Περί του πρωθυπουργικού γραφείου
Ήταν Νοεμβρίου του 2016 όταν ο Αλέξης Τσίπρας έβαζε την υπογραφή του για την ίδρυση του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη. Ο λόγος γι’ αυτή τη νέα κυβερνητική δομή ήταν πολιτικός και αποσκοπούσε στην περαιτέρω βελτίωση των δεσμών του τότε κυβερνητικού κόμματος με τη Θεσσαλονίκη.
Και αυτό γιατί στην κυβερνητική συμφωνία που είχαν κάνει το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ η μοιρασιά προέβλεπε ότι η Θεσσαλονίκη θα ανήκει στο κόμμα του Πάνου Καμμένου. Έτσι έγινε υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.
Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να έχει το μάτι του στραμμένο στον Βορρά και έτσι δημιουργήθηκε αυτή η νέα δομή. Το ωραίο μάλιστα ήταν ότι τα δύο γραφεία (ΥΜΑΘ και πρωθυπουργικό) τα χώριζε μόνο ένας τοίχος στον δεύτερο όροφο του Διοικητηρίου: Αριστερά ήταν η έδρα της Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά και δεξιά της Κατερίνας Νοτοπούλου που ορίστηκε από τον Τσίπρα ως η πρώτη επικεφαλής του γραφείου.
Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Είναι αλήθεια ότι η Νοτοπούλου έκανε καλή εκκίνηση και έτρεξε το γραφείο, δημιουργώντας θέματα και ειδήσεις και κυρίως ένα πλέγμα σχέσεων (του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και δικών της) με φορείς της πόλης. Έτσι όταν το καλοκαίρι του 2018 μετακόμισε στο διπλανό γραφείο για να αναλάβει τη θέση της υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης στη θέση της ορίστηκε ο δικηγόρος Γιώργος Αγγελόπουλος, που παρέμεινε εκεί (μάλλον αθόρυβα) μέχρι τον Ιούλιο του 2019, όταν και ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές.
Στις 9 Αυγούστου του 2019 εγκαταστάθηκε στο γραφείο η «γαλάζια» Μαρία Αντωνίου. Για την τότε πρώην βουλευτή της ΝΔ Καστοριάς, που ήταν κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι απόψεις για τον απολογισμό της τετραετούς θητείας της διίστανται. Οι βουλευτές της ΝΔ δεν την είδαν ποτέ με καλό μάτι, γιατί ήταν στο πρωτόκολλο πάντοτε ένα σκαλοπάτι πιο πάνω από αυτούς. Από την άλλη στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούσαν ότι στα πρότζεκτ που τις ανατέθηκαν, όπως για τα γήπεδα των ομάδων της πόλης, τα πήγε καλά. Χωρίς πολλά ταρατατζούμ και σχετικά αθόρυβα.
Ένα μήνα μετά τις εκλογές της 25 Ιουνίου του 2023 η θέση παραμένει κενή, καθώς υπήρξαν πολλές σκέψεις για το τι μέλει γενέσθαι. Είναι αλήθεια ότι το 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμφιταλαντεύθηκε πολύ μέχρι τελικά να λάβει την απόφαση και να διατηρήσει το γραφείο. Σήμερα που είναι πια και βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης είναι μάλλον δύσκολο να το καταργήσει. Αντίθετα φαίνεται ότι θα επιλέξει να το αναβαθμίσει και να ενισχύσει συνολικά τη δουλειά του ΥΜΑΘ, στη θέση του οποίου ορίστηκε ο Στάθης Κωνσταντινίδης που εκλέγεται στην Κοζάνη. Με τη συνεργασία Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Με συντονιστή τον οικονομολόγο Γιάννη Παπαγεωργίου εκ Θεσσαλονίκης και με επιβλέποντα υφυπουργό τον στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη Γιάννη Μπρατάκο εξ Αθηνών.
Οι δύο σε συνεργασία με τον Στάθη Κωνσταντινίδη εκ Κοζάνης θα τρέξουν περαιτέρω το κυβερνητικό έργο στη Θεσσαλονίκη. Το αν θα τα καταφέρουν, σε μια πόλη όπου οι έριδες είναι καθημερινές, μένει να φανεί…
*Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 30.07.2023