Συμμετοχή
Σήμερα μετά την εκλογή των οργάνων και των συνέδρων του, πλέον, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από σχεδόν 200 χιλιάδες πολίτες γίνεται η εκλογή της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και η ψηφοφορία για τον αρχηγό (με ένα υποψήφιο). Ασφαλώς οι 60 χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν για συνέδρους στο συνέδριο του που έγινε πριν το Πάσχα δεν συγκρίνονται αριθμητικά με τις 200 χιλιάδες του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ούτε με τον αντίστοιχο αριθμό που ψήφισαν στην ΝΔ.
Την άλλη Κυριακή θα γίνει το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από το οποίο περιμένουμε προγραμματικά σημεία και οργανωτικές αλλαγές.
Πάντα αποτελεί ερώτημα γιατί τα κόμματα (όλα τα κόμματα!) δεν ανοίγουν την ψηφιακή τους πλατφόρμα και δεν εφαρμόζουν μεθόδους και τεχνικές που θα διευκολύνουν την συμμετοχή. Μπορεί φυσικά να μην την θέλουν!
Πολύ απλά με πιστοποίηση π.χ. μέσω taxis θα μπορούσε όποιος ενδιαφέρεται να ψηφίσει. Θα είναι και την άνεση και την δυνατότητα να ενημερωθεί για τους υποψηφίους και τις απόψεις τους. Πλέον σε μία ψηφιακή εποχή η δυνατότητα ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων θα διευκόλυνε αφάνταστα. Φυσικά θα μπορούσαν να υπάρχουν και τμήματα με κάλπες όπου όποιος αισθανόταν -ή ήθελε για να αποφύγει «πιέσεις» να πάει. Αλλά θα ήταν απλά και καλύτερα.
Ελπίζω σε ένα ορατό μέλλον τα κόμματα να εκσυγχρονιστούν και με αυτό τον τρόπο να διευκολύνουν την συμμετοχή. Πώς για παράδειγμα θα μάθουν τις απόψεις των μελών τους για μια ενδεχόμενη ή προτεινόμενη συνεργασία; Πώς θα κάνουν «δημοψηφίσματα»;
Όσο περισσότεροι συμμετέχουν και συνδιαμορφώνουν τόσο πιο αποτελεσματική είναι η λειτουργία των κομμάτων που αποτελούν το θεμέλιο της Δημοκρατίας. Αρκεί φυσικά να το θέλουν τα κόμματα και να μην εξαντλούνται σε «ομάδες» και «παρέες».
Πρότυπα υπάρχουν πολλά στον ευρωπαϊκό χώρο. Ας παραδειγματιστούν.
Από την άλλη, συνυφασμένο με το παραπάνω είναι το γεγονός ότι οι φοιτητικοί σύλλογοι μετά από 3 χρόνια (οι τελευταίες εκλογές των φοιτητικών συλλόγων έγιναν το μακρινό 2019) αδυνατούν να καταλάβουν ότι αν οργάνωναν ηλεκτρονική ψηφοφορία θα συμμετείχαν περισσότεροι και θα μπορούσαν να συζητήσουν επί της ουσίας για τα θέματα τους.
Άνθρωποι που δύο χρόνια έκαναν μαθήματα μέσω υπολογιστή, έδιναν εξετάσεις μέσω υπολογιστή, περνάνε πολύ χρόνο συνδεόμενοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έχουν αντικαταστήσει τον δημόσιο χώρο επιμένουν σε μία παλιά πρακτική. Πιθανόν για να μην υπάρχει συμμετοχή. Γιατί κάποια κατηγορία συμμετέχει. Το θεωρεί «καθήκον». Άραγε τι αξία έχει αν συμμετέχει το 10%;
Σε όλες τις θεσμικές λειτουργίες (εκλογές, διαβουλεύσεις) η ευρεία συμμετοχή τις νομιμοποιεί. Πρακτικά η συμμετοχή των φοιτητών θα δώσει περιεχόμενο και νόημα στην λειτουργία.
Θα δείξει… Καλά να είμαστε και με προσοχή. Γιατί ούτε ο κορονοϊός δεν τελείωσε…
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 15.05.2022