2020
Κάθε φορά που συμπληρώνεται ένας χρόνος σκεφτόμαστε με ανάμεικτα συναισθήματα, είναι η αλήθεια, τι έγινε στο διάστημα αυτό και ελπίζουμε να πάμε καλύτερα. Πάλι με ανάμεικτα συναισθήματα, γιατί πολλά δεν μπορεί να αλλάξουν και άλλα χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια. Η φύση του ανθρώπου είναι να είναι συντηρητικός, δηλαδή να μην προχωράει εύκολα σε αλλαγές. Συνήθως φοβάται ότι η αλλαγή θα οδηγήσει σε χειρότερη κατάσταση. Αν αυτό είναι μια διαπίστωση για το άτομο γενικεύεται στις κοινωνίες. Διατηρεί η κοινωνία την ισορροπία που πέτυχε και αλλάζει δύσκολα. Για τα προσωπικά του καθενός ούτε μπορώ ούτε είναι δυνατόν -γιατί δε ξέρω- να σχολιάσω. Εύχομαι σε όλους και όλες ο νέος χρόνος –αν και δίσεκτος, να είναι καλύτερος. Για την κοινωνία μας που μοιάζει πολλές φορές να έχει χάσει την κοινή λογική εύχομαι να πάει καλύτερα.
Συλλογικά το 2019 προχωρήσαμε σε αναδιάρθρωση του κομματικού μας συστήματος, εκλέξαμε νέες αρχές στην Αυτοδιοίκηση, νέα κυβέρνηση, νέα Βουλή. Επιστρέφει η κοινή λογική; Όπως φαίνεται υπάρχει ελπίδα. Θα φανεί το 2020 αν η ελπίδα παραμείνει ελπίδα ή με πράξεις μετατραπεί σε πραγματικότητα.
Φυσικά όταν έχεις να κάνεις με ανθρώπους που νομίζουν ότι δίκαιο και σωστό είναι αυτό που αυτοί θεωρούν δίκαιο και σωστό για τον εαυτό τους, δύσκολα θα βρεις κοινούς τόπους και λογική. Βλέπεις π.χ. στο λεωφορείο όλους αυτούς που είναι στοιβαγμένοι στην πόρτα, δεν δίνουν σημασία στους άλλους, μιλάνε ή ασχολούνται με το κινητό, ανεβαίνουν 2 στάσεις πριν το τέρμα για να είναι άνετοι στην διαδρομή από το τέρμα που είναι και αφετηρία. Αυτή είναι η μικρογραφία της Ελλάδας. Αυτό κάνουν σε όλα προσπαθώντας να πετύχουν ο καθένας το δικό του αποτέλεσμα. Οι μισοί επιβάτες (και βάλε) δεν πληρώνουν εισιτήριο. Επειδή δεν πληρώνουν η κατάσταση είναι χάλια. Επειδή είναι χάλια δεν πληρώνουν. Αυτό αν το σκεφτείτε ισχύει σε όλα: μικρά και μεγάλα.
Πολλές φορές έχω πει π.χ. ότι είναι αδύνατον με 80 χιλιάδες γεννήσεις να βρουν δουλειά 40 χιλιάδες απόφοιτοι το χρόνο σε μια αγορά εργασίας που δεν έχει 50% των θέσεών της για πτυχιούχους. Ότι αποκτήσαμε και 20 χιλιάδες με μεταπτυχιακό είναι μια άλλη στρέβλωση.
Ελπίζω να πάμε καλύτερα το 2020. Δεν το πολυπιστεύω. Αλλά πού ξέρεις;
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29 Δεκεμβρίου 2019