ΑΠΟΨΕΙΣ

Από τον Σολτς στον Μερτς…

 10/11/2024 20:45

Δύο ώρες διήρκεσε όλο κι όλο η συνάντηση κορυφής μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων που απαρτίζουν την κυβέρνηση της Γερμανίας την Τετάρτη το βράδυ στο Βερολίνο. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) και οι Πράσινοι δεν είχαν πλέον και πολλά να πουν ο ένας στον άλλον.

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ της FDP πρότεινε πρόωρες εκλογές, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SDP) αρνήθηκε και τον απέπεμψε από το αξίωμά του, ενώ στη συνέχεια απευθύνθηκε στα Μέσα Ενημέρωσης. «Ακόμη και μετά τη διάλυση του συνασπισμού εξουσίας, ο Όλαφ Σολτς έχει μεγάλα σχέδια. Κυρίως έχει ιδέες για την αδύναμη οικονομία της χώρας. Το ερώτημα είναι: Μπορεί να τις υλοποιήσει;» έγραφε σχολιάζοντας τον λόγο του Γερμανού καγκελάριου η κεντροαριστερή εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung».

Κάπως έτσι -και λίγες ώρες μετά την ανάδειξη του Ντόναλτ Τραμπ ως νέου προέδρου των ΗΠΑ- η πρώτη τρικομματική συμμαχία στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας έχασε τον έλεγχο και οι πρόωρες εκλογές στέκονται προ των πυλών.

Ύστερα από μία περίοδο, όπου η λεγόμενη «Συμμαχία του σηματοδότη» (κόκκινο για την SPD, κίτρινο για τους Φιλελεύθερους και πράσινο για τους Οικολόγους) κυβέρνησε τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης με πολλά προβλήματα.

Το τελευταίο επεισόδιο της κυβερνητικής κρίσης συνέβη τις τελευταίες ημέρες όταν και διέρρευσε ένα 18σέλιδο έγγραφο που είχε αποστείλει ο φιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ στον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Όλαφ Σολτς και στον υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων Ρόμπερτ Χάμπεκ των Πρασίνων, με τα σχέδια του Λίντνερ για τη μεταρρύθμιση της οικονομίας.

Στο έγγραφο που είχε χαρακτηριστεί ως «χαρτί διαζυγίου» του συνασπισμού, ο Λίντνερ τασσόταν υπέρ της μείωσης της φορολογίας και ανέφερε ότι «είναι απαραίτητη μία οικονομική στροφή με μία εν μέρει θεμελιώδη αναθεώρηση βασικών πολιτικών αποφάσεων, προκειμένου να αποτραπεί η ζημία για τη Γερμανία ως επιχειρηματικό χώρο».

Λίγο νωρίτερα ο πράσινος υπουργός Ρόμπερτ Χάμπεκ δημοσίευσε το δικό του έγγραφο θέσεων 14 σελίδων, με το σχέδιό του για τη διάσωση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Η κρίση βέβαια σοβούσε εδώ και καιρό λόγω των βασικών διαφωνιών στην στρατηγική των τριών κομμάτων, αλλά και της μεγάλης ύφεσης που πλήττει τη γερμανική οικονομία. Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι ήθελαν ένα ισχυρό κράτος, οι Φιλελεύθεροι να έχει το κράτος έναν πιο χαλαρό και λιτό ρόλο. Όταν τον περασμένο Νοέμβριο το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο κήρυξε αντισυνταγματικά τμήματα της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και έβαλε κόκκινο στα σχέδια της κυβέρνησης να ανακατανείμει 60 δισ. που προορίζονταν για τον μετριασμό των συνεπειών της πανδημίας COVID-19, αλλά τελικά μπήκαν στον προϋπολογισμό για τη δράση για το κλίμα, το παιχνίδι της συνοχής της κυβέρνησης είχε πια οριστικά χαθεί.

Τι έπεται; Τον Ιανουάριο ο καγκελάριος Σολτς θα θέσει στη Βουλή τη λεγόμενη ψήφο εμπιστοσύνης και να επιτρέψει την απόφαση για πρόωρες εκλογές, που θα μπορούσαν να διεξαχθούν το αργότερο μέχρι το τέλος Μαρτίου, αντί του Σεπτεμβρίου. Με το σενάριο να μοιάζει σχεδόν σίγουρο: Νίκη των Χριστιανοδημοκρατών του σχετικού σκληρού Φρίντριχ Μερτς και «schwarz-gelb Koalition». Δηλαδή, συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών με τους Φιλελεύθερους. Και με την ακροδεξιά της AfD να χτυπά υψηλά εκλογικά νούμερα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 10.11.2024