ΑΠΟΨΕΙΣ

Η βελτίωση της καθημερινότητας απαιτεί ουσία και όχι επικοινωνία

 13/05/2024 18:00

Μόλις 28 ημέρες μας χωρίζουν από το άνοιγμα της κάλπης για την ανάδειξη των 21 εκπροσώπων μας στο ευρωκοινοβούλιο και η πολιτική αντιπαράθεση κορυφώνεται αργά αλλά σταθερά. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιδιώκουν να επιβάλλουν τη δική τους ατζέντα στην πολιτική σκηνή προκειμένου η κυβέρνηση Μητσοτάκη να βρίσκεται απολογούμενη, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να στρέψει τη συζήτηση σε θέματα που εκτιμά ότι της δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα.

Ζητούμενο όλων η προσέλκυση του πολίτη για ίδιον όφελος. Έναν πολίτη που εδώ και δεκάδες μήνες βρίσκεται αντιμέτωπος με καθημερινά προβλήματα, τα οποία αν και παραμερίστηκαν λίγο τις άγιες ημέρες του Πάσχα, δεν επιλύθηκαν. Ο σκληρός καθημερινός αγώνας για μία αξιοπρεπή επιβίωση, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, ενώ ως ασπιρίνες χαρακτηρίζονται τα όποια μέτρα έλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη, καθώς αυτά είχαν μόνο επικοινωνιακά και όχι ουσιαστικά αποτελέσματα.

Η ακρίβεια αποτελεί τη μάστιγα του μεροκαματιάρη, του μισθωτού, του συνταξιούχου και του μικρομεσαίου επιχειρηματία. Πλέον οι πολίτες απορρίπτουν το κυβερνητικό αφήγημα περί εισαγόμενης ακρίβειας και υποστηρίζουν ότι οι ρίζες της είναι εγχώριες. Δεν συμμερίζονται την άποψη κυβερνητικών στελεχών ότι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα (μέτρο με πετυχημένη εφαρμογή στην Ισπανία) δεν θα περνούσε στον καταναλωτή και θα δημιουργούσε μεγάλο έλλειμμα στα έσοδα του κράτους. Αλλά, κύκλοι της αγοράς, υποστηρίζουν ότι εδώ και μήνες αλυσίδες τροφίμων δουλεύουν με ένα ανώτατο ποσοστό κέρδους.

Ένα από τα πολλά πλοκάμια της ακρίβειας είναι τα καύσιμα. Πραγματικός πονοκέφαλος για τα νοικοκυριά, με το κόστος τους να επηρεάζει σημαντικά τη διαμόρφωση της τιμής πολλών αγαθών. Δυστυχώς, ούτε εδώ η κυβέρνηση δεν έχει πετύχει επιθυμητά αποτελέσματα. Καμία πολεμική σύρραξη, σύμφωνα με καταναλωτές δεν ευθύνεται αποκλειστικά για την αύξηση των τιμών, τη στιγμή που όταν η διεθνής τιμή του βαρελιού είχε μειωθεί ακόμη και στα 70 δολάρια, η μείωση δεν ήταν ανάλογη στην αντλία για τον καταναλωτή. Αλλά πώς να είναι, όταν της τελικής τιμής του πρατηρίου προηγείται η διυλιστηριακή τιμή, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (από τους ακριβότερους στην Ευρώπη), το ανταποδοτικό τέλος ΡΑΕ, η εισφορά πετρελαιοειδών, το ειδικό τέλος Δικαιωμάτων Τελωνειακών Εργασιών και το περιθώριο κέρδους εταιρείας εμπορίας.

Η καθημερινότητα του πολίτη είναι πολλές μικρές ψηφίδες (ακρίβεια, ασφάλεια κ.ά.) που επηρεάζουν τη ζωή του. Στο μέτωπο της ακρίβειας οι ψηφίδες παραμένουν «άναρχες» και οι κυβερνητικές επιλογές δεν έχουν θετικό πρόσημο. Μόλις, πρόσφατα, οι FT έκαναν λόγο για ανθηρή οικονομία αλλά φτωχούς πολίτες.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 12.05.2024