ΑΠΟΨΕΙΣ

Άλεν Ντελόν: Η πιο όμορφη εικόνα των sixties. Του Κώστα Μπλιάτκα

 18/08/2024 12:29

Ο νους ταξιδεύει όπως φαντάζομαι συμβαίνει με κάθε μεγάλης ηλικίας αρσενικό στην είδηση του θανάτου του Αλέν Ντελόν. Μετά το έρεβος και τις στάχτες του πολέμου, ήρθε στο προσκήνιο της μουσικής και του σινεμά, στα χρόνια του ’60, μία όμορφη γενιά νέων σταρ, ανδρών και γυναικών. 

Ο Γάλλος μυστηριώδης και εξωγήινης ανδρικής ομορφιάς ηθοποιός ήταν στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας σε όλο τον κόσμο. Θυμήθηκα μία διάσημη φωτογραφία με τον Αλέν Ντελόν το 1967, καθισμένο σε έναν καναπέ δίπλα στη Marianne Faithfull, με έναν αμήχανο Mick Jagger στην άλλη πλευρά της, προφανώς τραβηγμένη την εποχή που η Faithfull, τότε κορίτσι του σταρ των Rolling Stones επρόκειτο να πρωταγωνιστήσει στην ταινία «The Girl on a Motorcycle». 

Στο έργο η Faithfull φορούσε ένα κομψό δερμάτινο κοστούμι που ο χαρακτήρας του Ντελόν θα απολάμβανε πολύ να το ξεκολλήσει από πάνω της. Στη φωτογραφία η Marianne σκύβει καθώς ο Ντελόν της μουρμουρίζει, γελώντας, φωτισμένη από την παρουσία του. Με τη γλώσσα του σώματός της είναι πλήρως «τυλιγμένη» από τον Ντελόν. 

delon.jpg

Ο Τζάγκερ δεν μπορεί παρά να κοιτάξει ανήσυχα το τσιγάρο του. Αργότερα η Faithfull θα έλεγε ότι δεν της άρεσε καθόλου ο Delon, αλλά επιβεβαίωσε ότι ο Jagger ήταν πολύ ζηλιάρης. Όπως και να έχει, είναι δύσκολο να σκεφτείς κάποιον που, εκτός από την προσοχή της Faithful έστω και για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου, θα έπαιρνε και τις κάμερες και τον Τύπο μακριά από τον Jagger και αυτός δεν θα μπορούσε είναι άλλος από τον Γάλλο ηθοποιό. 

Έφυγε με τον Ντελόν οριστικά η χαμένη ομορφιά των sixties. Είτε έπαιζε τον εραστή απέναντι από τη Marianne Faithfull είτε τον δολοφόνο στο Le Samouraï, ο Γάλλος ηθοποιός, που πέθανε σε ηλικία 88 ετών, ήταν το σύμβολο μίας ολόκληρης εποχής. Δεν έχανα ταινία του από το 1973 μέχρι τα τέλη του ’90. Στα θερινά κυρίως αλλά και χειμερινά σινεμά. Τον λες και από τα πρόσωπα που πίστευες πως δεν θα πεθάνουν ποτέ. Όλοι έχουμε τέτοιες φιγούρες στο μυαλό.