Πλατφορμομανία
Κληρονομήσατε ένα χωράφι από τον πατέρα σας. Έχετε χρέη και θέλετε να το πουλήσετε. Βρήκατε και αγοραστή. Και νομίζετε ότι σε δυο εβδομάδες θα πέσουν οι υπογραφές, θα πάρετε τα χρήματα, θα πληρώσετε την τράπεζα, θα βγείτε από τον «Τειρεσία» και θα συνεχίσετε την δουλειά σας. Κατακαημένοι, δεν έχετε ιδέα τι σας περιμένει. Κάποτε ναι! Στην εποχή που το Δημόσιο πήγαινε με τον αραμπά, αυτές οι δουλειές τελείωναν σε δυο εβδομάδες. Σήμερα που έχουμε «πλατφόρμες», «συστήματα» και -τύφλα να ‘χει η Εσθονία- ψηφιοποίηση του Δημοσίου, δεν τελειώνουν ούτε σε τρεις μήνες. Μπορεί και σε δεκαπέντε, εάν η καταχώρηση της αποδοχής δεν γίνει κατά προτεραιότητα από το Κτηματολόγιο. Γιατί είτε με τον αναχρονιστή Τσίπρα είτε με τον «εκσυγχρονιστή» Μητσοτάκη το ζητούμενο δεν είναι πώς θα περιορισθεί η γραφειοκρατία αλλά πώς θα συνεχίσει να ζει και να βασιλεύει ώστε να δικαιολογεί τις περιττές θέσεις στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ. Και έτσι, οπισθοδρομούμε νομίζοντας ότι καλπάζουμε. Ο Πιερρακάκης σκάβει αλλά από πίσω υπουργοί, υπηρεσιακοί παράγοντες και η κράτος εν κράτει ΑΑΔΕ μπαζώνουν προσθέτοντας νέα προαπαιτούμενα για ένα συμβόλαιο.
Η κυβέρνηση έχει προσβληθεί από πλατφορμομανία. Βρήκε πιπέρι, βάζει και στα λάχανα. Και οι επαγγελματίες του χώρου, ιδιαιτέρως οι συμβολαιογράφοι, κάθε φορά που ακούνε τον Πιτσιλή, τον Σταϊκούρα ή τον Λιβάνιο να μιλάνε για νέες πλατφόρμες, αναρωτιούνται τι κακό έκαναν και τους ξημέρωσε τέτοια μέρα. Το αστείο είναι ότι κάποτε η Τρόικα ζητούσε να απλουστευθούν οι μεταβιβάσεις ακινήτων. Ήταν, λέει, προϋπόθεση για την αναθέρμανση της οικονομίας. Πού να ήξερε ο Τόμσεν με ποιους θα έμπλεκε…
Κάποτε η αποδοχή κληρονομίας τελείωνε σε μία εβδομάδα. Κατέθετες στην Εφορία ληξιαρχική πράξη θανάτου, πιστοποιητικό πλησιεστέρων συγγενών, πιστοποιητικό μη δημοσιεύσεως ή δημοσιεύσεως διαθήκης και ένα αντίγραφο του τίτλου, έπαιρνες αντίγραφο της δήλωσης, δεν περίμενες να εκκαθαριστεί, πήγαινες στον συμβολαιογράφο, υπέγραφες την πράξη αποδοχής, την κατέθετες για μεταγραφή στο Υποθηκοφυλακείο και την ίδια μέρα ήσουν έτοιμος να προχωρήσεις την διαδικασία για να πουλήσεις το ακίνητο. Η οποία επίσης διαρκούσε πάνω - κάτω μία εβδομάδα. Ταυτότητες, εκκαθαριστικά, φορολογική ενημερότητα, ένα τοπογραφικό που δεν «ανέβαινε» σε κάποιο «σύστημα» γι΄ αυτό και δεν κόστιζε όσο ένας μισθός, δήλωση φόρου μεταβιβάσεως στην ΔΟΥ, έλεγχος των αντικειμενικών αξιών σε δυο - τρεις μέρες, πληρωμή του φόρου ή απαλλαγή, υπογραφές. Σήμερα για να πουληθεί αυτό το έρμο το χωραφάκι, χρειάζονται καμιά εικοσαριά «χαρτιά» και να συνεργαστούν συμβολαιογράφος, δικηγόρος, μηχανικός και φοροτεχνικός. Και κάποια από αυτά τα «χαρτιά», όπως το πιστοποιητικό ΤΑΠ, όπου κάθε δήμος έχει το μπαϊράκι του, προϋποθέτουν άλλα «χαρτιά», ταλαιπωρία, χαμένο χρόνο και εντέλει έξοδα. Που υποτίθεται ότι θα περιορίζονταν.
Πως κατάφεραν να έχουν στην διάθεσή τους τόσες ψηφιακές δυνατότητες αλλά να εξοντώνουν τον κόσμο, μάλλον πρέπει να αναζητηθεί στα κεφάλαια περί σαδισμού. Για να δημοσιευθεί διαθήκη θέλει πάνω από δίμηνο. Κάποτε δημοσιευόταν αμέσως. Για να πάρεις αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης, πρέπει να υποβάλεις αίτημα στο gov.gr. Κάποτε το έπαιρνες χέρι - χέρι. Για να πάρεις το Ε9 του κληρονομουμένου και να βγάλεις πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ μήπως τυχόν ο πατέρας σου έκλεβε την Εφορία στα τετραγωνικά, πρέπει να υποβάλεις αίτημα σε μια πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Κάποτε δεν χρειαζόταν καν, αργότερα το έπαιρνες επίσης χέρι – χέρι. Τώρα άνθρωπο στη ΔΟΥ δεν βρίσκεις για να συνεννοηθείς. Περιμένεις πότε θα απαντήσει η «πλατφόρμα». Για να εκκαθαριστεί η δήλωση φόρου κληρονομιάς θέλεις από ένα μέχρι τρεις μήνες, Θα σου απαντήσει το «σύστημα», όταν σου απαντήσει. Με το πρόσχημα της ψηφιοποίησης και με την αφορμή του COVID-19, ικανοποιήθηκε το αίτημα της δημοσιοϋπαλληλικής νομενκλατούρας να μην έχει προσωπική επαφή με τον πολίτη. Οπότε, όλοι είναι πλέον ανεξέλεγκτοι.
Αυτά, απλώς σταχυολογώντας. Και χωρίς να ανοίξουμε το κεφάλαιο «Κτηματολόγιο». Δηλαδή, την μεγάλη και πανάκριβη τραγωδία.
* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 24.07.2022