Κουρασμένοι, σοφότεροι αλλά και εθελοτυφλούντες…
Ο ιός δεν κοιτάζει τη δικιά μας μελαγχολία. Η κούραση και η αβεβαιότητα, όπως και το γεγονός ότι σήμερα μόνο 40% του πληθυσμού σε σχέση με την περασμένη άνοιξη ακολουθεί τα περιοριστικά μέτρα (τουλάχιστον μέχρι την περασμένη Τετάρτη που έσφιξαν τα πράγματα), δεν είναι καλοί σύμμαχοι.
Παρόλα αυτά το φως στο βάθος του τούνελ ακόμα φαίνεται.
Οι συστάσεις επαναλαμβάνονται πληκτικά και εκφοβιστικά, η επίκληση όσο σωστή και νά ’ναι της «ατομικής ευθύνης», επίσης. Πέρσι οι δρόμοι ήταν σχεδόν άδειοι ενώ τώρα όχι. Πάρτι γίνονται όσο κι αν καταγγέλλονται, στις πλατείες και τα πάρκα ολιγομελείς ομάδες πίνουν «ένα καφεδάκι» συζητώντας. Λένε πως εξίσου κουρασμένοι είναι και αυτοί που κάνουν τους ελέγχους. Ή απλώς παραμένουν άνθρωποι με κατανόηση. Δεν ξέρω τι να πω. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα δούμε εικόνες που θα θυμίζουν την Πορτογαλία του 2021 και Ιταλία του 2020.
Με την αδιάψευστη γλώσσα των αριθμών, πάντως, τα εμβόλια κάνουν τη δουλειά τους: Μαζί με τα 2.700 κρούσματα της Τετάρτης ανακοινωθήκαν 40 θάνατοι. Το Νοέμβριο του 2020 κάποιες μέρες με λιγότερα κρούσματα, είχαμε πάνω από 100 θανάτους. Οι ηλικιωμένοι και ευπαθείς σιγά - σιγά θωρακίζονται.
Ο κορονοϊός συνδέει την περσινή με τη φετινή άνοιξη αλλά στο μεταξύ πολλά έχουν αλλάξει και όχι πάντα για καλό παρά την ευεργετική δράση των εμβολίων.
Τι θυμάμαι από τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2020; Το «Μένουμε Σπίτι» που σάρωνε ως ευχή, προτροπή, αράδα για κουπλέ-ρεφρέν, προειδοποίηση και αποτύπωση της κοινωνικής ευθύνης. Το φιλμ του Σπύρου Παπαδόπουλου να πλένει τα χέρια του. Σελέμπριτις της Ελλάδας και άλλων χώρων να αναπαράγουν το μήνυμα «Μένουμε σπίτι», θέλοντας να συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση για τα μέτρα, με έμφαση στην απομόνωση που σώζει ζωές. Τραγούδια, πρόζες, θεατρική δράση, χιουμοριστικοί διάλογοι σε αυτοσχέδια «οικιακής» κατασκευής βίντεο πολλά εκ των οποίων είχαν γίνει viral, να παίζουν παντού.
Η ματιά μου είχε πέσει σε μία νυχτερινή φωτογραφία από το έρημο Μιλάνο. Σε κτίριο μια τεράστια φωτεινή επιγραφή ζητούσε από τον κόσμο να μείνει σπίτι: STATE A CASA!
«Μείνετε σπίτι διότι είναι το μόνο εμβόλιο που έχουμε σήμερα» έγραφε η Corriere Della Sera.
Πιο μεταδοτικός
«Πέρα από το γεγονός ότι οι συμπολίτες μας δεν τηρούν αυστηρά το σχέδιο ΧΑΜ, στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί τρία νέα μεταλλαγμένα στελέχη κορονοϊού το τελευταίο τρίμηνο. Το στέλεχος της Ουγκάντας, το Νοτιοαφρικανικό στέλεχος τον Ιανουάριο του 2020, το οποίο μπορεί να διαφύγει τη φυσική ανοσία του οργανισμού αλλά η συχνότητά του όμως είναι σχετικά μικρή, μια και έχουν περιγραφεί 35 περίπου κρούσματα αλλά νωρίτερα τον Δεκέμβριο του 2020, είχε εντοπιστεί το Βρετανικό στέλεχος.
«Έκτοτε η συχνότητα των κρουσμάτων με αυτό το τελευταίο στέλεχος αυξάνεται ραγδαία, μια και περίπου το 20% των περιπτώσεων που αναλύονται μοριακά είναι φορείς αυτού του στελέχους. Με άλλα λόγια, ακολουθεί το στέλεχος αυτό παράλληλη πορεία με αυτή της Αγγλίας, όπου η συχνότητά του αυξήθηκε από 5% τον Νοέμβριο στο 80% τον Δεκέμβριο του 2020».
Τα παραπάνω μας είπε ο ομότιμος καθηγητής της γενετικής και της Γενετικής του Ανθρώπου του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης συμπληρώνοντας πως «η Βρετανική παραλλαγή κορονοϊού SARS-CoV-2 είναι 50% πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού. Η συχνότητα που καταγράφτηκε στην Κρήτη αγγίζει το 90%.΄Ενας ιός που είναι πιο μεταδοτικός θα μολύνει περισσότερα άτομα, που θα έχουν ως αποτέλεσμα περισσότερες νοσηλείες, οπότε σοβαρότερα περιστατικά και περισσότερους θανάτους».
Ο κ. Τριανταφυλλίδης επισημαίνει πως «η μέση διάρκεια της λοίμωξης με αυτό το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι 13,3 ημέρες σε σχέση με τις 8,2 ημέρες για τα προηγούμενα στελέχη», άτομα δηλαδή που έχουν μολυνθεί με το Βρετανικό στέλεχος παραμένουν μεταδότες του ιού για μεγαλύτερο (περίπου 5 ημέρες) χρονικό διάστημα, και ως εκ τούτου μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε περισσότερες επαφές.
Εξαιτίας αυτών των βιολογικών χαρακτηριστικών του Βρετανικού στελέχους η εξάπλωση του μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη χειρότερη επιδημιολογική επιβάρυνση, γεγονός που ήδη παρατηρούμε στη χώρα μας.
Οπότε, το μεταλλαγμένο στέλεχος θέτει σημαντικές προκλήσεις για τον συνεχή έλεγχο του κορονοϊού σε όλη την Ευρώπη/Ελλάδα με αποτέλεσμα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα πρέπει να είναι πιο αυστηρά».
Η γενικευμένη τηλεργασία, τα σχολεία και εμπορικά καταστήματα κλειστά με εξαίρεση τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων για ένα διάστημα δείχνουν πλέον απαραίτητα στη μάχη κατά της κυκλοφορίας του μεταλλαγμένου στελέχους ιού.
Και εμείς, κουρασμένοι, πιο «σοφοί», αλλά και πιο ανόρεχτοι στην τήρηση των μέτρων προφύλαξης εθελοτυφλούντες κάποιοι από μας, νοσταλγοί της ελεύθερης κοινωνικής συναναστροφής και των ταξιδιών, μπαίνουμε στη δεύτερη άνοιξη του κορονοϊού.
Το χουμε ξανακούσει, δεν μας αρέσει, αλλά δεν υπάρχει και άλλη διέξοδος: η ευλαβική τήρηση από όλους του σχεδίου ΧΑΜ θα μπορούσε να απαλύνει τις αντοχές της κοινωνίας από την παρατεταμένη καραντίνα, αλλά να αποτελέσει και βάλσαμο για τη χειμαζόμενη οικονομία. Από τη συμπεριφορά μας θα καθοριστεί η εξέλιξη της πανδημίας.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 7 Μαρτίου 2021