Οι τρεις επιλογές του πρωθυπουργού για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ρωτήθηκε στο πλαίσιο της ΔΕΘ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, απάντησε ότι το θέμα αυτό θα τον απασχολήσει το 2025. Έχω την εντύπωση όμως ότι το πρόσωπο στο οποίο θα καταλήξει ο κ. Μητσοτάκης για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήδη συζητιέται εντόνως στο Μέγαρο Μαξίμου σε συνδυασμό και με την αλλαγή του εκλογικού νόμου με κατεύθυνση την αλλαγή του πλαφόν για είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή από το 3 στο 5%.
Ο πρωθυπουργός έχει τρεις επιλογές για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η πρώτη να είναι μία προσωπικότητα από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, για να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή. Η δεύτερη να είναι από την παράταξή του και να εκλεγεί με περιορισμένη πλειοψηφία .Η τρίτη να είναι μία ανένταχτη προσωπικότητα χωρίς κομματικό παρελθόν, και με σημείο αναφοράς είτε την κεντροαριστερά είτε την κεντροδεξιά.
Στην πρώτη περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενδέχεται να έχει απώλειες στην κοινοβουλευτική του ομάδα, όπου ένας αριθμός τουλάχιστον 15-20 βουλευτών ήδη ασκεί αντιπολίτευση. Στη δεύτερη περίπτωση, θα κατηγορηθεί ότι επέλεξε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόσωπο με παραταξιακά χαρακτηριστικά σε αντίθεση με την πρακτική των τελευταίων χρόνων. Και στην τρίτη περίπτωση, είναι άγνωστη η αντίδραση βουλευτών του κόμματός του, αλλά και των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Από σταυρόλεξο των ονομάτων, που έχει αρχίσει ήδη να επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου, έχει αποκλειστεί το όνομα της σημερινής Προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου, διότι είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει έντονο εσωκομματικό πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία, ενώ είναι αμφίβολο, αν θα ψηφιστεί και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός καλείται να αποφασίσει και νομίζω ότι θα το κάνει ενδεχομένως και νωρίτερα από το χρονικό πλαίσιο που ο ίδιος καθόρισε αρχικά. Στην απόφασή του αυτή, θεωρώ ότι θα σταθμίσει οφέλη και απώλειες της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης, αλλά κυρίως τη θεσμικότητα με την οποία επιθυμεί να κινηθεί. Άλλωστε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να ενώνει το πολιτικό σύστημα ειδικά σε δύσκολες στιγμές για τον τόπο.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 26-27.10.2024