ΑΠΟΨΕΙΣ

Δεν βγαίνει…

 19/09/2024 11:00

Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται με αυξήσεις μισθών. Αυτό είναι το μότο των κυβερνητικών στελεχών και η επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται εσχάτως σε συνεντεύξεις και στον δημόσιο διάλογο.

Προσπαθώ να καταλάβω με τη γλώσσα των αριθμών που τόσο χρησιμοποιεί η κυβέρνηση πώς οι αυξήσεις που δόθηκαν ή θα δοθούν σε μισθούς και συντάξεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα μπορούν όντως να αναπληρώσουν τις αυξημένες δαπάνες ενός νοικοκυριού. Τα νούμερα πολύ απλά δεν βγαίνουν και το καταλαβαίνει ο μέσος πολίτης στη σκληρή καθημερινότητα. Τα ενοίκια έχουν εκτοξευτεί στον Θεό, οι τελευταίοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος σοκάρουν και κυμαίνονται από 100-200 ευρώ τον μήνα, οι τιμές στα σούπερ μάρκετ συνεχίζουν να είναι στα ύψη και η ζωή συνεχίζεται με μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση πραγματικότητας και εικονικής πραγματικότητας.

Και η πραγματικότητα αναφέρει ότι η ενοικίαση μίας γκαρσονιέρας 30 τετραγωνικών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μπορεί να φτάσει τα 600 ευρώ και στην Αθήνα τα 800 ευρώ και ένα δυάρι στη Θεσσαλονίκη να φτάσει τα 800 ευρώ και στην Αθήνα να ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ!

Η πραγματικότητα καταδεικνύει ότι ένας φίλος για μία τυρόπιτα, μία σαλάτα και ένα μπουκαλάκι εμφιαλωμένο νερό πλήρωσε 15,50 ευρώ στο αεροδρόμιο. Και επίσης ένα κύπελλο παγωτό με δύο μπάλες το πληρώσαμε 4,20 ευρώ φέτος το καλοκαίρι. Και σαν αντιστάθμισμα έρχεται η αύξηση του κατώτατου μισθού που σκόπιμα αναφέρεται ότι είναι στα 830 ευρώ που αφορά όμως μεικτές απολαβές διότι οι καθαρές είναι 705 ευρώ. Καλώ λοιπόν τους υπουργούς που επιχειρηματολογούν ότι θα αντιμετωπίσουν την ακρίβεια με τις αυξήσεις μισθών να απαντήσουν πώς μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος που αμείβεται με 705 ευρώ το μήνα όταν έχει να πληρώσει το λιγότερο ενοίκιο 400 ευρώ, ηλεκτρικό ρεύμα 100 ευρώ, ύδρευση, κοινόχρηστα, κινητό, σούπερ μάρκετ κ.λπ. Και δεν βάζω μέσα δαπάνες συντήρησης αυτοκινήτου και μικροέξοδα της καθημερινότητας. Πολύ απλά δεν βγαίνει.

Αυτός είναι ο βασικός λόγος που οι νέοι άνθρωποι δεν παντρεύονται, δεν κάνουν ούτε σκέψη για ένα παιδί και ψάχνονται για να φύγουν στο εξωτερικό. Αυτός είναι ο λόγος που οι κυβερνητικές εξαγγελίες δυστυχώς δεν είναι αποτελεσματικές. Αυτός είναι ο λόγος που ο κόσμος δεν θέλει να ακούει για πολιτική και πολιτικούς.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14-15.09.2024