ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο μύθος του γκαντέμη Μητσοτάκη

 05/06/2024 19:00

Η φράση περί γκαντεμιάς κυνηγά την οικογένεια Μητσοτάκη εδώ και πολλά χρόνια. Για ένα άνθρωπο, όπως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που εκλέχτηκε πάνω από 60 χρόνια βουλευτής, είναι δύσκολο να βρει κανείς έναν σοβαρό λόγο για να δικαιολογήσει αυτόν τον χαρακτηρισμό. Όμως ως γνωστόν στην Ελλάδα καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα. Έτσι το κλισέ «ο γκαντέμης Μητσοτάκης» ήταν κάτι που ακολούθησε τον πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού μέχρι τον θάνατό του.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η συζήτηση περί γκαντεμιάς ξεκίνησε με το καλημέρα της θητείας του. Θυμάμαι τον Αύγουστο του 2019 που η Χαλκιδική επλήγη από μία πρωτοφανή κακοκαιρία και τον Νίκο Χαρδαλιά ως γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας να τρέχει για να συντονίσει τις ενέργειες του κράτους.

Μετά ήρθε η πανδημία, η ένταση στον Έβρο, η έξαρση του μεταναστευτικού στο Αιγαίο και ο πόλεμος στον Ουκρανία, οπότε η παραφιλολογία συνεχίστηκε. Ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι άτυχος και ότι κουβαλά τις ατυχίες στην πλάτη του.

Λάθος ανάγνωση κατά τη γνώμη μου. Και όχι επειδή πρόσφατα ο ίδιος προέβλεψε ότι θα περάσουν και οι δύο ελληνικές ομάδες στο final four του Βερολίνου ή ότι ο ΠΑΟΚ θα πάρει το πρωτάθλημα και ο Ολυμπιακός θα προκριθεί στον τελικό του Conference League. Ούτε γιατί φρόντισε με ένα από τα πιο επιτυχημένα, κατά τη γνώμη μου, TikTok που έκανε («Τα γατάκια») να απομυθοποιήσει ο ίδιος την όλη κουβέντα.

Η ανάγνωση είναι λάθος γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε μέσα από τις δυσκολίες και τις αναποδιές που του έτυχαν την περίοδο της κυβέρνησής του να κερδίσει. Τόσο κατά την περίοδο της πανδημίας όσο και στην κρίση με την Τουρκία ο σημερινός πρωθυπουργός δοκιμάστηκε και τα πήγε από πολύ καλά έως άριστα. Συνεπώς τα περί γκαντεμιάς δεν ισχύουν. Μπορώ να πω μάλιστα ότι οι δυσκολίες αυξάνουν την αδρεναλίνη του πρωθυπουργού που βλέπει μπροστά του ένα μεγάλο στοίχημα και ανεβάζει ταχύτητα. Δείχνοντας πόσο αποτελεσματικός και μεθοδικός είναι όταν αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Συνεπώς τα περί γκαντεμιάς δεν ισχύουν. Το αντίθετο θα έλεγα ότι συμβαίνει: Ο Μητσοτάκης με τις δυσκολίες «φτιάχνεται» και βελτιώνει απόδοση. Τη δική του και της ομάδας του.

Και μια και μιλάμε για αθλητισμό, εδώ η συγκυρία είναι υπέρ του Μητσοτάκη, καθώς συμβαίνει κάτι πρωτοφανές Σε μία εβδομάδα έχουμε ευρωεκλογές και όλες οι μεγάλες ομάδες της χώρας (πλην Άρη), που αντιπροσωπεύουν πολυάριθμες ομάδες ψηφοφόρων, έχουν φέτος λόγο για να χαμογελούν. Κερδίζοντας δίκαια και χωρίς αμφισβητήσεις σημαντικά τρόπαια. Ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα που ήταν συναρπαστικό και χωρίς επεισόδια στην τελική ευθεία, η ΑΕΚ που μέχρι τα τελευταία λεπτά ήταν πρωταθλήτρια, ο Παναθηναϊκός που πήρε κύπελο στο ποδόσφαιρο και ύστερα από 12 χρόνια το Final Four στο μπάσκετ και ο Ολυμπιακός που έκανε τη μεγάλη υπέρβαση και κέρδισε το Conference League. Πότε ξανά συνέβη λίγο πριν την κάλπη όλες αυτές οι ομάδες να είναι τόσο χαρούμενες;

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 02.06.2024

Δημοφιλείς Απόψεις