Δίχως ίχνος ενσυναίσθησης
Με την εγχώρια κοινή γνώμη επικεντρωμένη στις υποκλοπές και στην «Κιβωτό του Κόσμου», η εντυπωσιακή κατάρρευση του διαδικτυακού ανταλλακτηρίου FTX πέρασε μάλλον απαρατήρητη. Ωστόσο, διεθνώς συζητείται πώς ο -επιεικώς ιδιόρρυθμος- τρόπος διοίκησης του ιδρυτή της εταιρείας Sam Bankman-Fried την οδήγησε σε χρεοκοπία, όταν στην αρχή του 2022 η χρηματιστηριακή αξία της έφτανε τα 32 δισ. $. Έχουν αποκαλυφθεί περιπτώσεις αδιανόητα κακής διαχείρισης, εξαιτίας της οποίας εκατοντάδες εκατομμύρια σε μετρητά μεταφέρονταν στους προσωπικούς λογαριασμούς του ως τότε δημοφιλούς SBF, ενόσω οι επενδυτές έχαναν τοποθετήσεις πιθανώς άνω των 5 δισ. $.
Ο SBF αποτελούσε υπόδειγμα ανερχόμενου Αμερικανού επιχειρηματία. Νέος, καινοτόμος, πολιτικά ενεργός φιλελεύθερος, φιλάνθρωπος, με εμφάνιση και καθημερινότητα μάλλον χαλαρού διδακτορικού ερευνητή παρά μακιαβελικού δισεκατομμυριούχου καπιταλιστή. Με το αντισυμβατικό στιλ του διέπρεπε σ’ έναν χώρο γοργά αναπτυσσόμενο, ακριβώς επειδή διέφερε από τους τυπικούς ανθρώπους των χρηματαγορών.
Το διεθνές χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα επενδεδυμένα κεφάλαια όσων απορρίπτουν τις παραδοσιακές -μα και νομοθετικά ρυθμισμένες- αγορές ως χειραγωγούμενες από λίγους μεγάλους παίκτες. Ρισκάροντας τα χρήματα τους βάσει ιδεολογημάτων αντί ψυχρής λογικής, εμπιστεύονται περισσότερο αδιαφανείς εταιρείες και ουρανοκατέβατα πρόσωπα, αρκεί να διαθέτουν «αντισυστημικά» χαρακτηριστικά.
Πιο οικείος μας αντισυστημικος επενδυτής είναι ο Έλον Μασκ, που αποφάσισε να μεταβληθεί σε παγκόσμιο διαμορφωτή κοινής γνώμης μέσα από το Twitter.
Μπήκε στο επιτυχημένο ΜΚΔ ως ταύρος εν υαλοπωλείω, αναστατώνοντας την ως τώρα «πολιτικά ορθή» λειτουργία του, και αξιοποιώντας το για να μεταδίδει άμεσα την άποψη του επί παντός επιστητού στα 450.000.000 ενεργών χρηστών του Μέσου. Μέσα από ένα τόσο επιδραστικό εργαλείο, ο Μασκ πηγαίνει πέρα από άλλους trendsetters, όπως ο Ζάκερμπεργκ ή παλιότερα οι Τζομπς και Γκέιτς.
Δεν αρκείται στην επιβολή καταναλωτικών τάσεων με ισχυρή επιρροή στην καθημερινότητά μας, μα ουσιαστικά υπαγορεύει πεποιθήσεις και αντιλήψεις στον σταδιακά επικρατούντα κοινωνικό πολτό της υφηλίου. Είναι θλιβερό πως και ο δικός του τρόπος επευφημείται από τους απανταχού αριστεροδεξιούς… κολασμένους ως αντισυστημικός, αν και η διαφορά του από εκείνον των κλασικών μιντιακών βαρώνων είναι αισθητική και όχι ουσιαστική.
Ανέκαθεν γνωρίζαμε τους παραδοσιακούς οικονομικούς μεγαλοπαράγοντες, που μέσω πολυεθνικών ομίλων καθορίζουν διακριτικά τις αξίες των πλέον αναγκαίων αγαθών και υπηρεσιών και έμμεσα επηρεάζουν ζητήματα απτόμενα της πολιτικής και του περιβάλλοντος.
Τώρα αντιμετωπίζουμε την αμετροέπεια όσων έχουν κατακτήσει παγκόσμια φήμη όχι μόνο χάρη στα χρήματα μα και σε ένα δήθεν εναλλακτικό προφίλ. Δίχως ίχνος ενσυναίσθησης, κακομαθημένοι μεγιστάνες υποδαυλίζουν εντάσεις και υποδεικνύουν πρωτοβουλίες αμφισβήτησης και υπονομεύσης κάθε είδους ηθικής και έννομης τάξης, σε επίπεδο πλανητικό. Οι μαριονετίστες του αναδυόμενου απολιτίκ κόσμου μας υπόσχονται ένα μέλλον χωρίς πλήξη.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 27.11.2022