ΑΠΟΨΕΙΣ

Το πιο ζεστό και ακριβό καλοκαίρι των τελευταίων ετών

 17/07/2024 20:28

Το φετινό καλοκαίρι έχει αναμφίβολα δύο χαρακτηριστικά: Είναι το πιο ζεστό αλλά και το πιο ακριβό των τελευταίων ετών. Απ’ ό,τι φαίνεται πάντως μπορεί να είναι και το πιο τουριστικό καθώς ο αριθμός των τουριστών που κάνουν ή θα κάνουν διακοπές φέτος στη χώρα μας μπορεί να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Κι ενώ η χώρα μας αποτελεί ένα πολύ ελκυστικό προορισμό για τους τουρίστες από το εξωτερικό, συμβαίνει το αντίθετο για τον λεγόμενο εγχώριο τουρισμό. Και για να γίνω πιο σαφής: Η εκρηκτική άνοδος των τιμών στις τιμές των δωματίων σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα καθιστούν σχεδόν απαγορευτικές τις διακοπές στα μικρομεσαία στρώματα της κοινωνίας. Η Ελλάδα είναι πλέον μία ακριβή χώρα για τους Έλληνες στη στέγη, στα ακτοπλοϊκά, στα καύσιμα, στην εστίαση ακόμα και στα καφέ.

Ας δούμε την περίπτωση της Χαλκιδικής με την οποία έχουμε ιδιαίτερο δέσιμο οι Θεσσαλονικείς. Και φέτος η περιοχή κατακλύζεται από χιλιάδες Βαλκάνιους τουρίστες όλων των τάξεων. Θα συναντήσεις στη Χαλκιδική πολυτελή αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού από τα Βαλκάνια ενώ οι περισσότερες συναλλαγές γίνονται από τους τουρίστες με μετρητά. Όλο και περισσότεροι φίλοι μου θέτουν επιτακτικά το ερώτημα πώς είναι δυνατόν Ρουμάνοι, Σέρβοι, Βούλγαροι, Σκοπιανοί και από φέτος πολλοί Τούρκοι να κάνουν με τόση άνεση πολυήμερες διακοπές όταν τα δικά τους νομίσματα υπολείπονται του ευρώ και οι Έλληνες που κάποτε μας έλεγαν ότι αν βγούμε από την ΟΝΕ θα ξεχάσουμε τι θα πει καινούριο αυτοκίνητο να σκεφτόμαστε ακόμα και τη μονοήμερη εκδρομή στη Χαλκιδική όταν η βενζίνη φλερτάρει τα τελευταία χρόνια με τα 2 ευρώ το λίτρο. Πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιών στη Χαλκιδική που αγόρασαν μία μεζονέτα ή ένα διαμέρισμα στα καλά χρόνια της ευδαιμονίας της χώρας μας, τα νοικιάζουν πλέον σε Βαλκάνιους τουρίστες και εξασφαλίζουν ένα πολύ καλό εισόδημα για όλο το χρόνο. Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί και να μην κάνουν διακοπές ή αρκούνται σε ολιγοήμερες ολιγοδάπανες αποδράσεις.

Είμαστε πλέον στην εποχή που ο μέσος Έλληνας δεν μπορεί να κάνει διακοπές άνω της μίας εβδομάδας και αυτές κάτω από ειδικές συνθήκες. Είμαστε στην εποχή που τα καλά προϊόντα που παράγουμε εξάγονται στο εξωτερικό και μένει για τον Έλληνα ό,τι περισσεύει και αν περισσεύει από τις εξαγωγές. Είμαστε στην εποχή που δίνεις αν μπορείς να δώσεις 10 ευρώ για 1,5 κιλό κεράσια στο μανάβικο. Είμαστε ένας λαός που αναπολεί τα όμορφα χρόνια του Ελληνικού καλοκαιριού του παρελθόντος έτσι όπως το περιγράφει τόσο παραστατικά ο Ελύτης στο «Εν Λευκώ».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14.07.2024