ΑΠΟΨΕΙΣ

Κάντο όπως ο Ρεχάγκελ

 05/11/2024 08:00

Τα μικρά προχωρούν, τα μεγάλα βαδίζουν σημειωτόν. Κάπως έτσι θα μπορούσε να είναι ο απολογισμός της επίσκεψης του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ στην Ελλάδα. Δεν ήταν η πρώτη ούτε θα είναι και η τελευταία επίσκεψη Γερμανού Προέδρου της Δημοκρατίας στη χώρα μας, όμως το τάιμινγκ της επίσκεψης του σημερινού πρώτου πολίτη της Γερμανίας στην Ελλάδας, ενός πολύ έμπειρου πολιτικού, κάθε άλλο παρά καλό ήταν. Ελλάδα και Γερμανία έχουν αυτήν την περίοδο διαφορές θέσεων σε θέματα που αφορούν στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης σε επίπεδο ΕΕ, όπως φάνηκε και στις τελευταίες Συνόδους Κορυφής. Την ίδια στιγμή το «αγκάθι» των γερμανικών αποζημιώσεων και ειδικά του κατοχικού δανείου παραμένουν, αν όχι στο τραπέζι, τουλάχιστο στο συρτάρι. Στο θέμα δεν υπήρξαν εξελίξεις. Η ελληνική πλευρά, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έθεσαν το θέμα, με τη γερμανική πλευρά να μη σηκώνει το γάντι. Το ενδιαφέρον σημείο είναι σίγουρα ότι στη φαρέτρα της ελληνικής πλευράς μπήκε για τα καλά το κατοχικό δάνειο, όπως φάνηκε και από την ειδική αναφορά που έκανε στο θέμα κατά τη συνάντησή του με τον κ. Σταϊνμάγιερ ο πρωθυπουργός. Η Γερμανία έχει πληρώσει μία δόση του δανείου και αυτό έχει τη σημασία του. Γιατί κακά τα ψέματα. Αν η Γερμανία πληρώσει στην Ελλάδα αποζημιώσεις, θα έρθουν και άλλες χώρες (με πολύ μεγαλύτερες αξιώσεις) και θα πάρουν σειρά. Ενώ το κατοχικό δάνειο είναι κάτι που αφορά μόνο στην Ελλάδα.

Κατά τα λοιπά η επίσκεψη είχε πολιτικά μηνύματα. Πρώτον ότι το Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, το οποίο χρηματοδοτεί η Γερμανία, έχει μπει σε τροχιά εκκίνησης, ενώ και οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα κινούνται ανοδικά. Ακόμη και στο επίπεδο της εκπαίδευσης ακούστηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως το γεγονός ότι οι Έλληνες που φοιτούν αυτή τη στιγμή στη Γερμανία είναι 6.000, ενώ αντίστοιχα οι Γερμανοί φτάνουν περίπου τους 1.000. Στα συν των ελληνογερμανικών σχέσεων, που είναι και καλές ειδήσεις για τη Θεσσαλονίκη, είναι η λειτουργία, εδώ, του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας, αλλά και η σωτηρία του τοπικού παραρτήματος του Ινστιτούτου Γκαίτε, που, ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες πολλών, συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του.

Στα ωραία της επίσκεψης ήταν φυσικά και η εμφάνιση, ύστερα από καιρό, του πολύ αγαπητού στη χώρα μας Ότο Ρεχάγκελ. Στα 86 του πλέον συνεχίζει να έχει τη γνωστή βροντώδη φωνή που είχε πάντοτε, να μιλά με πάθος για το θαύμα του 2004, αλλά και για το στόχο που είχε ως προπονητής της Εθνικής Ελλάδος. «Η μπάλα πρέπει να μπει στα δίχτυα» έλεγε κατά την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη. Μία φράση που δείχνει τον δρόμο και για την πολιτική.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 03.11.2024

Δημοφιλείς Απόψεις