ΑΠΟΨΕΙΣ

12 + 1 απαντήσεις για τη (νέα) αναστολή των συμβάσεων εργασίας

 09/12/2020 21:00

Κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας αντιμετωπίσαμε καταστάσεις πρωτόφαντες που επιτυχώς, σε γενικές γραμμές, διαχειριστήκαμε. Δεν συνέβη το ίδιο και κατά το δεύτερο κύμα της. Εκπρόθεσμα καταφέρναμε να λαμβάνουμε, το τελευταίο δίμηνο, κάθε αναγκαίο μέτρο. Αντίστοιχα και για τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις (λ.χ. η Kαταβολή Mειωμένου Mισθώματος -Φ:29/11/20 και η Επιστρεπτέα Προκαταβολή –Φ:17/11/20). Δυστυχώς και για εκείνες που αφορούν τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας...

Περί της εκ των υστέρων νομοθέτησης...

Το πρωθυπουργικό διάγγελμα της 31/10/20 μας είχε προϊδεάσει για τη λήψη άμεσων μέτρων. Δελτίο Τύπου της 5/11/20 του υπουργείου Οικονομικών προανήγγειλε, μεταξύ άλλων, το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας.

Είκοσι έξι ημέρες μετά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ ο ν. 4756/20 και η ΚΥΑ πολ.48713/1232/ 26/11/20 που διαχειριζόταν, επιτέλους, το θέμα της αναστολής των συμβάσεων εργασίας για τον (ουσιαστικά παρελθόντα) μήνα Νοέμβριο!

Με ποια δεδομένα θα μπορούσαν να λάβουν επιχειρηματικές αποφάσεις, άραγε, οι πληττόμενες (και σε περιορισμένη λειτουργία) επιχειρήσεις για τον μήνα Νοέμβριο, τη στιγμή που δεν είχαν γνώση του (ανύπαρκτου μέχρι την 26/11) θεσμικού πλαισίου;

Οι εργάσιμες ημέρες για τη διαχείριση του όλου θέματος; Η Παρασκευή 27 και η Δευτέρα 30 Νοεμβρίου -αναδρομικά, βεβαίως, για ολόκληρο το Νοέμβριο...

Ας επιχειρήσουμε όμως την προσέγγιση των βασικών (ανά κατηγορία) ρυθμίσεων:

Α. Επιχειρήσεις των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία με εντολή δημόσιας αρχής

Ερώτημα 1ο: Ποιες επιχειρήσεις, ειδικότερα, αφορούν τα μέτρα;

Αφορούν τις επιχειρήσεις, των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία της έδρας ή των υποκαταστημάτων τους, με εντολή δημόσιας αρχής.

Ερώτημα 2ο: Ποιων εργαζομένων οι συμβάσεις αναστέλλονται και για ποιο χρονικό διάστημα;

Το μέτρο αφορά τους εργαζόμενους των αμέσως ανωτέρω επιχειρήσεων, οι οποίοι προσλήφθηκαν έως την 4η Νοεμβρίου 2020. Οι συμβάσεις τους τίθενται υποχρεωτικά σε αναστολή (ή παρατείνεται προϋφιστάμενη) έως και την 30/11/2020. Τα αντίστοιχα ισχύουν και για τους εργαζόμενους που έχουν ενταχθεί στον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και για κείνους που επιδοτούνται από το Ανοικτό Πρόγραμμα 100.000 νέων θέσεων εργασίας.

Ερώτημα 3ο: Τι συμβαίνει με τις συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου;

Οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου των εργαζομένων των ανωτέρω επιχειρήσεων, τίθενται υποχρεωτικά σε αναστολή. Μετά το πέρας της αναστολής συνεχίζονται για τον συμφωνηθέντα, υπολειπόμενο, χρόνο-εκτός κι αν υφίσταται αντικειμενική αδυναμία.

Ερώτημα 4ο: Τι ισχύει όσον αφορά τις εξαιρέσιμες δραστηριότητες των συγκεκριμένων επιχειρήσεων;

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, για τις περιπτώσεις εξαιρέσιμων δραστηριοτήτων από την απαγόρευση λειτουργίας τους, έχουν τη δυνατότητα:

(α) Να θέτουν εργαζόμενους (των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους δεν έχουν τεθεί σε αναστολή), σε καθεστώς τηλεργασίας, όταν αυτή είναι δυνατή και

(β) Να προσλαμβάνουν εργαζομένους κάνοντας χρήση του προγράμματος «Ανοικτό Πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας», τους οποίους όμως δεν είναι δυνατό να θέσουν σε αναστολή.

Ερώτημα 5ο: Είναι δυνατή η ανάκληση της αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων των συγκεκριμένων επιχειρήσεων;

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι δυνατό να προβαίνουν σε προσωρινή, μόνον, ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους για κάλυψη έκτακτων, πρόσκαιρων, κατεπειγουσών και ανελαστικών αναγκών για την αντιμετώπιση, μόνον, της πανδημίας

Ερώτημα 6ο: Είναι δυνατή η καταγγελία συμβάσεων εργασίας;

Δεν είναι επιτρεπτή (με ποινή ακυρότητας) η καταγγελία συμβάσεων εργασίας του προσωπικού των εν λόγω επιχειρήσεων για όσο χρονικό διάστημα συμβάσεις των εργαζομένων τους τελούν σε αναστολή και, σε κάθε περίπτωση, μέχρι και την 30η Νοεμβρίου 2020.

Β. Πληττόμενες επιχειρήσεις

Ερώτημα 7ο: Ποιες επιχειρήσεις, ειδικότερα, αφορούν τα μέτρα;

Αφορούν τις επιχειρήσεις που ορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών, βάσει ΚΑΔ, ως πληττόμενες.

Ερώτημα 8ο: Ποιων εργαζομένων οι συμβάσεις είναι δυνατό να ανασταλούν και για ποιο χρονικό διάστημα;

Το μέτρο αφορά τους εργαζόμενους των ανωτέρω (Ερωτ. 7ο) επιχειρήσεων. Οι συμβάσεις τους είναι δυνατό να τεθούν σε αναστολή (ή να παραταθεί προϋφιστάμενη αναστολή) από 1/11/2020 έως και 30/11/2020 κατ’ ανώτατο όριο. Τα αντίστοιχα ισχύουν και για τους εργαζόμενους που έχουν ενταχθεί στον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ καθώς και για εκείνους που εντάσσονται στο Ανοικτό Πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας-υπό την προϋπόθεση της θέσης σε αναστολή του συνόλου των εργαζομένων της επιχείρησης.

Ερώτημα 9ο: Τι συμβαίνει με τις συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου;

Η αναστολή συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου των εργαζομένων, οι οποίες είχαν τεθεί σε αναστολή στο παρελθόν είναι δυνατό να παραταθεί έως 30/11/20 -κατ’ ανώτατο όριο. Μετά το πέρας του διαστήματος της αναστολής, οι συμβάσεις εργασίας συνεχίζονται για τον συμφωνηθέντα, υπολειπόμενο, χρόνο εκτός κι αν υφίσταται αντικειμενική αδυναμία

Ερώτημα 10ο: Είναι δυνατή η ανάκληση της αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων των συγκεκριμένων επιχειρήσεων; Η τηλεργασία;

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι δυνατό να προβαίνουν σε ανάκληση της αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους (αλλά και να τις θέτουν εκ νέου σε αναστολή) έως την 30/11/20. Υποχρεούνται, ταυτόχρονα, να θέτουν σε τηλεργασία τους εργαζομένους τους, σε ποσοστό 50% επί του συνόλου των εργαζομένων των οποίων η εργασία μπορεί να παρασχεθεί με το σύστημα αυτό

Ερώτημα 11ο: Ποιες οι υποχρεώσεις των συγκεκριμένων επιχειρήσεων;

Οι εν λόγω επιχειρήσεις υποχρεούνται να μην καταγγέλλουν (με ποινή ακυρότητας) συμβάσεις εργασίας για όσο χρονικό διάστημα οι συμβάσεις των εργαζομένων τους τελούν σε αναστολή, και σε κάθε περίπτωση, μέχρι και την 30η Νοεμβρίου 2020.

Υποχρεούνται επίσης να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας, για χρονικό διάστημα ίσο με το συνολικό χρονικό διάστημα της αναστολής των συμβάσεων εργαζομένων τους, εκτός κι αν συντρέχει αντικειμενική αδυναμία. Δεν υποχρεούνται να αναπληρώσουν τους οικειοθελώς αποχωρήσαντες, τους συνταξιοδοτούμενους, τους θανόντες κι εκείνους τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους λήγει κατά τη διάρκεια του ανωτέρω χρονικού διαστήματος.

Γ. Αποζημίωση ειδικού σκοπού

Ερώτημα 12ο: Σε ποιο ποσό ανέρχεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού; Ποια η μεταχείρισή της και οι δικαιούχοι της;

Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν σε αναστολή δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, με βάση υπολογισμού το ποσό των οκτακοσίων ευρώ (800,00 ευρώ) που αντιστοιχεί σε 30 ημέρες. Είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται.

Δ. Ετήσια Κανονική Άδεια εργαζομένων

Ερώτημα 13ο: Είναι δυνατή η μεταφορά της ετήσιας κανονικής άδειας του έτους 2020;

Επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή από τον Μάρτιο του 2020 και συνεχίζει να τελεί σε αναστολή (συνεχώς ή κατά διαστήματα) μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, δικαιούνται να μεταφέρουν το σύνολο ή το υπόλοιπο των δικαιούμενων ημερών της ετήσιας κανονικής άδειας του έτους 2020, έως την 30/6/2021.

Τα εισαγωγικώς αναφερόμενα νομοθετήματα, που δημοσιεύθηκαν στο τέλος του μήνα (:26/11/20) για να ρυθμίσουν σοβαρότατα προβλήματα που άρχισαν 1η Νοεμβρίου, μόνον επίκαιρα δε μοιάζουν.

Τιμή στην Πολιτεία δεν περιποιούν.

Το σημαντικότερο: Τον οφειλόμενο σεβασμό στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους δεν επιδεικνύουν.

Ας ελπίσουμε μάρτυρες νομοθετημάτων με τέτοια χαρακτηριστικά να μην ξαναγίνουμε.

Είτε γιατί θα έχουμε καταφέρει να τιθασεύσουμε την πανδημία είτε γιατί θα έχει αποδειχθεί η Πολιτεία σοβαρότερη και καλύτερα προετοιμασμένη.

Ευκταία, αμφότερα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 6 Δεκεμβρίου 2020