ΑΠΟΨΕΙΣ

Εκκλησία και κυβέρνηση

 06/05/2024 17:00

Χριστός Ανέστη αναφωνούν οι απανταχού χριστιανοί μεταφέροντας το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου που επισφραγίζει τη νίκη κατά του θανάτου και σηματοδοτεί την έναρξη μίας νέας ζωής. Σύμφωνα με την επικρατούσα Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία μας αφήνουμε τον πόνο και τη θλίψη της Εβδομάδας των Παθών και περνάμε στην ελπίδα της Ανάστασης, χάρη στην πίστη, την προσευχή, την αγάπη και την άκρα ταπείνωση.

Ωστόσο, η «ανάσταση» στις σχέσεις κυβέρνησης-Εκκλησίας, μετά από μήνες παθών, ήρθε λίγες ημέρες πριν τη Μ. Εβδομάδα με την κοινή εμφάνιση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου σε δομές της Αρχιεπισκοπής στο Δήλεσι. Εκεί ο Μακαριώτατος, σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους, υπέπεσε σε αμαρτία και «απώλεσε» την αρετή της ταπεινότητας, όταν ενεπλάκη στην πολιτική και επιτέθηκε φραστικά σε πολιτικό αρχηγό, το κόμμα του οποίου αποτελεί πόλο έλξης ψηφοφόρων της ΝΔ. «Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος, ούτε οποιοδήποτε πολιτικός» είπε. Σωστά κανένας πολιτικός δεν πρέπει να ορίζει τι θα κάνει η εκκλησία με το πνευματικό και ποιμαντικό της έργο και ποιοι θα εισέρχονται στον οίκο του Θεού, ενώ πρέπει να είναι πεντακάθαρες οι διαχωριστικές γραμμές εκκλησίας-κράτους.

Όμως, ο Αρχιεπίσκοπος ξέχασε ότι στην εποχή του COVID υπάκουσε στις αποφάσεις των πολιτικών, όπως στην απαγόρευση της κωδωνοκρουσίας, στην τέλεση της Αναστάσιμης λειτουργίας νωρίτερα από την καθιερωμένη ώρα, στην αναστολή των λειτουργιών στους χώρους θρησκευτικής λατρείας, στο άνοιγμα των εκκλησιών μόνο για ατομική προσευχή, στην απαγόρευση παρακολούθησης των ακολουθιών της Μ. Εβδομάδας από τους πιστούς κ.ά. Δεν είναι τυχαίο που εκκλησιαστικοί κύκλοι επικρίνουν την ηγεσία της Εκκλησίας για πολλούς συμβιβασμούς και εκτιμούν πως η δήλωση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου έγινε για να ικανοποιήσει τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη. Αλλά οι συμβιβασμοί είχαν και το «ανταποδοτικό τέλος», αυτό της αύξησης οργανικών θέσεων των κληρικών και τη μονιμοποίηση 2.311 ιερέων. Ο εκκλησιαστικός κόσμος δεν βλέπει με θετικό μάτι τη συμβιβαστική λογική, παράλληλα αποξενώνεται από την κυβέρνηση της ΝΔ λόγω της ασκούμενης πολιτικής, ιδίως μετά τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια και παραμένει μέγα ερωτηματικό ο τρόπος που θα εκφράσει τη δυσαρέσκειά του στις ευρωεκλογές.

Μελλοντικά πρέπει η ηγεσία της Ελλαδικής Εκκλησίας να μείνει μακριά από την πολιτική, προσηλωμένη στο πνευματικό, ποιμαντικό και κοινωνικό της έργο, χωρίς να ξεθωριάζει τις κόκκινες γραμμές που προσκρούουν στις αρχές και την αλήθεια της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 04-05.05.2024

Δημοφιλείς Απόψεις