Ακρίβεια και εκλογές
Η αντιμετώπιση της ακρίβειας και του πληθωρισμού, ο οποίος απομυζά το μεγαλύτερο κομμάτι του εισοδήματος των πολιτών, είναι η μάχη που δίνει εδώ και δύο χρόνια η κυβέρνηση χωρίς τα επιθυμητά αποτελέσματα. Χαρακτηρίστηκε ως εισαγόμενη λόγω των διεθνών εξελίξεων ωστόσο, ήρθε, έμεινε και αποτελεί ένα σοβαρότατο πρόβλημα, που αγγίζει την συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Καθημερινά ο καταναλωτής ζει με αίσθημα φοβίας και οικονομικής ανασφάλειας επισκεπτόμενος σούπερ μάρκετ για να αγοράσει τα προς το ζην τρόφιμα, καθώς δεν γνωρίζει τι του επιφυλάσσει ο ιδιοκτήτης στο ράφι.
Το θέμα της ακρίβειας που επιμένει επισήμανε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Μία έμμεση παραδοχή ότι τα μέτρα που έχει εφαρμόσει η κυβέρνησή του με τα διάφορα pass και «καλάθια» δεν είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα αντίθετα, τα καύσιμα και το ελαιόλαδο «ολισθαίνουν» ανοδικά. Τα πρόστιμα εκατομμυρίων που επέβαλαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για αισχροκέρδεια σε διάφορες αλυσίδες ήταν σταγόνα μπροστά στα κέρδη. Η ακρίβεια παραμένει και σύμφωνα με την Eurostat, τον προηγούμενο Μάρτιο ο πληθωρισμός στη χώρα μας ήταν στο 3,4%, όταν στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 2,4%. Τι διαφεύγει της κυβέρνησης και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα; Πού βρίσκεται το λάθος των ελέγχων; Πάντα η αύξηση του πετρελαίου ευθύνεται; Η ακρίβεια είναι μόνο εισαγόμενη ή υπάρχουν και εσωτερικοί παράγοντες που λειτουργούν αποτρεπτικά στην αντιμετώπιση; Έχει άραγε την πολιτική βούληση η κυβέρνηση να χτυπήσει το κακό στη ρίζα του, γιατί όπως λέει και ο λαός «Δεν μπορείς να έχεις και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο».
Το στοίχημα της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή, και μάλιστα ενόψει Πάσχα, είναι η μείωση ή συγκράτηση των τιμών στα τρόφιμα. Δυστυχώς, κάνει χρήση συμβατικών «όπλων» όπως είναι τα αποκαλούμενα «καλάθια Νονών και Πάσχα». «Όπλα» που αποδείχτηκαν αναποτελεσματικά, καθώς εφαρμόστηκαν σε μικρή κλίμακα προϊόντων και δεν απευθύνθηκαν στο σύνολο των νοικοκυριών. Στις αρχές Απριλίου έριξε και άλλο «όπλο» στη μάχη, αυτό της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ. Άγνωστη παραμένει ακόμη η αποτελεσματικότητα του πενηντάρικου, τη στιγμή που πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι 8 στους 10 Έλληνες δήλωσαν πως ο μισθός τους επαρκή μεσοσταθμικά μόνο για 20 μέρες του μήνα.
Μπροστά στο φάσμα μίας ενδεχομένης τιμωρητικής ψήφου στις εκλογές της 9ης Ιουνίου, η κυβέρνηση στοχεύει στις τιμές, ώστε να είναι αντίστοιχες ή χαμηλότερες από τις περσινές, προκειμένου τα εκλογικά της ποσοστά να μην είναι πολύ χαμηλότερα των περσινών.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 28.04.2024