ΑΠΟΨΕΙΣ

Ευρωβαρόμετρο

 22/10/2018 18:00

Αυτές τις μέρες δημοσιεύτηκε το Ευρωβαρόμετρο, που αποτυπώνει τη θέση των πολιτών για την τρέχουσα (και διαρκή) πολιτική στην Ευρώπη. Αξίζει να προσέξουμε κυρίως τις διαφορές που καταγράφονται στο χρόνο.

Δύο στους τρεις Ευρωπαίους πιστεύουν ότι η χώρα τους ωφελήθηκε από τη συμμετοχή της, που είναι κάτι καλό. Στην Ελλάδα οι μισοί Έλληνες συμφωνούν (χωρίς μέσα στο εξάμηνο από Απρίλιο μέχρι Σεπτέμβριο να υπάρχουν σημαντικές διαφορές).

Ο κύριος λόγος για το καλό αυτό είναι ότι η Ε.Ε. συμβάλλει στη διατήρηση της ειρήνης και στην ενίσχυση της ασφάλειας.

Οι μισοί Ευρωπαίοι συμφωνούν ότι η δημοκρατία λειτουργεί ικανοποιητικά στην Ε.Ε. και ότι μετράει η γνώμη τους, με τους Έλληνες να απέχουν από το μέσο. Ποσοστό 30% θεωρεί ότι η δημοκρατία λειτουργεί ικανοποιητικά και μόνο 16% πιστεύει ότι η γνώμη του (γνώμη μας) μετράει. Χωρίς έκπληξη, έχουν την ίδια άποψη για τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα τους. Πάνω από τους μισούς Ευρωπαίους και σχεδόν ένα τέταρτο των Ελλήνων πιστεύουν ότι στη χώρα τους η δημοκρατία λειτουργεί ικανοποιητικά, ενώ χωρίς έκπληξη πάλι ένα τέταρτο των Ευρωπαίων και ένα όγδοο των Ελλήνων εμπιστεύεται τα πολιτικά κόμματα.

Οι μισοί θέλουν να αποκτήσει το Ευρωκοινοβούλιο ισχυρότερο ρόλο (60% των Ελλήνων), δίνοντας ουσιώδη ρόλο στην ανάγκη να ισχυροποιηθεί η πολιτική ένωση. Όσον αφορά τις αξίες, για τους Έλληνες προτάσσεται η ανάγκη ενίσχυσης της αλληλεγγύης των χωρών της Ε.Ε. και για τους Ευρωπαίους η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων παγκοσμίως.

Οι μισοί ενδιαφέρονται για τις εκλογές του Μαΐου (αρκετά σημαντικό ποσοστό) και οι Έλληνες προτάσσουν (όπως αναμένεται) οικονομικά ζητήματα. Είναι η οικονομία, ανόητε, όπως είπε παλιά ένας υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τι μας λένε τα παραπάνω; Για την Ε.Ε. -που θεωρείται ότι πρέπει να προχωρήσει σε πολιτική ενοποίηση- πρέπει η οικονομία να παίξει σημαντικό ρόλο. Αν ακούσουμε την άποψη των πολιτών, η κύρια αντιπαράθεση θα είναι μεταξύ αυτών που πιστεύουν ότι πρέπει να κλειστούν στη χώρα τους και να απαλλαγούν από την ανάγκη κοινής πολιτικής (λέγεται εξισωτικός απομονωτισμός και εκφράζεται από διάφορα κόμματα στην Ε.Ε.) και αυτών που θέλουν τη διεύρυνση της συνεργασίας.

Στην Ευρώπη η πλειονότητα είναι, ευτυχώς, προς τη διεύρυνση. Και στην Ελλάδα. Ας λύσουμε πρώτα το θέμα κατάληψη και ανακατάληψη στη Φιλοσοφική της Αθήνας…


*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ"

Δημοφιλείς Απόψεις