Σημεία των καιρών: Ομάδα που χάνει δεν αλλάζει!
Οι πιο άνευρες ευρωεκλογές με τη θηριώδη αποχή από τις κάλπες, δίνουν όπως όλα δείχνουν, τη θέση τους σε μία καυτή μετεκλογική περίοδο.
Τα τρία μεγαλύτερα κόμματα απέτυχαν στους στόχους που είχαν βάλει και ήδη, μία εβδομάδα μετά τις κάλπες βλέπουμε σημαντικές αναταράξεις στο εσωτερικό τους με τις πιο δραματικές να σημειώνονται στο κόμμα που είχε συγκριτικά τις μικρότερες απώλειες. Το ΠΑΣΟΚ.
Το συμβολικό «41 τα κατό» που είχαν κάνει σημαία στη ΝΔ, δεν υπάρχει πια για τον Κυρ. Μητσοτάκη και το ψυχολογικό όριο της πτώσης σε ποσοστό που έχει μπροστά το «δύο» δεν καταπίνεται εύκολα.
Άρχισαν επίσης τα όργανα για Κασσελάκη και Ανδρουλάκη αλλά το «σήκω απ τη θέση του», που λέει και το τραγούδι στη στιχουργική του συνέχεια, δεν το βλέπω να έρχεται εύκολα.
Στα ποδοσφαιρικά στέκια λένε πως «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει». Δηλαδή ο προπονητής δεν αλλάζει ενδεκάδα που φέρνει μέχρι τώρα νίκες. Ούτε ο ιδιοκτήτης τον προπονητή.
Στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ όμως βάλθηκαν να μας πείσουν ότι «ομάδα που χάνει δεν αλλάζει»! Ούτε αρχηγό, ούτε γραμματείς και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη στην ιεραρχία.
Ξέρω, η εποχή μας θυμίζει τη δεκαετία του ’50, τα χρόνια του «κοίταξε να τρουπώσεις κάπου». Ε, αυτό μεταφέρθηκε και στην πολιτική.
Και ο Τσίπρας χρειάστηκε να καταβαραθρωθεί από το 32,5% στο 17,8%% για να αποχωρήσει.
Ένα γκάλοπ σήμερα για το αν μπορούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να σηκώσουν κεφάλι με Κασσελάκη και Ανδρουλάκη αρχηγούς αντίστοιχα, θα φώτιζε το τοπίο. Όλοι υποψιαζόμαστε βέβαια το αποτέλεσμα. Προς το παρόν δεν έχουμε ένδειξη πως ο Κασσελάκης εμπέδωσε το μήνυμα πως τους ψηφοφόρους δεν τους ενδιαφέρει το πόσο πλούσιος είναι ο ίδιος αλλά πόσο φτωχοί είναι ο ίδιοι.
Έχει επίσης ενδιαφέρον η απάντηση «κύκλων της Χαριλάου Τρικούπη» σε όσους αμφισβήτησαν τον Ν. Ανδρουλάκη. Αυτοί οι «κύκλοι» έσπευσαν να πουν ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από κινήσεις εξωστρέφειας αλλά απέφυγαν να κάνουν την παραμικρή αναφορά για μια πιθανώς αναγκαία αναζήτηση ευθυνών και της ηγεσίας, για το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει μικρομεσαίο κόμμα.
Στη ΝΔ τα μηνύματα είναι ακόμα πιο σκληρά. Ένα 72% των πολιτών είτε καταψηφίζοντας, είτε απέχοντας, έστειλε μήνυμα στον Μητσοτάκη πως «μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς εσένα στο γκοβέρνο». Εφτά στους δέκα!
Και αν ο ψηφοφόρος συνηθίσει να καταψηφίζει ένα κόμμα, κλάφτα.
Επειγόντως πρέπει ο πρωθυπουργός να πείσει τον κόσμο πως μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω από το να εφευρίσκει δικαιολογίες για την ακρίβεια, αλλά και να μας απαλλάξει από την παρουσία γραφικών και μαυρογιαλουρικών προσόντων υπουργών.
Το να μην μπορεί να διώξει λ.χ. τον χιλιοτραγουδισμένο υπουργό που αγαπά… σταθερά και… εμπράκτως την εκλογική του περιφέρεια από κάθε υπουργείο που του ανατίθεται, δεν αποτελεί καλό οιωνό. Είναι αντιαθλητικό φάουλ και τεχνική ποινή.
Επίσης πρωθυπουργός θα πρέπει να πείσει ότι κατάλαβε τι συνέβη στα Τέμπη και γιατί οι πολίτες απαντούν πως είναι ελάχιστα ικανοποιημένοι για τις επιδόσεις σε υγεία και ασφάλεια. Ο κ. Μητσοτάκης βέβαια δεν γνωρίζει την εσωκομματική αμφισβήτηση που ζουν Κασσελάκης και Ανδρουλάκης. Με έναν ανασχηματισμό κερδίζει χρόνο και δυναμική ενώ στους άλλους δύο ο κίνδυνος της εσωστρέφειας είναι τεράστιος.
Στη μετεκλογική ατμόσφαιρα πλανάται το αίτημα για νέα πρόσωπα και αυτό αφορά σε όλο το πολιτικό φάσμα και όχι μόνο για τη θέση του ηγέτη. Επίσης η αίσθηση πως τα τρία μεγαλύτερα κόμματα θα ξεβολευτούν καθώς είναι αδύνατον να συνεχίσουν «ως έχουν» και να έχουν πορεία προς τις εκλογές του 2027 χωρίς νέες απώλειες.
Χαρακτηριστική είναι η πληροφορία πως σήμερα Κυριακή αναμένονταν να δημοσιευθεί άρθρο του δημάρχου Αθηναίων με το οποίο ο αίφνης εισελθών τον περασμένο Οκτώβριο στο πολιτικό προσκήνιο Χάρης Δούκας θα αποκαλύπτει τις προθέσεις σχετικά με το αν προτίθεται να διεκδικήσει την ηγεσία είτε του ΠΑΣΟΚ, είτε ευρύτερου σχήματος της «Κεντροαριστεράς».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης μέχρι στιγμής χειρίζεται ψύχραιμα το μπαράζ σκληρή κριτικής που δέχεται από στελέχη του κόμματος, αλλά δεν θεωρείται πιθανόν να επιλέξει να κινήσει διαδικασία ανανέωσης της εντολής για παραμονή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Όλη την εβδομάδα το ΠΑΣΟΚ έζησε κλυδωνισμούς από τις δηλώσεις του Παύλου Γερουλάνου, του Νίκου Παπανδρέου, του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και της Νάντιας Γιαννακοπούλου, σε διαφορετικούς τόνους βέβαια η κάθε μία, ενώ φημολογείται πως αργά ή γρήγορα θα μιλήσουν και στελέχη που είχαν καίριες θέσεις στο κόμμα επί Φώφης Γεννηματά όπως ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο Παύλος Χρηστίδης, αλλά και η Μιλένα Αποστολάκη.
Τα προεκλογικά λάθη και η οίηση του Στέφανου Κασσελάκη είχαν δημιουργήσει σε πολλούς μέσα στο ΠΑΣΟΚ πως το κόμμα τους μπορεί να καταλάβει τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές. Τούτο δεν συνέβη αλλά από την άλλη πλευρά και Νίκος Ανδρουλάκης πήγε το 7,7% των ευρωεκλογών του 2019 στο 12,8% της περασμένης Κυριακής.
Μπορεί να εκδηλώθηκε αναταραχή και στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά το κόμμα αυτό παρουσιάζει σημαντικές διαφορές σε στελέχωση από το ΠΑΣΟΚ που έχει πολύ πιο έντονη παρουσία στην αυτοδιοίκηση, στον συνδικαλισμό, τους συλλόγους και τις ομοσπονδίες. Ο Κασσελάκης θα προσπαθήσει να μείνει ως ηγέτης ενός «δικού του» κόμματος μετά την κατά κύματα αποχώρηση στελεχών της εποχής Τσίπρα τα τελευταία χρόνια.
Μπαίνουμε πάντως σε εποχή «πυκνού» πολιτικού χρόνου για τα δεδομένα του καλοκαιριού και της παραδοσιακής χαλαρή ψήφου των ευρωεκλογών. Έρχονται ειδήσεις…
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 16.06.2024