ΑΠΟΨΕΙΣ

Καλό βόλι!

 21/05/2023 13:41

Πιθανόν ήδη έχετε ψηφίσει. Πιθανόν ταλαιπωρηθήκατε να πάτε στο εκλογικό κέντρο στο οποίο είναι το τμήμα στο οποίο έχετε τοποθετηθεί. Πολλές φορές είπα ότι δεν καταλαβαίνω γιατί ενώ σε όλον τον άλλο κόσμο μπορείς να ψηφίσεις σε όποιο εκλογικό κέντρο είναι εκεί που βρίσκεσαι εδώ σε μας πρέπει να ψάξεις (είναι ευτυχώς εύκολο πλέον να βρεις μέσω της εφαρμογής που ψηφίζεις) να βρεις το τμήμα που σε έχουν τοποθετήσει.

Πίσω στο 1956 έγινε η ρύθμιση αυτή για να μην έχουμε διπλοψηφίες και να εξασφαλιστεί η εγκυρότητα της διαδικασίας. Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια. Το 97% των πολιτών -κατά την ΕΛΣΤΑΤ έχει σύνδεση στο δίκτυο και όλοι πλέον χρησιμοποιούν υπολογιστές και κινητά για πλήθος δραστηριοτήτων τους. Παντού στην Ελλάδα -άντε όχι παντού αλλά σίγουρα στο 99% των σχολείων- υπάρχει ασφαλής σύνδεση στο διαδίκτυο!

Άραγε γιατί δεν υπάρχει σύνδεση με έναν ασφαλή server στον οποίο να υπάρχει το εθνικό δημοτολόγιο προσβάσιμο στον πρόεδρο του εκλογικού τμήματος ώστε να ελέγχει αν είσαι γραμμένος, να ελέγχει σε ποια εκλογική περιφέρεια είσαι και αν το τμήμα είναι σε αυτήν την περιφέρεια να ψηφίζεις και για βουλευτές, αν όχι να ψηφίζεις σε άλλη κάλπη μόνο για το κόμμα. Απλό και εύκολο. Αλλά πάνω από 5 εκατομμύρια ψηφοφόροι αναγκάζονται σήμερα να διανύσουν από μερικές εκατοντάδες μέτρα μέχρι εκατοντάδες χιλιόμετρα. Γιατί άραγε; 

Να πω ότι αν κάποιος διπλοψηφίσει σε τμήμα που δεν είναι συνδεδεμένο (είπαμε είναι λιγότερα από 1%) αν μετά αυτά τα πρακτικά περάσουν σε ένα Η/Υ θα βρεθούν αυτοί οι «έξυπνοι» και θα τιμωρηθούν. Για να μην πω και το άλλο «φοβερά» καινοτόμο. Όταν για την εκλογή του ανθρώπου που πατώντας ένα κουμπί μπορεί να τινάξει τον πλανήτη στον αέρα μπορεί η εκλογέας του να ψηφίσει επιστολικά με e-mail είναι ακατανόητο γιατί δεν ξεκαθαρίσατε εμείς εδώ την χρήση της επιστολικής ψήφου. Ας ελπίσουμε στο μέλλον.

Φυσικά ο/η πρόεδρος και η εφορευτική μπορεί να ανεβάσει με ψηφιακές υπογραφές και το αρχείο με τα τελικά αποτελέσματα αντί να τα τρέχει σε δικαστήρια και να κλαίμε τα δεντράκια που κόπηκαν. Ούτε καν αυτό δεν κάνουμε…

Κατά τα άλλα: μέρα που είναι δεν επιτρέπονται σχόλια. Δείτε και παρακολουθείστε την εξέλιξη της διαδικασίας. Ομαλή θα είναι χωρίς προβλήματα ελπίζω και όλα θα πάνε καλά. Νωρίς θα ξέρουμε τι θα βγει και θα έχουμε την ευκαιρία να τα σχολιάσουμε. Καλή επιτυχία σε όλες και όλους που είναι υποψήφιοι.

Θα ξέρουμε αύριο (άντε σε μία βδομάδα) αν ξαναψηφίσουμε σύντομα. Μόνο να πω όλες και όλοι μας να ψηφίσουμε αφού το σκεφτούμε. Μην λέμε μετά «να μου κοβόταν το χέρι». Δεν υπάρχει κανένας λόγος για πανικό και φόβους. Όλα θα πάνε καλά! Καλή τύχη και στον Ολυμπιακό σήμερα αν είναι στον τελικό.

Άντε και καλό βόλι που λέγαμε παλιά!

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21.05.2023