Μεταρρυθμίσεις ή «μεταρρυθμίσεις» συνέχεια
Κάθε φορά που πλησιάζουν εκλογές, προκύπτει η προσδοκία ρυθμίσεων. Συνήθως με κινήσεις πελατειακού κράτους κόμματα και πρόσωπα αναζητούν διευθετήσεις που φαίνεται (ή νομίζουν) ότι τους συμφέρουν.
Ό,τι έγινε με τους δήμους, εξελίσσεται και σε έναν άλλο τομέα. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ενώ ο νόμος, αλλά και η κοινή λογική, επιτάσσει να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός, στόχοι και ολοκληρωμένο σχέδιο, όλα γίνονται κομματιαστά. Ένα ένα. Η γενική κατεύθυνση στην τριτοβάθμια είναι να εξαφανιστούν τα ΤΕΙ. Το λάθος με τα ΤΕΙ ξεκινά από παλιά.
Από την ημέρα που δόθηκε (με έναν νόμο, ένα άρθρο) απόλυτη ισοτιμία με τα ΑΕΙ. Έτσι, φυσιολογικά, όλα τα ΤΕΙ κοπάνησαν ένα Α στον τίτλο τους και έγιναν πανεπιστήμια. Υπάρχει χώρος για τεχνική εκπαίδευση στην Ελλάδα; Αν και όλες οι καταγραφές αποκαλύπτουν ότι υπάρχει πληθωρισμός πτυχίων και έλλειψη ενδιάμεσου ειδικευμένου προσωπικού και υπάρχει ισχυρή στρέβλωση στην αγορά εργασίας, εμείς συνεχίζουμε να βγάζουμε από τα «πανεπιστήμια» χιλιάδες ανθρώπους που δεν πρόκειται να τους απορροφήσει η αγορά εργασίας. 3.500 απόφοιτοι το χρόνο από τα παιδαγωγικά τμήματα.
Για 80 χιλιάδες γεννήσεις! Χρειαζόμαστε 500 και παράγουμε επταπλάσιους. Για να το καταλάβουμε: αν χρειαζόμασταν 1 αυτοκίνητο, θα παραγάγαμε 7; Και νομικούς και μηχανικούς και ειδικούς στη διοίκηση επιχειρήσεων και οργανισμών; Διοικητές θα έχουμε, επιχειρήσεις και οργανισμούς δεν έχουμε… 17 τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών! Μπράβο μας!
Και για τα δύο (δήμους και ΑΕΙ) υπάρχει η ανάγκη μιας ανεξάρτητης αρχής, για να οργανώνει τη συζήτηση και να βλέπει ορθολογικά τα πράγματα. Αυτό συμφέρει και την εκάστοτε κυβέρνηση, για να έχει αναχώματα στις πελατειακές πιέσεις. Στη μεν τριτοβάθμια υπάρχει η ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας), αλλά, όπως φαίνεται, δεν τις δίνει κανείς σημασία.
Για τους δήμους προβλέπεται πλέον μια αρχή υπό τον απόλυτο έλεγχο του κράτους, που θα δει ένα ένα τα ρουσφέτια που θα σκεφτεί αυτή (ή η άλλη) κυβέρνηση. Εύγε! Απορώ: δηλαδή δεν μπορούσε να υπάρχει μια βάση απορριμματοφόρων στο μέσο της απόστασης Μυτιλήνης - Καλλονής; Στην έδρα του δήμου πρέπει να είναι; Αστεία πράγματα…
Τι μένει; Όπως πάντα μένουν προσδοκίες τοπικών και υποσχέσεις πολιτικών. Με αβέβαιο όφελος για το σύνολο. Τι να λέμε… Για γέλια και για κλάματα. Γελάω κάθε που μπαίνω στο λεωφορείο του ΟΑΣΘ και ακούω ότι γίνονται συνεχείς έλεγχοι… Θα σκεφτώ ότι το Ηράκλειο Κρήτης θα είναι μια πόλη με δύο ιατρικές σχολές;
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 9/10 Μαρτίου 2019