ΑΠΟΨΕΙΣ

Γενική Συνέλευση ΑΕ: Πρόσκληση

 19/03/2024 17:00

Η λειτουργία του ανώτατου οργάνου της ΑΕ, της ΓΣ (Φ/14.1.2024), διέπεται από συγκεκριμένες νομοθετικές προβλέψεις. Σε προηγούμενη αρθρογραφία μας, μας απασχόλησε η σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης (Φ/10.3.2024). Εδώ θα ασχοληθούμε με την πρόσκληση για τη σύγκλησή της.

Η πρόσκληση της ΓΣ και η ανάκλησή της

Η σύγκληση της ΓΣ λαμβάνει χώρα από το αρμόδιο όργανο μέσω πρόσκλησης των μετόχων-με εξαίρεση την περίπτωση της αυτόκλητης και καθολικής ΓΣ. Η πρόσκληση υποβάλλεται στις νόμιμες διατυπώσεις δημοσιότητας. Τα αρμόδια όργανα για τη σύγκληση της ΓΣ, είναι δυνατό να αποφασίσουν την ανάκλησή της τηρώντας τις ίδιες διατυπώσεις δημοσιότητας.

Το (Ελάχιστο) Περιεχόμενο Της Πρόσκλησης ΓΣ

…Μη Εισηγμένων ΑΕ

Η πρόσκληση σε ΓΣ μη εισηγμένης ΑΕ θα πρέπει, κατ’ ελάχιστον, να αναφέρεται:

(α) Στο οίκημα:

Η πρόσκληση απαιτείται να περιλαμβάνει το οίκημα στο οποίο (κατά το νόμο και το καταστατικό) θα λάβει χώρα η συνεδρίαση της ΓΣ με αναφορά στην ακριβή του διεύθυνση.

(β) Στη χρονολογία και ώρα συνεδρίασης:

Αναγκαίο περιεχόμενο της πρόσκλησης συνιστά η αναφορά στην ακριβή ημερομηνία συντέλεσης της ΓΣ και την ώρα έναρξής της.

(γ) Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης:

Στο ελάχιστο, αναγκαίο, περιεχόμενο της πρόσκλησης εντάσσονται και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της ΓΣ. Τα θέματα θα πρέπει να καταγράφονται με σαφήνεια.

(δ) Στους δικαιούμενους προς συμμετοχή στη ΓΣ μετόχους και στις οδηγίες συμμετοχής τους:

Η πρόσκληση είναι αναγκαίο να περιλαμβάνει και αναφορά στους δικαιούμενους να συμμετάσχουν στη ΓΣ μετόχους. Επίσης: τις κατά τον νόμο και το καταστατικό συναφείς, ουσιαστικές και διαδικαστικές, προϋποθέσεις. Θα πρέπει, συμπληρωματικά, να διαλαμβάνονται οδηγίες για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί και για την τυχόν συμμετοχή των μετόχων από απόσταση.

…Εισηγμένων ΑΕ

Για ΑΕ με μετοχές εισηγμένες σε ρυθμιζόμενη αγορά θα πρέπει η πρόσκλησή τους σε ΓΣ, θα πρέπει, επιπρόσθετα με τα ανωτέρω, να περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με: (α) την άσκηση των δικαιωμάτων των μετόχων μειοψηφίας, (β) τη δυνατότητα αντιπροσώπευσης των μετόχων, (γ) την τυχόν άσκηση δικαιώματος ψήφου με αλληλογραφία ή με ηλεκτρονικά μέσα. Επίσης, σε αυτή πρέπει να (δ) καθορίζεται το χρονικό σημείο κατά το οποίο πρέπει κάποιος να είναι μέτοχος για να συμμετάσχει στη ΓΣ. Τέλος, σε αυτή πρέπει να γνωστοποιούνται (ε) ο τόπος στον οποίο είναι διαθέσιμο το πλήρες κείμενο των εγγράφων και των σχεδίων αποφάσεων και ο τρόπος λήψης αυτών καθώς και (στ) η διεύθυνση του διαδικτυακού τόπου της εταιρείας, όπου είναι διαθέσιμες οι πληροφορίες που ο νόμος αξιώνει.

Καθολική ΓΣ

Πρόσκληση για σύγκληση ΓΣ δεν απαιτείται στην περίπτωση κατά την οποία στη συνέλευση παρίστανται ή αντιπροσωπεύονται μέτοχοι που εκπροσωπούν το σύνολο των δικαιουμένων ψήφου και κανείς από αυτούς δεν αντιλέγει στην πραγματοποίησή της και στη λήψη αποφάσεων (:καθολική γενική συνέλευση).

Η πρόσκληση για την σύγκληση Γενικής Συνέλευσης ΑΕ μοιάζει διαδικασία «τυπική». Η συγγραφή και το περιεχόμενό της ακολουθούν, κατά κανόνα, την «πεπατημένη». Δεν αφιερώνεται, ως εκ τούτου, από τους συντάκτες της (κατά κανόνα τουλάχιστον), ο χρόνος που απαιτείται για την επιβεβαίωση της πλήρωσης των προϋποθέσεων του νόμου και όσων το καταστατικό αξιώνει. Ενδεχόμενες αποκλίσεις δεν στερούνται σοβαρών συνεπειών. Ευκταίο, ως εκ τούτου, να δίδεται η δέουσα προσοχή και επιδεικνύεται αντίστοιχη επιμέλεια από εκείνους που η σχετική ευθύνη βαρύνει.