ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης - Χαρδαλιάς ανέλαβαν ευθύνη για τη μη αυστηροποίηση των μέτρων κατά της πανδημίας (βίντεο & Φωτ.)

Η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει θέμα πανικού, αλλά θέμα απόλυτης επιφυλακής και πιστής τήρησης των μέτρων»

 04/02/2021 15:17

Χρυσοχοΐδης - Χαρδαλιάς ανέλαβαν ευθύνη για τη μη αυστηροποίηση των μέτρων κατά της πανδημίας (βίντεο & Φωτ.)
INTIME NEWS

Φανή Σοβιτσλή

Την ευθύνη της μη αυστηροποίησης των περιοριστικών μέτρων, παρά μόνο της αυστηρής τήρησης των υφιστάμενων, ανέλαβε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υπό τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, παρουσία του περιφερειάρχη, Απόστολου Τζιτζικώστα, του δημάρχου της πόλης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, και εκπροσώπων φορέων.

«Δεν τίθεται θέμα αυστηροποίησης των μέτρων. Δεν υπάρχει θέμα πανικού, αλλά μόνο θέμα απόλυτης επιφυλακής και πιστής τήρησης των μέτρων», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς, με τον κ. Χρυσοχοϊδη να επισημαίνει πως «ο ιός έχει έναν φίλο, έναν σύμμαχο, που είναι ο συνωστισμός. Για το λόγο αυτό χρειάζεται πιστή τήρηση των κανόνων».

Ωστόσο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, με δεδομένη την αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης, έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου, τονίζοντας ότι «σήμερα είμαστε εδώ για να μην έχουμε τις ίδιες εικόνες με εκείνες του Νοεμβρίου του 2020». Η Θεσσαλονίκη, είπε, με κόπο κατάφερε εκείνο τον φοβερό Νοέμβριο του 2020 να ξεπεράσει το πρόβλημα και θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια, ώστε να μην επαναληφθεί το ίδιο το επόμενο διάστημα.

Δεν θα αποκλίνουμε από τους κανόνες

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη διεμήνυσε πάντως πως «δεν θα αποκλίνουμε από τους κανόνες για να μην υπάρχει διασπορά του ιού», ενώ ισχυρίστηκε πως υπάρχει αύξηση, αλλά όχι «έκρηξη» των κρουσμάτων.

«Το φως στο τούνελ φαίνεται μόνο μέσα από τους εμβολιασμούς. Είμαστε εδώ για να προλάβουμε νέους κινδύνους. Το φως στο τούνελ σιγά-σιγά το βλέπουμε και δεν είναι άλλο από τους εμβολιασμούς. Οι εμβολιασμοί γίνονται κανονικά με αρκετά μεγάλη ταχύτητα σε συνδυασμό πάντα με τον εφοδιασμό των εμβολίων» ανέφερε ο ίδιος.

«Κάθε ένα νέο κρούσμα», σημείωσε, «κάθε μια εισαγωγή στη ΜΕΘ, κάθε μια εισαγωγή σε απλή κλίνη στο νοσοκομείο εμποδίζει και αναστέλλει τους εμβολιασμούς. Διότι νοσηλευτικό, υγειονομικό προσωπικό ασχολείται με τη νοσηλεία και όχι με τον εμβολιασμό. Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι αποτελεί την ύψιστή μας προτεραιότητα».

Πάντως τόσο ο κ. Χρυσοχοϊδης, όσο και ο κ. Χαρδαλιάς αναγνώρισαν ότι υπάρχει κόπωση, αλλά ανέφεραν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό όλων, με τις πολιτικές της, με τη στήριξη των επιχειρήσεων, των ανέργων και όλων όσοι υφίστανται ζημία, λόγω του κορονοϊού.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Χρυσοχοΐδης, μετέβη στην αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης για σύσκεψη με αντικείμενο τον συντονισμό και την εντατικοποίηση του ελέγχου σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων κατά την πανδημίας, ενώ ο κ. Χαρδαλιάς μετέβη στη ΔΕΘ, όπου ετοιμάζεται το μεγαλύτερο εμβολιαστικό κέντρο στην πόλη.

Τζιτζικώστας: Συμφωνία για εντατικοποίηση των ελέγχων

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε πως οι φορείς συμφώνησαν να ενισχυθούν ο ελεγκτικός μηχανισμός για τους ελέγχους προκειμένου «να διασφαλίσουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να γίνει το επόμενο διάστημα και ταυτόχρονα ο καθένας να συμβάλλει να καταστείλει τη δύσκολη κατάσταση στο επίπεδο κρουσμάτων που αντιμετωπίζει η χώρα και βέβαια η περιοχή μας».

Απηύθυνε και εκείνος έκκληση στους πολίτες για τήρηση των μέτρων, ώστε «να αποφύγουμε τη λήψη νέων επώδυνων μέτρων που αυτή τη φορά φοβάμαι ότι θα λειτουργήσουν καταστροφικά για την οικονομία».

Την άποψη ότι τα σχολεία συνεισφέρουν στην μετάδοση του ιού εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Η δική μου η άποψη όπως και του κ. Τζιτζικώστα είναι ότι τα σχολεία συνεισφέρουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα στην κινητικότητα, η οποία επιφέρει το πρόβλημα της πανδημίας. Από τη στιγμή που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόβλημα συνεχίζουμε όπως μέχρι τώρα. Είμαστε πραγματικά μπροστά στα δεδομένα, αν κάτι ξεφύγει να μην έχει ως αποτέλεσμα να γυρίσουμε στον Νοέμβριο του 2020», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της πόλης.


Δείτε τις δηλώσεις μετά τη σύσκεψη:







Φωτογραφία από την έλευση των κ.κ. Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά στην ΠΚΜ:

xardalias-xrysoxoidis-thessaloniki1.jpg


syskepsi-covid-tzitzi-xrysoxoidis-xardalias1.jpg
Θέμα της συζήτησης η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη Μητροπολιτική Ενότητα αλλά και το ζήτημα των μεταλλάξεων του ιού που έχουν εντοπιστεί στη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα γενικότερα. Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις, που ήδη έχουν ξεπεράσει τις 200 σε ολόκληρη την Ελλάδα φέρνουν όλο και πιο κοντά την εφαρμογή αυστηρών νέων μέτρων, ακόμη και ενός ολικού lockdown τύπου Μαρτίου με στόχο να αποτραπεί το τρίτο κύμα κορονοϊού που θα δοκιμάσει σκληρά το σύστημα υγείας. 

Η σύσκεψη ξεκίνησε γύρω στις 10:00 το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.

tzitzikostas-zervas.jpg

Εκ μέρους της αυτοδιοίκησης συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ενώ έχουν προσκληθεί ο Πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Γιάννης Μασούτης, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Καπνοπώλης, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Μιχάλης Ζορπίδης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης, η Προϊσταμένη Περιφερειακού ΕΟΔΥ Βορείου Ελλάδος Φανή Γκόμα, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Χρήστος Μήττας, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Χαράλαμπος Στεργιάδης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης Λάζαρος Μαυρόπουλος και οι Διοικητές της 3ης ΥΠΕ Παναγιώτης Μπογιατζίδης και της 4ης ΥΠΕ Δημήτρης Τσαλικάκης.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 126 θετικά δείγματα και την Τετάρτη 83, ενώ συναγερμός σήμανε στην πόλη από την Κυριακή με τον εντοπισμό κρούσματος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης σε διάκονο στη Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κάτι που ενδεχομένως να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποφασιστεί η λήψη νέων μέτρων.

Αύξηση 50% στα λύματα της Θεσσαλονίκης 

Έντονα αυξητική τάση παρουσιάζει το ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης στις τελευταίες μετρήσεις, στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ. Έπειτα από χρονική περίοδο περίπου ενός μήνα, όπου η συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα ανιχνευόταν σε σταθερά χαμηλά επίπεδα, με μικρές αυξομειώσεις μεταξύ των μετρήσεων, οι αναλύσεις μετά τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των αποτελεσμάτων από τις δύο τελευταίες δειγματοληψίες δείχνουν σημαντική αύξηση.

«Διαπιστώνεται μία αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου κυλιόμενου όρου -σύγκριση μετρήσεων της 27ης Ιανουαρίου, 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου με τις αντίστοιχες της 20ης, 22ας και 25ης Ιανουαρίου- αλλά το στοιχείο έντονου προβληματισμού εντοπίζεται παρατηρώντας το διάγραμμα σε μεγαλύτερο χρονικό εύρος, από τη στιγμή που ουσιαστικά η επιδημιολογική καμπύλη είχε επιπεδωθεί. Συγκρίνοντας λοιπόν τη μέση τιμή συνολικά οκτώ μετρήσεων, από τις 11 έως τις 27 Ιανουαρίου, με την τιμή από τις δύο τελευταίες μετρήσεις της 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου, η αύξηση που παρατηρείται στο ιικό φορτίο των λυμάτων είναι της τάξης του 50%», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Όπως εξήγησε, «η επιδημιολογική εικόνα των λυμάτων αντανακλά την περίοδο από το άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως εκπαιδευτικές δομές και καταστήματα λιανικού εμπορίου», ενώ «προφανώς έχουμε και τις επιπτώσεις από φαινόμενα συνωστισμού στους δρόμους, και συναθροίσεων που έγιναν το προηγούμενο δεκαήμερο».

Ζέρβας: Να «κρατήσουμε ανοιχτή μόνο την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η αγορά να λειτουργεί μόνο με click away 

«Τα κρούσματα αυξάνονται, τα νούμερα στα λύματα αρχίζουν και τσιμπάνε προς τα πάνω, πράγμα που σημαίνει ότι χτυπάει πάλι καμπανάκι για τη λήψη νέων μέτρων», δήλωσε χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Σε αυτό το καινούργιο χτύπημα της καμπάνας για την αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου τρίτου κύματος του κορονοϊού, είμαστε σοφότεροι. Πρέπει να αντιδράσουμε ακαριαία και έξυπνα για την ανάσχεση της πανδημίας. Να περιορίσουμε τη μετάδοση αλλά να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ανοιχτές λειτουργίες», είπε ο κ. Ζέρβας. Πρόσθεσε, δε, πως μεταξύ των λύσεων είναι να «κρατήσουμε ανοιχτή μόνο την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η αγορά να λειτουργεί μόνο με click away. Έχουμε γνώση να το κάνουμε στοχευμένα με όσο το δυνατόν λιγότερους ταλαιπωρημένους πολίτες και επιχειρηματίες, διότι έναν χρόνο μετά την εμφάνιση του κορονοϊού υπάρχει μεγάλη κόπωση στον κόσμο».

Ο κ. Ζέρβας πρόσθεσε πως οι αποφάσεις για τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται άμεσα και να μη χάνετε ούτε λεπτό, ενώ βαθμολόγησε με «πολύ καλά» τους Θεσσαλονικείς όσον αφορά την τήρηση των μέτρων προστασίας, συμπληρώνοντας ωστόσο πως η «μεγάλη κινητικότητα από λίγους μπορεί να κάνει τη ζημιά».

Η Θεσσαλονίκη φλερτάρει με το κόκκινο

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Νίκος Σύψας υποστήριξε πως στο «κόκκινο» βρίσκονται ήδη η Αττική, η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα. Σημείωσε, μάλιστα, πως ειδικά σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη είναι ανάγκη να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα. Όπως είπε ο κ. Σύψας, περιοχές της Αττικής, όπως τα Πατήσια, η Κυψέλη και το κέντρο της Αθήνας, παρουσιάζουν εκθετική αύξηση κρουσμάτων. Παράλληλα, επανέλαβε πως όλα τα μέτρα παραμένουν πάνω στο τραπέζι των ειδικών, καθώς ακόμα και στα σχολεία παρουσιάζονται κρούσματα, γεγονός που δεν τα καθιστά άνοσα, ενώ θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να κλείσει κάποια δραστηριότητα.

Συναγερμός από Τσιόδρα

Θα έχουμε 7.000-8.000 νέα κρούσματα ανά εβδομάδα Νωρίτερα, ο Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, υπολογίζοντας πως η εκτίμησή του είναι ότι τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν σε αριθμό τις 7.000 με 8.000 σε εβδομαδιαία βάση, αλλά και ότι στην Αττική υπάρχουν 4.000 ενεργά κρούσματα. «Η Αττική χρειάζεται ειδική προσοχή» τόνισε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι σημειώθηκε αύξηση κρουσμάτων κατά 81% στον Βόρειο Τομέα, 67% στον Κεντρικό Τομέα και 123% στη Δυτική Αττική, με μέσο όρο ηλικίας άνω των 40 ετών. Επίσης, δεν έκρυψε τη μεγάλη ανησυχία του και για την Αχαΐα και το Λασίθι. Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι «ο ιός ξεφεύγει από τα μέτρα και προσπαθεί να βρει τρόπο να παραμείνει», τονίζοντας: «Είναι εδώ και θα πιέσει κι άλλο».

Σχετικά Άρθρα

Την ευθύνη της μη αυστηροποίησης των περιοριστικών μέτρων, παρά μόνο της αυστηρής τήρησης των υφιστάμενων, ανέλαβε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υπό τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, παρουσία του περιφερειάρχη, Απόστολου Τζιτζικώστα, του δημάρχου της πόλης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, και εκπροσώπων φορέων.

«Δεν τίθεται θέμα αυστηροποίησης των μέτρων. Δεν υπάρχει θέμα πανικού, αλλά μόνο θέμα απόλυτης επιφυλακής και πιστής τήρησης των μέτρων», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς, με τον κ. Χρυσοχοϊδη να επισημαίνει πως «ο ιός έχει έναν φίλο, έναν σύμμαχο, που είναι ο συνωστισμός. Για το λόγο αυτό χρειάζεται πιστή τήρηση των κανόνων».

Ωστόσο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, με δεδομένη την αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης, έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου, τονίζοντας ότι «σήμερα είμαστε εδώ για να μην έχουμε τις ίδιες εικόνες με εκείνες του Νοεμβρίου του 2020». Η Θεσσαλονίκη, είπε, με κόπο κατάφερε εκείνο τον φοβερό Νοέμβριο του 2020 να ξεπεράσει το πρόβλημα και θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια, ώστε να μην επαναληφθεί το ίδιο το επόμενο διάστημα.

Δεν θα αποκλίνουμε από τους κανόνες

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη διεμήνυσε πάντως πως «δεν θα αποκλίνουμε από τους κανόνες για να μην υπάρχει διασπορά του ιού», ενώ ισχυρίστηκε πως υπάρχει αύξηση, αλλά όχι «έκρηξη» των κρουσμάτων.

«Το φως στο τούνελ φαίνεται μόνο μέσα από τους εμβολιασμούς. Είμαστε εδώ για να προλάβουμε νέους κινδύνους. Το φως στο τούνελ σιγά-σιγά το βλέπουμε και δεν είναι άλλο από τους εμβολιασμούς. Οι εμβολιασμοί γίνονται κανονικά με αρκετά μεγάλη ταχύτητα σε συνδυασμό πάντα με τον εφοδιασμό των εμβολίων» ανέφερε ο ίδιος.

«Κάθε ένα νέο κρούσμα», σημείωσε, «κάθε μια εισαγωγή στη ΜΕΘ, κάθε μια εισαγωγή σε απλή κλίνη στο νοσοκομείο εμποδίζει και αναστέλλει τους εμβολιασμούς. Διότι νοσηλευτικό, υγειονομικό προσωπικό ασχολείται με τη νοσηλεία και όχι με τον εμβολιασμό. Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι αποτελεί την ύψιστή μας προτεραιότητα».

Πάντως τόσο ο κ. Χρυσοχοϊδης, όσο και ο κ. Χαρδαλιάς αναγνώρισαν ότι υπάρχει κόπωση, αλλά ανέφεραν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό όλων, με τις πολιτικές της, με τη στήριξη των επιχειρήσεων, των ανέργων και όλων όσοι υφίστανται ζημία, λόγω του κορονοϊού.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Χρυσοχοΐδης, μετέβη στην αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης για σύσκεψη με αντικείμενο τον συντονισμό και την εντατικοποίηση του ελέγχου σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων κατά την πανδημίας, ενώ ο κ. Χαρδαλιάς μετέβη στη ΔΕΘ, όπου ετοιμάζεται το μεγαλύτερο εμβολιαστικό κέντρο στην πόλη.

Τζιτζικώστας: Συμφωνία για εντατικοποίηση των ελέγχων

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε πως οι φορείς συμφώνησαν να ενισχυθούν ο ελεγκτικός μηχανισμός για τους ελέγχους προκειμένου «να διασφαλίσουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να γίνει το επόμενο διάστημα και ταυτόχρονα ο καθένας να συμβάλλει να καταστείλει τη δύσκολη κατάσταση στο επίπεδο κρουσμάτων που αντιμετωπίζει η χώρα και βέβαια η περιοχή μας».

Απηύθυνε και εκείνος έκκληση στους πολίτες για τήρηση των μέτρων, ώστε «να αποφύγουμε τη λήψη νέων επώδυνων μέτρων που αυτή τη φορά φοβάμαι ότι θα λειτουργήσουν καταστροφικά για την οικονομία».

Την άποψη ότι τα σχολεία συνεισφέρουν στην μετάδοση του ιού εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Η δική μου η άποψη όπως και του κ. Τζιτζικώστα είναι ότι τα σχολεία συνεισφέρουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα στην κινητικότητα, η οποία επιφέρει το πρόβλημα της πανδημίας. Από τη στιγμή που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόβλημα συνεχίζουμε όπως μέχρι τώρα. Είμαστε πραγματικά μπροστά στα δεδομένα, αν κάτι ξεφύγει να μην έχει ως αποτέλεσμα να γυρίσουμε στον Νοέμβριο του 2020», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της πόλης.


Δείτε τις δηλώσεις μετά τη σύσκεψη:







Φωτογραφία από την έλευση των κ.κ. Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά στην ΠΚΜ:

xardalias-xrysoxoidis-thessaloniki1.jpg


syskepsi-covid-tzitzi-xrysoxoidis-xardalias1.jpg
Θέμα της συζήτησης η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη Μητροπολιτική Ενότητα αλλά και το ζήτημα των μεταλλάξεων του ιού που έχουν εντοπιστεί στη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα γενικότερα. Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις, που ήδη έχουν ξεπεράσει τις 200 σε ολόκληρη την Ελλάδα φέρνουν όλο και πιο κοντά την εφαρμογή αυστηρών νέων μέτρων, ακόμη και ενός ολικού lockdown τύπου Μαρτίου με στόχο να αποτραπεί το τρίτο κύμα κορονοϊού που θα δοκιμάσει σκληρά το σύστημα υγείας. 

Η σύσκεψη ξεκίνησε γύρω στις 10:00 το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.

tzitzikostas-zervas.jpg

Εκ μέρους της αυτοδιοίκησης συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ενώ έχουν προσκληθεί ο Πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Γιάννης Μασούτης, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Καπνοπώλης, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Μιχάλης Ζορπίδης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης, η Προϊσταμένη Περιφερειακού ΕΟΔΥ Βορείου Ελλάδος Φανή Γκόμα, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Χρήστος Μήττας, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Χαράλαμπος Στεργιάδης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης Λάζαρος Μαυρόπουλος και οι Διοικητές της 3ης ΥΠΕ Παναγιώτης Μπογιατζίδης και της 4ης ΥΠΕ Δημήτρης Τσαλικάκης.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 126 θετικά δείγματα και την Τετάρτη 83, ενώ συναγερμός σήμανε στην πόλη από την Κυριακή με τον εντοπισμό κρούσματος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης σε διάκονο στη Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κάτι που ενδεχομένως να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποφασιστεί η λήψη νέων μέτρων.

Αύξηση 50% στα λύματα της Θεσσαλονίκης 

Έντονα αυξητική τάση παρουσιάζει το ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης στις τελευταίες μετρήσεις, στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ. Έπειτα από χρονική περίοδο περίπου ενός μήνα, όπου η συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα ανιχνευόταν σε σταθερά χαμηλά επίπεδα, με μικρές αυξομειώσεις μεταξύ των μετρήσεων, οι αναλύσεις μετά τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των αποτελεσμάτων από τις δύο τελευταίες δειγματοληψίες δείχνουν σημαντική αύξηση.

«Διαπιστώνεται μία αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου κυλιόμενου όρου -σύγκριση μετρήσεων της 27ης Ιανουαρίου, 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου με τις αντίστοιχες της 20ης, 22ας και 25ης Ιανουαρίου- αλλά το στοιχείο έντονου προβληματισμού εντοπίζεται παρατηρώντας το διάγραμμα σε μεγαλύτερο χρονικό εύρος, από τη στιγμή που ουσιαστικά η επιδημιολογική καμπύλη είχε επιπεδωθεί. Συγκρίνοντας λοιπόν τη μέση τιμή συνολικά οκτώ μετρήσεων, από τις 11 έως τις 27 Ιανουαρίου, με την τιμή από τις δύο τελευταίες μετρήσεις της 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου, η αύξηση που παρατηρείται στο ιικό φορτίο των λυμάτων είναι της τάξης του 50%», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Όπως εξήγησε, «η επιδημιολογική εικόνα των λυμάτων αντανακλά την περίοδο από το άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως εκπαιδευτικές δομές και καταστήματα λιανικού εμπορίου», ενώ «προφανώς έχουμε και τις επιπτώσεις από φαινόμενα συνωστισμού στους δρόμους, και συναθροίσεων που έγιναν το προηγούμενο δεκαήμερο».

Ζέρβας: Να «κρατήσουμε ανοιχτή μόνο την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η αγορά να λειτουργεί μόνο με click away 

«Τα κρούσματα αυξάνονται, τα νούμερα στα λύματα αρχίζουν και τσιμπάνε προς τα πάνω, πράγμα που σημαίνει ότι χτυπάει πάλι καμπανάκι για τη λήψη νέων μέτρων», δήλωσε χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Σε αυτό το καινούργιο χτύπημα της καμπάνας για την αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου τρίτου κύματος του κορονοϊού, είμαστε σοφότεροι. Πρέπει να αντιδράσουμε ακαριαία και έξυπνα για την ανάσχεση της πανδημίας. Να περιορίσουμε τη μετάδοση αλλά να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ανοιχτές λειτουργίες», είπε ο κ. Ζέρβας. Πρόσθεσε, δε, πως μεταξύ των λύσεων είναι να «κρατήσουμε ανοιχτή μόνο την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η αγορά να λειτουργεί μόνο με click away. Έχουμε γνώση να το κάνουμε στοχευμένα με όσο το δυνατόν λιγότερους ταλαιπωρημένους πολίτες και επιχειρηματίες, διότι έναν χρόνο μετά την εμφάνιση του κορονοϊού υπάρχει μεγάλη κόπωση στον κόσμο».

Ο κ. Ζέρβας πρόσθεσε πως οι αποφάσεις για τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται άμεσα και να μη χάνετε ούτε λεπτό, ενώ βαθμολόγησε με «πολύ καλά» τους Θεσσαλονικείς όσον αφορά την τήρηση των μέτρων προστασίας, συμπληρώνοντας ωστόσο πως η «μεγάλη κινητικότητα από λίγους μπορεί να κάνει τη ζημιά».

Η Θεσσαλονίκη φλερτάρει με το κόκκινο

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Νίκος Σύψας υποστήριξε πως στο «κόκκινο» βρίσκονται ήδη η Αττική, η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα. Σημείωσε, μάλιστα, πως ειδικά σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη είναι ανάγκη να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα. Όπως είπε ο κ. Σύψας, περιοχές της Αττικής, όπως τα Πατήσια, η Κυψέλη και το κέντρο της Αθήνας, παρουσιάζουν εκθετική αύξηση κρουσμάτων. Παράλληλα, επανέλαβε πως όλα τα μέτρα παραμένουν πάνω στο τραπέζι των ειδικών, καθώς ακόμα και στα σχολεία παρουσιάζονται κρούσματα, γεγονός που δεν τα καθιστά άνοσα, ενώ θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να κλείσει κάποια δραστηριότητα.

Συναγερμός από Τσιόδρα

Θα έχουμε 7.000-8.000 νέα κρούσματα ανά εβδομάδα Νωρίτερα, ο Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, υπολογίζοντας πως η εκτίμησή του είναι ότι τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν σε αριθμό τις 7.000 με 8.000 σε εβδομαδιαία βάση, αλλά και ότι στην Αττική υπάρχουν 4.000 ενεργά κρούσματα. «Η Αττική χρειάζεται ειδική προσοχή» τόνισε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι σημειώθηκε αύξηση κρουσμάτων κατά 81% στον Βόρειο Τομέα, 67% στον Κεντρικό Τομέα και 123% στη Δυτική Αττική, με μέσο όρο ηλικίας άνω των 40 ετών. Επίσης, δεν έκρυψε τη μεγάλη ανησυχία του και για την Αχαΐα και το Λασίθι. Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι «ο ιός ξεφεύγει από τα μέτρα και προσπαθεί να βρει τρόπο να παραμείνει», τονίζοντας: «Είναι εδώ και θα πιέσει κι άλλο».

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία