ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΕ: Αναζητείται ο αξιακός της κώδικας

 05/06/2024 16:00

Τελευταία εβδομάδα πριν το άνοιγμα της κάλπης για την εκλογή των προσώπων που θα συμμετάσχουν στη σύνθεση του νέου Ευρωκοινοβουλίου και οι Έλληνες ψηφοφόροι ελάχιστα γνωρίζουν τις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωποι οι εκπρόσωποί τους οι οποίοι πρέπει να βρούνε, μεταξύ άλλων, θετικές λύσεις για την κοινωνία του συνόλου της Ενωμένης Ευρώπης γενικά και της Ελλάδας ειδικά.

Ο κόσμος έχει ακούσει κάτι για αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που ψηφίστηκε από το προηγούμενο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά καταψηφίστηκε από τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, με τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και τα συλλαλητήρια που οργάνωσαν σε πολλές πρωτεύουσες και μεγαλουπόλεις χωρών της Ευρώπης. Νωπές είναι ακόμη οι εικόνες αγροτών στο κέντρο των Βρυξελλών, του Παρισιού, του Μονάχου, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης κ.ά. Κοινά ήταν τα αιτήματά τους που έκαναν λόγο για περίπλοκους περιβαλλοντικούς κανόνες, αθέμιτο ανταγωνισμό, χαμηλά εισοδήματα ενώ επέκριναν την ηγεσία της ΕΕ για ασυνέπεια ευρωπαϊκών πολιτικών. Κινητοποιήσεις που ανάγκασαν τους αρχηγούς κρατών-μελών σε έκτακτη Σ.Κ. για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Επίσης, οι ψηφοφόροι άκουσαν αμυδρά κάτι για την ανάγκη ύπαρξης κοινής Ευρωπαϊκής Άμυνας και Ασφάλειας, ακόμη και για θεσμοθέτηση ενός υπερυπουργού Άμυνας προκειμένου να αντιμετωπιστούν κοινοί κίνδυνοι. Όμως, λεπτομέρειες δεν έμαθαν. Η σκέψη της πλειοψηφίας των πολιτών πάει στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας κ. Ζοζέπ Μπορέλ και αναρωτιέται πότε εφαρμόστηκε κοινή εξωτερική πολιτική προς όφελος των λαών στην Ενωμένη Ευρώπη. Μήπως στο μεταναστευτικό ή όταν ψηφίστηκε το εμπάργκο όπλων κατά της Άγκυρας για την εισβολή της στην Συρία, με την Ισπανία λίγο αργότερα να προμηθεύει με εξοπλισμό την Τουρκία; Οι Ευρωπαίοι πολίτες είδαν θετικό αποτέλεσμα από τις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλαν οι Βρυξέλλες στην Μόσχα μετά την εισβολή στην Ουκρανία; Μάλλον το αντίθετο, καθώς ένιωσαν την «εισαγόμενη ακρίβεια», όπως την χαρακτηρίζει η κυβέρνηση.

Στο νέο παγκόσμιο διαμορφούμενο περιβάλλον η ΕΕ, με υπαιτιότητα των ηγετών της, είναι ουραγός και χαμένη στον γραφειοκρατικό λαβύρινθο που η ίδια δημιούργησε αδυνατώντας να βρει το δικό της μίτο. Δυστυχώς εδώ και δεκαετίες οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ξεχάσει το τρίπτυχο Ειρήνη-Δημοκρατία-Ευημερία πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε η ΕΕ. Στον βωμό του οικονομικού κέρδους εγκατέλειψαν τον αξιακό της κώδικα που στηρίζεται στην Ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στην Ελευθερία, στη Δημοκρατία, στην Ισότητα, στο Κράτος Δικαίου και στα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Αυτά πρέπει να έχει υπόψη του ο ψηφοφόρος πίσω από το παραβάν και όχι ψευτοδιλήμματα περί σταθερότητας και αβεβαιότητας.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 02.06.2024