Δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος
Μήνες πριν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές κάθε κόμμα έθεσε τα δικά του διλήμματα για το μέλλον της χώρας και της Ενωμένης Ευρώπης.
Στα τέλη Μαρτίου, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του είχαν επισημάνει τη διττή βαρύτητα που έχει η αναμέτρηση των ευρωεκλογών. Από τη μία, κρίνεται η ελληνική εκπροσώπηση στη νέα Ευρωβουλή, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως η κοινή άμυνα, το μεταναστευτικό, τα αγροτικά κονδύλια κ.ά. Από την άλλη, δόθηκε χαρακτήρας εθνικών εκλογών στις ευρωεκλογές, υποστηρίζοντας ότι το διακύβευμα της κάλπης είναι η πολιτική σταθερότητα. Λίγες μέρες μετά, στο 15ο Συνέδριο της ΝΔ στάλθηκαν μηνύματα κατά της χαλαρής ψήφου.
Παρά την πολιτική βαρύτητα που δόθηκε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τον πήχη της επιτυχίας στο 33%, που ήταν το ποσοστό της ΝΔ στις προηγούμενες ευρωεκλογές και όχι κοντά στο 40% που έλαβε στις εθνικές εκλογές. Γιατί ένα χρόνο μετά την δεύτερη εντολή διακυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης κατεβάζει τον πήχη κατά επτά (7) ποσοστιαίες μονάδες περίπου, ενώ ζητά η ψήφος να μην είναι χαλαρή; Τι λάθος αναγνωρίζει στη διακυβέρνησή του; Γιατί θέτει ως προτεραιότητα τη διαφορά με το δεύτερο κόμμα, που όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και εάν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ξεπεράσει το 17%, ποσοστό των προηγούμενων εκλογών η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μειωθεί από τις 22,7 ποσοστιαίες μονάδες στις 15 μονάδες περίπου. Θα είναι πιο εύκολη επικοινωνιακά και όχι επί της ουσίας η διαχείριση αυτής της διαφοράς; Εκτιμά ότι δεν θα δεχθεί εσωκομματικές πιέσεις; Πώς αλήθεια θα αποδεχθεί ο νεοδημοκράτης το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση παρά την πολύμηνη εσωστρέφεια κατάφερε και διατήρησε το ποσοστό της, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε ένα χρόνο χωρίς μεγάλα προβλήματα απώλεσε τόσους ψηφοφόρους;
Επίσης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπερθεματίζει την αναγκαιότητα συμμετοχής στις ευρωεκλογές, και μιλά για επιβεβλημένη προσέλευση των πολιτών στην κάλπη. Ανησυχεί για την αποχή, που κατά πολλούς βοήθησε τη ΝΔ στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023, να λάβει ποσοστό 40,56%. Γιατί ενδιαφέρεται τώρα για τη συμμετοχή των πολιτών; Μήπως υπάρχουν μηνύματα για διαφορετική πολιτική σύνθεση του ποσοστού αποχής, κάτι που θα πλήξει το κυβερνών κόμμα;
Στις εκλογές δεν υπάρχει χαλαρή και μη χαλαρή ψήφος. Κάθε ψήφος έχει τη δική της πολιτική βαρύτητα και στέλνει το δικό της μήνυμα. Ακόμη και η μη ψήφος, η αποχή δηλαδή από την εκλογική διαδικασία, αποτελεί πολιτική άποψη με πολλούς παραλήπτες για την ποιότητα της δημοκρατίας.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 19.05.2024