#37 from waste to Soil: Η Πράσινη Συμβουλευτική, κλειδί για βιώσιμη ανάπτυξη και περιβαλλοντική υπεροχή στις σύγχρονες επιχειρήσεις
Η σημερινή εποχή, με την κλιματική αλλαγή και τις αυξανόμενες πιέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, καθιστά απαραίτητη την ενσωμάτωση πρακτικών περιβαλλοντικής διαχείρισης και βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις. Ειδικότερα, για τις επιχειρήσεις Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), τις αγροτικές επιχειρήσεις, και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων, η εφαρμογή σύγχρονων εργαλείων και υπηρεσιών, όπως το Life Cycle Assessment (LCA), οι Environmental Product Declarations (EPD), το Zero Waste to Landfill, και ο υπολογισμός των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και του ανθρακικού αποτυπώματος είναι κρίσιμη.
Αυτές οι υπηρεσίες όχι μόνο υποστηρίζουν τη συμμόρφωση με κανονισμούς, αλλά και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και τις αναφορές Αειφορίας (reporting) σύμφωνα με την ESG (Environmental, Social, and Governance) προσέγγιση της
Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή τη διαφάνεια και την αξιολόγηση των επιχειρήσεων σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διοικητικά κριτήρια.
Η στρατηγική του LCA επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αξιολογούν τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των προϊόντων και των διαδικασιών τους σε όλο τον κύκλο ζωής τους, από την πρώτη ύλη μέχρι την απόρριψη. Αυτή η προσέγγιση βοηθά τις επιχειρήσεις τροφίμων και τους αγροτικούς παραγωγούς να κατανοήσουν τα κρίσιμα σημεία, όπου ο περιβαλλοντικός τους αντίκτυπος μπορεί να μειωθεί.
Από την άλλη, οι EPD (Environmental Product Declarations) εξασφαλίζουν ότι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες παρουσιάζονται με διαφάνεια ως προς το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, βοηθώντας τους καταναλωτές να επιλέγουν πιο συνειδητά και ενισχύοντας την εμπιστοσύνη προς τα προϊόντα.
Η πολιτική Zero Waste to Landfill, που αποσκοπεί στη μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται σε χώρους ταφής, αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα προς την κυκλική οικονομία. Οι επιχειρήσεις που εστιάζουν σε αυτόν τον στόχο μπορούν να
μειώσουν τα λειτουργικά κόστη, να δημιουργήσουν νέες πηγές εισοδήματος μέσω της
ανακύκλωσης και να προστατέψουν το περιβάλλον. Επιπλέον, ο υπολογισμός των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και του ανθρακικού αποτυπώματος επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αναγνωρίσουν πηγές
ρύπανσης και να θέσουν στόχους για τη μείωση των εκπομπών τους, ευθυγραμμισμένοι με τους στόχους για την κλιματική αλλαγή.
Η σημασία των παραπάνω υπηρεσιών ενισχύεται, όταν συνδυαστεί με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UN SDGs). Οι επιχειρήσεις μέσω αυτών μπορούν να συνεισφέρουν ενεργά σε κρίσιμους στόχους, όπως η υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή (Στόχος 12), η δράση για το κλίμα (Στόχος 13), η προστασία της ζωής στο νερό (Στόχος 14), και της ζωής στη ξηρά (Στόχος 15). Παράλληλα, οι πρακτικές αυτές ενισχύουν την αξιοπιστία της επιχείρησης και την αποτελεσματικότητά της στο πλαίσιο των ESG αναφορών βιωσιμότητας, κάτι που είναι πλέον κρίσιμο για τις σχέσεις της με επενδυτές και καταναλωτές.
Στη Βόρεια Ελλάδα, η εταιρεία Biosolids, μέσω του τμήματος Πράσινης Συμβουλευτικής R3 Knowledge, παρέχει υπηρεσίες που ενισχύουν την υιοθέτηση αυτών των πρακτικών από τοπικές επιχειρήσεις. Η Biosolids βοηθά τις επιχειρήσεις στην υλοποίηση της κυκλικής οικονομίας, εξασφαλίζοντας ότι τα απόβλητά τους αξιοποιούνται ή επαναχρησιμοποιούνται, και παρέχει συμβουλές για τη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος. Μέσω αυτών των πρακτικών, υποστηρίζει την τοπική επιχειρηματικότητα και καλλιεργεί ένα πιο βιώσιμο μέλλον για την περιοχή.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17.11.2024