ΑΠΟΨΕΙΣ

Να δημιουργήσουμε αξία για την πόλη και αξία για τους πολίτες. Της Μάγδας Μαυρίδου

 17/07/2023 11:00

Της Μάγδας Μαυρίδου

Αρχιτέκτονα PhD, MSc

Υποψήφιας Δημοτικής Συμβούλου με την παράταξη «Θεσσαλονίκη Για Όλους» με επικεφαλής τον Σπύρο Πέγκα

Σε μία εποχή πολιτικής απαξίωσης και μη συμμετοχής των πολιτών στις δημόσιες διαδικασίες, με βασική αυτή των εκλογών, είναι εύλογο να αναρωτηθεί ο καθένας: πώς μπορεί ο μηχανισμός διοίκησης μίας πόλης να δημιουργήσει αξία για τον πολίτη; Πώς μπορεί να δημιουργήσει αξία για την πόλη;

Οι πόλεις δημιουργούν αξία συνδράμοντας τους πολίτες στο να εξειδικεύονται, να συνεργάζονται και να απολαμβάνουν κοινόχρηστα/κοινόκτητα προνόμια και αποκτήματα, που δεν μπορούν να δημιουργηθούν από κανέναν μεμονωμένα. Για να είναι παραγωγική μία πόλη, πρέπει να αποκτήσει μία έξυπνη διοικητική παρέμβαση, που να ενισχύει τη δημόσια αξία και να ελαχιστοποιεί τα μειονεκτήματα της ζωής στην πόλη. Πρέπει να αγκαλιάσει την ετερογένεια και τη διαφορετικότητα σε όλους τους τομείς, να μειώσει τα εμπόδια στις συνέργειες και συνεργασίες, να ενδυναμώσει πρωτοβουλίες…

Η δημιουργία αξίας στον πολίτη επιτυγχάνεται μέσα από ανθρωποκεντρικά συστήματα, στα οποία ο πολίτης γίνεται το κέντρο του οποιουδήποτε πολιτικού σχεδιασμού. Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση οι δράσεις και οι επεμβάσεις οφείλουν να είναι κατ’ αρχήν ανθρωποκεντρικές, θέτοντας ως κύριο στόχο την προσθήκη αξίας στον πολίτη.

Αυτό αποτελεί το κύριο μέλημα για εμένα ως υποψήφια και αυτό πιστεύω ότι πετυχαίνουμε μέσα από τις παρακάτω βασικές θέσεις της δημοτική κίνησης «Θεσσαλονίκης Για όλους» με επικεφαλής τον Σπύρο Πέγκα.

- Ο πολίτης οφείλει να γνωρίζει πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις και τα δεδομένα που οδηγούν στη λήψη αποφάσεων: ανοιχτή διακυβέρνηση, ανοιχτά δεδομένα και διαδικασίες διαβούλευσης. Η συμμετοχή του πολίτη δεν σκοπεύει να αντικαταστήσει την αυθεντία, τη γνώση, την εξειδίκευση και την επιστημοσύνη αλλά να τον κάνει γνώστη των δεδομένων και των αποφάσεων. Η έξυπνη ανάπτυξη της πόλης πρέπει να αποτελεί μία συμπεριληπτική διαδικασία «από κάτω προς τα πάνω», καθώς μόνο η «από πάνω προς τα κάτω» επιβολή δεν αρκεί. Κυρίως όμως, η διοίκηση πρέπει να εξασφαλίζει έναν σχεδιασμό που να τα συνδυάζει στον οποίο θα κυριαρχεί η διαφάνεια, καθώς μόνο τότε ο πολίτης μπορεί να αποδεχτεί και να υπομείνει τη διαδικασία, που σκοπό έχει να του προσδώσει αξία.

- H βελτιστοποίηση της αξίας της πόλης μπορεί να επέλθει μέσα από την ανάπτυξη με ευκαιρίες για όλους, με προσέλκυση επενδύσεων, με εναγκαλισμό υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας και τη διασύνδεση με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα. Αυτά οδηγούν σε δημιουργία θέσεων εργασίας, αναστροφή του brain drain, κίνηση της αγοράς αγαθών και υπηρεσιών και, εντέλει, αυτά δίνουν αξία στον πολίτη.

- Ένας βασικός παράγοντας που μειώνει την αξία της πόλης και του πολίτη είναι η κυκλοφοριακή κίνηση και η μόλυνση του περιβάλλοντος. Η αύξηση της κίνησης αυξάνει το κόστος εργασίας και μειώνει την ευημερία η ρύπανση του αέρα αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των πολιτών η μόλυνση της θάλασσας, μεταξύ άλλων, αποτρέπει τους πολίτες να την απολαύσουν. Η ενσωμάτωση περιβαλλοντικής πολιτικής στη διοίκηση είναι σημαντική, ώστε να επιφέρει ευημερία στους πολίτες, οικονομική ανάπτυξη και πλούτο στην πόλη. Η βιώσιμη κινητικότητα που προωθείται με τερματικούς σταθμούς στάθμευσης και δίκτυα κίνησης με ηλεκτρικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η διευκόλυνση της μικροκινητικότητας με χρήση ποδηλάτου, πεζή και πατινιών ως ζωτική εναλλακτική επιλογή της χρήσης του αυτοκινήτου, η δημιουργία προσβασιμότητας σε Εμποδιζόμενα Άτομα -καθώς η εξάρτησή τους από το αυτοκίνητο είναι ακόμα μεγαλύτερη- η δημιουργία βιοποικιλότητας μέσα στην πόλη με πλούσιες και ποικίλες περιοχές πρασίνου, όλα αυτά προσδίδουν αξία στον πολίτη.

- Τέλος, η μείωση της αξίας της πόλης που επέρχεται με τη φθορά των κτιριακών και αστικών υποδομών της και την υποβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος αντιστρέφεται με τη συντήρηση και φροντίδα των υφιστάμενων υποδομών, τον εκσυγχρονισμό του δομικού αποθέματος, την αισθητική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος. Ο στόχος όλων αυτών είναι η προσθήκη αξίας στον πολίτη μέσα από την εξασφάλιση μιας υγιούς διαβίωσης και ευημερίας..

Για όλα αυτά θα αγωνιστώ προκειμένου να προσθέσουμε αξία στους εαυτούς μας, ως πολίτες, δημιουργώντας μία ανθρωποκεντρική Θεσσαλονίκη. Μία «Θεσσαλονίκη Για Όλους».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 16.07.2023