Μπορούμε; Αν μπορούμε λέει...
Το 2008 ο Μπαράκ Ομπάμα είχε στην προεκλογική εκστρατεία ένα εξαιρετικά απλό μήνυμα:
Μπορούμε; ρωτούσε αυτός. Ναι, μπορούμε, απαντούσαν τα πλήθη. Είναι ευκαιρία να το δοκιμάσουμε κι εμείς.
Όχι ως μήνυμα, αλλά ως επιδίωξη.
Μπορούμε λοιπόν να επιζήσουμε της λαίλαπας του ιού;
Ναι, μπορούμε!
Αν βέβαια μπορέσουμε να κάνουμε διάφορα απλά πράγματα:
Μπορούμε να κάνουμε τα απλά; Αυτό δεν είναι βέβαιο. Όχι το αν μπορούμε, αλλά το ότι θα προσπαθήσουμε. Δεν είμαστε από αυτούς που αρκούνται στα απλά. Θέλουμε πολλά και δύσκολα. Θέλουμε ανεπανάληπτες στιγμές και πολλά ρεκόρ. Είμαστε οι μόνοι που τηρούμε απαρέγκλιτα την παρακαταθήκη του Γαλλικού Μάη του 1968. Είμαστε ρεαλιστές, ζητάμε το απραγματοποίητο. Τι είναι πιο απλό; Να πλένεις τα χέρια σου η να νοσηλεύεσαι δεκαπέντε ημέρες; Για λόγους που δεν είναι γνωστοί, σε αυτή την χώρα απορρίπτουμε το δεύτερο διότι είναι βαρύ αλλά σνομπάρουμε το πρώτο το οποίο θα μας είχε διευκολύνει να αποφύγουμε το δεύτερο. Άλλωστε είναι πολύ επώδυνο να νοσηλεύεσαι όταν πρέπει να είσαι ακοίμητος μαχητής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να κατατροπώσεις τον Ιερώνυμο και διάφορους άλλους οπισθοδρομικούς.
Και συγχρόνως τα παιδιά κάνουν βόλτες στις καφετέριες, ενώ έκλεισαν τα σχολεία για να μην κυκλοφορούν έξω.
Αλλά προφανώς φταίει ο Μητσοτάκης που δεν έκλεισε τα καφενεία. Ο ίδιος Μητσοτάκης που κατηγορήθηκε ότι επιβάλλει την απαγόρευση καπνίσματος γιατί θέλει να κλείσει τα καφενεία.
Αλλά ο ιός δεν μεταφέρεται στα καφενεία, διότι τον μεταφέρουν οι χριστιανοί και οι πλούσιοι, όπως διαπίστωσε ένας πρώην υπουργός που διαβεβαίωσε ότι αν ήταν ο ίδιος νυν θα ήταν καλύτερα τα πράγματα.
Μάλλον θα έβαζε φορολογία σε όσους νοσούσαν.
Την ίδια ώρα ένα κόμμα, βγάζει ανακοίνωση για τον πρώτο νεκρό διότι ήταν μέλος του και ένας πολιτικός αρχηγός πουλάει τη λύση της συντριβής του κορονοϊού σε τηλεπαράθυρα, διπλανά άλλων τηλεπαραθύρων, όπου ακαδημαϊκοί και πολιτικοί αποκαλύπτουν σε ποια εργαστήρια ξεπάγωσε ο ιός, ο οποίος για να παγώσει θα είχε βγει από το σπίτι χωρίς ζακέτα.
Πάντως το «αρχηγικό» προϊόν δεν αυξάνει τις τιμές, διότι υπάρχει η πρόπολη, ένα ανταγωνιστικό προϊόν, εξίσου σωτήριο, το οποίο προωθεί ένας μουσικοσυνθέτης. Άλλωστε βλάβες στους χρήστες δεν αναφέρθηκαν, σε αντίθεση με το τρίτο ανταγωνιστικό προϊόν το οποίο υπέστη συντριπτική ήττα όταν μία κινέζα εισήχθη κατεπειγόντως στο χειρουργείο έχοντας καταναλώσει 1,5 κιλό ωμά σκόρδα για να την προστατεύουν από τον κοροναϊό.
Μα αυτά και με εκείνα είμαστε περίπου δυο βδομάδες εντός κοροναϊού,
Μπορούμε;
Ναι, μπορούμε
Θα τον τρελάνουμε τον ιό, σίγουρα ναι...
* Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 15 Μαρτίου 2020