Ζητούμενο η αλλαγή πολιτικής, όχι προσώπων
Ο ανασχηματισμός αποτελεί μέσο διαχείρισης κυβερνητικής κρίσης που γίνεται είτε μετά από ένα αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα, είτε ύστερα από συσσωρευμένες κυβερνητικές αστοχίες. Το δυσάρεστο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με την απώλεια πέντε ποσοστιαίων μονάδων από τον στόχο η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπάθησε να το προσπεράσει με έναν βεβιασμένο και επικοινωνιακού χαρακτήρα ανασχηματισμό. Πολλοί εκτιμούν ότι με τον γρήγορο ανασχηματισμό και την είσοδο στην κυβέρνηση ορισμένων παραδοσιακών στελεχών της παράταξης, ολοκληρώθηκε η αυτοκριτική, δόθηκε το σήμα επανεκκίνησης και όποιες φωνές δυσαρέσκειας υπήρξαν θα σιγήσουν. Αντίθετα, αρκετοί πιστεύουν ότι το εκλογικό μήνυμα δεν αναγνώστηκε σωστά.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, κατά την προσφιλή του συνήθεια, επισκέφθηκε τα υπουργεία στα οποία έγιναν αλλαγές προσώπων για να δώσει το στίγμα της ασκούμενης πολιτικής. Επισκέφθηκε και το υπουργείο Ανάπτυξης, του οποίου η προηγούμενη πολιτική ηγεσία εδώ και μήνες έδινε τη μάχη κατά της ακρίβειας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι όλα τα μέτρα κατά της ακρίβειας θα συνεχιστούν για έξι μήνες ακόμη, επανέλαβε την αναγκαιότητα για πανευρωπαϊκή δράση κατά της ακρίβειας, στο πλαίσιο της παρέμβασής που είχε κάνει και υποστήριξε πως τον Μάιο είχαμε τον έβδομο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη και «αρχίζουμε πια να βλέπουμε ενδείξεις αποκλιμάκωσης των τιμών».
Αφού βλέπει βελτίωση γιατί η αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Ανάπτυξης; Οι προηγούμενοι ακολούθησαν μία πολιτική, την οποία καλούνται να εφαρμόσουν και οι τωρινοί. Γιατί εδώ και δύο χρόνια αδυνατεί η κυβέρνηση να τιθασεύσει το κύμα ακρίβειας που συνεχώς γιγαντώνεται σε διάφορους τομείς; Ελεύθερη οικονομία δεν σημαίνει ασυδοσία. Το κράτος βάζει κανόνες λειτουργίας στην αγορά και διαθέτει τους κατάλληλους μηχανισμούς ελέγχου.
Ποιοι κανόνες διέπουν τον τομέα τροφίμων, τη στιγμή που το πάρτι ανατιμήσεων καλά κρατεί; Ποιοι κανόνες διευθετούν την αγορά καυσίμων, όπου οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα; Ποια μέτρα έχει λάβει το κράτος για την συγκράτηση των ενοικίων, τη στιγμή που για λίγα τετραγωνικά μέτρα απαιτείται περίπου το ήμισυ του κατώτατου μισθού; Ποια η μέριμνα για τους καταναλωτές ενέργειας, τη στιγμή που υπερήλικοι και μη, καλούνται να κάνουν μαθηματικές εξισώσεις για να επιλέξουν εταιρεία, αλλά τελικά πληρώνουν αδρά; Γιατί αποφασίζονται απογευματινά χειρουργεία όταν τα νοσοκομεία έχουν τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό; Πώς αντιμετωπίζεται η διαφθορά, που σύμφωνα με τον Δείκτη Διαφθοράς 2023 η χώρα μας βρίσκεται στην 24η θέση ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και στην 59η μεταξύ των 180 κρατών.
Υπάρχουν πολλά ακόμη, όπως αντιμετώπιση εγκληματικότητας-παραβατικότητας, απονομή δικαιοσύνης, φορολόγηση (τεκμαρτό εισόδημα) μικρομεσαίων, χαράτσια τραπεζών, υπερκέρδη κ.ά. Ζητούμενο είναι η αλλαγή πολιτικής, όχι των προσώπων.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23.06.2024