Τάκης Θεοδωρικάκος στη «ΜτΚ»: Η μάχη κατά της οπαδικής βίας είναι διαρκής
01/02/2023 15:15
01/02/2023 15:15
Η δολοφονία του Άλκη Καμπανού αποτέλεσε σημείο καμπής σε ό,τι αφορά τη μάχη κατά του χουλιγκανισμού, αφού το αποτρόπαιο έγκλημα της 1ης Φεβρουαρίου 2022 έδειξε πως η κατάσταση είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, είχε εξαρχής ασχοληθεί προσωπικά με την υπόθεση, δηλώνοντας πως η σύλληψη των δραστών και η εξάρθρωση όλων των οπαδικών συμμοριών αποτελεί ζήτημα τιμής για τον ίδιο, την κυβέρνηση και την Αστυνομία.
Με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία και την έναρξη της δίκης, ο κ. Θεοδωρικάκος μιλά στη «ΜτΚ» για τις θεσμικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση με στόχο την καταπολέμηση του χουλιγκανισμού, όπως επίσης για τον ρόλο που καλούνται να παίξουν οι σύλλογοι, ώστε να συμβάλουν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Είχατε δηλώσει εξαρχής πως η εξιχνίαση της υπόθεσης και η τιμωρία των ενόχων αποτελεί ζήτημα τιμής. Είστε ικανοποιημένος από την εξέλιξη των πραγμάτων; Πιστεύετε πως θα αποδοθεί δικαιοσύνη;
«Στην είδηση της δολοφονίας, στο άκουσμα και μόνο της άγριας και άνανδρης επίθεσης μιας «αγέλης» σε έναν νέο άνθρωπο, συγκλονίστηκα ως άνθρωπος και ως πατέρας. Η σκέψη μου πήγε αμέσως στο παιδί που τόσο αδιανόητα άδικα και παράλογα έχασε τη ζωή που είχε ολόκληρη μπροστά τους, στους γονείς του, στην οικογένεια του Άλκη. Δεν υπάρχουν λόγια για αυτό που ζουν από τότε. Ως υπουργός όφειλα να κάνω τα πάντα για να ενισχύσω την ΕΛ.ΑΣ., να βρούμε τους δολοφόνους. Ήταν πράγματι θέμα τιμής: σε ανθρώπινο και πολιτικό επίπεδο. Και οφείλω να πω ότι οι αστυνομικοί μας έκαναν το καθήκον τους, τίμησαν την αποστολή τους.
Τις ημέρες εκείνες, σας θυμίζω, είχαμε να αντιμετωπίσουμε και την καχυποψία. Πολλοί έλεγαν ότι η Αστυνομία δεν θα τολμήσει να συγκρουστεί με τα συμφέροντα και το κατεστημένο της Θεσσαλονίκης. Τους διαψεύσαμε. Όλοι οι εμπλεκόμενοι ταυτοποιήθηκαν και συνελήφθησαν. Και ο ένας που είχε διαφύγει στην Αλβανία παραδόθηκε τελικά στη χώρα μας, μετά από κατάλληλους χειρισμούς και τις απαραίτητες συνεννοήσεις με τις αλβανικές Αρχές.
Είμαι, λοιπόν, ικανοποιημένος από το γεγονός ότι όλοι όσοι συμμετείχαν στη δολοφονία του Άλκη θα αντιμετωπίσουν την κρίση της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Η δίκη τους είναι σε εξέλιξη, είμαστε Κράτος Δικαίου, αναμένουμε την απόφαση των δικαστών».
Πολύς λόγος γίνεται για τον ρόλο των συνδέσμων. Έχει αλλάξει κάτι, επί της ουσίας, σε ό,τι αφορά τον ρόλο και τη λειτουργία τους;
«Αρχικά αντιδράσαμε επί του πεδίου. Παράλληλα με την επιχείρηση ταυτοποίησης και σύλληψης των δραστών, τις εβδομάδες μετά τη δολοφονία του Άλκη πραγματοποιήθηκαν 575 έλεγχοι σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών σε όλη τη χώρα. Βάλαμε λουκέτο σε 67 συνδέσμους χούλιγκαν και προχωρήσαμε σε 17 συλλήψεις.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες. Ήταν μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. Μία δράση που συνεχίστηκε σε όλη τη διάρκεια του 2022 και βεβαιώθηκαν συνολικά 83 παραβάσεις για αδικήματα περί της αθλητικής νομοθεσίας (άδειες λειτουργίας των χώρων κ.λπ.), της νομοθεσίας περί όπλων και βεγγαλικών και της νομοθεσίας περί ναρκωτικών ουσιών. Σφραγίστηκαν 69 χώροι και συνελήφθησαν 18 άτομα.
Οι έλεγχοι οδήγησαν και στην κατάσχεση σημαντικού αριθμού αντικειμένων, όπως: αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, κράνη μοτοσικλετιστή, συσκευές εκτόξευσης φωτοβολίδων, φωτοβολίδες, σφυριά-βαριοπούλες, μαχαίρια - σουγιάδες, ξύλινα κοντάρια και καδρόνια, (σωλήνες, ράβδοι), σπρέι πιπεριού, τσιμεντένιοι λίθοι, τσεκούρια, βεγγαλικά χειρός ξύλινα στυλιάρια - κοντάρια, λοστοί. Πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με τον αθλητισμό.
Επιπρόσθετα, για το έτος 2022, και όσον αφορά στα αδικήματα που εμπίπτουν στις διατάξεις του Αθλητικού Νόμου, για συμμετοχή σε σοβαρά επεισόδια που έλαβαν χώρα εντός ή εκτός αθλητικών εγκαταστάσεων, προχωρήσαμε στη σύλληψη 124 ατόμων και την ταυτοποίηση 71 δραστών».
Ποιες είναι οι θεσμικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση, τους τελευταίους 12 μήνες, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της οπαδικής βίας;
«Παράλληλα με όσα σας ανέφερα προχωρήσαμε στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου. Ψηφίστηκε ο Νόμος 4908/2022. Με αυτόν:
Κάθε αθλητικό σωματείο μπορεί να έχει μόνο μία αναγνωρισμένη λέσχη φιλάθλων, τα γραφεία της οποία συστεγάζονται υποχρεωτικά στην έδρα του αθλητικού σωματείου.
Μόνο η επίσημα αναγνωρισμένη λέσχη μπορεί να έχει παραρτήματα, η άδεια λειτουργίας των οποίων εκδίδεται από τα κατά τόπον αρμόδια Αστυνομικά Τμήματα. Η άδεια εκδίδεται στο όνομα του υπευθύνου για τη λειτουργία του γραφείου ή εντευκτηρίου, ισχύει για ένα έτος και ανανεώνεται με τους όρους που προβλέπονται στο Νόμο. Μπήκε τάξη, οι έλεγχοι είναι συνεχείς».
Οι διοικήσεις των ΠΑΕ και των ΚΑΕ συνεργάζονται με την Πολιτεία στην προσπάθεια πάταξης του χουλιγκανισμού ή εξακολουθούν να αποτελούν μέρος του προβλήματος;
«Οι ΠΑΕ-ΚΑΕ πριν την τέλεση κάθε αθλητικής συνάντησης, συμμετέχουν, μέσω εκπροσώπων τους -ιδίως μέσω των υπευθύνων ασφαλείας τους- στις προγραμματισμένες συσκέψεις, οι οποίες πραγματοποιούνται στην έδρα της αντίστοιχης Διεύθυνσης Αστυνομίας.
Η Ελληνική Αστυνομία, εφόσον κρίνει ότι η διάθεση εισιτηρίων για την ικανοποίηση των αναγκών της κάθε φιλοξενούμενης ομάδας, ή η οργανωμένη μετακίνηση των φιλάθλων αυτής, είναι σφόδρα πιθανό να αποτελέσει γενεσιουργό παράγοντα πρόκλησης επεισοδίων ή εκδήλωσης άλλων έκνομων συμπεριφορών που θα οδηγήσουν στη διασάλευση της έννομης τάξης, υποβάλλει, προς τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, αίτημα μη διάθεσης εισιτηρίων στη φιλοξενούμενη ομάδα ή απαγόρευσης οργανωμένης μετακίνησης των φιλάθλων.
Μετά από εισήγηση της Διαρκούς Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Βίας, στην οποία συμμετέχει ένας ανώτατος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, ως τακτικό μέλος μετά του αναπληρωτή του, εκδίδεται σχετική απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού».
Πώς διασφαλίζεται στην πράξη η απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων που λαμβάνονται;
«Έχουμε «όπλα», όπως η ηλεκτρονική εποπτεία αθλητικών εγκαταστάσεων, με αποκλειστικό σκοπό την αντιμετώπιση πράξεων βίας, αλλά και το ηλεκτρονικό ονομαστικό εισιτήριο, για τους αγώνες των εθνικών πρωταθλημάτων, καθώς και του κυπέλλου Ελλάδος. Τα εισιτήρια εκδίδονται πάντοτε αριθμημένα και ονομαστικά, με τον αριθμό του εισιτηρίου να αντιστοιχεί σε μία θέση θεατή.
Τίθεται σε ισχύ και Κεντρικό Σύστημα Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου, στο οποίο συνδέονται υποχρεωτικά τα Επιμέρους Συστήματα Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου όλων των Ανωνύμων Αθλητικών Εταιρειών.
Στο Κεντρικό Σύστημα Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου τηρείται η κεντρική βάση δεδομένων, περιλαμβανομένης της λίστας φυσικών προσώπων στα οποία έχει απαγορευθεί η είσοδος σε αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς και η εφαρμογή διαχείρισης της κάρτας φιλάθλου.
Κάθε ΑΑΕ οφείλει να εγκαθιδρύει και λειτουργεί Επιμέρους Σύστημα Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου. Σχετικά με την κάρτα φιλάθλου, μπορώ να σας αναφέρω ότι η έναρξη ισχύος της τίθεται η 1η Ιουλίου 2023.
Από τον Οκτώβριο του 2019, λειτουργεί και ο Αξιωματικός Αθλητικός Σύνδεσμος, ο οποίος υφίσταται σε κάθε μια από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας χώρας. Αποτελεί το βασικό σημείο αναφοράς, σχετικά με το σύνολο των πληροφοριών που αφορούν σε μια ανώνυμη αθλητική εταιρεία ή αθλητικό σωματείο (π.χ. πρόγραμμα αποστολής, τυχόν μετακίνηση φιλάθλων κ.λπ.), τις οποίες, εν συνεχεία, διαβιβάζει στις αρμόδιες εμπλεκόμενες αστυνομικές Υπηρεσίες.
Σκοπός του εν λόγω θεσμού, αποτελεί η επίτευξη της αποτελεσματικότερης και συνεχούς ροής των πληροφοριών, σχετικά με τις αθλητικές εκδηλώσεις, καθώς και η ανάπτυξη της απαιτούμενης συνεργασίας, αφενός μεν, μεταξύ των εμπλεκόμενων κατά περίπτωση αστυνομικών Υπηρεσιών, αφετέρου δε, μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και αρχών.
Εφαρμόζουμε τον Νόμο. Για να μπορούν να γευτούν όλοι τη χαρά του αθλητισμού. Να μη φοβούνται οι οικογένειες να πάνε στο γήπεδο».
Συμμερίζεστε την άποψη ότι η αυστηροποίηση των ποινών θα μπορούσε να περιορίσει την έκταση του φαινομένου ή πιστεύετε ότι απαιτούνται άλλου τύπου παρεμβάσεις;
«Οι Νόμοι είναι Νόμοι και ισχύουν για όλους. Για κάθε έγκλημα οφείλει να υπάρχει και αντίστοιχη τιμωρία. Προφανώς η ποινή λειτουργεί αποτρεπτικά. Αλλά, δουλεύουμε και στην πρόληψη. Στη δική μας λογική και για την Ελληνική Αστυνομία καμία μορφή βίας δεν είναι ανεκτή».
Πιστεύετε πως το φαινόμενο του χουλιγκανισμού είναι αυτοτελές ή αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος έξαρσης βίας στη χώρα μας;
«Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, που είναι παγκόσμιο, δεν αφορά μία χώρα ή έναν σύλλογο, οφείλουμε όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας: κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, αθλητικοί παράγοντες, ομάδες, αθλητές, κοινωνία των πολιτών και τοπική αυτοδιοίκηση.
Κανείς δεν δικαιούται να λείπει από το συνεχές προσκλητήριο ενάντια στη βία. Ειδικά οι ανώνυμες εταιρείες του χώρου του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, που έχουν την ευθύνη να εκσυγχρονίσουν και να αναβαθμίσουν το σύστημα καμερών που παρακολουθούν τις εξέδρες των φιλάθλων κατά τη διάρκεια των αγώνων, Πρέπει να το καταλάβουν: δεν έχουν ανάγκη από στρατούς χούλιγκαν, αλλά από οικογένειες, από νέες και νέους που αγαπούν τον αθλητισμό.
Σε κάθε περίπτωση, θέλω να είμαι ξεκάθαρος: δεν θα υπάρξει ανοχή και δεν θα σταματήσουμε ποτέ τη συνεχή προσπάθεια για την αντιμετώπιση του φαινομένου της οπαδικής βίας».
* Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» στις 29/1/2023
17/03/2023 19:22
26/03/2023 17:40
Η δολοφονία του Άλκη Καμπανού αποτέλεσε σημείο καμπής σε ό,τι αφορά τη μάχη κατά του χουλιγκανισμού, αφού το αποτρόπαιο έγκλημα της 1ης Φεβρουαρίου 2022 έδειξε πως η κατάσταση είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, είχε εξαρχής ασχοληθεί προσωπικά με την υπόθεση, δηλώνοντας πως η σύλληψη των δραστών και η εξάρθρωση όλων των οπαδικών συμμοριών αποτελεί ζήτημα τιμής για τον ίδιο, την κυβέρνηση και την Αστυνομία.
Με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία και την έναρξη της δίκης, ο κ. Θεοδωρικάκος μιλά στη «ΜτΚ» για τις θεσμικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση με στόχο την καταπολέμηση του χουλιγκανισμού, όπως επίσης για τον ρόλο που καλούνται να παίξουν οι σύλλογοι, ώστε να συμβάλουν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Είχατε δηλώσει εξαρχής πως η εξιχνίαση της υπόθεσης και η τιμωρία των ενόχων αποτελεί ζήτημα τιμής. Είστε ικανοποιημένος από την εξέλιξη των πραγμάτων; Πιστεύετε πως θα αποδοθεί δικαιοσύνη;
«Στην είδηση της δολοφονίας, στο άκουσμα και μόνο της άγριας και άνανδρης επίθεσης μιας «αγέλης» σε έναν νέο άνθρωπο, συγκλονίστηκα ως άνθρωπος και ως πατέρας. Η σκέψη μου πήγε αμέσως στο παιδί που τόσο αδιανόητα άδικα και παράλογα έχασε τη ζωή που είχε ολόκληρη μπροστά τους, στους γονείς του, στην οικογένεια του Άλκη. Δεν υπάρχουν λόγια για αυτό που ζουν από τότε. Ως υπουργός όφειλα να κάνω τα πάντα για να ενισχύσω την ΕΛ.ΑΣ., να βρούμε τους δολοφόνους. Ήταν πράγματι θέμα τιμής: σε ανθρώπινο και πολιτικό επίπεδο. Και οφείλω να πω ότι οι αστυνομικοί μας έκαναν το καθήκον τους, τίμησαν την αποστολή τους.
Τις ημέρες εκείνες, σας θυμίζω, είχαμε να αντιμετωπίσουμε και την καχυποψία. Πολλοί έλεγαν ότι η Αστυνομία δεν θα τολμήσει να συγκρουστεί με τα συμφέροντα και το κατεστημένο της Θεσσαλονίκης. Τους διαψεύσαμε. Όλοι οι εμπλεκόμενοι ταυτοποιήθηκαν και συνελήφθησαν. Και ο ένας που είχε διαφύγει στην Αλβανία παραδόθηκε τελικά στη χώρα μας, μετά από κατάλληλους χειρισμούς και τις απαραίτητες συνεννοήσεις με τις αλβανικές Αρχές.
Είμαι, λοιπόν, ικανοποιημένος από το γεγονός ότι όλοι όσοι συμμετείχαν στη δολοφονία του Άλκη θα αντιμετωπίσουν την κρίση της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Η δίκη τους είναι σε εξέλιξη, είμαστε Κράτος Δικαίου, αναμένουμε την απόφαση των δικαστών».
Πολύς λόγος γίνεται για τον ρόλο των συνδέσμων. Έχει αλλάξει κάτι, επί της ουσίας, σε ό,τι αφορά τον ρόλο και τη λειτουργία τους;
«Αρχικά αντιδράσαμε επί του πεδίου. Παράλληλα με την επιχείρηση ταυτοποίησης και σύλληψης των δραστών, τις εβδομάδες μετά τη δολοφονία του Άλκη πραγματοποιήθηκαν 575 έλεγχοι σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών σε όλη τη χώρα. Βάλαμε λουκέτο σε 67 συνδέσμους χούλιγκαν και προχωρήσαμε σε 17 συλλήψεις.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες. Ήταν μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. Μία δράση που συνεχίστηκε σε όλη τη διάρκεια του 2022 και βεβαιώθηκαν συνολικά 83 παραβάσεις για αδικήματα περί της αθλητικής νομοθεσίας (άδειες λειτουργίας των χώρων κ.λπ.), της νομοθεσίας περί όπλων και βεγγαλικών και της νομοθεσίας περί ναρκωτικών ουσιών. Σφραγίστηκαν 69 χώροι και συνελήφθησαν 18 άτομα.
Οι έλεγχοι οδήγησαν και στην κατάσχεση σημαντικού αριθμού αντικειμένων, όπως: αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, κράνη μοτοσικλετιστή, συσκευές εκτόξευσης φωτοβολίδων, φωτοβολίδες, σφυριά-βαριοπούλες, μαχαίρια - σουγιάδες, ξύλινα κοντάρια και καδρόνια, (σωλήνες, ράβδοι), σπρέι πιπεριού, τσιμεντένιοι λίθοι, τσεκούρια, βεγγαλικά χειρός ξύλινα στυλιάρια - κοντάρια, λοστοί. Πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με τον αθλητισμό.
Επιπρόσθετα, για το έτος 2022, και όσον αφορά στα αδικήματα που εμπίπτουν στις διατάξεις του Αθλητικού Νόμου, για συμμετοχή σε σοβαρά επεισόδια που έλαβαν χώρα εντός ή εκτός αθλητικών εγκαταστάσεων, προχωρήσαμε στη σύλληψη 124 ατόμων και την ταυτοποίηση 71 δραστών».
Ποιες είναι οι θεσμικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση, τους τελευταίους 12 μήνες, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της οπαδικής βίας;
«Παράλληλα με όσα σας ανέφερα προχωρήσαμε στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου. Ψηφίστηκε ο Νόμος 4908/2022. Με αυτόν:
Κάθε αθλητικό σωματείο μπορεί να έχει μόνο μία αναγνωρισμένη λέσχη φιλάθλων, τα γραφεία της οποία συστεγάζονται υποχρεωτικά στην έδρα του αθλητικού σωματείου.
Μόνο η επίσημα αναγνωρισμένη λέσχη μπορεί να έχει παραρτήματα, η άδεια λειτουργίας των οποίων εκδίδεται από τα κατά τόπον αρμόδια Αστυνομικά Τμήματα. Η άδεια εκδίδεται στο όνομα του υπευθύνου για τη λειτουργία του γραφείου ή εντευκτηρίου, ισχύει για ένα έτος και ανανεώνεται με τους όρους που προβλέπονται στο Νόμο. Μπήκε τάξη, οι έλεγχοι είναι συνεχείς».
Οι διοικήσεις των ΠΑΕ και των ΚΑΕ συνεργάζονται με την Πολιτεία στην προσπάθεια πάταξης του χουλιγκανισμού ή εξακολουθούν να αποτελούν μέρος του προβλήματος;
«Οι ΠΑΕ-ΚΑΕ πριν την τέλεση κάθε αθλητικής συνάντησης, συμμετέχουν, μέσω εκπροσώπων τους -ιδίως μέσω των υπευθύνων ασφαλείας τους- στις προγραμματισμένες συσκέψεις, οι οποίες πραγματοποιούνται στην έδρα της αντίστοιχης Διεύθυνσης Αστυνομίας.
Η Ελληνική Αστυνομία, εφόσον κρίνει ότι η διάθεση εισιτηρίων για την ικανοποίηση των αναγκών της κάθε φιλοξενούμενης ομάδας, ή η οργανωμένη μετακίνηση των φιλάθλων αυτής, είναι σφόδρα πιθανό να αποτελέσει γενεσιουργό παράγοντα πρόκλησης επεισοδίων ή εκδήλωσης άλλων έκνομων συμπεριφορών που θα οδηγήσουν στη διασάλευση της έννομης τάξης, υποβάλλει, προς τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, αίτημα μη διάθεσης εισιτηρίων στη φιλοξενούμενη ομάδα ή απαγόρευσης οργανωμένης μετακίνησης των φιλάθλων.
Μετά από εισήγηση της Διαρκούς Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Βίας, στην οποία συμμετέχει ένας ανώτατος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, ως τακτικό μέλος μετά του αναπληρωτή του, εκδίδεται σχετική απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού».
Πώς διασφαλίζεται στην πράξη η απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων που λαμβάνονται;
«Έχουμε «όπλα», όπως η ηλεκτρονική εποπτεία αθλητικών εγκαταστάσεων, με αποκλειστικό σκοπό την αντιμετώπιση πράξεων βίας, αλλά και το ηλεκτρονικό ονομαστικό εισιτήριο, για τους αγώνες των εθνικών πρωταθλημάτων, καθώς και του κυπέλλου Ελλάδος. Τα εισιτήρια εκδίδονται πάντοτε αριθμημένα και ονομαστικά, με τον αριθμό του εισιτηρίου να αντιστοιχεί σε μία θέση θεατή.
Τίθεται σε ισχύ και Κεντρικό Σύστημα Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου, στο οποίο συνδέονται υποχρεωτικά τα Επιμέρους Συστήματα Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου όλων των Ανωνύμων Αθλητικών Εταιρειών.
Στο Κεντρικό Σύστημα Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου τηρείται η κεντρική βάση δεδομένων, περιλαμβανομένης της λίστας φυσικών προσώπων στα οποία έχει απαγορευθεί η είσοδος σε αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς και η εφαρμογή διαχείρισης της κάρτας φιλάθλου.
Κάθε ΑΑΕ οφείλει να εγκαθιδρύει και λειτουργεί Επιμέρους Σύστημα Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου. Σχετικά με την κάρτα φιλάθλου, μπορώ να σας αναφέρω ότι η έναρξη ισχύος της τίθεται η 1η Ιουλίου 2023.
Από τον Οκτώβριο του 2019, λειτουργεί και ο Αξιωματικός Αθλητικός Σύνδεσμος, ο οποίος υφίσταται σε κάθε μια από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας χώρας. Αποτελεί το βασικό σημείο αναφοράς, σχετικά με το σύνολο των πληροφοριών που αφορούν σε μια ανώνυμη αθλητική εταιρεία ή αθλητικό σωματείο (π.χ. πρόγραμμα αποστολής, τυχόν μετακίνηση φιλάθλων κ.λπ.), τις οποίες, εν συνεχεία, διαβιβάζει στις αρμόδιες εμπλεκόμενες αστυνομικές Υπηρεσίες.
Σκοπός του εν λόγω θεσμού, αποτελεί η επίτευξη της αποτελεσματικότερης και συνεχούς ροής των πληροφοριών, σχετικά με τις αθλητικές εκδηλώσεις, καθώς και η ανάπτυξη της απαιτούμενης συνεργασίας, αφενός μεν, μεταξύ των εμπλεκόμενων κατά περίπτωση αστυνομικών Υπηρεσιών, αφετέρου δε, μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και αρχών.
Εφαρμόζουμε τον Νόμο. Για να μπορούν να γευτούν όλοι τη χαρά του αθλητισμού. Να μη φοβούνται οι οικογένειες να πάνε στο γήπεδο».
Συμμερίζεστε την άποψη ότι η αυστηροποίηση των ποινών θα μπορούσε να περιορίσει την έκταση του φαινομένου ή πιστεύετε ότι απαιτούνται άλλου τύπου παρεμβάσεις;
«Οι Νόμοι είναι Νόμοι και ισχύουν για όλους. Για κάθε έγκλημα οφείλει να υπάρχει και αντίστοιχη τιμωρία. Προφανώς η ποινή λειτουργεί αποτρεπτικά. Αλλά, δουλεύουμε και στην πρόληψη. Στη δική μας λογική και για την Ελληνική Αστυνομία καμία μορφή βίας δεν είναι ανεκτή».
Πιστεύετε πως το φαινόμενο του χουλιγκανισμού είναι αυτοτελές ή αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος έξαρσης βίας στη χώρα μας;
«Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, που είναι παγκόσμιο, δεν αφορά μία χώρα ή έναν σύλλογο, οφείλουμε όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας: κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, αθλητικοί παράγοντες, ομάδες, αθλητές, κοινωνία των πολιτών και τοπική αυτοδιοίκηση.
Κανείς δεν δικαιούται να λείπει από το συνεχές προσκλητήριο ενάντια στη βία. Ειδικά οι ανώνυμες εταιρείες του χώρου του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, που έχουν την ευθύνη να εκσυγχρονίσουν και να αναβαθμίσουν το σύστημα καμερών που παρακολουθούν τις εξέδρες των φιλάθλων κατά τη διάρκεια των αγώνων, Πρέπει να το καταλάβουν: δεν έχουν ανάγκη από στρατούς χούλιγκαν, αλλά από οικογένειες, από νέες και νέους που αγαπούν τον αθλητισμό.
Σε κάθε περίπτωση, θέλω να είμαι ξεκάθαρος: δεν θα υπάρξει ανοχή και δεν θα σταματήσουμε ποτέ τη συνεχή προσπάθεια για την αντιμετώπιση του φαινομένου της οπαδικής βίας».
* Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» στις 29/1/2023
ΣΧΟΛΙΑ