Οι προϋποθέσεις της οικονομικής διείσδυσης
Η κυβέρνηση Τσίπρα στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα σε ό,τι αφορά τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ υπογραμμίζει τις δυνατότητες για μεγαλύτερη οικονομική διείσδυση στα Δυτικά Βαλκάνια και ειδικά στη γειτονική χώρα, που υποτίθεται ότι προσφέρει η συμφωνία.
Για να κινηθεί πάντως η κυβέρνηση στην κατεύθυνση που περιγράφει, θα πρέπει να αλλάξει δραστικά την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει.
Πρώτον, πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των τραπεζών, το οποίο εξακολουθεί να είναι εκτός ελέγχου λόγω της κρίσης του 2015. Όσο υπολειτουργεί το τραπεζικό σύστημα, γίνεται εξαιρετικά προβληματική η επαρκής χρηματοδότηση του παραγωγικού ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, κατά συνέπεια και η επέκταση στα Δυτικά Βαλκάνια.
Δεύτερον, η κυβέρνηση πρέπει να βρει τρόπο να σταματήσει την πώληση των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια, με την οποία επιχειρείται η αύξηση των ιδίων κεφαλαίων τους. Πρόκειται για μία λαθεμένη επιλογή, την οποία έχει προσυπογράψει ο κ. Τσίπρας και έχει υποχρέωση να βρει τρόπο να μας απαλλάξει από τις συνέπειες της υπογραφής του.
Τρίτον και κυριότερο, πρέπει να σταματήσει η υπερφορολόγηση των ελληνικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, να απαλλαγούν από υπερβολικά ασφαλιστικά, γραφειοκρατικά βάρη και να καταπολεμηθούν οι οικονομικές και άλλες δυσλειτουργίες που τις κάνουν λιγότερο ανταγωνιστικές.
Μόνο με ισχυρή βιομηχανική, επιχειρηματική βάση στη Βόρεια Ελλάδα θα αποκτήσουν νόημα τα σενάρια της οικονομικής διείσδυσης, τα οποία εύκολα προβάλλονται, αλλά δύσκολα εφαρμόζονται.
Τέλος, πρέπει να δημιουργηθεί ευνοϊκό επιχειρηματικό, επενδυτικό πλαίσιο και να εξασφαλιστούν μεγάλες ξένες επενδύσεις, ιδιαίτερα στη βιομηχανία, οι οποίες θα περάσουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει βαλκανικές οικονομικές φιλοδοξίες.
Αν συνεχιστεί η σημερινή μίζερη και σε περιπτώσεις αντιφατική οικονομική πολιτική, οι εθνικές υποχωρήσεις του κ. Τσίπρα στο «μακεδονικό» δεν θα διευρύνουν τους οικονομικούς και επιχειρηματικούς μας ορίζοντες, απλά θα προσφέρουν νέες δυνατότητες στους Ευρωπαίους, που δηλώνουν ενθουσιασμένοι με τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ. Γερμανοί, Αυστριακοί, Ιταλοί και άλλοι με καλύτερο επίπεδο οικονομικής οργάνωσης και πιο εξωστρεφή οικονομική στρατηγική θα κάνουν οικονομικό πάρτι, ενώ εμείς απλώς θα πληρώσουμε τον εθνικό λογαριασμό.
Προς το παρόν, η κυβερνητική επιχειρηματολογία για οικονομική διείσδυση στα Δυτικά Βαλκάνια και στα Σκόπια μοιάζει περισσότερο με δικαιολογία για μια εθνικά απαράδεκτη εθνική πολιτική, παρά με ολοκληρωμένη εξωστρεφή οικονομική στρατηγική.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ στις 24 Φεβρουαρίου 2019