ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αγορά Μοδιάνο: Ανοίγει τις πύλες της στις 5 Δεκεμβρίου

Τα καταστήματα, οι χώροι ψυχαγωγίας, η πρωτοποριακή διαχείριση των αποβλήτων

 22/11/2022 07:00

Αγορά Μοδιάνο: Ανοίγει τις πύλες της στις 5 Δεκεμβρίου

Νίκος Ηλιάδης

Ο κύβος ερρίφθη. Έπειτα από πολλά χρόνια εγκατάλειψης η Αγορά Μοδιάνο επιστρέφει δυναμικά στην αγορά της Θεσσαλονίκης σε δεκαπέντε ημέρες από σήμερα, τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου. Με τη φιλοδοξία να γίνει ξανά η «Κεντρική αγορά της πόλης», όπως όταν πρωτοάνοιξε πριν από σχεδόν εκατό χρόνια και να αποτελέσει ένα από τα σύγχρονα τοπόσημα της Θεσσαλονίκης. 
Οι εργασίες ανακατασκευής της Αγοράς έχουν ολοκληρωθεί εδώ και μήνες και την περίοδο αυτή εκτελούνται με πυρετώδεις ρυθμούς οι εργασίες για την προετοιμασία των καταστημάτων. Με λίγα τετραγωνικά το καθένα, ολόλευκα, σε πλήρη συμμετρική στοίχιση, με ομοιόμορφες ταμπελίτσες, πραγματικά καλλιτεχνήματα, που μαζί με τα υπέροχα φωτιστικά και το χυτό μωσαϊκό δάπεδο του ισογείου, συνθέτουν ένα σχεδόν κινηματογραφικό σκηνικό.

Όπως εξηγεί στη «ΜτΚ» ο Χασδάι Καπόν, γενικός διευθυντής του ομίλου Φάις που κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο της Αγοράς, «σε πλήρη ανάπτυξη στη Μοδιάνο θα λειτουργούν περί τις 70 με 75 επιχειρήσεις. Με την έναρξή της θα λειτουργήσουν περίπου εξήντα, ενώ υπάρχει έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον και για τις υπόλοιπες κενές θέσεις».

modiano5-CAqDr.jpg
modiano7-LRXxx.jpg

Γαστρονομικός παράδεισος

Η επιλογή των επιχειρήσεων έγινε με πολύ αυστηρά ποιοτικά κριτήρια, αλλά και με στόχο ο καταναλωτής και ο επισκέπτης να μπορούν να γευτούν «και του πουλιού το γάλα». Εξαιρετικά παραδοσιακά προϊόντα και αγνές πρώτες ύλες, προσεκτικά επιλεγμένες από γνήσιες επώνυμες παραγωγικές μονάδες απ’ όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη, ως τη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη. 

Στην Αγορά θα λειτουργούν καταστήματα με φρούτα και μαναβική, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αυγοπωλεία, είδη μελιού, μαρμελάδες και ζαχαρώδη, ξηροί καρποί, κάβες κρασιών και μπύρας από μικροζυθοποιίες, τυροκομικά και αλλαντικά ελληνικής και ξένης προέλευσης, όσπρια, λουκούμια, παραδοσιακά παντοπωλεία, προϊόντα υγιεινής διατροφής γύρω από το ταχίνι και το χαλβά, μανιτάρια, φρέσκα ζυμαρικά, αρτοποιείο, μπουγάτσα, τσουρέκια και τυροπιτοειδή, σιροπιαστά, μπισκότα κάθε είδους, γλυκά χωρίς ζάχαρη, παγωτά από αγουρέλαιο κ.ο.κ.

modiano4-N1E7S.jpg
modiano3-3mZit.jpg

Θα λειτουργούν επίσης και καταστήματα τα οποία θα παρασκευάζουν gourmet νοστιμιές και προϊόντα εστίασης όπως γυράδικο, φαλάφελ, μπέργκερ, ασιατική κουζίνα, ωμές κοπές ψαριών και σούσι, εξαιρετικά γερμανικά λουκάνικα, σύγχρονη πιτσαρία, κονσερβοποιημένα προϊόντα με σύγχρονες εκδοχές υψηλής διατροφικής αξίας κ.λπ.

Η φιλοσοφία της Αγοράς

Ο διττός χαρακτήρας της Στοάς Μοδιάνο, τα παραδοσιακά στοιχεία της σε συνδυασμό με τη σπουδαία αρχιτεκτονική της καθορίζει τη φιλοσοφία υπό την οποία θα λειτουργεί η Αγορά. 

«Δεν θα είναι ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ. Στόχος μας είναι η Αγορά να προσελκύσει τόσο Θεσσαλονικείς, όσο και επισκέπτες, έλληνες και ξένους για να κάνουν τα ψώνια τους, αλλά και για να περιηγηθούν σε ένα σύγχρονο μνημείο και να διασκεδάσουν στους ελεύθερους χώρους που αναπτύσσονται στους εξώστες του συγκροτήματος. 

Επιδιώκουμε η Αγορά Μοδιάνο εκτός από γαστρονομικός παράδεισος να γίνει και τόπος τουριστικού προορισμού, ένας συνδυασμός αγορών, αλλά και γαστρονομικής απόλαυσης και ψυχαγωγίας», εξηγεί ο κ. Καπόν.

modiano2-1iouK.jpg

Ο εξώστης

Οι χώροι ψυχαγωγίας αναπτύσσονται στους εξώστες της Στοάς. Στον ένα εξώστη προς την πλευρά της οδού Ερμού θα λειτουργεί cafe bar, ενώ σε αυτόν προς την οδό Βασιλέως Ηρακλείου all day bar restaurant το οποίο θα προσφέρει πρωινό, brunch και γεύματα μεσημέρι και βράδυ. Τα δύο αυτά καταστήματα ψυχαγωγίας θα λειτουργούν και μετά το κλείσιμο των καταστημάτων τροφίμων στις 8 το βράδυ.

modiano-apoetaireia.JPG

Λεζάντα: Φωτογραφία που μας παραχώρησε η εταιρεία.

Οι δύο εξώστες ενώνονται με έναν μεγάλο κοινόχρηστο χώρο στον οποίο θα υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα ώστε να μπορούν οι επισκέπτες να απολαύσουν εκεί τις νοστιμιές τις οποίες θα έχουν αγοράσει από τα καταστήματα του ισογείου. Παράλληλα, ο χώρος αυτός θα χρησιμοποιείται και για εκδηλώσεις, μουσικές, γαστρονομίας, οινογνωσίας, βιβλιοπαρουσιάσεις, διαλέξεις κ.ο.κ. «Πρόκειται για ένα χώρο κοινωνικής συνεύρεσης, ζωντανό, με πολλά events και μετά το πέρας του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων του ισογείου. Θέλουμε η Αγορά Μοδιάνο να αποτελέσει ένα κύτταρο γαστρονομίας και πολιτισμού, να προσελκύει ανθρώπους κάθε ηλικίας και βεβαίως τη νεολαία», σημειώνει ο κ. Καπόν.

Τα μυστικά του υπογείου

Όσοι είχαν επισκεφθεί την Στοά Μοδιάνο πριν να βάλει λουκέτο θα συνειδητοποιήσουν πως παρά την ανακατασκευή της, το ισόγειο της Αγοράς διατήρησε πολλά από τα παλιά στοιχεία της. 

Όμως εκεί όπου υπήρξε πραγματική κοσμογονία είναι τα υπόγεια της Στοάς, κάτι που, βεβαίως, θα μπορούν να το διαπιστώσουν μόνον οι επαγγελματίες και όσοι είχαν την ατυχία να τα επισκεφθούν κατά τις προηγούμενες δεκαετίες. 

Οι φθαρμένες κολώνες με τα σκουριασμένα σίδερα, τα νερά που ενίοτε ξεπερνούσαν το μισό μέτρο, τα τεράστια ποντίκια που περιφέρονταν αδιάκοπα, σου προκαλούσαν φόβο και ανασφάλεια. Οι εικόνες αυτές αποτελούν πλέον μακρινό παρελθόν.

modiano8-Q3LGm.jpg

Στο εκ θεμελίων ανακατασκευασμένο, πλήρως στεγανοποιημένο υπόγειο της Αγοράς υπάρχουν τώρα οι αποθήκες των καταστημάτων, μία για κάθε κατάστημα, οι οποίες μάλιστα μπορούν να ελέγχονται (ως προς τη θερμοκρασία κ.λπ.) και από απόσταση, χάρη στα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα.

Υπάρχει επίσης υποσταθμός ΔΕΗ, μεγάλες γεννήτριες οι οποίες εξασφαλίζουν αδιάκοπη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης, σύστημα ψύξης και θέρμανσης, συστήματα πυρόσβεσης καθώς και τεράστιες εφεδρικές δεξαμενές νερού.

«Με όλες αυτές τις αλλαγές που έχουμε κάνει και τις σύγχρονες εγκαταστάσεις που έχουμε τοποθετήσει στο υπόγειο, εξασφαλίζουμε υψηλά στάνταρ υγιεινής και ασφάλειας», τονίζει ο διευθυντής λειτουργίας της Αγοράς Θανάσης Παππάς.

Μέσω του υπογείου θα γίνεται και η τροφοδοσία των καταστημάτων. Συγκεκριμένα, υπάρχει ειδική ράμπα από την οποία θα μπορούν να κατεβαίνουν, από την πλευρά της Βασιλέως Ηρακλείου μικρά φορτηγάκια τροφοδοσίας προκειμένου να ξεφορτώνουν τα εμπορεύματά τους.

Αγορά μηδενικών αποβλήτων

Μία Αγορά αυτής της τάξης μεγέθους είναι λογικό να παράγει χιλιάδες τόνους αποβλήτων ετησίως. Ένα από τα εντυπωσιακότερα λειτουργικά στοιχεία της Αγοράς Μοδιάνο είναι το σύστημα διαχείρισης των αποβλήτων. Σύμφωνα με τον κ. Παππά «όλα τα απόβλητα ανακυκλώνονται και στόχος μας είναι να λειτουργήσουμε μία Αγορά, ει δυνατόν με μηδενικά απόβλητα». 

Στο κάθε κατάστημα υπάρχουν δύο κάδοι, στον έναν τοποθετούνται όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά και στον δεύτερο, τον καφέ κάδο, τα οργανικά απορρίμματα. Τα απόβλητα συλλέγονται από τα καταστήματα με ευθύνη της Αγοράς και μεταφέρονται με ασανσέρ στο υπόγειο όπου γίνεται η διαχείρισή τους. Εκεί λειτουργούν πολλά διαφορετικά ρεύματα ανακύκλωσης. Υπάρχει για παράδειγμα μία αίθουσα στην οποία συγκεντρώνονται όλα τα κιβώτια συσκευασίας και οτιδήποτε χάρτινο τα οποία συμπιέζονται σε ειδικό δεματοποιητή προκειμένου να περιοριστεί ο όγκος τους. Υπάρχουν επίσης χώροι για ανακύκλωση αλουμινίου, ξύλου (παλέτες), χρησιμοποιημένου λαδιού (τηγανέλαια), ακόμη και ειδική αίθουσα για την ανακύκλωση του χρησιμοποιημένου πάγου των ιχθυοπωλείων. 

Η ανακύκλωση γυαλιού γίνεται σε δύο μεγάλες καμπάνες του δήμου στον εξωτερικό χώρο της Αγοράς. Τα οργανικά απόβλητα (υπολείμματα τροφών) συγκεντρώνονται σε σακούλες που τοποθετούνται σε ειδικές πλαστικές παλέτες οι οποίες στη συνέχεια μπαίνουν σε ψυγείο στον εσωτερικό ακάλυπτο χώρο της Αγοράς, απ’ όπου παραλαμβάνονται από εταιρεία αξιοποίησης οργανικών αποβλήτων με την οποία έχει συμβληθεί η Αγορά Μοδιάνο. Ό,τι περισσεύει, εάν περισσεύει κάτι, τοποθετείται σε ένα press κοντέινερ το οποίο βρίσκεται στον ακάλυπτο χώρο της Αγοράς και όταν θα γεμίζει, θα καλείται ο δήμος να το παραλαμβάνει. 

Τέλος, έξω από την Αγορά εγκαθίστανται δύο καλαίσθητοι κάδοι στους οποίους θα μπορούν οι καπνιστές (καθώς το κάπνισμα εντός της Αγοράς απαγορεύεται) να πετούν τις γόπες τους, τις οποίες θα παραλαμβάνει ειδική εταιρεία με την οποία έχει συμβληθεί η Αγορά. Με τον τρόπο αυτόν η αποκομιδή και η διαχείριση των αποβλήτων θα γίνεται σε χώρους στους οποίους δεν θα συχνάζουν οι καταναλωτές και οι επισκέπτες, χωρίς τους συνήθεις δημοτικούς κάδους απορριμμάτων και δίχως τα πηγαινέλα των απορριμματοφόρων τα οποία θα επιβάρυναν περαιτέρω την κυκλοφορικά σε Ερμού και Βασιλέως Ηρακλείου. 

Όσον αφορά την κινητικότητα στο εσωτερικό της Αγοράς, αυτή θα είναι απρόσκοπτη καθώς στη διάθεση των πελατών και επισκεπτών είναι επτά κλιμακοστάσια και τρία ασανσέρ τα οποία κατασκευάστηκαν εκ του μηδενός στους τέσσερις πύργους της Αγοράς.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 20.11.2022

Ο κύβος ερρίφθη. Έπειτα από πολλά χρόνια εγκατάλειψης η Αγορά Μοδιάνο επιστρέφει δυναμικά στην αγορά της Θεσσαλονίκης σε δεκαπέντε ημέρες από σήμερα, τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου. Με τη φιλοδοξία να γίνει ξανά η «Κεντρική αγορά της πόλης», όπως όταν πρωτοάνοιξε πριν από σχεδόν εκατό χρόνια και να αποτελέσει ένα από τα σύγχρονα τοπόσημα της Θεσσαλονίκης. 
Οι εργασίες ανακατασκευής της Αγοράς έχουν ολοκληρωθεί εδώ και μήνες και την περίοδο αυτή εκτελούνται με πυρετώδεις ρυθμούς οι εργασίες για την προετοιμασία των καταστημάτων. Με λίγα τετραγωνικά το καθένα, ολόλευκα, σε πλήρη συμμετρική στοίχιση, με ομοιόμορφες ταμπελίτσες, πραγματικά καλλιτεχνήματα, που μαζί με τα υπέροχα φωτιστικά και το χυτό μωσαϊκό δάπεδο του ισογείου, συνθέτουν ένα σχεδόν κινηματογραφικό σκηνικό.

Όπως εξηγεί στη «ΜτΚ» ο Χασδάι Καπόν, γενικός διευθυντής του ομίλου Φάις που κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο της Αγοράς, «σε πλήρη ανάπτυξη στη Μοδιάνο θα λειτουργούν περί τις 70 με 75 επιχειρήσεις. Με την έναρξή της θα λειτουργήσουν περίπου εξήντα, ενώ υπάρχει έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον και για τις υπόλοιπες κενές θέσεις».

modiano5-CAqDr.jpg
modiano7-LRXxx.jpg

Γαστρονομικός παράδεισος

Η επιλογή των επιχειρήσεων έγινε με πολύ αυστηρά ποιοτικά κριτήρια, αλλά και με στόχο ο καταναλωτής και ο επισκέπτης να μπορούν να γευτούν «και του πουλιού το γάλα». Εξαιρετικά παραδοσιακά προϊόντα και αγνές πρώτες ύλες, προσεκτικά επιλεγμένες από γνήσιες επώνυμες παραγωγικές μονάδες απ’ όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη, ως τη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη. 

Στην Αγορά θα λειτουργούν καταστήματα με φρούτα και μαναβική, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αυγοπωλεία, είδη μελιού, μαρμελάδες και ζαχαρώδη, ξηροί καρποί, κάβες κρασιών και μπύρας από μικροζυθοποιίες, τυροκομικά και αλλαντικά ελληνικής και ξένης προέλευσης, όσπρια, λουκούμια, παραδοσιακά παντοπωλεία, προϊόντα υγιεινής διατροφής γύρω από το ταχίνι και το χαλβά, μανιτάρια, φρέσκα ζυμαρικά, αρτοποιείο, μπουγάτσα, τσουρέκια και τυροπιτοειδή, σιροπιαστά, μπισκότα κάθε είδους, γλυκά χωρίς ζάχαρη, παγωτά από αγουρέλαιο κ.ο.κ.

modiano4-N1E7S.jpg
modiano3-3mZit.jpg

Θα λειτουργούν επίσης και καταστήματα τα οποία θα παρασκευάζουν gourmet νοστιμιές και προϊόντα εστίασης όπως γυράδικο, φαλάφελ, μπέργκερ, ασιατική κουζίνα, ωμές κοπές ψαριών και σούσι, εξαιρετικά γερμανικά λουκάνικα, σύγχρονη πιτσαρία, κονσερβοποιημένα προϊόντα με σύγχρονες εκδοχές υψηλής διατροφικής αξίας κ.λπ.

Η φιλοσοφία της Αγοράς

Ο διττός χαρακτήρας της Στοάς Μοδιάνο, τα παραδοσιακά στοιχεία της σε συνδυασμό με τη σπουδαία αρχιτεκτονική της καθορίζει τη φιλοσοφία υπό την οποία θα λειτουργεί η Αγορά. 

«Δεν θα είναι ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ. Στόχος μας είναι η Αγορά να προσελκύσει τόσο Θεσσαλονικείς, όσο και επισκέπτες, έλληνες και ξένους για να κάνουν τα ψώνια τους, αλλά και για να περιηγηθούν σε ένα σύγχρονο μνημείο και να διασκεδάσουν στους ελεύθερους χώρους που αναπτύσσονται στους εξώστες του συγκροτήματος. 

Επιδιώκουμε η Αγορά Μοδιάνο εκτός από γαστρονομικός παράδεισος να γίνει και τόπος τουριστικού προορισμού, ένας συνδυασμός αγορών, αλλά και γαστρονομικής απόλαυσης και ψυχαγωγίας», εξηγεί ο κ. Καπόν.

modiano2-1iouK.jpg

Ο εξώστης

Οι χώροι ψυχαγωγίας αναπτύσσονται στους εξώστες της Στοάς. Στον ένα εξώστη προς την πλευρά της οδού Ερμού θα λειτουργεί cafe bar, ενώ σε αυτόν προς την οδό Βασιλέως Ηρακλείου all day bar restaurant το οποίο θα προσφέρει πρωινό, brunch και γεύματα μεσημέρι και βράδυ. Τα δύο αυτά καταστήματα ψυχαγωγίας θα λειτουργούν και μετά το κλείσιμο των καταστημάτων τροφίμων στις 8 το βράδυ.

modiano-apoetaireia.JPG

Λεζάντα: Φωτογραφία που μας παραχώρησε η εταιρεία.

Οι δύο εξώστες ενώνονται με έναν μεγάλο κοινόχρηστο χώρο στον οποίο θα υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα ώστε να μπορούν οι επισκέπτες να απολαύσουν εκεί τις νοστιμιές τις οποίες θα έχουν αγοράσει από τα καταστήματα του ισογείου. Παράλληλα, ο χώρος αυτός θα χρησιμοποιείται και για εκδηλώσεις, μουσικές, γαστρονομίας, οινογνωσίας, βιβλιοπαρουσιάσεις, διαλέξεις κ.ο.κ. «Πρόκειται για ένα χώρο κοινωνικής συνεύρεσης, ζωντανό, με πολλά events και μετά το πέρας του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων του ισογείου. Θέλουμε η Αγορά Μοδιάνο να αποτελέσει ένα κύτταρο γαστρονομίας και πολιτισμού, να προσελκύει ανθρώπους κάθε ηλικίας και βεβαίως τη νεολαία», σημειώνει ο κ. Καπόν.

Τα μυστικά του υπογείου

Όσοι είχαν επισκεφθεί την Στοά Μοδιάνο πριν να βάλει λουκέτο θα συνειδητοποιήσουν πως παρά την ανακατασκευή της, το ισόγειο της Αγοράς διατήρησε πολλά από τα παλιά στοιχεία της. 

Όμως εκεί όπου υπήρξε πραγματική κοσμογονία είναι τα υπόγεια της Στοάς, κάτι που, βεβαίως, θα μπορούν να το διαπιστώσουν μόνον οι επαγγελματίες και όσοι είχαν την ατυχία να τα επισκεφθούν κατά τις προηγούμενες δεκαετίες. 

Οι φθαρμένες κολώνες με τα σκουριασμένα σίδερα, τα νερά που ενίοτε ξεπερνούσαν το μισό μέτρο, τα τεράστια ποντίκια που περιφέρονταν αδιάκοπα, σου προκαλούσαν φόβο και ανασφάλεια. Οι εικόνες αυτές αποτελούν πλέον μακρινό παρελθόν.

modiano8-Q3LGm.jpg

Στο εκ θεμελίων ανακατασκευασμένο, πλήρως στεγανοποιημένο υπόγειο της Αγοράς υπάρχουν τώρα οι αποθήκες των καταστημάτων, μία για κάθε κατάστημα, οι οποίες μάλιστα μπορούν να ελέγχονται (ως προς τη θερμοκρασία κ.λπ.) και από απόσταση, χάρη στα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα.

Υπάρχει επίσης υποσταθμός ΔΕΗ, μεγάλες γεννήτριες οι οποίες εξασφαλίζουν αδιάκοπη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης, σύστημα ψύξης και θέρμανσης, συστήματα πυρόσβεσης καθώς και τεράστιες εφεδρικές δεξαμενές νερού.

«Με όλες αυτές τις αλλαγές που έχουμε κάνει και τις σύγχρονες εγκαταστάσεις που έχουμε τοποθετήσει στο υπόγειο, εξασφαλίζουμε υψηλά στάνταρ υγιεινής και ασφάλειας», τονίζει ο διευθυντής λειτουργίας της Αγοράς Θανάσης Παππάς.

Μέσω του υπογείου θα γίνεται και η τροφοδοσία των καταστημάτων. Συγκεκριμένα, υπάρχει ειδική ράμπα από την οποία θα μπορούν να κατεβαίνουν, από την πλευρά της Βασιλέως Ηρακλείου μικρά φορτηγάκια τροφοδοσίας προκειμένου να ξεφορτώνουν τα εμπορεύματά τους.

Αγορά μηδενικών αποβλήτων

Μία Αγορά αυτής της τάξης μεγέθους είναι λογικό να παράγει χιλιάδες τόνους αποβλήτων ετησίως. Ένα από τα εντυπωσιακότερα λειτουργικά στοιχεία της Αγοράς Μοδιάνο είναι το σύστημα διαχείρισης των αποβλήτων. Σύμφωνα με τον κ. Παππά «όλα τα απόβλητα ανακυκλώνονται και στόχος μας είναι να λειτουργήσουμε μία Αγορά, ει δυνατόν με μηδενικά απόβλητα». 

Στο κάθε κατάστημα υπάρχουν δύο κάδοι, στον έναν τοποθετούνται όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά και στον δεύτερο, τον καφέ κάδο, τα οργανικά απορρίμματα. Τα απόβλητα συλλέγονται από τα καταστήματα με ευθύνη της Αγοράς και μεταφέρονται με ασανσέρ στο υπόγειο όπου γίνεται η διαχείρισή τους. Εκεί λειτουργούν πολλά διαφορετικά ρεύματα ανακύκλωσης. Υπάρχει για παράδειγμα μία αίθουσα στην οποία συγκεντρώνονται όλα τα κιβώτια συσκευασίας και οτιδήποτε χάρτινο τα οποία συμπιέζονται σε ειδικό δεματοποιητή προκειμένου να περιοριστεί ο όγκος τους. Υπάρχουν επίσης χώροι για ανακύκλωση αλουμινίου, ξύλου (παλέτες), χρησιμοποιημένου λαδιού (τηγανέλαια), ακόμη και ειδική αίθουσα για την ανακύκλωση του χρησιμοποιημένου πάγου των ιχθυοπωλείων. 

Η ανακύκλωση γυαλιού γίνεται σε δύο μεγάλες καμπάνες του δήμου στον εξωτερικό χώρο της Αγοράς. Τα οργανικά απόβλητα (υπολείμματα τροφών) συγκεντρώνονται σε σακούλες που τοποθετούνται σε ειδικές πλαστικές παλέτες οι οποίες στη συνέχεια μπαίνουν σε ψυγείο στον εσωτερικό ακάλυπτο χώρο της Αγοράς, απ’ όπου παραλαμβάνονται από εταιρεία αξιοποίησης οργανικών αποβλήτων με την οποία έχει συμβληθεί η Αγορά Μοδιάνο. Ό,τι περισσεύει, εάν περισσεύει κάτι, τοποθετείται σε ένα press κοντέινερ το οποίο βρίσκεται στον ακάλυπτο χώρο της Αγοράς και όταν θα γεμίζει, θα καλείται ο δήμος να το παραλαμβάνει. 

Τέλος, έξω από την Αγορά εγκαθίστανται δύο καλαίσθητοι κάδοι στους οποίους θα μπορούν οι καπνιστές (καθώς το κάπνισμα εντός της Αγοράς απαγορεύεται) να πετούν τις γόπες τους, τις οποίες θα παραλαμβάνει ειδική εταιρεία με την οποία έχει συμβληθεί η Αγορά. Με τον τρόπο αυτόν η αποκομιδή και η διαχείριση των αποβλήτων θα γίνεται σε χώρους στους οποίους δεν θα συχνάζουν οι καταναλωτές και οι επισκέπτες, χωρίς τους συνήθεις δημοτικούς κάδους απορριμμάτων και δίχως τα πηγαινέλα των απορριμματοφόρων τα οποία θα επιβάρυναν περαιτέρω την κυκλοφορικά σε Ερμού και Βασιλέως Ηρακλείου. 

Όσον αφορά την κινητικότητα στο εσωτερικό της Αγοράς, αυτή θα είναι απρόσκοπτη καθώς στη διάθεση των πελατών και επισκεπτών είναι επτά κλιμακοστάσια και τρία ασανσέρ τα οποία κατασκευάστηκαν εκ του μηδενός στους τέσσερις πύργους της Αγοράς.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 20.11.2022

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία