ΑΠΟΨΕΙΣ

Το μετέωρο βήμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

 11/07/2024 10:00

Με επικοινωνιακή αντεπίθεση και διατρανώνοντας ότι ερμήνευσαν το μήνυμα που έστειλε η εκλογική βάση της ΝΔ στις ευρωεκλογές, επιχειρεί κυβέρνηση και πρωθυπουργός να προσπεράσουν τη δριμύτατη κριτική που άσκησαν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι του κόμματος Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα εκδήλωσης που έγινε στο Πολεμικό Μουσείο.

Στελέχη της παράταξης υποστηρίζουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπρεπε να δώσει παρών στην εκδήλωση και να ακούσει εκ του σύνεγγυς τις όποιες επικρίσεις και κρίσεις έκαναν οι δύο προκάτοχοί του. Έπρεπε, όπως εκτιμούν, να έχει το σθένος να ακούσει απευθείας, δίχως μεσολαβητές και μεσάζοντες, την κριτική για την ισλαμοποίηση της Ευρώπης, την ιδεολογική μετάλλαξη της ΝΔ, τα καρτέλ και τα ολιγοπώλια στην αγορά (τροφίμων, ενέργειας κ.ά.), την ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ, το δημόσιο χρέος το δημογραφικό κ.λπ. Να ακούσει για τις κόκκινες γραμμές στις σχέσεις με την Τουρκία και την ανάγκη να σταλεί ένα ξεκάθαρο και αυστηρό μήνυμα προς τα Τίρανα και τα Σκόπια. Έπρεπε να ακούσει ο ίδιος μία διαφορετική, από τη δική του και του Μεγάρου Μαξίμου, ερμηνεία του μηνύματος που έστειλε η βάση της ΝΔ με την αποχή της από την εκλογική διαδικασία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να προστατεύσει τον εαυτό του από ένα νεοδημοκρατικό κοινό που γνώριζε πως είναι απέναντί του. Προτίμησε την ώρα της εκδήλωσης να επισκεφθεί αιφνιδιαστικά ένα νοσοκομείο, ενώ και τις επόμενες ημέρες έδωσε έμφαση στην επικοινωνία επισκεπτόμενος τον σταθμό ηλεκτρικών λεωφορείων, το υπουργείο Υγείας κ.ά. Κινήσεις με στόχο να αναδειχθεί το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την καθημερινότητα του πολίτη. Ακόμη και στις συνεντεύξεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε εντέχνως να απαντήσει επί της ουσίας στα όσα είπαν οι Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, αλλά και οι βουλευτές της ΝΔ λίγες ημέρες νωρίτερα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ωστόσο, πολλοί ήταν οι πρόθυμοι που προτίμησαν να επιτεθούν υποτιμητικά στα πρόσωπα Καραμανλή και Σαμαρά χωρίς να σχολιάσουν τα λεγόμενα τους.

Για πρώτη φορά μετά τον Ιανουάριο του 2016, όταν εκλέχθηκε πρόεδρος της ΝΔ και πέντε χρόνια ως πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται ουσιαστική πολιτική κριτική που αγγίζει τα όρια της αμφισβήτησης. Ο σπόρος της συζήτησης για το ιδεολογικοπολιτικό πρόσημο της παράταξης και της κυβέρνησης της ΝΔ έπεσε και φύτρωσε. Έχει τον χρόνο να πάρει αποφασίσεις. Όλοι αναμένουν τις εξαγγελίες του στη ΔΕΘ και φυσικά το πρόσωπο που θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εκτός και εάν οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, εκτιμώντας ότι η ΝΔ θα είναι κυρίαρχη πολιτική δύναμη, απουσία ισχυρής αντιπολίτευσης. Εκεί ίσως υπάρξουν εκπλήξεις και το πάθημα Μακρόν είναι νωπό.


*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 07.07.2024