ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι επόμενες εσωκομματικές μάχες της Νέας Δημοκρατίας

 18/07/2024 06:50

Όποιος νομίζει πως τα μαχαίρια μπήκαν στα θηκάρια τους στη Νέα Δημοκρατία πλανάται πλάνην οικτράν. Μπορεί ο πρωθυπουργός να είναι πανίσχυρος διότι κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή καθώς παίζει άνευ αντιπάλου. Όμως στο εσωτερικό της παράταξης υπάρχουν οι δυσαρεστημένοι που αναζητούν μία πολιτική πλατφόρμα για να ντύσουν τη δυσαρέσκεια τους, διότι δεν αξιοποιούνται. Και την πλατφόρμα αυτή τους την έδωσαν οι δύο πρώην με τα όσα είπαν στο Πολεμικό Μουσείο. Ένα καλό ερώτημα είναι γιατί τα είπαν και πού αποβλέπουν. Δυστυχώς απάντηση δε μπορώ να δώσω. Θα δείξει ο χρόνος.

Είναι πρόωρο να μιλήσουμε για ένα νέο εσωκομματικό τοπίο, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ο κάθε πρωθυπουργός, έχει πολλά όπλα στη φαρέτρα του. Από τα πιο ελαφριά ως τα πιο βαριά και έχει αποδείξει πως δε διστάζει να τα χρησιμοποιεί. Τώρα ένα ζήτημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει είναι το όνομα του Έλληνα επιτρόπου στην Κομισιόν. Οι μνηστήρες είναι πολλοί, όμως η θέση είναι μία. Κάτι που μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε νέα εστία εντάσεων. Να δημιουργηθούν συμμαχίες κορυφής που θα αποτελέσουν ένα πρόσθετο πρόβλημα στο Μέγαρο Μαξίμου. Και για αυτό εκτιμώ πως στην επιλογή του πρωθυπουργού θα πρυτανεύσουν περισσότερο πολιτικά κριτήρια και όχι τεχνοκρατικά. Ένας πρόσθετος λόγος είναι πως αναμένεται μία αναβάθμιση της Ελλάδας στη διανομή των θέσεων επιτρόπων, κάτι που προκύπτει από την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλες τις διαπραγματεύσεις για τον επικεφαλής της Κομισιόν. Ο ρόλος του ήταν πρωταγωνιστικός. Ως εκ τούτου, όσο πιο σημαίνουσες οι αρμοδιότητες του νέου επιτρόπου τόσο πιο επίδοξη αυτή η θέση για όλους τους μνηστήρες. Μετά τα μπάνια του λαού, θα αρχίσει -να είστε σίγουροι γι’ αυτό- η προεδρολογία. Θα τρελαθούμε στα ονόματα και τα σενάρια. Φυσικά όλοι θα δηλώνουν πως «γνωρίζουν από πρώτο χέρι» και αυτή η δουλειά θα κρατήσει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου του 2025, όταν και ο πρωθυπουργός θα αποκαλύψει το όνομα του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας είτε γυναίκα είναι είτε άντρας. Ως γνωστόν, με την πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος, έχει αποδεσμευθεί η διενέργεια εκλογών από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Δηλαδή η βουλή μπορεί να τον/την εκλέξει και με 151 ψήφους, κάτι που ωθεί σκληρούς νεοδημοκράτες να απαιτούν πρόεδρο από το κόμμα τους.

Φυσικά ουδείς γνωρίζει πώς θα σκεφτεί ο πρωθυπουργός μετά από σχεδόν οκτώ μήνες, πώς θα έχει διαμορφωθεί μέχρι τότε η πολιτική κατάσταση, δηλαδή ποιος θα είναι ο νέος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, τι θα γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ και πολλά άλλα. Πάντως, με κριτήριο το γενικότερο προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη, μάλλον θα προκρίνει μια λύση με ευρύτερη αποδοχή, εκτός εάν… Αυτό το «εκτός εάν» ο καθένας το ερμηνεύει όπως θέλει.

Νομίζω ότι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί θα επανέλθουν, μόνον αν κάτι προκύψει στα εθνικά θέματα που θα το αντιμετωπίσουν ως μια αρνητική εξέλιξη και αν συμβεί κάτι τέτοιο, καλώς θα πράξουν. Τα περιθώριά τους για κριτική στην καθημερινότητα έχουν εξαντληθεί στο Πολεμικό Μουσείο. Έτσι, εισερχόμαστε σε μια άκρως ενδιαφέρουσα πολιτική περίοδο. Καυτή όπως ο καιρός.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14.07.2024