ΑΠΟΨΕΙΣ

Μηνύματα κατά ριπάς

 17/06/2024 19:00

Τελικά το αποτέλεσμα μίας ακόμη εκλογικής αναμέτρησης είναι σοφό και επιβεβαιώνει την παράδοση της κάλπης που στέλνει μηνύματα. Και η κάλπη της 9ης Ιουνίου έστειλε κατά ριπάς μηνύματα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Στη Νέα Δημοκρατία κατάλαβαν αυτό που κάθε λογικός παρατηρητής των πολιτικών πραγμάτων διαπίστωνε: Η αλαζονεία του 41% κάποια στιγμή θα ελάμβανε τέλος. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός υποτίμησαν τις ρίζες της παράταξης .Ο συντηρητικός κόσμος της ΝΔ έγινε τούρμπο με τα πανηγύρια της ηγετικής ομάδας του Μαξίμου για τον γάμο των ομοφυλόφιλων και περίμενε όλους αυτούς τους μήνες στη γωνία την κυβέρνηση. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες τρελάθηκαν όταν είδαν τα εκκαθαριστικά της εφορίας και τις συνέπειες της τεκμαρτής φορολόγησης. Τους τα έλεγαν όταν νομοθετούσαν αλλά το πολιτικό μεθύσι του 41% τους διέσυρε με τις γνωστές διαρροές περί φοροδιαφυγής αντιγράφοντας τακτικές κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ. Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων υπέστησαν παραμονές εκλογών την τρομοκρατία της απειλής προστίμων και ανέβασαν πίεση με την ανοργανωσιά του μέτρου. Και αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς τον τραγέλαφο της τιμής της φέτας και την πολύμηνη ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ και στα καύσιμα, ο αριθμός των αγανακτισμένων δεξιών λαϊκών ψηφοφόρων του 2023 συνεχώς αυξάνονταν. Οι μόνοι που δεν το έβλεπαν ήταν οι ένοικοι του Μαξίμου και των υπουργείων που έκαναν αριθμητικές πράξεις και ακόμα και παραμονές των εκλογών εμφανίζονταν βέβαιοι για το 33%.

Ο πρώτος βέβαια σε ένα κόμμα έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη. Ο Μητσοτάκης έδειξε να το κατάλαβε και φέρεται αποφασισμένος να αλλάξει ρότα. Τον ευνοεί ότι ανάλογα ίσως και μεγαλύτερα προβλήματα έχουν στη διαχείριση του αποτελέσματος και οι Κασελάκης και Ανδρουλάκης. Και οι δύο τους δεν έπεισαν, γι’ αυτό και όχι μόνο δεν καρπώθηκαν τίποτα από τη φθορά της κυβέρνησης αλλά ούτε καν προσέγγισαν τους στόχους τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πτώση τριών μονάδων από το ποσοστό του των Εθνικών εκλογών, το δε ΠΑΣΟΚ απέτυχε να βγει δεύτερο.

Το πιο σοβαρό μήνυμα της κάλπης των Ευρωεκλογών ήταν κατά την άποψή μου ότι σηματοδοτήθηκε το τέλος των μονοκομματικών κυβερνήσεων. Κι αυτό το μήνυμα εστάλη από μία κάλπη έστω και με χαλαρή ψήφο. Μπαίνουμε σε μία περίοδο αντίστοιχη του 2012 και κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι ξανά κάλπες θα στηθούν μετά από 3 χρόνια. Ίδωμεν...

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 16.06.2024