ΑΠΟΨΕΙΣ

Ελλάς-Γαλλία συμμαχία!

 05/07/2024 17:00

Θα ξεπεράσω ασχολίαστο το ότι κυρώνεται τώρα (2024) η Σύμβαση για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών σχετικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, η οποία υπεγράφη στη Λισαβόνα στις 11/04/1997 και τέθηκε σε ισχύ στις 01/02/1999 («Σύμβαση της Λισαβόνας για την Αναγνώριση»). Τι είναι 25 χρόνια μπρος στην αιωνιότητα! Κάτι σαν το Μετρό που άρχισε τότε και ελπίζουμε το 2025 να το δούμε!

Επιτέλους θα λυθεί το θέμα με σπουδές σε άλλες χώρες και την Ελλάδα, κοινά πτυχία κ.λπ., κ.λπ. που μας βασανίζουν 25 χρόνια!

Σήμερα είναι ο 1ος γύρος των εκλογών στην Γαλλία. Σίγουρα ακούμε διάφορα και διάφορους που αναφέρονται σε αυτές. Αλλά: μην ξεχνάτε ότι εκεί έχουν μονοεδρικές περιφέρειες και από τις 577 έδρες ελάχιστες (λιγότερες από 10) κλείνουν στον 1ο γύρο. Έτσι το κεντρικό θέμα στις εκλογές είναι τι θα γίνει στον 2ο γύρο την άλλη Κυριακή!

Τι συνήθως συμβαίνει; Τα κόμματα (και οι υποψήφιοι) περίπου συντάσσονται με τον/την αντίπαλο του κόμματος ΛεΠέν αν υπάρχει στους 2 ένας/μία από αυτούς. Έτσι για παράδειγμα στις εκλογές του 2022 στον 2ο γύρο η Αριστερά έπεσε 9% και ενώ είχε την ίδια δύναμη στον 1ο γύρο με το κόμμα του Προέδρου Μακρόν που ανέβηκε 16% εξέλεξε 134 και ο Μακρόν 246. Το κόμμα ΛεΠέν πήγε από 7% κάτω (στο 16%) και οι άλλοι δεξιοί έμειναν στο 13%.

Δηλαδή; Έχει μεγάλη σημασία να δούμε σε κάθε περιφέρεια από τις 577 ποιοι/ποιες θα περάσουν το όριο 12,5% και ποιες θα είναι οι συμφωνίες! Όπως φαίνεται, δυστυχώς, ΛεΠέν και Αριστερά προτάσσουν σαν εχθρό (για 1η φορά) τον Πρόεδρο Μακρόν και θα δούμε περίεργες υποστηρίξεις και αποτελέσματα. Θα φανεί. Τώρα οι έρευνες δίνουν 34% στην ΛεΠέν, 28% στην Αριστερά και 20% στο κόμμα Μακρόν.

Τι μας νοιάζει εμάς; Αν στον 2ο γύρο η θεωρία «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου» με Αριστερά και Λεπέν να θεωρούν ότι ο Μακρόν είναι ο εχθρός τους οδηγήσει σε Κοινοβούλιο ελεγχόμενο από την ΛεΠέν θα έχουμε τους εραστές λαϊκών μετώπων να το σκέφτονται και εδώ. Κατά τα άλλα στο επίπεδο της ΕΕ η δύναμη των κομμάτων ήταν ΛεΠέν 32%, Αριστερά 24%,Μακρόν 15%.

Έτσι θα περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα 1ου και 2ου γύρου.

Στα δικά μας: άτιμε Καζαντζίδη «θα σου δώσω μια να σπάσεις, αχ βρε κόσμε γυάλινε, για να φτιάξω μια καινούρια κοινωνία άλληνε». Αυτό μου θύμισαν οι αναφορές στα οικονομικά των κομμάτων! Δυστυχώς σε μία κοινωνία που ξοδεύει διπλάσια από όσα λέει ότι εισπράττει δεν χρειάζεται να πούμε τίποτε περισσότερο.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30.06.2024