πυρκαγιά στο χώρο όπου κτίστηκε βρισκόταν η συναγωγή Ταλμούδ Τορά.

Η κατασκευή της Αγοράς αποπερατώθηκε το 1925 κι εγκαινιάστηκε το 1930. Ήταν από τα πρώτα κτίρια που κατασκευάστηκαν στη Θεσσαλονίκη με οπλισμένο σκυρόδεμα και διέθετε πάνω από 140 μαγαζιά.

Το κτίριο της Αγοράς Μοδιάνο χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο το 1983 από το ΥΠΕΧΩΔΕ και ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο το 1995 από το Υπουργείο Πολιτισμού καθώς «είναι χαρακτηριστικό δείγμα κτιρίων Αγοράς με στοά».

Το μοναδικό αυτό μνημείο της νεότερης ιστορίας της Θεσσαλονίκης άρχισε τα τελευταία χρόνια να παρακμάζει. Τα καταστήματα τροφίμων άρχισαν σταδιακά να κλείνουν, ακολούθησε η ερήμωση και η φθορά, σε βαθμό που το 2017 να χαρακτηρισθεί το κτίριο δομικά επικίνδυνο. Η Αγορά Μοδιάνο πέρασε στα χέρια του Ομίλου Fais, τον Ιούλιο του 2017, με την υπογραφή της σύμβασης από το ΤΑΙΠΕΔ. Έκλεισε το 2019 προκειμένου να γίνουν οι εργασίες ανάπλασης, οι οποίες ολοκληρώθηκαν πρόσφατα.

Στην ανακαινισμένη αγορά θα λειτουργήσουν σε πλήρη ανάπτυξη 75 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και θα δημιουργηθούν 300 νέες θέσεις εργασίας. Τα καταστήματα διαθέτουν ομοιόμορφες πινακίδες και τον φωτισμό επιμελήθηκε η Ελευθερία Ντεκώ. Από τα παλαιά καταστήματα θα λειτουργήσει μόνο ένα κρεοπωλείο.

Σήμερα το «παρών» στην νέα Αγορά Μοδιάνο δίνουν περί τις 65 επιχειρήσεις, ενώ υπάρχει έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον και για τις υπόλοιπες κενές θέσεις.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ομίλου Fais, σήμερα θα γίνει το πρώτο άνοιγμα των καταστημάτων, ενώ τα επίσημα εγκαίνια της Αγοράς Μοδιάνο θα πραγματοποιηθούν στις αρχές του 2023, μετά το πέρας των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με την ίδια μεγαλοπρέπεια που είχαν γίνει και τα εγκαίνια το 1930.

Στην Αγορά θα λειτουργούν καταστήματα με φρούτα και μαναβική, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αυγοπωλεία, είδη μελιού, μαρμελάδες και ζαχαρώδη, ξηροί καρποί, κάβες κρασιών και μπύρας από μικροζυθοποιίες, τυροκομικά και αλλαντικά ελληνικής και ξένης προέλευσης, όσπρια, λουκούμια, παραδοσιακά παντοπωλεία, προϊόντα υγιεινής διατροφής γύρω από το ταχίνι και το χαλβά, μανιτάρια, φρέσκα ζυμαρικά, αρτοποιείο, μπουγάτσα, τσουρέκια και τυροπιτοειδή, σιροπιαστά, μπισκότα κάθε είδους, γλυκά χωρίς ζάχαρη, παγωτά από αγουρέλαιο κ.ο.κ.

Θα λειτουργούν επίσης και καταστήματα τα οποία θα παρασκευάζουν gourmet νοστιμιές και προϊόντα εστίασης όπως γυράδικο, φαλάφελ, μπέργκερ, ασιατική κουζίνα, ωμές κοπές ψαριών και σούσι, εξαιρετικά γερμανικά λουκάνικα, σύγχρονη πιτσαρία, κονσερβοποιημένα προϊόντα με σύγχρονες εκδοχές υψηλής διατροφικής αξίας κλπ.

Στο ισόγειο της στοάς λειτουργούν καταστήματα τροφίμων, ενώ στους δύο εξώστες, στο βόρειο και νότιο τμήμα της Αγοράς, θα λειτουργήσουν καταστήματα εστίασης. Παράλληλα, οι εξώστες θα χρησιμοποιούνται και για εκδηλώσεις, μουσικές, γαστρονομίας, οινογνωσίας, βιβλιοπαρουσιάσεις, διαλέξεις κ.ο.κ.

Μια «πράσινη» Αγορά με οικολογικό αποτύπωμα

Ενώ στο ισόγειο και τον εξώστη σε λίγα 24ωρα θα αρχίσει το «σουλατσάρισμα» του κόσμου, στα ...κάτω πατώματα της Αγοράς, εκεί όπου δεν θα υπάρχει πρόσβαση, θα γίνεται η τροφοδοσία των καταστημάτων και παράλληλα η διαχείριση των αποβλήτων.

Σύμφωνα με τον Θανάση Παππά, διευθυντή λειτουργίας της αγοράς Μοδιάνο, «για τα ψαράδικα θα υπάρχει ειδικός αποθηκευτικός χώρος και δεξαμενή ώστε να γίνεται διάσπαση του πάγου, να μην μυρίζει στις αποχετεύσεις και στα ίδια τα καταστήματα. Τα οργανικά απόβλητα από ψάρια και κρέατα θα συγκεντρώνονται σε ειδικές παλέτες, θα διατηρούνται σε ειδικό ψυγείο και στη συνέχεια θα γίνεται η ανακύκλωση τους. Επίσης, θα υπάρχει ανακύκλωση για πλαστικό, χαρτί, γυαλί».

Στόχος, όπως αναφέρει ο κ. Παππάς, είναι μία «πράσινη αγορά, ανακύκλωση σε όλα τα ρεύματα και ένα οικολογικό αποτύπωμα. Προσδοκούμε τα απόβλητα που θα πηγαίνουν στο ΧΥΤΑ να είναι σχεδόν μηδενικά».

Χθες πλήθος κόσμου βρέθηκε στη εντυπωσιακή στοά και πήρε μια γεύση από το εσωτερικό της, μιας και ο χώρος φιλοξένησε την εκδήλωση απονομής βραβείων ποιότητας του περιοδικού «Γαστρονόμος».

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία